Me Naiset
|
Emilia Tykki
Jennifer Aniston on joutunut vastailemaan raskaushuhuihin väsymiseen asti. Kuva: Reuters
Jennifer Aniston on joutunut vastailemaan raskaushuhuihin väsymiseen asti. Kuva: Reuters

Jennifer Anistonia ahdistaa, että naiset nähdään jotenkin vajavaisina tai onnettomina, jos he eivät ole naimisissa tai jos heillä ei ole lapsia.

Huippunäyttelijä Jennifer Aniston on saanut vastailla jo vuosien ajan milloin mihinkin raskaushuhuihin, mutta nyt naisella on niin sanotusti keittänyt yli.  

Viimeksi Anistonin tiedottaja sai oikoa huhuja kesäkuussa, kun tuoreet lomakuvat saivat jotkut epäilemään tulevaa perheenlisäystä.

Nyt Jennifer on päättänyt puuttua asiaan niin sanotusti jämäkällä otteella. Hän on julkaissut pitkän ja suorasanaisen kirjeen Huffington Post -lehden blogisivulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jo heti kirjoituksen otsikosta on aistittavissa näyttelijän totaalinen tympääntyminen aiheeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”For The Record”, eli vapaasti suomennettuna ”ihan vain tiedoksi”,  otsikko kuuluu.

Jennifer Aniston on puhunut aiemminkin julkisuudessa paineesta, jota raskaushuhut hänelle luovat ja siitä, kuinka epäreilulta se tuntuu. Kuva: Reuters
Jennifer Aniston on puhunut aiemminkin julkisuudessa paineesta, jota raskaushuhut hänelle luovat ja siitä, kuinka epäreilulta se tuntuu. Kuva: Reuters

– Halusin osallistua aiheesta käytävään laajaan keskusteluun. Koska en ole sosiaalisessa mediassa, päätin laittaa ajatuksiani tänne, Aniston aloittaa pitkän kirjoituksensa.

– Todettakoon nyt, että en ole raskaana. Mutta kyllästynyt olen, näyttelijä lataa.

Nainen toteaa olevansa väsynyt urheilua muistuttavaan valvontaan, syyttelyyn ja esineellistämiseen, jota hän joutuu kokemaan päivittäin.

– Vastustan sitä, että minusta tehdään jotenkin vähäpätöisempi siksi, että vartaloni muuttuu tai että söin hampurilaisen ja minusta otettiin kuva oudosta kulmasta, jonka seurauksena olen joko raskaana tai lihava.

Naiset nähdään vajavaisina ilman lapsia

Jennifer kuvailee, kuinka kymmenet paparazzit ahdistelevat häntä ja aviomies Justin Theroux'ta päivittäin.

– Ehkä olen jonkinlainen symboli joillekin ihmisille. Se esineellistäminen ja vainoaminen, joita olen kokenut suoraan ja vuosien ajan, heijastaa sitä kieroutunutta tapaa, jolla määrittelemme naisen arvoa, Jennifer sanoo.

”Tässä on minun mielipiteeni: me olemme kokonaisia kumppanin kanssa tai ilman, lapsen kanssa tai ilman lasta.”

Raskausarvelut osoittavat näyttelijän mielestä vain sen, että naiset nähdään jotenkin vajavaisina, onnettomina tai heikommin menestyvinä, jos he eivät ole naimisissa tai jos heillä ei ole lapsia. Se on Anistonin mielestä ahdistavaa. Hän myös muistuttaa, että pikkutytöt omaksuvat naisen mallin usein sellaisena kuin yhteiskunta sen heille tarjoaa.

– Tässä on minun mielipiteeni: me olemme kokonaisia kumppanin kanssa tai ilman, lapsen kanssa tai ilman lasta. Saamme itse päättää, mikä on kaunista, kun kyse on kehoistamme. Se päätös on vain ja ainoastaan meidän. Tehdään se päätös itsemme vuoksi ja kaikkien niiden nuorten naisten, jotka ottavat meistä esimerkkiä. Meidän ei tarvitse olla äitejä tai vaimoja ollaksemme kokonaisia. Saamme itse määritellä oman onnellisen loppumme.

”Ehkä tulen jonain päivänä äidiksi. Jos ikinä tulen, kerron siitä varmasti heti.”

Näyttelijä lisää vielä, että on hyvin kiusallista, kun ystävät ja työtoverit onnittelevat raskaudesta, jota ei ole. Hän kirjoittaa, että vaikka hän on kyllästynyt asiasta jauhantaan, hän ei ole hylännyt lapsihaaveita.

– Ehkä tulen jonain päivänä äidiksi. Jos ikinä tulen, kerron siitä varmasti heti. Mutta en tavoittele äitiyttä siksi, että tuntisin itseni nyt jollain tavalla vajaaksi tai epätäydelliseksi.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Edit: Jutusta poistettu lause "Jennifer tsemppaa kaikkia naisia pitämään päätöksen äidiksi tulemisesta itsellään.”

Vierailija

Teillä on tapahtunut pieni käännösvirhe: "-- yksin tai ilman kumppania --" sanoo saman asian kaksi kertaa, vaikka Aniston on sanonut, että ihmiset ovat kokonaisia olivat he sitten yksin tai kumppanin kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla