Nigella Lawson tuli tunnetuksi syntisistä herkuistaan, joissa kokki ei säästellyt rasvaa tai sokeria. Kuva: Shutterstock
Nigella Lawson tuli tunnetuksi syntisistä herkuistaan, joissa kokki ei säästellyt rasvaa tai sokeria. Kuva: Shutterstock

Nigella Lawson varoittaa, että puhtaan syömisen trendin takana on usein syömishäiriöitä. 

Tv-kokki Nigella Lawson ei ole varsinaisesti tullut tunnetuksi terveysruuan puolestapuhujana (ellei sitten muistella muna salaatin päällä -kohua, eihän sitä voinut kansan mielestä edes ruuaksi kutsua). Nyt hän on kuitenkin ottanut kantaa puhtaan syömisen trendiin, jota Hollywood-tähdet ja terveysbloggarit ympäri maailman hehkuttavat.

Clean eating eli puhdas syöminen tarkoittaa yksinkertaistettuna aidon ruuan suosimista prosessoitujen elintarvikkeiden sijaan. Tarkoitus on suosia kasviksia, täysjyväviljoja ja hyvälaatuista proteiinia. Moni puhtaasti syövä jättää ruokavaliostaan myös gluteenin, maitotuotteet ja lisätyn sokerin.

Nigellan mukaan trendidieetti on kuitenkin jälleen yksi tapa piilottaa isompia terveysongelmia, esimerkiksi syömishäiriöitä. Hänen mukaansa toisten ruokien kruunaaminen puhtaaksi tekee muista samalla jotenkin likaisia ja tekee niiden syömistä häpeällistä. Joko syöt "puhtaasti" olet hyvä ihminen tai syöt kaikkea muutakin ja tunnet olosi huonoksi.

– Ihmiset käyttävät tiettyjä dieettejä tapana piilottaa syömishäiriönsä tai tyytymättömyytensä vartaloaan kohtaan, Nigella kertoi tapahtumassa Lontoossa. Puheesta kirjoitti Daily Mail.

Nigella on myös sitä mieltä, että laihtumiskommentteja ei pitäisi pitää kohteliaisuutena.

– Ei ole hyvä juttu, kun naiset sanovat toisilleen, että oletpas laihtunut, Nigella sanoi irlantilaisessa The Late Late Show'ssa.

– Tärkeintä on, että on onnellinen ja nauttii elämästään. Hieno homma, jos ihminen on luonnostaan laiha, mutta ei ole hyvä, jos pitää näännyttää itsensä nälkään.

 Hän kertoi oman äitinsä kärsineen syömishäiriöstä. Nigella sanoi, että oli kauheaa tajuta, että äiti uskalsi syödä vasta, kun sai syöpädiagnoosin ja oli kuolemansairas.

– On hetkiä, joina tarvitset palan kakkua, Nigella sanoi.

– En syö sitä joka päivä, mutta elämän pitää olla tasapainossa eikä liian rajoitettua.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.