Veli-Matti ja Nina Rahja pitävät 1950-lukulaisista sukupuolirooleista: vaikkapa siitä, että Nina tulee nuotiopaikalle hiukset kiharrettuina ja täydessä tällingissä. Kuvat: Katri Lehtola
Veli-Matti ja Nina Rahja pitävät 1950-lukulaisista sukupuolirooleista: vaikkapa siitä, että Nina tulee nuotiopaikalle hiukset kiharrettuina ja täydessä tällingissä. Kuvat: Katri Lehtola

Salamarakastuneet merikapteeni Wellu ja hänen vaimonsa Nina ovat yleensä kuusi viikkoa erossa ja kuusi viikkoa yhdessä. ”Saamme kokea ensinäkemisen huuman yhä uudestaan.”

Rakkaani on minulle aviomies, mutta hän on myös paras ystäväni. Minä tiedän, että jo syntyessäni tähän maailmaan minä olen ollut hänen. – – Joka aamu kun herään, olen yhden päivän lähempänä kotiin tuloasi. Minä rakastan sinua.

Näin Nina Rahja, 40, kirjoittaa blogissaan Merikapteenin vaimo. Hänen kanssaan blogia pitää Veli-Matti ”Wellu” Rahja, 37. Merikapteenina Wellu on useimmiten kuusi viikkoa kerrallaan töissä, joten blogi on tärkeä yhteydenpitoväline viestien ja puheluiden lisäksi.

– Vaikka blogi on julkinen, kirjoitamme sitä toisillemme, Nina sanoo.

Aamulla on kiva herätä, kun toinen on näpytellyt nettiin taas yhden rakkautta tihkuvan kirjoituksen.

– Elämme arkea yhdessä, vaikka olemme eri paikoissa.

Yhteinen arki onnistuu esimerkiksi niin, että Rahjat lähettelevät päiviensä kulusta kuvia toisilleen. Ninan kuvissa ollaan metsälenkillä tai arkipuuhissa. Wellun kuvissa merellinen taustamaisema on aina sama, selfien ottajan ilme korkeintaan vaihtuu.

Välillä Rahjat soittelevat. Silloin Wellu saa usein juosta kentän toivossa pitkin 250-metristä laivaansa. Sillä aikaa Taivassalossa, pienessä Tuiskula-nimisessä mökissä, Nina päästää ärräpäitä, kun puhelu pätkii ja vollottaa kuistilla, kun se katkeaa lopullisesti.

Ikävä saa kiukkuiseksi.

– Pitää olla tosi tarkkana, ettei aleta riidellä sen takia, että on niin kauhea ikävä, Wellu kertoo.

Kun Wellu on merillä, Nina hoitaa kotiasioita, liikkuu luonnossa ja tekee käsitöitä.
Kun Wellu on merillä, Nina hoitaa kotiasioita, liikkuu luonnossa ja tekee käsitöitä.

Se oli salamarakkautta

Wellusta tuli merikapteeni, koska hän sattui syntymään merikapteenisukuun eikä tullut ajatelleeksi, että jollekin muullekin alalle voisi suuntautua. Nyt hän on seilannut meriä 17 vuotta ja ohjaa Suomen suurinta raakaöljytankkeria.

Ninasta tuli täysipäiväinen merikapteenin vaimo viime syksynä, kun hän rakastui ensimmäistä kertaa elämässään.

Rahjojen salaman lailla edennyt rakkaustarina alkoi, kun Wellu lähetti Ninalle Facebook-kaveripyynnön huomattuaan, että tämä oli kommentoinut yhteisen kaverin kuvaa.

– Olemme tienneet toisemme Kalajoelta ihan pikkupenskoista asti, mutta en ollut ikinä puhunut Ninan kanssa mitään, Wellu kertoo.

– Kun kaveripyyntö tuli, mietin että mitä, Wellu! Tuli heti sellainen läpätys sydämeen.

”Meni viisi päivää, ja haimme kuulutukset.”

Kaveripyyntöä seurasivat yksityisviestit, ja puolentoista viikon jälkeen Wellu ajoi suoraan satamasta Ninan luo.

– Olin tosi vakuuttunut, että tämä on tässä, Wellu kertoo.

– Meni viisi päivää, ja haimme kuulutukset, Nina jatkaa.

Perheet kyselivät, pitäisikö juuri tavanneen parin vähän malttaa ennen avioon astelemista. Ei, totesivat Rahjat. He olivat keränneet elämänkokemusta, olleet kumpikin tahollaan naimisissa jo kerran. Tiesivät, että nyt todella kolahti.

