”Pelleilytyön tekemisessä on siedettävä paljon häpeää", Niina Lahtinen sanoo. Kuva Liisa Valonen.
”Pelleilytyön tekemisessä on siedettävä paljon häpeää", Niina Lahtinen sanoo. Kuva Liisa Valonen.

Niina Lahtinen tuntee syyllisyyttä, jos hänen lähellään ei voida hyvin. Ystävät ja puoliso ovat silloin parhaita tsemppaajia. –Minussa asuu miellyttäjä ja diplomaatti.

Vaikka näyttelijä, käsikirjoittaja Niina Lahtisella oli jo oma ura, hänet määriteltiin pitkään suosikkinäyttelijä Aku Hirviniemen puolisona.

– Tällaisesta vanhasta feminististä se tuntui kummalliselta. Tietenkin haluaisin tulla määritellyksi omana itsenäni, oman työni kautta. Ajattelin, että olenhan minäkin taiteilija, Niina sanoo.

Suhtautuminen muuttui, kun Niina sai omaa nimeä Yle Leaksin käsikirjoittajana sekä Hyvien ja huonojen uutisten panelistina. Tulevana syksynä toteutuu Niinan pitkäaikainen unelma omasta tv-show’sta, kun Riku Niemisen kanssa tehty Nieminen & Lahtinen alkaa.

– Aku on ollut onnellinen menestyksestäni. Tällä alalla menestys tarkoittaa sitä, että voi tehdä mitä haluaa.

Yhdessä teinistä asti

Pariskunta on ollut yhdessä 17 vuotta. Niina ja häntä neljä vuotta nuorempi Aku tutustuivat jo teineinä Riihimäen nuorisoteatterissa ja alkoivat seurustella, kun Lahtinen opiskeli Turun Taideakatemiassa teatteri-ilmaisun ohjaajaksi.

Niina nimeää miehensä eniten elämäänsä vaikuttaneeksi ihmiseksi.

– On iso juttu rakastua toiseen niin paljon, että haluaa nähdä hänet isänä. En ollut koskaan ajatellut hankkia lapsia, Niina sanoo.

– Aku on myös hyvä ystäväni ja tuki. Epätoivon hetkinä sparraamme toisiamme. Usein apu on ihan konkreettista: keksimme yhdessä laulun Putous-hahmolle tai käänteen johonkin sketsiin.

Kaikki johtuu minusta

Niina on sitä tyyppiä, joka ahdistuu, jos jollain hänen lähellään ei ole hyvin.

– Menen lukkoon ja olen vakuuttunut, että kaikki johtuu minusta. Minussa asuu miellyttäjä ja diplomaatti.

Äskettäin uuden sarjan kuvauksissa Niina oli varma, että näyttelijäkollega oli pahantuulinen, koska Niina oli niin huono. – Kun olen epävarma, tarvitsen ystävän sanomaan, että kuvittelen vain. Tämän pelleilytyön tekeminen vaatii ympärille ryhmän, koska on siedettävä paljon häpeää eikä itseään saa ottaa liian vakavasti.

Mitä Niina ajatteli, kun Hirviniemillä laulettiin Agit-Prop -lauluja? Miksi hän rakastaa moottoriveneilyä? Mistä syistä perhe on jäänyt Riihimäelle? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 30/2016.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Niina Lahtinen

Riihimäellä 23.11.1979 syntynyt näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Puoliso näyttelijä Aku Hirviniemi. Asuu perheineen Riihimäellä satavuotiaassa omakotitalossa.

Oma tv-sketsiohjelma Nieminen & Lahtinen Show alkaa Nelosella 22.9. Toisessa pääosassa Riku Nieminen.

Me Naisten talk show #evek netissä ja Suplassa, uudet jaksot alkavat syyskuussa.

Vierailija

Niina Lahtinen: ”Epätoivon hetkinä sparraamme toisiamme Akun kanssa”

Yhdessä enemmän kirjoitti: Vierailija kirjoitti: Njaha. melkein jo unohdin koko muikkelin kun ei ole tehnyt lärvi-attackejaan näille sivuille. Eikö se ole hieman outoa nähdä miehensä isänään kysyy hän ja jatkaa Niina näytti hyvältä blondina munamiehen rinnalla, vaikka yleensä vieroksunkin Niinan kaltaisten lähes missitasoisten naisten kauneutta, rumemmat on kiinnostavampia. Mistä päättelit, että Niina näkisi miehensä "isänä" ? Ihan omasta päästäkö keksit ? Jutussahan sanotaan, että sparraavat,...
Lue kommentti
Vierailija

