Jennifer Aniston on joutunut vastailemaan raskaushuhuihin väsymiseen asti. Kuva: Reuters
Jennifer Aniston on joutunut vastailemaan raskaushuhuihin väsymiseen asti. Kuva: Reuters

Jennifer Anistonia ahdistaa, että naiset nähdään jotenkin vajavaisina tai onnettomina, jos he eivät ole naimisissa tai jos heillä ei ole lapsia.

Huippunäyttelijä Jennifer Aniston on saanut vastailla jo vuosien ajan milloin mihinkin raskaushuhuihin, mutta nyt naisella on niin sanotusti keittänyt yli.  

Viimeksi Anistonin tiedottaja sai oikoa huhuja kesäkuussa, kun tuoreet lomakuvat saivat jotkut epäilemään tulevaa perheenlisäystä.

Nyt Jennifer on päättänyt puuttua asiaan niin sanotusti jämäkällä otteella. Hän on julkaissut pitkän ja suorasanaisen kirjeen Huffington Post -lehden blogisivulla.

Jo heti kirjoituksen otsikosta on aistittavissa näyttelijän totaalinen tympääntyminen aiheeseen.

”For The Record”, eli vapaasti suomennettuna ”ihan vain tiedoksi”,  otsikko kuuluu.

Jennifer Aniston on puhunut aiemminkin julkisuudessa paineesta, jota raskaushuhut hänelle luovat ja siitä, kuinka epäreilulta se tuntuu. Kuva: Reuters
Jennifer Aniston on puhunut aiemminkin julkisuudessa paineesta, jota raskaushuhut hänelle luovat ja siitä, kuinka epäreilulta se tuntuu. Kuva: Reuters

– Halusin osallistua aiheesta käytävään laajaan keskusteluun. Koska en ole sosiaalisessa mediassa, päätin laittaa ajatuksiani tänne, Aniston aloittaa pitkän kirjoituksensa.

– Todettakoon nyt, että en ole raskaana. Mutta kyllästynyt olen, näyttelijä lataa.

Nainen toteaa olevansa väsynyt urheilua muistuttavaan valvontaan, syyttelyyn ja esineellistämiseen, jota hän joutuu kokemaan päivittäin.

– Vastustan sitä, että minusta tehdään jotenkin vähäpätöisempi siksi, että vartaloni muuttuu tai että söin hampurilaisen ja minusta otettiin kuva oudosta kulmasta, jonka seurauksena olen joko raskaana tai lihava.

Naiset nähdään vajavaisina ilman lapsia

Jennifer kuvailee, kuinka kymmenet paparazzit ahdistelevat häntä ja aviomies Justin Theroux'ta päivittäin.

– Ehkä olen jonkinlainen symboli joillekin ihmisille. Se esineellistäminen ja vainoaminen, joita olen kokenut suoraan ja vuosien ajan, heijastaa sitä kieroutunutta tapaa, jolla määrittelemme naisen arvoa, Jennifer sanoo.

”Tässä on minun mielipiteeni: me olemme kokonaisia kumppanin kanssa tai ilman, lapsen kanssa tai ilman lasta.”

Raskausarvelut osoittavat näyttelijän mielestä vain sen, että naiset nähdään jotenkin vajavaisina, onnettomina tai heikommin menestyvinä, jos he eivät ole naimisissa tai jos heillä ei ole lapsia. Se on Anistonin mielestä ahdistavaa. Hän myös muistuttaa, että pikkutytöt omaksuvat naisen mallin usein sellaisena kuin yhteiskunta sen heille tarjoaa.

– Tässä on minun mielipiteeni: me olemme kokonaisia kumppanin kanssa tai ilman, lapsen kanssa tai ilman lasta. Saamme itse päättää, mikä on kaunista, kun kyse on kehoistamme. Se päätös on vain ja ainoastaan meidän. Tehdään se päätös itsemme vuoksi ja kaikkien niiden nuorten naisten, jotka ottavat meistä esimerkkiä. Meidän ei tarvitse olla äitejä tai vaimoja ollaksemme kokonaisia. Saamme itse määritellä oman onnellisen loppumme.

”Ehkä tulen jonain päivänä äidiksi. Jos ikinä tulen, kerron siitä varmasti heti.”

Näyttelijä lisää vielä, että on hyvin kiusallista, kun ystävät ja työtoverit onnittelevat raskaudesta, jota ei ole. Hän kirjoittaa, että vaikka hän on kyllästynyt asiasta jauhantaan, hän ei ole hylännyt lapsihaaveita.

– Ehkä tulen jonain päivänä äidiksi. Jos ikinä tulen, kerron siitä varmasti heti. Mutta en tavoittele äitiyttä siksi, että tuntisin itseni nyt jollain tavalla vajaaksi tai epätäydelliseksi.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Edit: Jutusta poistettu lause "Jennifer tsemppaa kaikkia naisia pitämään päätöksen äidiksi tulemisesta itsellään.”

