Kevin ja Sarah sulloivat elämänsä kahteen matkalaukkuun. Tässä lähtötunnelmissa Turussa. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Kevin ja Sarah sulloivat elämänsä kahteen matkalaukkuun. Tässä lähtötunnelmissa Turussa. Kuva: Vesa-Matti Väärä

Muutto etelään on suomalaisten ykköshaaveita. Sarah ja Kevin myivät omaisuutensa muuttaakseen Espanjaan.

”Myyn koko elämäni ja muutan Espanjaan. Tervetuloa huomenna kotikirppikselle”, julisti Sarah Thorsin laatima ilmoitus Facebookin Kirpputori Turku -ryhmässä lokakuussa.

Kyselyjä tavaroista alkoi tulla välittömästi, jopa yöllä. Sarahin avopuoliso Kevin Kluszewski, 25, vastaili niihin parhaansa mukaan. Seuraavana päivänä pieneen kaksioon tunkeutui kuutisenkymmentä ostajaa. Sohva, tv-pöytä, kahvinkeitin ja jumppapallo lähtivät. Kristallilaseista melkein tapeltiin. Tuottoakin kertyi pari tuhatta euroa.

– Myimme tavarat pilkkahinnalla. Pääasia oli, että pääsimme eroon kaikesta ylimääräisestä. Vaikeinta oli luopua rakkaudella keräämistäni astioista, Sarah, 24, sanoo viikko kirpputorin jälkeen.

Nyt pariskunnan asunto Turussa kumisee tyhjyyttään. Sarah tekee viimeisiä pakkailuja. Uuteen elämään ei paljoa tarvita: järjestelmäkamera ja läppäri, bikinejä, kesätoppeja, suoristusrauta ja lämpörullat. Kaikki tarpeellinen mahtuu yhteen matkalaukkuun.

Kanariansaarilla, Gran Canarialla, odottaa mukava 26 asteen lämpö. Hepenillä tarkenee!

”Uskon, että olemme Espanjassa onnellisempia kuin Suomessa.”

Kohti Etelää

Mikä saa koulutetun nuoren parin jättämään kotimaansa?

– Uskon, että olemme Espanjassa onnellisempia kuin Suomessa, Kevin sanoo.

Eniten he odottavat aurinkoa ja elämää ilmastossa, joka sopii Sarahille Suomea paremmin.

– Huomasin, että pimeys vaikuttaa minuun vuosi vuodelta pahemmin. Viime talvena sairastuin vaikeaan masennukseen, kesällä olo oli paljon parempi. Tarvitsen valoa ja lämpöä ollakseni onnellinen, Sarah kertoo.

Parin päivän päästä taakse jää lokakuisen Suomen sateinen pimeys.

– Suomessa ilmasto lannistaa, kesä on niin kamalan lyhyt. Mitä muuta voi kylmässä tehdä kuin istua sisällä ja tuijottaa telkkaria, Sarah ihmettelee.

Sarah ja Kevin eivät ole unelmansa kanssa yksin. Yhä useampi suomalainen tahtoo muuttaa lämpimään.

”Tarvitsen valoa ja lämpöä ollakseni onnellinen.”

Maastamuutto Suomesta Espanjaan ja muihin EU-maihin on kasvanut viime vuosina selvästi. Esimerkiksi Fuengirolassa, Espanjan Aurinkorannikolla, asui vuonna 2013 noin 16 000 suomalaista, nyt heitä on jo yli 20 000.

Takavuosina Espanjaan muuttivat enimmäkseen eläkeläiset, jotka asuvat Espanjassa vain talvisin. Muuton syiksi mainittiin ilmasto ja terveys. Nyt Espanjaan lähtevät myös nuoret. Heidän joukossa on lapsiperheitä ja yrittäjiä, jotka asuvat maassa vakituisesti. Ilmaston lisäksi Espanjaan vetävät seikkailunhalu ja työ.

Myös yritykset ovat heränneet suomalaisten valonjanoon. Esimerkiksi henkilöstöpalveluyritys StaffPoint ja digituotteisiin erikoistunut Frantic tarjoavat työntekijöilleen mahdollisuutta niin sanottuun kaamosjoustoon. Siinä työnantaja siirtää työpisteen määräajaksi Suomesta johonkin aurinkoisempaan maahan.

Parasta elämää juuri nyt

Hetken mielijohde muutto Euroopan toiselle reunalle ei ole. Idea syntyi 2014, kun nuoret tradenomiopiskelijat ahersivat neljä kuukautta työharjoittelussa Fuengirolassa.

– Espanjassa ihmiset ovat ystävällisiä toisilleen. Hyvä palvelu on itsestäänselvyys. Hola holaa huudellaan jokaiselle, ja kaikki ovat hyvällä tuulella, Kevin sanoo.

Harjoittelujakson päätyttyä Sarah ja Kevin palasivat Suomeen, mutta unelma toisenlaisesta elämästä, lämmöstä ja rentoudesta, jäi muhimaan. Pian pari huomasikin aloittavansa joka toisen lauseen sanalla Espanja. Olisiko muualla paremmin?

