Viikkojen eroja, puhelukieltoja ja takakontillinen fanipaitoja. Tätä on naisen arki, kun puoliso urheilee ulkomailla.

Nyrkkeilijä Robert Helenius ja hänen puolisonsa Sandra Helsing, 33, muuttivat Robertin sopimuksen vuoksi Saksaan kolme vuotta sitten, heti esikoisensa Chillien syntymän jälkeen. Sandra on huomannut, että moni luulee parin elävän ulkomailla helppoa luksuselämää.

Todellisuudessa he elävät usein matkalaukkuelämää, sillä noin kuukautta ennen ottelua Robert lähtee leirille ja keskittyy pelkästään harjoittelemiseen. Silloin Sandra ja lapset matkustavat yleensä Berliinin-kodistaan Suomeen sukulaisten luo, jotta Sandran ei tarvitsisi huolehtia yksin kahdesta pienestä lapsesta. Otteluita edeltävinä viikkoina Sandra ei edes soittele Robertille, jotta arjen pikkumurheet eivät häiritsisi miehen valmistautumista. Sandra lähettää mieluummin kannustavia tekstiviestejä.

Sandra tekee aamusta iltaan töitä sekä perheen että nyrkkeilyn eteen. Hän herää lasten kanssa aamuseitsemältä, laittaa näille aamupalaa ja herättää Robertin pari tuntia myöhemmin. Kun Robert kiirehtii treeneihin ja vie samalla Chillien päiväkotiin, Sandra jää kotiin vuoden ikäisen Kingstonin kanssa.

Kotitöiden ja lastenhoidon lomassa Sandra käy esimerkiksi Robertin puolesta kokouksissa, tekee paperitöitä ja suunnittelee Robertin fanituotteita. Auton takaluukkuun on nytkin pakattu sata Sandran suunnittelemaa t-paitaa, joiden rintamusta koristaa Robertin kuva.

Robertin työtä on puolestaan käydä treeneissä sekä aamulla että illalla. Harjoitukset ovat niin rankkoja, ettei Robert jaksa tehdä kotona juuri muuta kuin levätä ja leikkiä lastensa kanssa. Siivous ja ruuanlaitto ovat Sandran vastuulla.

– Minun pitää ymmärtää, mitä Robben työ vaatii. Kun hän tulee illalla treeneistä, hän on poikki ja minun pitää antaa hänen olla rauhassa. Tiedän, että en saa suuttua hänelle, jos hän ei jaksa tehdä kanssani jotakin. Aina se ei ole helppoa, koska pienten lasten äitinä olen usein itsekin väsynyt.

Vaikeinta molemmille on se, että Robert ei ehdi olla perheensä kanssa niin paljon kuin haluaisi.

Vaikka Sandra ja Robert antavat nyrkkeilylle nyt kaikkensa, periaatteena on, että uhraukset eivät saa olla suurempia kuin palkinto. He molemmat uskovat, että Robert voi vielä voittaa maailmanmestaruuden.

Sen jälkeen on enää yksi unelma: muuttaa takaisin Suomeen ja ostaa voittorahoilla maalta oman talo.

Oman äidin neuvo siitä, että työ on paras lääke, auttaa Aira Samulinia surussa.

Aira Samulinin, 91, tytär on kuollut.

– Tyttäreni Pirjo on kuollut. Kaikki on kesken, hautajaiset ja muut, Aira kertoo.

Pirjo-tytär sairasti pitkään skitsofreniaa. Hän menehtyi muutama viikko sitten. Tuolloin Aira ei päässyt paikalle, koska oli matkoilla. 

– Me elettiin yhdessä 71 vuotta, hän kuitenkin sanoo.

Tytär sai skitsofreniadiagnoosin teini-iässä ja oli laitoshoidossa 50 vuotta. Vuosien aikana Aira vieraili hänen luonaan aktiivisesti. Kuukausittaisista visiiteistä kertyi ainakin 500, ehkä jopa tuhat kertaa, Aira laskee.