– Kun on 40 vuotta odottanut, miksi odottaa enää, Nina kysyy.

Nyt hänen päätehtävänsä elämässä on huolehtia maista käsin, että Wellun on hyvä seilata.

– Tärkeää on olla Wellulle voimavara merelle. Kun voin mahdollisimman hyvin ja tasapainoisesti, Wellun ei tarvitse kantaa huolta.

– Jos kotona ovat asiat hyvin, pystyn olemaan laivalla 200-prosenttisesti läsnä, olemaan siellä ihan supermies, Wellu toteaa.

–Merimiehiä on kautta aikain mennyt yli laidan sydänsurujen takia.

Murheiden välttämiseksi Rahjat pyrkivät suoruuteen ja avoimuuteen. Eniten vääntöä Rahjoille tulee elämänkatsomuksesta. Nina on räväkämpi ja mustavalkoisempi, Wellu taas on oppinut merillä joustavaksi.

Ikävän sietämätön ihanuus

Wellulla on pitkät työputket ja pitkät lomat. Lomilla Rahjat haluavat olla joka hetken yhdessä, ja siksi Nina on jättäytynyt pois työelämästä. Päätös oli helppo, tuli Ninan mukaan sydämestä.

– Pyöritän kotiarkea, huolehdin että kaikki on kunnossa ja rullaa. Teen käsitöitä, luen ja urheilen, Nina luettelee.

– En kaipaa mitään hässäkkää. Tuollahan olisi Turku täynnä kauppakeskuksia, mutta hoidan siellä vain pakolliset asiat ja nekin pitkin hampain.

Rahjat arvostavat 1950-lukulaisia sukupuolirooleja. Molemmista on hauskaa, että Nina sipsuttaa nuotiopaikalle tai veneeseen korkkareissa ja mekossa, tukka käherrettynä. On hetken hölmö nainen, josta mies saa huolehtia. Kotirouvaksi ryhtyminen sopii fiftarityyliin.

– Olisin tosi huolissani, jos ajattelisimme, että täytyy olla oma elämä ja oma työ. Sehän merkkaisi sitä, että lakaisisimme toisemme vähän taka-alalle. Jos sinä menisit töihin, minä haluaisin jäädä pois töistä. Niin meillä olisi aikaa toisillemme, Wellu miettii.

Rahallisesti se tuskin toimisi yhtä hyvin kuin nykytilanne. Merikapteenin keskipalkka kuukaudessa on 10 815 euroa.

Merikapteenin työ ei Wellun mukaan todellakaan ole mitään suurta seikkailua merten tyrskyissä. Hiirikädestä kärsiminen on kapteenille todennäköisempää kuin vaaratilanteeseen joutuminen kannella. Nina on silti kieltänyt miestään ”lorkkimasta”, kurkottelemasta laitojen yli.

Arki merellä on laitosmaista, toisteista ja säänneltyä. Siksi loman pitää todella olla lomaa. Jos Rahjat eivät ulkoile, he saunovat. Kahdeksan tuntia jaksaa hyvin saunoa, Wellu kehaisee. Tai sitten he katsovat Frendejä tai pitävät levyraatia ja tanssivat oman pikku diskopallonsa välkkeessä mökin matalassa yläkerrassa.

”Heti tulee ikävä, jos lähden esimerkiksi kauppaan ja sinä et lähde.”

Kun Wellu on lomalla, hän saattaa laittaa puhelimensa kiinni moneksi viikoksi. Läheiset tietävät, että Ninan kännykästä tavoittaa.

– Yksi kaveri kysyi, että miten pärjäätte yhdellä puhelimella. Ettehän saa toisianne kiinni, jos olette eri paikoissa. Mutta ei me olla eri paikoissa! Nina nauraa.

– Heti tulee ikävä, jos lähden esimerkiksi kauppaan ja sinä et lähde, Wellu kertoo.

Nina ja Wellu menivät naimisiin heti suhteensa alkumetreillä. ”Kun on 40 vuotta odottanut, miksi odottaa enää,” Nina kysyy.
Nina ja Wellu menivät naimisiin heti suhteensa alkumetreillä. ”Kun on 40 vuotta odottanut, miksi odottaa enää,” Nina kysyy.

Osaanko enää pussailla?

Kun tieto Wellun seuraavasta töihinlähtöpäivästä tulee, pariskunta kääntyy entistäkin vahvemmin omaan kuplaansa. Kamalalta tuntuvan lähdön jälkeen helpotuksen hetki on ensimmäinen puhelu Wellun päästyä työpaikalle.

