Antti Hakala on asunut Helsingin Arabianrannassa kymmenen vuotta. ”Täällä asuvat ne, jotka haluavat sekä luonnon että kaupungin, niin meren, metsän kuin ratikat.” Kuva: Jouni Harala
Antti Hakala on asunut Helsingin Arabianrannassa kymmenen vuotta. ”Täällä asuvat ne, jotka haluavat sekä luonnon että kaupungin, niin meren, metsän kuin ratikat.” Kuva: Jouni Harala

Muusikko Nopsajalka eli Antti Hakala herkisteli itsensä naisten sydämiin Lupaan olla -hitillään. Nyt neljän lapsen isän ympärillä pyörii faneja. – Naisiin vetoaa status, eikä miehen silloin tarvitse olla kovinkaan hyvännäköinen.

Parikymppiseltä näyttävä mies kyyhöttää Helsingin Arabianrannassa punaisten tiilitalojen keskellä lippalakki kasvoilla ja hartiat hieman ­lysyssä. Vaikka olemus on ujo ja poikamainen, ensivaikutelma pettää. Antti Hakala, artistinimeltään Nopsajalka, kun on oikeasti 36-vuotias neljän lapsen isä.

Elokuu-yhtyeen laulajana sekä soolo­artistina tutuksi tullut muusikko on tottunut ja ehkä vähän kyllästynytkin siihen, että häntä luullaan ikäistään paljon nuoremmaksi. Välillä siitä kehkeytyy kummallisia tilanteita. Vaikkapa silloin, kun hän menee hienoon ­ravintolaan tai kalliiseen koruliikkeeseen tarkoituksenaan ostaa vaimolleen, kuvataiteilija Taina Hakalalle, lahja.

– Myyjät katsovat minua nenänvartta pitkin, jos he ajattelevat minun olevan parikymppinen. Olen jo pitkään törmännyt pojitteluun, vaikka se onkin vähentynyt viime vuosina. Se ärsyttää. Joskus puen puvun päälle vain siksi, että näyttäisin vanhemmalta, Antti naurahtaa.

Poikamaisesta charmista lienee silti ollut hyötyä, sen verran kuumaa kamaa Nopsajalan musiikki nyt on. Antin tekemä Lupaan olla -hitti nousi heti ilmestyttyään suureen suosioon. Se roikkui viikkotolkulla radioiden soitetuimpana kappaleena, myi kultaa ja kipusi kärki­paikoille kaikilla virallisilla listoilla.

Kappaleen menestys tuntuu Antista hyvältä. Vihdoinkin tuli sävellettyä ja ­sanoitettua radiohitti. Biisi syntyi, kun Antti oli kaverinsa luona kylässä ja veteli epähuomiossaan kofeiinipitoisia kaakaopapuja kuin pähkinöitä. Kun hän puolen yön aikaan suuntasi kotiin, hän tajusi olevansa täysin pirteä. Antti päätyi parin korttelin päähän levytysstudioon ja puuhasteli kappaleen kanssa koko yön. Sanoja hän oli tapaillut mielessään jo aiemmin: ne syntyivät tiskatessa.

– Saan parhaat ideani aina puuhastellessani. Jotkut panikoivat, että hyvät ­ideat pitää heti saada talteen, mutta ­minä luotan siihen, että ne palaavat tai tilalle tulee uusia, entistä parempia versioita. Niin kävi Lupaan olla -kappaleellekin. Siitä tuli aika ihmeellinen ja ajaton.

Naisten piirittämä

Soolomenestys ei silti häkellytä Anttia yhtä paljon kuin suosio Elokuu-yhtyeen Soutaa, huopaa ja Saatilla -hittien aikaan. Vaikka Antti tuli 1990-luvulla tunnetuksi reggae-yhtyeistä Kapteeni Ä-ni ja Soul Captain Band, suuri läpimurto antoi odottaa itseään. Antti oli jo vähällä luovuttaa. Keikkoja riitti, mutta aina vain pienissä paikoissa känniselle yleisölle. Isompaan menestykseen olisi tarvittu menevä hitti, mutta sitä ei syntynyt.

– Vuosien yrittäminen tuntui rankalta, ja mietin jo, onko tässä mitään järkeä. Sitten yllättäen tuli Elokuu. Sen suosiota ei ehtinyt edes tajuta, se iski niin äkkiä.

