"Olemme aina luottaneet rakkauteemme", Niina ja Lorenz Backman kertovat suhteestaan. Kuva: Jouni Harala
"Olemme aina luottaneet rakkauteemme", Niina ja Lorenz Backman kertovat suhteestaan. Kuva: Jouni Harala

Juontajapari Niina ja Lorenz Backmanin yhteinen taival ei ole ollut helppo. – Rakkaudellamme oli 99-prosenttinen mahdollisuus karahtaa kiville, Lore sanoo.

Juontaja ja malli Niina Backman, 31 ja aviomies, näyttelijä ja juontaja Lorenz "Lore" Backman, 42, ovat pitäneet yhtä kymmenen vuotta. Pari tapasi Huuma-televisio-ohjelman kuvauksissa vuonna 2005.

– Rakkaudellamme oli 99-prosenttinen mahdollisuus karahtaa kiville. Itse olin kolmekymppinen ja kyllästynyt omaan pahaan olooni. Niina oli vielä nuori ja kaikkea muuta, kuin mitä olin hakenut. Erilaisuudestamme huolimatta päätimme, ettei suhde vaihtamalla parane. Siksi sitouduimme muuttamaan toimintatapojamme, jotta yhteinen arki mahdollistuisi, Lore kertoo.

Niina oli tuolloin hiljattain eronnut, ja kantoi vielä mukanaan taakkaa edellisestä parisuhteestaan Wallu Valpion kanssa.

– Suhteemme oli päättynyt vain hetken ennen Loren tapaamista. En käsitellyt edellisen parisuhteen ongelmia koskaan loppuun, mikä näkyi Loren kanssa huonona itsetuntonani ja luottamuspulana.

– En luottanut itseeni, viehätysvoimaani, enkä parisuhteeseen. Huono itsetuntoni näkyi muun muassa mustasukkaisuutena. Vaikka olin hyvin rakastunut Loressa siihen, että tulin kuulluksi ja ymmärretyksi, samanaikaisesti koin, etten riitä hänelle naisena, Niina kertoo.

Myös Lore oli pitkään paininut itsensä kanssa. Viihdyttäjänä ja koomikkona tunnettu mies koki kahliutuneensa työrooliinsa.

– Hain hyväksyntää ja rakkautta työlläni. Olin riippuvainen muiden naurusta, josta tulikin minuuteni mittari. Jos minulle naurettiin, koin olevani arvokas. Jos taas katsomossa oli hiljaista, koin olevani arvoton. 

Lore kertoo sulkeneensa  tunteet sisälleen myös parisuhteessa, ja pyrkineensä järkeistämään surun ja vihan tunteita.

– Niina ei voinut tietenkään sietää minun itseeni käpertymistä. Halusin säilyttää yleisen harmonian, koska pelkäsin, että suuttuminen tai vihan ilmaiseminen johtaa hylätyksi tulemiseen.

Avaimena avoimuus

Niina ja Lore päättivät mennä pariterapiaan vain kolmen vuoden yhdessäolon jälkeen.

– Se oli tosi vaikeaa, koska silloin piti alkaa katsoa itseään peilistä, kohdata ongelmansa ja alkaa työstää niitä, Niina kuvailee.

Pari kertoo, että asioista avoimesti puhuminen on ollut suhteen voimavara.

–Nykyään voin luottaa paitsi viehätysvoimaani ja kaikkeen siihen, mitä olen. En koe muita ihmisiä enää uhkana omalle olemassaololleni. Jälkeenpäin Lore on kertonut huomanneensa ikäeromme suhteemme alussa. Hän myönsi odottaneensa, että kasvaisin aikuiseksi, Niina paljastaa. 

–Nyt rohkaisemme vaimoni kanssa toisiamme olemaan aitoja, omia itsejämme. Parisuhde on työpaikka, ei huonekalu, josta vain pyyhkäistään pölyt ja jatketaan matkaa, Lore lisää.

Lue Niinan ja Loren koko haastattelu 15.1. ilmestyvästä Me Naisten nrosta 3/2015.

Lue lisää:

Niina Backman mustasukkaisuudestaan Ylellä: "Saatoin soittaa Loren perään 20 kertaa, kun tämä oli kaupassa"

Niina Backman: "Rankaisen itseäni epäonnistumisista"

Niina Backman miehensä seksipuheista: " Onneksi pahimmat on leikattu pois"

Niina Herala ja Lorenz Backman: "Takana on vaikea vuosi"