Nina ja Timo Kiiskinen ovat pienen poikavauvan vanhempia.
Nina ja Timo Kiiskinen ovat pienen poikavauvan vanhempia.

Tuore äiti ja vaimo Nina Honkanen on kokenut elämässään eroja ja parin vuoden takaisen keskenmenon.

”Lakatkaa jo mummut ja papat tekemästä lapsia”, oli kommentti, jonka Nina Honkanen ja Timo Kiiskinen ajattelivat kuulevansa, kun he kertoivat pojilleen odottavansa lasta. Lausahdus olisi ollut uusioperheen jälkikasvulta ymmärrettävä, sillä suurin osa on jo aikuisia: Timolla on ennestään pojat Joel, 27, ja Eliel, 24, sekä Ninalla Ville, 22, Aku, 20, ja Matti, 11.

– Pojat olivat kuitenkin ihan mielissään. Ja onneksi mieli ei ole muuttunut vauvan syntymän jälkeenkään, Nina ja Timo nauravat.

Perhe-elämä on asettunut muutenkin aloilleen, sillä Nina ja Timo menivät lokakuun alussa naimisiin. Valat vannottiin Seurasaaren kirkossa läheisten läsnä ollessa, ja häitä juhlittiin kahden päivän ajan mökillä. Samalla Nina vaihtoi nimensä Honkasesta Kiiskiseksi.

Euroviisun isä

Kiiskisten Lauttasaaren-kodissa vallitsee asujiensa oloinen, rennon boheemi tunnelma. Ikean valkoinen kirjahylly pursuilee kirjoja, ruskealla vakosamettisohvalla pyörii erivärisiä tyynyjä ja eteisen seinällä roikkuu ikonikuvia. Ikkunan ääressä on kaukoputki, jonka avulla perhe seurasi aitiopaikalta Madonnan taannoista Jätkäsaaren-konserttia.

Kerrostalohuoneiston yläkerrassa sijaitsee Timon työhuone. Siellä on sävelletty ja sanoitettu Suomen uunituoreen euroviisuedustajan, Kuunkuiskaajien Työlkii ellää -kappale.

– Idea lähti kauppiaina työskennelleiden isovanhempieni taulusta, jossa vanha nainen touhuaa kaupan tiskillä ja takana lukee: ”Työlkii ellää mut kaupalla rikastuu”. Euroviisuissa sävellykset tehdään helposti samalla englanninkielisellä sapluunalla, mutta biisin etu on se, että siinä kuuluu aito suomalaisuus, Timo sanoo.

Kipeä keskenmeno

Aikanaan Lista-ohjelmasta julkisuuteen noussut Nina alkoi odottaa ensimmäistä lastaan 18-vuotiaana. Nuorena alkanut äitiys on johtanut siihen, että Ninalla on lapsia kolmelta eri vuosikymmeneltä.

– Sekä vanhempien että nuorimman lapseni syntymät ovat tuntuneet hyvin luonnolliselta elämän jatkumiselta. On toisaalta erilaista, toisaalta samanlaista tulla äidiksi 19- ja 41-vuotiaana. Tunnistan itsessäni paljon samoja fiiliksiä. Vahvin tunne on järkälemäinen rakkaus, vaikka se kliseeltä kuulostaakin.

Nina on nuorimmaisestaan äärimmäisen kiitollinen, sillä tämän syntymä ei ollut itsestäänselvyys. Edellinen raskaus päättyi pari vuotta sitten keskenmenoon.

Oli jouluaatto, ja raskaus oli edennyt kolmannen kuun lopulle. Nina ja Timo kertoivat asiasta pojilleen, mutta pian iloiset uutiset vaihtuivat surullisiksi: raskaus oli keskeytynyt.

– Ennen omaa kokemusta suhtauduin keskenmenoon järkiperäisesti ja ajattelin, että luonto valitsee vahvimmat. Mutta on eri asia, kun se osuu omalle kohdalle. Vaikka tajuaa järjellä, että elämä loppuu, jos se ei ole tarpeeksi vahva syntyäkseen, ei se poista surua menetetystä vauvasta.

Terapia auttoi

Ninalle on aina ollut selvää, että lapsilla on eronkin jälkeen läheinen suhde molempiin vanhempiinsa.

– En voisi koskaan ajatella, että minulla äitinä olisi suurempi oikeus lapsiini.

Nina on viime vuosina kirjoittanut romaania isien oikeuksista. Kirjalla hän pyrkii puolustamaan miehiä, jotka menettävät yhteyden lapsiinsa, koska monet ajattelevat yhä lapsien kuuluvan erossa automaattisesti enemmän naiselle.

– Minulla on joviaalit välit lasteni isiin. Olemme laittaneet energiaa siihen, että lapset näkisivät meidän pärjäävän keskenämme. Erolapsen on tärkeä kokea, että äiti ja isä pitävät hänestä yhdessä huolta, vaikka he eivät enää eläisi yhdessä.

Nykyiseen olotilaansa päästäkseen Nina on tehnyt paljon töitä. Siihen on tarvittu eletyn elämän läpikäyntiä ja sokeiden pisteiden valaisemista. Neljä vuotta kestänyt terapia loppui pari vuotta sitten.

– Ilman Kelan eli meidän kaikkien veronmaksajien tukea se ei olisi ollut mahdollista.

Nina toivoo, että terapiaan liittyvä mystisyys hälvenisi ja asia muuttuisi ihmisten mielissä arkisemmaksi.

– Terapian pitäisi olla samalla tavalla kansalaisoikeus kuin sauvakävelyn. Se suoristaa turhanpäiväisiä mutkia, joita oman ytimen päälle kerääntyy. Kuten fyysinen kunto kehittyy urheillessa, henkinen selkäranka suoristuu terapiassa.

Nina Kiiskinen

– Kirjailija-käsikirjoittaja (o.s. Honkanen), syntyi Porissa 4.2.1968. Kasvanut Raumalla, asuu Helsingissä.

– Naimisissa muusikko Timo Kiiskisen kanssa. Perheeseen kuuluvat kuusiviikkoinen poikavauva, Timon pojat Joel, 27, Eliel, 24, sekä Ninan pojat Ville 22, Aku, 20, ja Matti, 11.

– Kirjoittanut romaanit Gladiaattori (2002) ja Joka kymmenes vuosi (2005). Ninan ja Sirpa Reimanin käsikirjoittama ja Johanna Vuoksenmaan ohjaama Mökki alkaa TV1:n Kotikatsomossa 15.2.