Iskelmällistä räppiä esittävän Elokuun kanssa pienet klubikeikat vaihtuivat suuriksi lavoiksi, vaatimaton levymyynti kulta­levyiksi ja indie-biisit lista­ykkösiksi. Bändi julkaisi kaksi levyä, mutta nyt se viettää
välivuotta.

Antti sen sijaan painaa menemään. Kahdenkeskisiin hetkiin suunnattu, ­romanttinen Sun-levy julkaistiin maaliskuussa, ja ensi vuoden alussa ilmestyy menevämpää musiikkia sisältävä Mun.

Antin musiikkia kuuntelevat suurimmaksi osaksi naiset. Fanit ovat kaikenikäisiä, ja he ovat piirittäneet miestä alusta asti. Antti tuntuu olevan huomiosta imarreltu, toisaalta hieman vaivaantunut – varsinkin vaimonsa takia.

– Muiden naisten osoittama huomio on vaimolleni raskasta. On hämmentävää, jos yritämme joskus viettää iltaa kaksin kaikessa rauhassa, ja yhtäkkiä ympärilläni alkaa käydä kuhina. Silloin yritän puolin ja toisin rauhoitella tilannetta. Ymmärrän kyllä, että huomio häiritsee vaimoani: minustakin tuntuisi ikävältä, jos tilanne olisi toisinpäin.

Antti ymmärtää, että naisten kiinnostus kohdistuu häneen ennen kaikkea ­artistina. Kun hän tuntemattomampana kasvona juhli bileissä vieraana, ympärillä olleet tytöt eivät kiinnittäneet häneen huomiota, mutta kun Antti kipusi lavalle, tyttöjen silmiin syttyi uutta pilkettä.

– Naisiin vetoavat status ja asema, eikä miehen silloin tarvitse olla kovinkaan hyvännäköinen. Luin kerran tutkimuksesta, jossa 90 prosenttia naisista kiinnitti huomiota 10 prosenttiin miehistä. Näin se menee.

Hipsteri vauvakoukussa

Antti tapasi vaimonsa 23-vuotiaana. Tuolloin Antti asui vastaeronneen isänsä kanssa omakotitalossa Espoossa ja yritti pitää pihalla omaa kasvimaata. Taina oli Antin tuttu samoista bileistä ja töissä biodynaamisella maatilalla. Hän tuli auttamaan Anttia ja jäi sille tielleen.
Pari on ollut naimisissa reilu viisi vuotta, ja heillä on neljä lasta: poika on yhdentoista ja tytöt 10-, 9- ja 5-vuotiaita. Nykymittapuulla lapsiluku kuulostaa isolta – ja on sitä myös Antin mielestä.

– Hullujahan me olemme, kun olemme hankkineet tällaisen katraan. Emme ehkä miettineet lasten lukumäärää ihan loppuun asti. Mutta vauvat vain ovat niin kivoja, Antti virnistää.

Neljän lapsen ja kahden epäsäännöllisesti työskentelevän vanhemman arki on sumplimista.

– Joskus tuntuu, ettei kuukaudessa ole ainuttakaan normaalia päivää tai vapaahetkeä. Menojen järjestely on jatkuvaa tasapainottelua, mutta jotenkin me ­onnistumme. Aina se ei ole helppoa, mutta menemme parempaan suuntaan.

Vanhemmat ottavat perhearjesta ­vetovastuun vuorotellen. Kun Antti ­tekee levyä, häntä ei pahemmin kotona näy. Nyt Taina on vuorostaan lähdössä neljän päivän Tukholman-reissulle. ­Samaan aikaan Antilla olisi keikka.
Tässä kohtaa lastenvahtiavuksi rientävät naapurit. Kaksi lapsista menee
yökylään viereiseen asuntoon, kolmas toiselle naapurille ja esikoinen jää kotiin. Hänkin saa mennä soittamaan naapurin ovikelloa yöllä, jos siltä tuntuu.

Naapurit parvekebileissä

Samassa elämäntilanteessa olevat naapurit ja yhteisöllisyys ovat Antin mielestä parasta, mitä Helsingin Arabianranta asukkailleen tarjoaa. Perhe on asunut samassa asunnossa 10 vuotta. Joskus ­tilaa kaivattaisiin enemmänkin, mutta toistaiseksi kolme makuuhuonetta ja merinäkymät saavat luvan riittää.

