Nina Honkasen mielestä hyvä parisuhde on kuuleva, ymmärtävä ja kiinnostunut. Kuva: Jouni Harala
Nina Honkasen mielestä hyvä parisuhde on kuuleva, ymmärtävä ja kiinnostunut. Kuva: Jouni Harala

Kun kirjailija Nina Honkanen oli teini, seksuaalisuudesta opetettiin, että pojista kannattaa pysyä kaukana. Nelikymppisenä hän päätti opiskella seksuaalikasvattajaksi.

”Olen ollut pienestä pitäen utelias ja kiinnostunut seksuaalisuudesta. Kansakoulun toisella luokalla opettajamme Sinikka lähti äitiyslomalle ja antoi meidän kahdeksanvuotiaiden kysyä häneltä, mitä halusimme. Joku muu ehti kysyä, miten lapset saavat alkunsa, joten minä kysyin, onko se lasten tekeminen kivaa. Vaikkemme olleet kuullut kuin haikarajuttuja, ymmärsimme, ettei kyse ole vain lisääntymisestä.

Satakuntalaisessa kodissamme ei 1970-luvulla ollut seksuaalikasvatusta. Kun kuukautiseni alkoivat, äiti työnsi vessan oven välistä Perfekta-siteen ja sidevyön kertomatta, miten niitä käytetään. Pojista sanottiin, että niistä kannattaa pysyä kaukana. Ei kauheasti annettu työkaluja siihen, miten toisen ihmisen kanssa ollaan tekemisissä, saati puhuttu ehkäisystä tai mistään muustakaan seksuaalisuuteen liittyvästä.

Onneksi keskustelimme kaveriporukassamme Rauman flikkojen kanssa tosi avoimesti kaikesta, mitä teini-ikään kuului. Se oli poikkeuksellisen suorasukaista touhua.

Ero vaati rohkeutta

Seksuaalikasvatuksen opinnot valitsin siksi, että halusin ymmärtää ruohonjuuritasolla, mistä seksuaalisuudessa on kyse. Moni sekoittaa yhä seksin ja seksuaalisuuden keskenään. Kun aloitin opinnot 45-vuotiaana, ymmärsin, ettei luonto ole minuakaan kaikessa puuhun ajanut. Olen käynyt neljän vuoden psykoterapian ilman, että olisimme sivunneet seksuaalisuuttani.

”Kun kuukautiseni alkoivat, äiti työnsi vessan oven välistä Perfekta-siteen ja sidevyön kertomatta, miten niitä käytetään.”

Jatkan opintoja, kun saan romaani- ja elokuvakäsikirjoitukseni valmiiksi. Haaveeni on valmistua parin vuoden sisällä seksuaaliterapeutiksi.

Pikkulapsiarjesta, työstressistä ja parisuhdeongelmista johtuva halun puute on itsellenikin tuttua. Neljä poikaani ovat syntyneet neljällä eri vuosikymmenellä, ja välillä olen ollut niin poikki, että hyvä kun olen jaksanut kävellä kadulla ilman, että törmään liikennemerkkiin.

Haastavassa parisuhteessa ei välttämättä tee mieli mennä toisen kainaloon edes silloin, kun on hetken ajan parempi tunnelma. Vaikka olen opiskellut alaa ja pohdiskellut näitä asioita ammatikseni, olen huomannut, miten tumpelo voi olla, kun haastava ihmissuhde osuu omalle kohdalle. On pirun hankala seisoa savessa ja miettiä, miten pääsisi sieltä pois.

Entisen puolisoni kanssa kaksi vuotta sitten alkanut avioeroprosessi tuli päätökseen viime syksynä. En etsisi syitä eroon opinnoistani tai terapiasta. Voi kuitenkin olla, että ilman ulkopuolista väliintuloa minulla ei olisi ollut rohkeutta lopettaa suhdetta, jossa kumpikaan ei enimmäkseen ollut onnellinen.

Ei mikään fuckbuddy

Olen ollut neljässä pitkässä suhteessa. En ole koskaan ollut mikään fuckbuddy-ihminen – sanankin olen oppinut lehdistä. Teini-ikäisenä olin kyllä aika villi ja vapaa, mutta tapasin heti 18 täytettyäni vanhimpien lasteni isän. Siitä asti olen ollut parisuhdeihminen. En silti missään nimessä heristele sormea kenenkään tavalle elää elämäänsä, vaan mielestäni avoimet suhteet, lestadiolainen parisuhdemalli ja kaikki siltä väliltä ovat ok, kunhan ei satuta itseään tai toista.

”On tervettä itsekkyyttä järjestää tilaa aikuisten kohtaamiselle.”

Kun on monen ikäisiä lapsia, kotona on aina joku pieni, joka menee nukkumaan aikaisin, ja joku väärään aikaan hereillä oleva teini. Koskaan ei voi olla varma, etteikö joku heistä pamahda jostakin ovesta sisään.

Sen sijaan että jäisi odottelemaan rauhallista intiimiä hetkeä, kannattaa käyttää mielikuvitusta ja varastaa yhteistä aikaa aina, kun se on mahdollista. On tervettä itsekkyyttä järjestää tilaa aikuisten kohtaamiselle. Lapset eivät mene pilalle siitä, että ovat välillä hoidossa.

Hyvä suhde on mielestäni kuuleva, ymmärtävä ja kiinnostunut. Silloin ei välttämättä tarvitse kärsiä halun puutteesta. Tietty määrä jännitettä ja intohimoa on hyväksi – ja se taas on yksi suurimmista mysteereistä, kuka keheenkin kolahtaa. Minulle on tosi tärkeää, että voin olla oma itseni ilman pelkoa siitä, etten riitä. Avoimuus ja pelottomuus ovat todella oleellisia onnellisessa suhteessa.”

Nina Honkanen

49-vuotias kirjailija, toimittaja ja seksuaalikasvattaja.

Asuu Helsingissä, syntynyt Porissa ja kasvanut Raumalla.

Neljän 7–30-vuotiaan pojan äiti.

Muistetaan muun muassa Radio Suomessa kuullusta Onnelliseksi-ohjelmasta ja romaaneistaan Gladiaattori sekä Joka kymmenes vuosi. Seksuaalisuutta läpi elämän käsittelevä Onnelliseksi-tietokirja ilmestyi tänä keväänä.

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.