Nuoruudessa tapahtunut, hetkelliseen halvaantumiseen johtanut onnettomuus ei enää juuri vaikuta Riku Korhosen elämään. Kuva: Jussi Vierimaa
Nuoruudessa tapahtunut, hetkelliseen halvaantumiseen johtanut onnettomuus ei enää juuri vaikuta Riku Korhosen elämään. Kuva: Jussi Vierimaa

Kirjailija Riku Korhonen joutui parikymppisenä vakavaan sukellusonnettomuuteen, mutta toipui lopulta täysin. – Muut ihmiset pelastivat henkeni.

Yksi Riku Korhosen elämän käännekohdista tapahtui vuosia sitten, kun hän oli 22-vuotias, armeijasta lomaileva nuorukainen.

– Onnistuin katkaisemaan niskani, ja olin aluksi täysin neliraajahalvaantunut. Ystäväni pelasti minut altaasta, kun meinasin hukkua, hän kertoo.

Aluksi toipumisesta ei voitu ennustaa mitään.

– Kävin läpi kaikki mahdolliset pelot: kuolemisen pelon, vammautuneena henkiin jäämisen pelon ja pelon siitä, etten koskaan enää voisi kävellä, syödä itse tai harrastaa seksiä.

Onnettomuudella oli iso vaikutus myös nuoren Rikun identiteettiin.

– En tiennyt, kuka olin, kun aiempi fyysinen identiteettini meni sirpaleiksi, hän sanoo.

Lääkärin sanat lohduttivat

Onnettomuuden jälkeen Rikua hoidettiin Tyksissä, ja hän alkoi pikkuhiljaa toipua. Liike palasi käsiin ja jalkoihin, ja kuuden viikon kuluttua onnettomuudesta Riku pääsi jo pyörätuolissa katselemaan maisemia sairaalan parvekkeelta.

” En tiennyt, kuka olin, kun aiempi fyysinen identiteettini meni sirpaleiksi.”

Parvekkeelle tuli lääkäri, joka lohdutti, että kyllä luonto tikanpojan puuhun vetää. 

– Ne sanat olivat minulle sillä hetkellä uskomattoman tärkeät. Tartuin ahnaasti kaikkeen, mikä palveli paranemista, Riku muistelee.

Kuntoutumisessa meni pitkään. Riku kertoo, että kokemus oli pitkä ja kivulias, mutta myös siunauksellinen.

– Itsesäälini katosi, kun näin kuntoutuksessa ihmisten selviävän paljon vaikeammistakin vammoista.

– Muut ihmiset pelastivat henkeni. Se sai tajuamaan, että maailmassa on vahvaa hyvyyttä ja ihmisten välillä käsittämättömän hienoa tukemista.

Nykyään aktiivinen liikkuja

Onnettomuudesta on nyt jo yli 20 vuotta aikaa, ja Riku on taas aktiivinen liikkuja. Soutulaitteella rehkimiseen menee helposti tunti päivässä.

– Liikunnasta on tullut refleksinomainen juttu, ja saan riippuvuusoireita, jos kaksi päivää jää väliin.

Rikun polvi hajosi kymmenen vuotta sitten, ja hänen piti luopua juoksuharrastuksesta. Monta vuotta kului hyvin vähäisellä liikunnalla, mutta soutulaitteen osto muutti tavat vuonna 2012. 

– Kehoon tulee tunkkainen olo, jos en tee mitään.

Lue Rikun koko haastattelu Me Naisten numerosta 45 / 2016!

29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Näyttelijä Alina Tomnikovia kutsuttiin jo lapsena Suomen Juulia Roopertiksi. Ujo lapsi rakasti esiintymistä kotona isänsä vhs-kameralle.

”Milloin nää sinne Puttoukseen?” sukulaiset Oulussa ovat kyselleet näyttelijä Alina Tomnikovilta, 29, jo pitkään. Nyt se vihdoin tapahtuu, ja Alina on pestistä tohkeissaan itsekin.

– Olen katsellut Putousta sen alkukausista lähtien, ensin ihan muina faneina, sitten näyttelijän vinkkelistä. Olen ihastellut, miten monipuolisesti näyttelijät saavat siinä revitellä. Tunnen, että nyt oli minulle oikea aika lähteä mukaan.

Katso videolta, millainen kujeilija Alina oli jo lapsena! Videopotpuri on kooste Alinan Dimka-isän kuvaamista vhs-nauhoista.


Alina tuntuu rytinällä lyöneen läpi urallaan parin viime vuoden aikana. On tv-sarjoja Syke, Pää edellä, Downshiftaajat ja Donna sekä elokuvia Rendel, Tuntematon sotilas, pari Rölliä sekä pian ensi-iltansa saava Veljeni vartija.  Niiden lisäksi Alina on näytellyt muun muassa Ryhmäteatterissa sekä Kansallisteatterissa.

– Olen saanut tehdä draamaa, sketsiviihdettä ja kaikenlaista. Putous-komedia on yksi asia lisää taiteilijuuteni sisällä.