– Emme me voi poiskaan muuttaa. Täällä on niin paljon ystäviä, joilla on ­samanikäisiä lapsia. Itse moikkailen kaikkia, jotka näyttävät vähänkään siltä, että kuuluvat tänne.

Arabianrannassa on aktiivinen kaupunginosayhdistys, joka järjestää asukkailleen jatkuvasti yhteistä puuhaa. Naapurit myös pitävät keskenään bileitä, joihin kutsutaan niin lapset kuin aikuiset. Anttikin saattaa ex tempore kutsua naapureita parvekejuhliin, joissa laitetaan grilli kuumaksi.
Kun Antti vielä kuvailee polkevansa Pelago-pyörällä, käyvänsä Flow-festivaaleilla, suosivansa luomua ja äänestävänsä vihreitä, ovat ehdan hipsterin ominaisuudet kasassa.

– Hipsterithän eivät koskaan luonnehdi itseään hipstereiksi, joten olen kai sellainen.

Kaljaa ja kitaroita

Lapsuutensa Antti vietti pääosin ­Espoossa. Jo nelivuotiaana hän lauloi ­
Elvistä ja Rauli Badding Somerjokea. Antin äiti oli lavastaja ja asui teattereissa ympäri Suomea, isäkin kiersi maata it-firmansa kanssa.
Vanhempien reissutyön vuoksi Antti joutui omasta mielestään kasvattamaan itse itsensä. Hänen lisäkseen perheeseen kuului neljä vuotta vanhempi isoveli.

– Pakko antaa vanhemmilleni noottia siitä, että jo 12-vuotiaana dokasin ja poltin röökiä säännöllisesti. En tehnyt läksyjä enkä oikein ikinä oppinut kunnolliseksi. Toisaalta oli mahtavaa, että sain tehdä mitä halusin.

Kesäduunirahat menivät soittimiin ja kaljaan. Vaikka Antin nuoruus oli levoton, hän on aina ollut musiikkiasioissa hyvinkin tarkka. Kitaransoitossa ennätys on 16 tuntia treeniä putkeen. Yhä Antti pyrkii hoitamaan musahommat valmiiksi mieluummin kuukauden etuajassa kuin ­vähänkään myöhässä.

– Olen välillä turhan ankara itselleni. Myös bändiäni käskytän kovin sanoin soittamaan juuri niin kuin minä sanon. Yritän nyt opetella hellittämään ja ottamaan musiikissa muiden ihmisten apua vastaan, etten nyhräisi vain yksinäni.

Kun kolme vanhinta lasta olivat pieniä, raha oli Hakaloiden perheessä tiukalla. Antin oli otettava vastaan kaikki tarjotut keikat. Siitä huolimatta hän ei ole koskaan halunnut hankkiutua muihin töihin. Säveltämisessä, sanoittamisessa, tuottamisessa ja keikoilla kiertämisessä on hommaa ihan tarpeeksi.

– En ole ikinä ajatellut, että menisin kenenkään palkolliseksi. Vaikka arki oli pitkään selviämistä, nykyään elämme  jo ihan mukavasti. Minulla on kova luottamus siihen, että musiikki tuo jatkossakin leivän pöytään.

Lue myös:

Nopsajalka ja hittibiisin anatomia

Antti Hakala

■ Syntyi 7.3.1978 Vantaalla, asuu Helsingissä vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa.
■ Aloitti musiikki­uransa 1990-luvun lopulla. Tunnettu yhtyeistä Soul Captain Band, Kapteeni Ä-ni ja Elokuu.
■ Julkaissut neljä soololevyä. Albumi Sun ilmestyi maaliskuussa, jatko-osa Mun julkaistaan ­ensi vuoden alussa.
■ Keikkailee ahkerasti läpi kesän.

Tieto koulunkäynnin ohjaajana työskentelevän Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta on pysynyt koulussa useimmilta salassa. Hannan mukaan homoseksuaalisuus on koulussa edelleen tabu.

Koulunkäyntiavustajana työskentelevä Hanna, 31, tiesi jo teini-ikäisenä kiinnostuvansa tytöistä. Elämä kuitenkin johdatti toiseen suuntaan: hän tapasi entisen miehensä 19-vuotiaana, meni naimisiin ja sai kaksi lasta.