– Se puhelu on sellainen, että huh, ei tässä nyt kuoltukaan, Nina kertoo.

Pisimmillään Wellu ja Nina ovat olleet erossa 103 päivää. Kahden kuukauden kohdalla kumpikin mietti tahollaan, eikö tämä koskaan lopu. Iltaisin yksin nukkumaan meneminen tuntui pahimmalta. Silloin täytyi kuvitella, että toinen makaa vieressä.

– Kun jälleen näimme, oli kuin olisimme tavanneet ensi kertaa. Jännitti niin, ettei pystynyt syömään ja tuntui, ettei voi nukkua edellisenä yönä. Sydän pamppaili, Nina kuvailee.

– Tuli mieleen, että osaanko edes pussailla enää, Wellu sanoo.

Henkistä yhteyttä erossaolo ei katkaise, ja fyysiselle yhteydelle katkot tekevät hyvääkin.

– Fyysisen läheisyyden puute ei ole ollenkaan niin suuri juttu kuin luulisi, Wellu sanoo.

– Olemme onnekkaita, sillä saamme kokea ensinäkemisen huuman yhä uudelleen ja uudelleen, Nina toteaa.

Rahjat ajattelevat, että ikävöiminenkin on oikeastaan mahtavaa. Se on merkki siitä, että suhde voi hyvin.

– Lähtöpäivän pitääkin olla kauhea. Sehän merkkaa, että koti on siisti paikka, Wellu sanoo.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Me Naisissa syksyllä 2017.

Muut kauhistelevat, mutta ambulanssissa työskentelevä Kiira ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikön yöhoitaja Raisa tykkäävät eksoottisista työvuoroista.

Raisa, 56: ”Muutun yö yöltä hiljaisemmaksi”

”Olen tehnyt seitsemän vuotta pelkkää yövuoroa lähihoitajana kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä. Tykkäsin yötöistä jo 80-luvulla; olen selvästi yöeläjä ja nukun parempaa unta päivällä kuin yöllä. Yötyö on sopinut minulle perheenkin takia paremmin kuin kaksivuorotyö – olen yksinhuoltaja, ja yötyöläisenä olen joka ilta kotona. Lisäksi seitsemän yön työputken jälkeen on kuusi vapaapäivää, joina voi tehdä lisäkeikkoja. Lähihoitajan palkka kun ei oikein elätä.

Työvuoroni alkaa klo 20–21 ja loppuu klo 7.15. Seitsemän yön putket ovat normaaleja, mutta tällä hetkellä minulla on menossa kolmentoista yön työputki, koska teen vapailla keikkaa. Ennen yöputken alkamista koetan valvoa neljään yöllä ja nukun sitten niin pitkään kunnes nukuttaa. Töistä tullessa olen muutaman tunnin hereillä, käyn nukkumaan ja laitan kellon soimaan viiden jälkeen iltapäivällä.

Tällä hetkellä on menossa kolmentoista yön työputki.

Kun nukun päivällä, huoneen ei tarvitse olla säkkipimeä. Mutta olen tullut riippuvaiseksi Youtubesta löytyvistä luonnonäänikohinoista ja -ropinoista. Laitan läppäristä niitä viereen soimaan hiljaa. Ne lyhentävät nukahtamisaikaa, eikä ympäristön häly häiritse. Olen kyllä aikanani herättänyt kauhua lasten luokkakavereissa, kun meillä on metelöity minun unieni aikana. Ne eivät ole mitkään nokoset, ne ovat minun uneni!

Tiedän, että jotkut koettavat pysyä viimeisen yövuoron jälkeen päivällä hereillä, jotta saisivat vuorokausirytmin vaihdettua. Näin vanhemmiten rytmi ei vain tahdo vaihtua, ja uni maistuu päivällä. Aamuihmistä minusta ei enää tule. Pitemmillä vapaillakin käyn nukkumaan pitkälti puolenyön jälkeen.

Jos päivällä ei saa kunnolla nukuttua, seuraava yö menee vielä hyvin. Väsymys tulee sitä seuraavana yönä. Onneksi minun työpaikkani on rauhaisa ja olen siellä ennen kaikkea yllättävien tilanteiden varalta. Joskus nukun kaksikymmentä minuuttia – se on parempi vaihtoehto kuin että katson kelloa minuutin välein.

Yötyö alkaa nostaa vanhemmiten verenpainetta, vaikka se sopisikin.

