Laulaja Norah Jones karkasi New Yorkiin, tienasi tarjoilijana pari dollaria tunnilta ja ahmi muffineja. Nyt ruokaa rakastava tähti kokkaa loft-keittiössään pastaa ja lauluja myttyyn menneistä rakkauksistaan.

Kuva EMI Music

Rispaantuneeseen mekkoon pukeutunut hippityttö pyöräilee Kööpenhaminan Christianshavnissa ja tervehtii vastaantulijoita. Tanskalaiset hymyilevät takaisin mutta eivät selvästikään tunnista siroa polkijaa.  Laulaja Norah Jonesille, 33, tilanne on tuttu myös kotipuolessa: artistin albumeja on myyty jo 40 miljoonaa kappaletta, mutta tähti pystyy yhä matkustamaan New Yorkin metrossa ilman faniensa piiritystä.

– Minusta se on aivan mahtavaa! Olen saanut tehdä unelmieni työtä jo kymmenen vuotta, mutta en ole joutunut kärsimään julkisuuden rasittavasta puolesta, Norah hihkaisee ja pöyhii pyöräilykypärän litistämiä kiharoitaan. On vaikea uskoa, että sama rento retkeilijä nousee parin tunnin päästä lavalle Kööpenhaminan kutsuvieraskonsertissa, joka televisioidaan miljoonayleisön nähtäväksi. Heinäkuussa hän tulee ensimmäistä kertaa Suomeen, Pori Jazziin.

Norahin mielestä yksityisyyden säilyttäminen on asennekysymys. Vuonna 2003 hän luikahti Grammy-gaalaan salaa takaovesta ja jätti punaisella matolla poseeraukset huomionkipeämmille kollegoille. Kotiinlähtö juhlista ei tosin onnistunut yhtä hillitysti, sillä Jonesin esikoisalbumi, Come Away with Me, sai peräti viisi Grammy-palkintoa.

– Se oli täysin epätodellista. Minusta tuntui kuin olisin mennyt kuokkimaan jonkun toisen syntymäpäiväjuhliin ja syönyt yksin kaiken kakun.

Esikoisalbumin menestys ei ollut pelkästään imarteleva kokemus.

– Olin tuolloin vasta 23-vuotias ja aivan pihalla koko musiikkibisneksestä. Ihmiset kyselivät jo seuraavan levyn perään, vaikken ollut toipunut edellisestäkään. Tein siihen aikaan aivan liikaa töitä, Norah analysoi nyt.

Kolmena viime vuonna hän on toki keikkaillut mutta hän on pitänyt huolen myös siitä, että välillä on mahdollista nauttia uudesta loft-kodista Brooklynissa.

– Rakastan kotona haahuilua ja varsinkin ruuanlaittoa. Kokkailen pastaherkkuja ja siemailen samalla martineja. Siirsin jopa pianoni treenihuoneesta keittiöön, koska vietän siellä ylivoimaisesti eniten aikaa. 

Hunajalla kuorrutettu kosto

Norah puhuu mielellään ruuasta – kuten savustetusta lohesta, jota hän on ennen haastattelua pyöräillyt syömään Kööpenhaminan keskustaan.

– Oi, se oli niin herkullista! En ehdi koskaan kiertueilla tutustua nähtävyyksiin kunnolla, mutta siitä olen pitänyt huolen, että maistan jokaisessa kaupungissa jotain paikallista erikoisuutta. Huomenna matkustan Pariisiin ostamaan lempijuustojani, kulinaristi hehkuttaa.

Norahin uudella Little Broken Hearts -albumilla ei vaihdella reseptejä, vaikka levyn sinkkulohkaisu kantaakin nimeä Happy Pills. Biisin videolla 50-luvun kaunottareksi pukeutunut Norah ensin huumaa ja sen jälkeen hukuttaa petturimiehensä.