Sukulaistäti kutsui Alinaa Suomen Juulia Roopertiksi jo silloin, kun tyttö oli polvenkorkuinen.

– Lapsena haaveilin, että minusta kasvaisi Pretty Womanin ihana kiharatukka tai Fifth Elementin Leeloo, jota Milla Jovovich näytteli. Nykyään mieluusti näyttelisin sellaisia rooleja, mutta enää en haluaisi olla he, Alina nauraa.

Muiden mokailu puhdistaa

Alina kiittelee Putous-porukan keskinäistä yhteishenkeä. Sen kokeneet tekijät rauhoittelevat ensikertalaisia ja muistuttavat nauttimaan kaiken tohinan keskellä.

– Pirullista onkin, että paineet tulevat itseltäni. Tiedostan hyvin ohjelman suosion, Alina sanoo.

Alinaa viehättää, että suosikkiohjelma on koko perheen viihdettä.

– Se yhdistää ikään katsomatta, hän miettii.

– Ja onhan siinä sekin, että katsomalla sekoiluamme ja mokailuamme ihmiset voivat kotisohvillaan puhdistua omista nolouksista. Siinä kunkin häpeät himmenevät, kun seuraa muiden painavan menemään ilman mitään häpyä.

Putous MTV3 pe 20.1. alkaen.

Ei omena kauas puusta putoa – vai miten se nyt meni?

Monilla Putous-näyttelijöillä on kuuluisat vanhemmat. Ja on useilla entisillä Putous-näyttelijöillä myös taiteilijapuoliso.

Pihla Penttinen – isä Pertti Sveholm

Pertti ja Pihla vuonna 2015. Kuva: Mikko Hannula
Pertti ja Pihla vuonna 2015. Kuva: Mikko Hannula

Pihla Penttinen, 39, on kokenut näyttelijä, mutta Putouksesta hänet nähdään tällä kaudella ensimmäistä kertaa. Pihlan isä on näyttelijä Pertti Sveholm. Pertti on ollut mukana yli sadassa televisiosarjassa ja elokuvassa, ja hänet on palkittu Jussi-patsaalla kahdesti.


 

Kiti Kokkonen – isä Ere Kokkonen ja äiti Titta Jokinen

Kiti ja Titta vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen
Kiti ja Titta vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen

Myös Kiti Kokkonen, 43, on mukana Putouksessa ensimmäistä kertaa. Hänen isänsä on vuonna 2008 kuollut ohjaaja Ere Kokkonen, jonka luona Kiti myös vietti lapsuutensa. Kitin äiti on näyttelijä Titta Jokinen.

 

Roope Salminen – isä Eppu Salminen, äidit Minna Turunen, Riitta Havukainen

Roope Salmisen, 28, isä on näyttelijä Eppu Salminen ja biologinen äiti näyttelijä Minna Turunen. Roope vietti lapsuutensa isänsä Eppu Salmisen ja tämän silloisen puolison, näyttelijä Riitta Havukaisen kanssa. Uusperheeseen kuuluivat Riitan aiemmassa suhteessa syntynyt tytär Katariina Havukainen sekä Epun ja Riitan yhteinen lapsi, Santtu.

 

Myös joidenkin vanhojen Putous-näyttelijöiden isä tai äiti on taiteilija. Lisäksi monella ohjelmassa nähdyllä näyttelijällä on taiteilijapuoliso.

Iina ja Minka Kuustonen – isä Mikko Kuustonen

Mikko ja Iina Kuustonen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto
Mikko ja Iina Kuustonen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto

Sekä Iina että Minka Kuustonen ovat molemmat vanhoja Putous-näyttelijöitä. Heidän isänsä on muusikko, tv-kasvo Mikko Kuustonen. Iinan ja Minkan serkku on stand up -koomikko Sami Hedberg.

 

Näillä vanhoilla Putous-näyttelijöillä on näyttelijä- tai ohjaajapuolisot:

Pirjo Lonka (1. kausi) on naimisissa näyttelijä-ohjaaja Jani Volasen kanssa. Jani on Putouksen entinen pääkäsikirjoittaja ja ohjaaja. Jani on ollut naimisissa myös Mari Perankosken kanssa. Mari oli mukana Putouksessa 

Elina Knihtilä (1. kausi) on naimisissa näyttelijä Tommi Korpelan kanssa.

Krista Kososen (1., 2., 3. ja 4. kausi) avopuoliso on ohjaaja Antti Jokinen.

Joanna Haartti (2. kausi) seurustelee näyttelijä Minna Haapkylän kanssa.

Ville Tiihosen kumppani on näyttelijä Kreeta Salminen. Kreetan isä on puolestaan Esko Salminen.

Kaisa Hela (o.s. Mattila) (8. kausi) aviopuoliso on muusikko-näyttelijä Heikki Hela.

Minka Kuustosen (8. kausi) avopuoliso on näyttelijä Aku Sipola.

Essi Hellén (6. kausi) aviopuoliso on näyttelijä Mikko Virtanen.