Työ jatkuu

Hiljattaisen suru-uutisen johdosta tunteet ovat vielä sekavat.

– Turha yrittää muutamalla sanalla kuvailla.

”Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke.”

Menetys ei ole vierasta Airalle. Hänen oman äitinsä kahdeksasta lapsesta vain kolme kasvoi aikuisiksi.

– Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke. Hoidan työni ja käyn tilaisuuksissa, Aira toteaa Specsaversin tilaisuudessa.

Hänen kesänsä on kulunut Hyrsylänmutkassa sijaitsevan matkailuyrityksen parissa.

Tanssikoulu pystyyn yhdessä

Aira kertoo, että Pirjo-tytär oli hänen elämässään ”mahdottoman vaikuttava” henkilö.

– Hän viitoitti mun tieni. Läksin tekemään töitä hänen kanssaan, ja sitten hänen mielensä murtui. Minä olen jatkanut, Aira viittaa tanssikouluunsa.

Airalla on myös poika Jari, joka hänkin on kärsinyt mielenterveyden ongelmista.

Huomio! Juttu sisältää paljastuksen Vain elämää -sarjan tulevan jakson biisikattauksesta.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään Anne Mattilan päivää. Annen päivänä muusikkojoukko versioi yli 20 vuotta uraa tehneen iskelmätähden kappaleita, joilla on vahva asema suomalaisen musiikin kaanonissa.

Päivän hauskimman version Annen kappaleesta tekee räppäri Pyhimys eli Mikko Kuoppala. Hän esittää oman versionsa Annen hittikappaleesta Perutaan häät.

Anne on innoissaan Pyhimyksen biisivalinnasta. Jo jakson alkupuoliskolla hän toteaa odottavansa, että joku vetää kyseisen kappaleen.

– Minulla on ollut viha–rakkaus-suhde tähän biisiin. Tämä on todella bilebiisi! Mihin vain menen ja tuo biisi tulee, kaikki osaavat sen ulkoa. Se on biisi, josta en pääse eroon, enkä haluakaan, Anne kertoo.

Pyhimyksen kanssa biisin tulee vetämään räppärit Heikki Kuula ja Voli. Kolmikko muodostaa yhdessä Teflon Brothers -rap-yhtyeen.

– Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi. Heti, kun kuulin, että Anne on tässä, tämä oli mulle ihan selkeä, että tämä biisi pitää tehdä ja nimenomaan Tefloneilla, Pyhimys kertoo.

”Teflonit on Suomen keski-ikäisin poikabändi.”

Teflon Brothersin versiota varten Pyhimys on laittanut Annen kappaleen sanoitukset uusiksi. Kaikista hauskin uudelleenversiointi löytyy tarttuvasta kertosäkeestä, joka menee alkuperäisversiossa näin: 

Perutaan häät, perutaan yhteinen hautapaikka

Perutaan siitä välistä kaikki mistä voisi matkalla murheita kantaa

Perutaan häät, perutaan kakku ja veljesi bändi

Tefloneiden versiossa suurin osa sanoista vastaa alkuperäistä, mutta veljen bändin sijasta perutaan ”mikä lie Anneli Mattila onkaan, kun ei meistä ollutkaan siihen hommaan.”

Säkeistö on selkeä silmänisku Annen siskoja Annelia, Anniinaa ja Anittaa kohtaan. Hekin tekevät musiikkiuraa, ja jaksossa Anne myös kertoo, että hänet toisinaan sekoitetaan siskoihinsa. Jaksossa Anne myöntää, että se on ärsyttävää.

Katso Tefloneiden hulvaton versio Annen biisistä jutun yläpuolelta!

Vain elämää -ohjelma Nelosella perjantaisin klo 20.00. Nelonen ja Me Naiset kuuluu samaan Sanoma-konserniin.