Hankalimpia ovat asiat, joita on pakko hoitaa päiväsaikaan. Voin esimerkiksi vääntäytyä iltapäivällä koululle keskustelemaan lapsen kouluasioista, mutta on eri asia, mitä muistan keskustelusta jälkeenpäin. Tietysti yötyö hankaloittaa ystävyyssuhteita ja alkaa vanhemmiten nostaa verenpainetta, vaikka se tuntuisikin itselle sopivan. En ole ollut sairauslomalla vuosikausiin, mutta on minullakin verenpaine koholla. 

Me yötyöläiset elämme itse asiassa hyvin säännöllistä elämää, rytmi on vain erilainen kuin muilla. Nyt ollaan valtakunnallisesti siirtymässä kolmivuorotyöhön, ja pelkän yövuoron teko ei tulevaisuudessa enää onnistu. Se on monen yötyöläisen mielestä huono juttu: on pakko olla raskaampaa, että aamu- ja yövuorot ovat sikin sokin. Aamuvuorot ovat minulle kauhistus, ja minun on silti pakko tehdä jatkossakin lisätöitä, koska tulot romahtavat muuten.

Nyt, kun teen kolmentoista yön putkea, fysiikka kestää kyllä, mutta pää alkaa hiukan levitä. Huomaan, että muutun yö yöltä hiljaisemmaksi. En pahantuulisemmaksi, mutta erakommaksi. Onneksi työvuoron aikana on leppoisuutta – ja onneksi on some! Se pelastaa, siellä on unettomia ja meitä yökköjä.”

Kiira, 30: ”Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät”

”Olen ollut kahdeksan vuotta töissä ambulanssissa. Meillä on 12 ja 24 tunnin työvuoroja. Kuulun siihen porukkaan, jotka tykkäävät 24 tunnin vuoroista – toiset saavat niistä rytmihäiriöitä tai huonoa oloa, ja haluavat tehdä vain 12 tuntia. Minulle työaika ei ole toistaiseksi tuottanut ongelmia, mutta voihan tilanne vanhemmiten muuttua. Harvemmin näistä vuoroista jäädään eläkkeelle. Minusta päivätyö maanantaista perjantaihin tuntuu raskaammalta. Näillä erikoisemmilla työvuoroilla on helppo hoitaa asioita arkivapailla, ja kaupassa ja kuntosalilla on hyvin tilaa.

Pitkä työvuoro alkaa aamukahdeksalta ja loppuu seuraavana aamuna kahdeksalta. Edellisenä päivänä koetan ottaa rennosti ja nukkua hyvät yöunet varastoon. Jotkut nukkuvat työvuoroa edeltävän yön huonosti, mutta minä saan yleensä hyvin unta.

Pahinta on, jos ehtii nukkua illalla tai yöllä tunnin.

Työtehtäviä on eniten illalla ja yöllä, joten päivän aikana voi ottaa asemalla päivälevot. Illalla tai yölläkin voi ehtiessään nukkua, mutta pahinta on, jos nukahtaa tunniksi ja joutuu sitten heräämään töihin. Silloin herää syvästä unesta ja joutuu hetken miettimään, missä mennään. Yöllä väsymys painaa eniten silloin, kun on hiljaista ja ehtii juoda kahvia asemalla. Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät. Aika menee nopeasti, kun on paljon tehtäviä.

Jos koko 24 tunnin vuoron joutuu valvomaan, olo on turvonnut ja höntti. Seuraavana päivänä tekee mieli syödä kaikkea mahdollista eivätkä voimat riitä urheiluun. Pitkän vuoron jälkeen onkin vähintään kaksi vapaapäivää, ensin nukkumispäivä ja sitten vapaa. Minä nukun maksimissaan neljään asti iltapäivällä ja koetan pysyä ylhäällä ainakin iltakahdeksaan. Muuten valvon seuraavankin yön.”
 


 

Tilaajille
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen

Mitä tapahtuu, kun lappilainen menee naimisiin suomenruotsalaisen kanssa? Ainakin siitä syntyy hyvää komediaa, Niklas ja Karoliina Lindgren todistavat.

Jos ihmisellä on ollut noin onnellinen lapsuus, hän ei voi olla kovin viisas tai empaattinen. Näin Karoliina Lindgren kuvitteli, kun tapasi tulevan miehensä Niklaksen.

– Ajattelin, ettei Niklas ymmärrä elämästä tarpeeksi, koska hän ei ole kohdannut...