Niina Backman pyörähteli catwalkilla helsinkiläishotelli Klaus K:ssa pidetyllä muotibrunssilla, jossa luotiin katsaus Katri Niskasen Katri/n-malliston syksyn ja talven tarjontaan. "Katri suunnitteli hääpukuni kolme vuotta sitten, joten oli suuri kunnia, kun hän pyysi minut mukaan näytökseen", mallintöitä enää harvakseltaan tekevä Niina kertoi. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niina Backman pyörähteli catwalkilla helsinkiläishotelli Klaus K:ssa pidetyllä muotibrunssilla, jossa luotiin katsaus Katri Niskasen Katri/n-malliston syksyn ja talven tarjontaan. "Katri suunnitteli hääpukuni kolme vuotta sitten, joten oli suuri kunnia, kun hän pyysi minut mukaan näytökseen", mallintöitä enää harvakseltaan tekevä Niina kertoi. Kuva: Jonna Öhrnberg

The Voicen Niina Backman on ollut äänessä radiokanavalla pian vuoden. – Neljän tunnin lähetykset ovat yhtä tunnevuoristorataa, mutta nautin radiotyöstä suunnattomasti, hän kertoo.

Malli ja juontaja Niina Backman on ollut äänessä The Voice -radion aamuohjelmassa Herättäjät pian vuoden. Hän aloitti kanavalla juontajaparinsa Anssi Honkasen kanssa viime joulukuussa.

Aiemmin Niina on juontanut televisiossa muun muassa Huuma- ja Idols -ohjelmia.

– Radio on intiimi kanava, jossa ei voi vetää mitään roolia. Olen itsekriittinen ja rankaisen itseäni epäonnistumisista. Neljän tunnin aamushow’t ovat yhtä tunnevuoristorataa, kun soimaan itseäni jälkikäteen miksi sanoin näin ja noin. Se on välillä henkisesti raskasta. Nautin työstä kuitenkin suunnattomasti, Niina kertoo.

Hän sanoo lähteneensä radiohommiin rennolla asenteella.

– Olen esiintynyt ja tehnyt juontohommia paljon, joten ajattelin, että kyllä se siitä sujuu. Huomasin pian, ettei lähetyksen vieminen läpi menekään ihan tuosta noin vaan. Vuosi on ollut mieletön koulu, olen oppinut ja kehittynyt niin paljon – myös esiintyjänä. Tarvittiin radiota, että pääsin tähän pisteeseen.

Niinan mukaan rutiinin löytäminen on vähentänyt jännitystä.

– Mitä varmempi olen, sitä vähemmän on jännitystä ja suorituspaineita. Tänä syksynä on vihdoin tuntunut, että tekemisessä on hyvä flow! Se on mahtava fiilis, hän hehkuttaa.

"Elän eri rytmissä maailman kanssa"

Niinan työpäivät alkavat kukonlaulun aikaan, mutta aikaiset heräämiset eivät stressaa häntä.

– Herääminen ei ole kova paikka, mutta huomaan, että elän eri rytmissä muun maailman kanssa. Aamutyö on muuttanut todella paljon omaa arkea. Olen usein perheen kanssa touhutessani pienessä väsymyspöhnässä. Aviomies peittelee samaan aikaan illalla minut ja lapset, Niina virnistää.

Niinalla on juontaja-näyttelijä Lorenz Backmanin kanssa kaksi yhteistä lasta, kuusivuotias Lilian ja neljävuotias Dominic. Lisäksi Niinalla on kymmenvuotias Peppi-tytär suhteestaan mediapersoona Wallu Valpion kanssa.

Lue myös:

Niina Backman miehensä seksipuheista: "Onneksi pahimmat jutut on leikattu pois"

Niina Backman on naisellinen rokkityttö

Jouluhullu Niina Backman: "Sain Loren vihaamaan joululauluja"

Neljät häät Suomi -ohjelman morsiamen puvulla on liikuttava tarina. Juhlavieraiden arvioita tausta ei höllennä.

Neljät häät Suomi -ohjelmassa neljä toisilleen ennestään tuntematonta morsianta pääsee vieraiksi toistensa häihin. Kukin morsian arvioi häät pisteyttämällä. Pisteitä annetaan niin juhlapaikasta, hääpuvusta, ruuasta kuin tunnelmasta. Parhaat pisteet saanut morsian voittaa kumppaninsa kanssa häämatkan.