Sama unenomainen, Twin Peaks -televisiosarjasta tuttu tunnelma hallitsee koko levyä. Hunajainen ääni yhdistettynä kostonhimoisiin ja katkeriin teksteihin nostaa ihon kananlihalle. 

Vaikkei Norah ole koskaan lehdissä parisuhteitaan ruotinutkaan, musiikissa hän uskaltaa panna itsensä likoon. Vuonna 2009 ilmestynyt The Fall -abumi kiteytti seitsemänvuotisen suhteen bändikaveri Lee Alexanderin kanssa. Little Broken Hearts -levy paljastaa, että myös ero tuoreimmasta, elokuva-alalla työskentelevästä poikaystävästä on ollut Norahille vaikea pala. Tämän suhteen ja eron laulaja piti piilossa.

– Onhan musiikissani elettyä elämää mukana. Luulen, että aika moni meistä tuntee rakkauden nurjan puolen, mutta tietysti olen kärjistänyt sitä biiseihin kovalla kädellä, Norah kuittaa ja hymyilee salaperäisesti.

Sitten hänelle tulee kiire selventää kommenttiaan.

– Vaikka laulujen tekstit ovat rankkoja, meillä oli tosi hauskaa levyä tehdessä.

Meillä-ilmaisulla Norah tarkoittaa itseään ja tuottaja-säveltäjä Brian Burtonia, joka tunnetaan paremmin Danger Mouse -taiteilijanimestään ja menestysduosta Gnarls Barkley.

– Jos sanot, että levyssäni on paljon samoja aineksia kuin Twin Peaks -sarjassa ja David Lynchin elokuvissa, se on Brianin ansiota. 60-luvun psykedeelinen pop on hänen ominta aluettaan. Minä  puolestani hallitsen vanhan jazzin ja soulin. 

Tarjoilijasta tähdeksi

Ray Charlesin, Dusty Springfieldin ja Aretha Franklinin kaltaisiin legendoihin Norah tutustui jo lapsena, sillä tutut klassikot soivat Jonesien kotona Teksasissa taukoamatta. Äiti kasvatti Norahin käytännössä yksin, sillä suhde tyttären isään, intialaiseen sitar-soittajaan Ravi Shankariin loppui lyhyeen.

– Kun otin pari vuotta sitten koiranpennun, joka ajoi tempauksillaan minut välillä raivon partaalle, ajattelin heti äitiä, joka on pyörittänyt lapsi- ja lemmikkisirkusta yksin töidensä ohessa. En tajua, miten hän on jaksanut, Norah ihmettelee.

Tietenkin äiti jaksoi. Hän kuljetti viisivuotiasta Norahia kuoro- ja pianotunneille ja houkutteli tyttären taidepainotteiseen lukioon. Jazz-pianoon Norah erikoistui yliopistossa, mutta hän jätti lopulta opinnot kesken ja karkasi New Yorkiin vuonna 1999.

– Myin vanhan Cadillacini rahoittaakseni matkan. Sitten pestauduin tarjoilijaksi Metropolitanin taidegallerian kahvilaan, jossa tienasin kaksi dollaria tunnilta ja söin hirvittävät määrät suklaamuffineja, laulaja muistelee.

Koti-ikävää lievitti rakkain harrastus, musiikki. Norah pääsi esiintymään pieniin jazz-baareihin, ja hän tutustui sekä muusikko Lee Alexanderiin että Blue Note -levymerkin edustajaan.

– Hassua on, että alun perin muutin Nykiin juuri jazzin perässä, mutta siellä kiinnostuinkin uusista musiikkityyleistä ja varsinkin sanoittamisesta. Ja toki minussa asuu juurieni takia yhä myös kantrityttö.

Kantria ja folkia Norah on päässyt esittämään parhaassa mahdollisessa seurassa, kollegojensa Dolly Partonin ja Willie Nelsonin kanssa.

– Ei ole mitään oudompaa kuin nousta lavalle omien idolien kanssa. Se on tuntunut joka kerta kuin unelta. 