Niina Lahtinen: ”Epätoivon hetkinä sparraamme toisiamme Akun kanssa”

Njaha. melkein jo unohdin koko muikkelin kun ei ole tehnyt lärvi-attackejaan näille sivuille. Eikö se ole hieman outoa nähdä miehensä isänään kysyy hän ja jatkaa Niina näytti hyvältä blondina munamiehen rinnalla, vaikka yleensä vieroksunkin Niinan kaltaisten lähes missitasoisten naisten kauneutta, rumemmat on kiinnostavampia.
Lue kommentti

Suomalaiset miehet kunniaan!

Räppäri Jare Tiihonen ja Star Wars -elokuvien Chewbaccaa esittävä näyttelijä Joonas Suotamo ovat saaneet viime päivinä ylistävää huomiota kansainvälisissä medioissa.

Viikonloppuna huippusuosittu Bright Side -verkkosivusto listasi jutussaan maita, joissa miehiä on enemmän kuin naisia. Jutun tilastoja väritettiin kuvilla kunkin maan ”unelmamiehistä”. Suomen kohdassa havainnollistavaksi esimerkiksi oli nostettu kuka muu muka kuin Cheek!

Joonas Suotamo saa hehkutusta sen sijaan Hello Giggles -sivustolta, jonka mukaan ”meidän on aika puhua siitä faktasta, että Chewbaccaa näyttelee hyvin viehättävä mies.” Eli siis ihana Joonas!

Me suomalaiset naiset olemme tietenkin jo pitkään tienneet, että kyllä Suomessa riittää upeita miehiä – jotka ovat kaiken lisäksi paljon muutakin kuin pelkkää silmänruokaa. Kysyimme naisilta, ketkä suomalaiset julkisuudesta tutut miehet pitäisi seuraavaksi noteerata ulkomaisissa medioissa.

Kokosimme vastaukset listaksi perusteluiden kera:

1. Näyttelijä Pekka Strang

”Hän on uskomattoman karismaattinen.”

2. Poliitikko Erkki Tuomioja

”Hänellä on hyvin viehättävä olemus. Jotenkin sympaattinen – ja tietenkin älykäs.”

3. Näyttelijä Eero Ritala

”Hyväntuulinen, rauhallinen ja aina mainio Eero on juuri sellainen tyyppi, jonka kanssa haluaisi herätä samasta sängystä. Ihan vaikka vain kavereina.”

4. Koripalloilija Lauri Markkanen

”Hän on niin pitkä ja arvostaa äidin lihapullia.”

5. Poliitikko Jani Toivola

”Hän näkee maailman niin avarakatseisesti ja jaksaa perustella asioita pitkäjänteisesti. Lisäksi hän puhuu omista haastaistaan avoimesti niin, että se kannustaa muitakin avautumaan. Ja onhan hän aina pirun tyylikäs.”

6. Näyttelijä Martti Suosalo

”Ihana! Haluaisin, että Martti ja Virpi Suutari adoptoisivat minut.”

7. Kirjailija Tuomas Kyrö

”Niin rehellinen ja hauska tyyppi, että huh huh.”

8. Tennistähti Jarkko Nieminen

”Älykkään ja sympaattisen oloinen tyyppi, joka vaikuttaa siltä, että hän jaksaa aina kuunnella ja keskustella.”

9. Liikemies Jari Sarasvuo

”No onhan hän nyt kovin ihana, kun hän haluaa aina keskustella kaikesta.”

10. Näyttelijä Lauri Tilkanen

”Perinteisellä tavalla viehättävä. Sellainen sympaattinen nappisilmä.”

11. Laulaja Pete Parkkonen

”Perusteluksi riittänee: Kohta sataa.”

12. Kirjailija ja psykiatri Claes Andersson

”Hän on niin viisas, että oksat pois.”

13. Näyttelijä Tommi Korpela

”The one and only! Tommilla on lempeä, kiva ja rauhallinen rytmi olla ja puhua. Hän ei nöyristele, mutta ei kuitenkaan ole myöskään koppava.”

14. Koomikko Antti Holma

”Absoluuttisesti maailman hauskin mies.”

15. Jääkiekkoilija Patrik Laine

”Niin suoraselkäinen, peritamperelainen mies, että häntä ei voi kuin rakastaa.”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.