Robinille maistuu jogurtti, JVG:lle rahka. Tosin ovat Jare ja Ville Galle puhuneet myös nuuskankäytöstään. "Jare käyttää liikaa nuuskaa", Ville kertoi Me Naisissa tammikuussa. Kuvat: Sanoma-arkisto/Terhi Ylimäinen ja Juha Salminen
Robinille maistuu jogurtti, JVG:lle rahka. Tosin ovat Jare ja Ville Galle puhuneet myös nuuskankäytöstään. "Jare käyttää liikaa nuuskaa", Ville kertoi Me Naisissa tammikuussa. Kuvat: Sanoma-arkisto/Terhi Ylimäinen ja Juha Salminen

Ennen artistit korkkasivat keikkapaikan takahuoneessa Jallu-pullon, nykyään he lusikoivat rahkaa. Tai ainakin sellaisen kuvan he haluavat antaa.

Ajat ovat muuttuneet! Yksi todiste tästä on muusikko Maija Vilkkumaan Instagramissa julkaisema kuva Radio Aallon ja Me Naisten Helsinki-päivän konsertin takahuoneesta. Jääkaapista otetusta kuvasta selviää, että JVG eli Jare, 28, ja Ville Galle, 28, ovat halunneet raideriinsa rahkaa. Robinin toivelistalla on puolestaan olleet maustamattomat jogurtit.

Melko terveellistä – ainakin siihen verrattuna, että vielä jokunen vuosikymmen sitten artistien raidereihin kuului lähinnä kori kaljaa ja pullo Jallua.

 

Oispa rahkaa @vikidivillegalle @jeanbabtiste

A photo posted by maijavilkkumaa (@maijavilkkumaa) on

Robin ja JVG eivät ole ainoita suomalaismuusikoita, joiden toivelista on paitsi melko terveellinen, myös vaatimaton. Sanni, 23, kertoi Me Naisille sunnuntain konsertissa, että hänkään ei kaipaa mielettömiä määriä alkoholia – on siellä kuitenkin olutta.

– Ei meidän bändi halua mitään älytöntä kasaa viinaa! Raiderissamme on limpparia, vissyä ja vettä, proteiinipatukoita, leipiä, viinirypäleitä – sekä tietenkin Corona-olutta uuden biisin kunniaksi, Sanni sanoi.

Haloo Helsingin jäsenet eivät kuitenkaan ole lähteneet rahkalinjalle.

– Sipsit ovat edelleen tärkeimpiä. Ja sitten me toivotaan ihan perus virvoitusjuomia, lähinnä vettä. Meillä on aika maltilliset toiveet, sillä ei me haluta, että se raideri on isoin huoli ja murhe keikkajärjestäjälle, yhtyeen solisti Elli ja kitaristi Jere Marttila kertoivat Me Naisille viime syksynä. Katso video täältä.

 

Healthy backstage catering @ Naantali!! 10 minutes and it's on!

A photo posted by Anna Abreu (@annaabreuofficial) on

Tältä näyttivät Anna Abreulle, 26, varatut tarjoilut pari vuotta sitten.

Onko nuorisokapina kuollut?

Ehkä nuorien artistien keikkaraiderit ovat yksi esimerkki siitä, miten kunnollisia nuorisoidolit nykyään ovat – tai ainakin he haluavat antaa sellaisen kuvan. Helsingin Sanomien jutussa (ke 15.6.) pohdittiin asiaa otsikolla Missä ovat huonot esikuvat? Lehden haastattelemien tutkijoiden mukaan nuorisoidolit ovat nyt historiallisen kunnollisia, mutta niin on nuorisokin.

– Kasvattajat ovat viettäneet enemmän aikaa lastensa kanssa ja kohdelleet heitä täysiarvoisina persoonina. Useimmat lapset eivät ole kärsineet puutetta. Sen vuoksi itsetuhoinen käyttäytyminen on vähentynyt. 1960-luvun nuorista saattoi tuntua vapauttavalta rikkoa normeja ja määritellä itsensä sillä tavalla, mutta nuoriso on jo pitkään erottunut vapaamielisistä vanhemmistaan pikemminkin olemalla konservatiivisia, nuorisoa tutkinut Juha Siltala mietti lehden jutussa.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.