Annika Metsäketo tekee viikonloppuna Radio Novaan suoria lähetyksiä Pyhä Unpluggedista. Viime syksynä naimisiin mennyt juontaja sanoo ensimmäisen aviovuoden sujuneen hyvin. "Rouvana olo on ihanaa. Sisälläni on uudenlainen rauha. Tuntuu hyvältä, että olen jollekin näin tärkeä ja saan jakaa virallisesti elämäni sielunkumppanini kanssa." Kuva: Pia Jokela
Annika Metsäketo tekee viikonloppuna Radio Novaan suoria lähetyksiä Pyhä Unpluggedista. Viime syksynä naimisiin mennyt juontaja sanoo ensimmäisen aviovuoden sujuneen hyvin. "Rouvana olo on ihanaa. Sisälläni on uudenlainen rauha. Tuntuu hyvältä, että olen jollekin näin tärkeä ja saan jakaa virallisesti elämäni sielunkumppanini kanssa." Kuva: Pia Jokela

Annika Metsäketoa painostettiin parikymppisenä tekemään abortti. Nyt hän haluaa kannustaa raskasta päätöstä miettiviä tyttöjä kuuntelemaan itseään.

Radio Novan juontaja Annika Metsäketo, 43, on kertonut rankoista kokemuksistaan avoimesti. Hän sanoo saaneensa ihmisiltä paljon palautetta, joissa kiitellään rohkeudesta puhua vaikeistakin aiheista.

Annika on kertonut julkisuudessa vaikeista miessuhteistaan ja nuoruudessaan tekemästä abortista. Silloinen miesystävä painosti Annikaa keskeyttämään raskauden.

– Kun mietin epäreiluinta kohtelua, mitä olen miehiltä saanut, aborttiin painostaminen nousee kärkeen. Poikakaverini antoi ymmärtää haluavansa perheen kanssani, mutta vasta myöhemmin. Se lupaus ei koskaan toteutunut.

Annika toteaa olleensa sokea rakkaudessaan.

– Haluan kannustaa samassa tilanteessa olevia tyttöjä kuuntelemaan itseään. En uskaltanut luottaa omiin tunteisiini vaan yritin miellyttää toista liikaa. Miehen tahtoon ei pidä taipua, jos itse haluaa pitää lapsen.

Annika sanoo avoimuuden kannattaneen, jos yksikin ihminen kokee saaneensa siitä apua ja vertaistukea.

– Olen luonteeltani rehellinen. Jos puhun asioista, puhun suoraan ja kaunistelematta.

Nyt Annikan elämässä puhaltavat uudet, onnelliset tuulet. Rakkautta hehkuva juontaja avioitui turkkilaisen miehensä Baris Kirkgözin kanssa viime syyskuussa. Annika odottaa jo ensimmäistä hääpäiväänsä.

– Lähden silloin rakkauslomalle Turkkiin, mutten tiedä tarkemmin, mitä tapahtuu. Baris järjestää kaiken ohjelman yllätyksenä.

Viimeksi Annika vieraili Turkissa heinäkuussa.

– Istanbulissa oli silloin viileämpää kuin Suomessa! Oli aivan tuuriani, että superhelteet menivät ohi. Baris oli Suomessa juhannuksena, kun lämpöä oli kymmenen astetta. Hän hämmästeli kesäsäätä mutta viihtyi hyvin mökillä. Hän rakastui koivujen kauneuteen ja grillattuun possun kasleriin.

Annika kertoi kuulumisiaan Pyhällä, jossa jammaillaan Aki Kaurismäen hengessä 3.8. asti. Suomen sympaattisimmaksi musiikkifestivaaliksi kutsuttu Pyhä Unplugged soi Pyhätunturin jylhissä maisemissa 17. kerran.

Tapahtuman teemana ovat Aki Kaurismäen elokuvat. Viikonlopun aikana kuullaan Kaurismäen leffoissa esiintyneitä artisteja ja katsotaan elokuvia. Ohjaajalegenda on itse paikalla kertomassa töistään.

Annika kertoi abortista ensimmäisenä Anna-lehdessä.

Lue myös:

Kihlautunut Annika Metsäketo: "Lähipiirin kommentit turkkilaisesta miehestä satuttivat"

Annika Metsäketo avioliitostaan turkkilaisen Bariksen kanssa: "Etäsuhde toimii hyvin"

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.