Muutama vuosi sitten Hanna tapasi teiniajoilta tutun ihastuksensa, johon ihastui uudelleen – ja sai tunteilleen vastakaikua. Vaikka suhde päättyi nopeasti, Hanna ymmärsi olevansa lesbo.

Kun Hanna kertoi läheisilleen homoseksuaalisuudestaan, saattoivat he paheksua tilannetta tai olla jopa huvittuneita. Asiaa pidettiin kolmenkympin kriisinä. Ex-aviomies sen sijaan tiesi, mistä oli kyse.

Tällä hetkellä Hanna parisuhteessa naisen kanssa, jolla on myös oma lapsi. Pariskunta asuu erillään.

– Elämä on muuttunut paljonkin, mutta se muutos on samanlainen kuin kenellä tahansa eronneella perheellisellä: tasapainoilua lasten ja uuden suhteen kanssa. Erilaista tässä on tietysti se, että miehen sijasta olen naisen kanssa.

– Ja suurin muutos on ehdottomasti se, että olen onnellinen, Hanna tiivistää.

Korkea kynnys on arkielämää

Työpaikalla koulussa Hannan seksuaalisesta suuntautumisesta tietävät vain lähimmät työkaverit. Hänen mukaansa asiasta saattaa liikkua myös joitakin huhuja. Niihin hän vaikuttaa suhtautuvan melko tyynesti.

– Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa. Jos oppilaat kysyvät, onko minulla miestä, niin voin sanoa vain että ei ja antaa heidän olettaa minun olevan sinkku. Me olemme koulussa tarkkoja siitä, mitä puhumme omista taustoistamme.

Hanna on pohtinut lähimpien työkavereiden kanssa tilannetta, jossa omaa homoseksuaalisuutta ei ole voinut tuoda vapaasti esiin arkisessa työympäristössä. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvia on muitakin koulun henkilökunnassa – ja myös oppilaissa.

”Oppilailta ja heidän vanhemmiltaan tämä on pidetty salassa.” 

– Olemme pohtineet, miten tämä vaikuttaa myös näiden oppilaiden hyvinvointiin. Miten he voivat tulla kaapista ulos, jos koulun henkilökuntakaan ei voi? Aihe on heille erittäin herkkä, vakava ja voi olla traumaattinenkin.

Työelämän ulkopuolella Hannakin on ottanut vapauden puhua avoimesti. Jos joku olettaa hänen seurustelevan miehen kanssa, hän korjaa asian. Yleensä ihmiset reagoivat asiaan hyvin.

– Tietysti on niitäkin, jotka asiaa eivät hyväksy ja tekevät asian hyvin näyttävästi myös selväksi. Kuten naapurini.

Vieras maailma  

Kysymyksiä on enemmän kuin tietoa, koska koulumaailmassa homoseksuaalisuudesta ei puhuta edelleenkään avoimesti.

– Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi: voivatko reagoida vahvasti, jos on esimerkiksi uskonnollisia taustoja. Asiaa saatetaan pitää epänormaalina, minkä voidaan myös jotenkin kuvitella järkyttävän lapsen viatonta mieltä.

Hanna muistelee omaa peruskouluaikaansa 1990-luvulla.

– Silloin ei puhuttu sanallakaan mitään esimerkiksi lesboista ja homoista. Nykypäivänä koulussa ainakin mainitaan jollain tavalla homoseksuaalisuus, koska tieto ihmisoikeuksista kuuluu nyt opetussuunnitelmaan, mutta muutos avoimuuteen on ainakin minun työpaikallani huomattavasti jäljessä.

”Ehkä sitä pelätään, miten oppilas tai perhe reagoi.”

Hanna huomauttaa, että hiljaisuuden syy ei välttämättä ole vanhemmissakaan, vaikka he saattasivat vastustaa homoseksuaalisuutta esimerkiksi uskonnollisen taustansa takia. Tämänhetkiset ihmiset työelämässä ovat kuitenkin edelleen sellaisia sukupolvia, joille sukupuoliasiat ovat olleet outoja ja vaiettuja asioita omassa lapsuudessa ja nuoruudessa.

– Sitä ei osata vielä ottaa opetukseen luonnollisesti mukaan. Se on vieras aihe heille, jotka eivät ole tekemisissä homoseksuaalisten ihmisen kanssa. Heidän on vaikea puhua siitä, ja aihe voi tuntua pelottavaltakin.