Mitä enemmän muuttoa mietti, sitä enemmän ajatus houkutteli. Opinnotkin alkoivat molemmilla olla lopputyötä vaille valmiit, ja nehän voisi tehdä myös etänä.

Kevin alkoi tehdä laskelmia. Paljonko eläminen vie rahaa Suomessa, mitä se maksaisi Espanjassa?

– Tajusin, että meillä menee kuukaudessa yli 800 euroa kiinteisiin kuluihin. Silti emme olleet täysin tyytyväisiä. Samalla rahalla pärjää paremmin Espanjassa, missä elinkustannukset ovat matalampia, Kevin sanoo.

Sarah etsi ja löysi itselleen työpaikan Gran Canarian Puerto Ricosta. Työsopimus asiakaspalvelutehtävissä on solmittu puoleksi vuodeksi. Palkka on sama kuin Sarahin entisessä työssä korukaupan osa-aikamyyjänä. Asuntona on työnantajan vuokraama kimppakämppä.

Tulevalta työpaikalta on vain sata metriä valkohiekkaiseen merenrantaan. Sinne Sarah aikoo mennä aina kun voi.

”Haluamme elää parasta mahdollista elämää nyt.”

Kevin on yrittäjä, joka voi pyörittää firmaansa melkein mistä tahansa. Hän muuttaa Sarahin perässä marraskuussa, heti kun saa pienen firmansa asiat järjestykseen.

– Meille ympäristö ja elämänlaatu ovat tärkeimpiä asioita. Haluamme elää parasta mahdollista elämää nyt, emme vasta joskus eläkkeellä, Kevin sanoo.

Pariskunta on suunnitellut, että Kanarialla ollaan vain tämä talvi. Kesän 2018 sesongin ajaksi Sarah haluaisi löytää työtä Manner-Espanjan Aurinkorannikolta.

Pitkän tähtäimen haaveena olisi jonakin päivänä ostaa Espanjasta oma talo.

Missä tahansa pärjää

Sarah ja Kevin ovat huomanneet, että heidän haaveensa herättää voimakkaita tunteita myös muissa. Pariskunnalle alkoi tulvia netin kautta kielteistä palautetta tuntemattomilta sen jälkeen, kun paikallislehti teki heidän kotikirpputoristaan uutisen: Lapsellista! Kohta rahat loppuvat ja tulette häntä koipien välissä takaisin! Kakarat – ette ymmärrä elämää!

Kevin ja Sarah eivät arvostelusta piittaa.

”Missä tahansa päin maailmaa pärjää, kun on avoin mieli.”

– Emme hae ratkaisulla muiden hyväksyntää. Tämä on meidän elämämme. Emme lähde Espanjaan ikuiselle lomalle, vaan elämään arkea ja tekemään töitä, Sarah sanoo.

– Kaverit Suomessa alkavat hankkia vauvoja, taloja ja yhteensopivia astiastoja. Se ei ole meidän juttumme. Muutto Espanjaan on oma tapamme elää ja edistyä, Kevin kertoo.

Vaikka Sarah ja Kevin eivät tunne Gran Canarialta ketään eivätkä ole käyneet siellä aiemmin edes lomamatkalla, hyppy tuntemattomaan ei pelota.

– Suomesta on kautta aikojen lähdetty maailmalle töihin. Missä tahansa päin maailmaa pärjää, kun on avoin mieli, kielitaitoa ja into tehdä töitä, Kevin sanoo.

Ketkä?

*Suomenruotsalainen Sarah Thors on kotoisin Vaasasta. Hän bloggaa ruotsiksi osoitteessa nouw.com/sarahthors

*Kevin Kluszewskin vanhemmat muuttivat Suomeen Puolasta 1990-luvulla. Kevin syntyi, kasvoi ja kävi koulunsa Suomessa. Hänellä on oma kuplafutisfirma Båltsit.

*Pariskunta tapasi Turussa Yrkeshögskolan Noviassa, jossa molemmat opiskelevat liiketaloutta.

*He muuttivat yhteen 2014.

Vierailija

Nuori suomalaispari myi koko omaisuutensa ja muutti Kanarialle: ”Suomessa ilmasto lannistaa”

kaikki olemme ihmisiä kirjoitti: Kaikkea hyvää, ystävällisten ihmisten seurassa viihtyy. Suomeen tulee vuosittain elintasopakolaisia, hädissään aloittamaan omia todella huonoja olojaan paremman elämän. Ja kuinka me heihin suhtaudumme? Miksi suomalainen pimeää ja kylmää pakeneva elintasopakolainen on hieno uutisjuttu,ulkomainen nälkää pakeneva saa kokea vihan ja haukun? Koska suomalaiset maksavat kaikki kulunsa itse, eivätkä mene elämään vastaanottajamaan veronmaksajien piikkiin lopun elämäänsä.
Lue kommentti