Tänään nähtävässä jaksossa yksi illan morsiamista kertoo avioituvansa edesmenneen serkkunsa hääpuvussa.

– Serkkuni piti mennä 2007 naimisiin, mutta hän sairastui vakavasti ja heidän häät jouduttiin peruuttamaan.  2011 mun serkku kuoli. Ajattelin, että nyt serkkuni on jollakin tavalla häissä mukana, Marianne kertoo jakson muille morsiamille Sabahille, Jonnalle ja Elisalle.

Edesmenneen serkun puvun käyttäminen on kolmikon mielestä ihana ajatus ja hieno ele. Yksi asia kuitenkin mietityttää porukkaa:

– Toivottavasti serkulla on ollut hyvä tyylitaju, Elisa sanoo.

”Ehkä olisi ollut järkevämpi valita itselle sopiva puku eikä ottaa toisen valitsemaa ja itselle sopimatonta pukua.”

Kun Marianne kävelee alttarille, muut morsiamet eivät näytä innostuneilta. Puku ei herätä hurraahuutoja, ja puheet kauniista eleestä unohtuvat nopeasti.

– Puvulla on tosi kaunis tarina, mutta ei se ole ihan mun tyyppinen hääpuku. En itse pukisi sellaista päälleni, Jonna kertoo.

– Se näytti roolipuvulta. Prinsessapuvulta näytelmästä, Elisa sanoo.

– Mun mielestä siinä oli vähän liikaa kaikkea. Oli ruusua, rypytystä ja nauhaa… Ei ollut mun mieleinen, Sabah toteaa.

Elisan mielestä Mariannen hääpukuvalinta oli suorastaan sopimaton.

– Ehkä olisi ollut järkevämpi valita itselle sopiva puku eikä ottaa toisen valitsemaa ja itselle sopimatonta pukua, hän sanoo.

Katso jutun yllä olevalta videolta, miten Sabah, Jonna ja Elisa kommentoivat Mariannen pukua! 

Neljät häät Suomi -ohjelma nähdään keskiviikkoisin klo 21 Livillä. Me Naiset ja Liv kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Oman äidin neuvo siitä, että työ on paras lääke, auttaa Aira Samulinia surussa.

Aira Samulinin, 91, tytär on kuollut.

– Tyttäreni Pirjo on kuollut. Kaikki on kesken, hautajaiset ja muut, Aira kertoo.

Pirjo-tytär sairasti pitkään skitsofreniaa. Hän menehtyi muutama viikko sitten. Tuolloin Aira ei päässyt paikalle, koska oli matkoilla. 

– Me elettiin yhdessä 71 vuotta, hän kuitenkin sanoo.

Tytär sai skitsofreniadiagnoosin teini-iässä ja oli laitoshoidossa 50 vuotta. Vuosien aikana Aira vieraili hänen luonaan aktiivisesti. Kuukausittaisista visiiteistä kertyi ainakin 500, ehkä jopa tuhat kertaa, Aira laskee.

Työ jatkuu

Hiljattaisen suru-uutisen johdosta tunteet ovat vielä sekavat.

– Turha yrittää muutamalla sanalla kuvailla.

”Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke.”

Menetys ei ole vierasta Airalle. Hänen oman äitinsä kahdeksasta lapsesta vain kolme kasvoi aikuisiksi.

– Äiti sanoi aina, että työ on paras lääke. Hoidan työni ja käyn tilaisuuksissa, Aira toteaa Specsaversin tilaisuudessa.

Hänen kesänsä on kulunut Hyrsylänmutkassa sijaitsevan matkailuyrityksen parissa.

Tanssikoulu pystyyn yhdessä

Aira kertoo, että Pirjo-tytär oli hänen elämässään ”mahdottoman vaikuttava” henkilö.

– Hän viitoitti mun tieni. Läksin tekemään töitä hänen kanssaan, ja sitten hänen mielensä murtui. Minä olen jatkanut, Aira viittaa tanssikouluunsa.

Airalla on myös poika Jari, joka hänkin on kärsinyt mielenterveyden ongelmista.