Perusopetus olisi potentiaalinen keino

Koulunkäynnin ohjaajana Hanna ei saa suunnitella tuntien sisältöjä, joten hänellä on vähemmän vastuuta opetuksessa. Hän on kuitenkin yhtä paljon oppilaiden arjessa mukana kuin opettajatkin. Hannan avustamia oppilaita on sekä alakoulu- että yläkouluikäisissä.

Ihmisoikeusasiat ovat menneet yhteiskunnassa paljon eteenpäin, mutta Hanna kokee, että ne muuttuvat silti hitaasti. Hän pitää omaa tilannettaan epäoikeudenmukaisena. Olo tuntuu myös turhautuneelta, koska koulu voisi olla se paikka, jossa tietoa sukupuolivähemmistöistä voitaisiin lisätä ja lähteä vaikuttamaankin jollain tavalla.

”Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä.”

Hanna toivoo, että avointa keskustelua saataisiin aikaiseksi jo peruskouluasteella. Seksuaalista tasavertaisuutta ajavan järjestön edustajan voisi saada kertomaan kouluihin perusasioista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.

– Olinkin sitä jo tilaamassa, mutta johdolta tuli melko nopeasti kieltävä vastaus. Ei, koska se voi järkyttää oppilaiden mieltä. Pahinta oli se, että olin ehtinyt laittaa Setalle jo pyynnön, jonka jouduin peruuttamaan, Hanna kertoo. 

– Setaltakin tuli aika kärkästä viestiä, koska tämä kuitenkin kuuluu meidän opetussuunnitelmaan ja meidän tulisi tuoda asia esille. Ja kyllä se tuodaankin, mutta huonolla tietämyksellä.

Hannan nimi on muutettu.

 

Petra Wettenranta tapasi aviomiehensä, kun sisko Kiira Korpi houkutteli ystäväporukan illalliselle. Kuva: Jonna Öhrnberg
Petra Wettenranta tapasi aviomiehensä, kun sisko Kiira Korpi houkutteli ystäväporukan illalliselle. Kuva: Jonna Öhrnberg

Petra Wettenranta haluaisi muuttaa miehensä kanssa ulkomaille.

Yrittäjä Petra Wettenranta (o.s Korpi) avioitui uudenvuodenaattona räppäri Tasiksen, eli Markku Wettenrannan kanssa. Pari tapasi aikoinaan Petran luistelijasisko Kiira Korven kautta. Markku kuuluu Kiiran kihlatun Arthur Borgesin kaveripiiriin.

– Oikean ihmisen voi kohdata yllättävissä paikoissa. Ei kannata jäädä kotisohvalle, minullakin oli tuona iltana kun tapasimme näin lähellä, että jään kotiin.

Sisko kuitenkin houkutteli siskoaan kaveriporukan yhteiselle illalliselle, jonka johdosta Petra ja Markku tapasivat – ja rakastuivat.

– Kiiralla taisi olla asiasta aavistus, itse en odottanut mitään, Petra naurahti Breyers -proteiinijäätelön lanseeraustilaisuudessa.

Kiira ja Arthur asuvat New Yorkissa ja Petrakin haaveilee puolisonsa kanssa muutosta ulkomaille. Oman yrityksen kautta reilun vuoden työskennellyt Petra pystyy tekemään suurinta osaa töistään mistä vain.

”Kiiralla on tosi vahva sisäinen voima, olen meistä herkempi luonteeltani herkempi.”

Sosiaalinen media ja skype ovat helpottaneet yhteydenpitoa maiden välillä.

– Vaikka ne ovat toki tuoneet pahaakin, niin yhteydenpito on nykyään niin helppoa. Muistan kun olin vaihdossa, niin laskimme puhelinlaskuja. Nyt olen Kiiran kanssa yhteydessä päivittäin ja se on käytännössä ilmaista.

Petra on valmistunut kauppakorkeakoulusta ja harrasti aikoinaan myös tosissaan luistelua. Kiiran kautta hän on nähnyt läheltä, että hänestä itsestään ei olisi huippu-urheilijaksi ollut.

– Kiiralla on tosi vahva sisäinen voima, olen meistä herkempi luonteeltani herkempi. Hän on tehnyt aina asiat 110-prosenttisesti.