Oman äidin neuvo siitä, että työ on paras lääke, auttaa Aira Samulinia surussa.

Aira Samulinin, 91, tytär on kuollut.

– Tyttäreni Pirjo on kuollut. Kaikki on kesken, hautajaiset ja muut, Aira kertoo.

Pirjo-tytär sairasti pitkään skitsofreniaa. Hän menehtyi muutama viikko sitten. Tuolloin Aira ei päässyt paikalle, koska oli matkoilla. 

– Me elettiin yhdessä 71 vuotta, hän kuitenkin sanoo.

Tytär sai skitsofreniadiagnoosin teini-iässä ja oli laitoshoidossa 50 vuotta. Vuosien aikana Aira vieraili hänen luonaan aktiivisesti. Kuukausittaisista visiiteistä kertyi ainakin 500, ehkä jopa tuhat kertaa, Aira laskee.

Työ jatkuu

Hiljattaisen suru-uutisen johdosta tunteet ovat vielä sekavat.

– Turha yrittää muutamalla sanalla kuvailla.

”Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke.”

Menetys ei ole vierasta Airalle. Hänen oman äitinsä kahdeksasta lapsesta vain kolme kasvoi aikuisiksi.

– Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke. Hoidan työni ja käyn tilaisuuksissa, Aira toteaa Specsaversin tilaisuudessa.

Hänen kesänsä on kulunut Hyrsylänmutkassa sijaitsevan matkailuyrityksen parissa.

Tanssikoulu pystyyn yhdessä

Aira kertoo, että Pirjo-tytär oli hänen elämässään ”mahdottoman vaikuttava” henkilö.

– Hän viitoitti mun tieni. Läksin tekemään töitä hänen kanssaan, ja sitten hänen mielensä murtui. Minä olen jatkanut, Aira viittaa tanssikouluunsa.

Airalla on myös poika Jari, joka hänkin on kärsinyt mielenterveyden ongelmista.

Huomio! Juttu sisältää paljastuksen Vain elämää -sarjan tulevan jakson biisikattauksesta.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Anne Mattilan päivää. Annen päivänä muusikkojoukko versioi yli 20 vuotta uraa tehneen iskelmätähden kappaleita, joilla on vahva asema suomalaisen musiikin kaanonissa.

Päivän hauskimman version Annen kappaleesta tekee räppäri Pyhimys eli Mikko Kuoppala. Hän esittää oman versionsa Annen hittikappaleesta Perutaan häät.

Anne on innoissaan Pyhimyksen biisivalinnasta. Jo jakson alkupuoliskolla hän toteaa odottavansa, että joku vetää kyseisen kappaleen.

– Minulla on ollut viha–rakkaus-suhde tähän biisiin. Tämä on todella bilebiisi! Mihin vain menen ja tuo biisi tulee, kaikki osaavat sen ulkoa. Se on biisi, josta en pääse eroon, enkä haluakaan, Anne kertoo.

Pyhimyksen kanssa biisin tulee vetämään räppärit Heikki Kuula ja Voli. Kolmikko muodostaa yhdessä Teflon Brothers -rap-yhtyeen.

– Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi. Heti, kun kuulin, että Anne on tässä, tämä oli mulle ihan selkeä, että tämä biisi pitää tehdä ja nimenomaan Tefloneilla, Pyhimys kertoo.

”Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi.”

Teflon Brothersin versiota varten Pyhimys on laittanut Annen kappaleen sanoitukset uusiksi. Kaikista hauskin uudelleenversiointi löytyy tarttuvasta kertosäkeestä, joka menee alkuperäisversiossa näin: 

Perutaan häät, perutaan yhteinen hautapaikka

Perutaan siitä välistä kaikki mistä voisi matkalla murheita kantaa

Perutaan häät, perutaan kakku ja veljesi bändi

Tefloneiden versiossa suurin osa sanoista vastaa alkuperäistä, mutta veljen bändin sijasta perutaan ”mikä lie Anneli Mattila onkaan, kun ei meistä ollutkaan siihen hommaan.”

Säkeistö on selkeä silmänisku Annen siskoja Annelia, Anniinaa ja Anittaa kohtaan. Hekin tekevät musiikkiuraa, ja jaksossa Anne myös kertoo, että hänet toisinaan sekoitetaan siskoihinsa. Jaksossa Anne myöntää, että se on ärsyttävää.

Katso Tefloneiden hulvaton versio Annen biisistä jutun yläpuolelta!

Vain elämää -ohjelma Nelosella perjantaisin klo 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluu samaan Sanoma-konserniin.