"Voi olla, että julkaisen tulevan levyni oman firman kautta. En ehkä tarvitse levy-yhtiötä taakseni, katsotaan nyt”, muusikon urasta haaveileva Noora Karma mietti tiistaina.  Kuva: Jonna Öhrnberg
"Voi olla, että julkaisen tulevan levyni oman firman kautta. En ehkä tarvitse levy-yhtiötä taakseni, katsotaan nyt”, muusikon urasta haaveileva Noora Karma mietti tiistaina. Kuva: Jonna Öhrnberg

Mentalisti tähtää nyt muusikon uralle. Biisien sanoitukset kumpuavat omista kokemuksista, iloista ja suruista.

Mentalisti Noora Karma, 40, haaveilee muusikon urasta. Noora on säveltänyt ja sanoittanut omia kappaleitaan jo vuosia, ja tänä vuonna hän aikoo toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa. Aikoinaan Lontoossa asuessaan hän esiintyi paikallisten bändien kanssa sekä sävelsi ja sanoitti musiikkia, jonka tyyliä hän kuvailee Norah Jonesin tai Carole Kingin tyyppiseksi. Eräs tuttu sanoi hiljattain Nooran musiikin kuulostavan Chisun ja Twin Peaksin välimaastolta.

– Olen käynyt studiolla Porvoossa äänittämässä yli kymmenen vuoden tauon jälkeen. Biisejä on syntynyt suomeksi, ja tänä vuonna tärähtää. Olen ihan liekeissä, Noora hehkutti Specsaversin Helsinki City Run -tapahtuman infotilaisuudessa.

Biisien sanoitukset kumpuavat omista kokemuksista, iloista ja suruista. Takana on paljon elettyä elämää ja muun muassa parin vuoden takainen riitaisa avoero kahden lapsen isästä Alfonso Riosista. Hän sanoo tekevänsä musiikkia tosissaan. Kappaleet syntyvät pianolla.

– Kun päätän jotain, vien sen niin pitkälle kuin mahdollista. Tuntuu, että nyt minulla on sanottavaa. Syljen sanat suustani, kun pääsen vauhtiin, hän kuvaili biisintekoprosessia.

Rakkaus Janiin kukoistaa

Nooran rakkauselämään kuuluu erittäin hyvää. Miesystävä Jani Strömsholm täytti tiistaina 40 vuotta, ja Noora laittoi hänelle hempeän viestin sosiaalisessa mediassa. Onnea Jani❤ 40v. Kesti että tavattiin, mutta uskon että meillä olisi synkannut jo aiemminkin.#‎iloveu‬, hän kirjoitti.

Noora arvelee, että nykyinen tasapainoinen elämänvaihe edesauttoi biisien syntyä.
– Olin aiemmin liian lukossa ilmaistakseni itseäni. Nyt padot aukesivat. Biisien teko on ollut terapeuttista, hän kuvaili.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.