Onnen salaisuus

Samanlainen lumous syntyy, kun Norah Jones astuu yleisön eteen lämpimänä kesäiltana Kööpenhaminassa. Lavalla ei ole huikeaa valoshowta eikä monimutkaisia koreografioita. On vain timanttisesti soittava bändi sekä laulaja, joka vaihtaa keikan aikana sujuvasti koskettimista kitaran varteen.

Ainutlaatuisin on tietenkin Norahin ääni, joka on kuin tehty Don’t Know Why -tyyppisiin balladeihin. Tutut hitit tuntuvat syntyvän uudelleen jokaisella Norahin keikalla.

– Nautin nykyään esiintymisestä paljon enemmän kuin urani alussa. Mitä enemmän ikää tulee, sitä vähemmän mietin, mitä muut minusta ajattelevat. Se on mielettömän vapauttavaa.

Lavalla Norah huokuu hiljaista itsevarmuutta. Hän tuntuu vaipuvan omaan pieneen maailmaansa, mutta hän ei sulkeudu sinne yksin: vaikuttunut yleisö astuu samaan kuplaan ja seuraa keikkaa kuin huumattuna.

Little Broken Hearts -albumin melankolinen tunnelma on silti kaukana Norahin tämänhetkisistä fiiliksistä.

– Olen onnellinen, sillä elämässäni on juuri nyt paljon valoa ja rakkaita ihmisiä.

Pikkulinnut vihjaavat, että yksi niistä tosi rakkaista ihmisistä soittaa Norahin -uudessa bändissä. 

Norah Jonesin Kööpenhaminan-keikka TV2-kanavalla sunnuntaina 15.7. Pori Jazzissa hän esiintyy 22.7.

Muusikko ja tutkija Linda Urbanskin isä lähti, kun Linda ja hänen kehitysvammainen sisarensa Sandra olivat pieniä. Siitä saakka Linda on miettinyt, missä menevät rakkauden ja anteeksiannon rajat.

Tutkija ja muusikko Linda Urbanski, 32, viettää tänäkin vuonna joulun kuten aina – äitinsä, tätinsä, isäpuolensa ja pikkusiskonsa Sandran kanssa.

Sandralla on Downin syndrooma. Siskosten välit ovat läheiset.

– Olisin sydämestäni toivonut, että Sandra olisi saanut olla terve. Toisaalta olen kiitollinen siitä, että hän on elämässäni juuri sellaisena kuin on. Hän on opettanut minulle suvaitsevaisuutta, armollisuutta ja hetkistä nauttimista, Linda kertoo.

Sandran Downin syndrooma todettiin heti synnytyslaitoksella. Vuosi Sandran syntymän jälkeen Lindan isä jätti perheensä. Tuli avioero, isä aloitti tahollaan uuden elämän.

– Isäni ei kestänyt erityislapsen syntymää. Isä oli minulle tosi rakas. Yhtäkkiä häntä ei enää näkynyt. Kaipasin isää hirveästi koko lapsuuteni ajan, Linda sanoo.

”On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään.”

Vuosia myöhemmin, kun Lindan isä oli vakavasti sairas, hän pahoitteli esikoistyttärelleen tapahtunutta.

– Perheen hylkääminen on äärimmäisen julma teko, mutta annoin sen isälle anteeksi. Halusin antaa hänelle rauhan. Mikä oli tapahtunut, oli tapahtunut, Linda Urbanski sanoo.

– Maailma ei ole mustavalkoinen. On asioita, jotka jollakin tasolla voi ymmärtää, vaikkei niitä hyväksykään. Anteeksianto on valtavan tärkeää.

Linda Urbanski kertoo, millainen hänen suhteensa pikkusiskoonsa on, millaista oli yhdistää tutkijan ammatti muusikon työhön ja miten Sandra auttaa häntä rentoutumaan Me Naisten uudessa numerossa 50–51. Tuoreen digilehden voit lukea täältä.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.