Nuorena Antti reissasi kaveriporukalla, nykyään vaimonsa kanssa. Kuva: Milka Alanen.
Nuorena Antti reissasi kaveriporukalla, nykyään vaimonsa kanssa. Kuva: Milka Alanen.

Laulaja Antti Ketonen suunnittelee jo kaveriporukan nelikymppismatkaa – ja miettii, uskaltaako lähteä sille.

Ne karaokesta voitetut tuhat markkaa eivät kauan poltelleet taskunpohjia. 18-vuotiaat muusikonalut Antti Ketonen ja Juha Mäki päättivät sijoittaa voitto­pottinsa yhteiseen autoreissuun. Kun Antti ajoi Mitsubishinsa laivaan Turun satamassa, road tripin tähtäin oli Tanskassa asti.

– Lopulta käännyimme ympäri Ruotsin Helsingborgissa, kun rahamme eivät riittäneet Juutinrauman sillan ylitykseen, Antti muistelee.

Nuoruuden autoretkellä Antti ja Julle tuskin osasivat kuvitella, miten paljon yhteisiä kilometrejä vielä kertyisi Neljänsuora-yhtyeen laulajana ja kitaristina.

– Silloin löysimme kauniin hiekkarannan, pystytimme teltan ja majoituimme siihen. Nyt vaadin matkoilta vähän enemmän.

10 x Bangkok

Nykyään Antin loma alkaa puntaroinnilla: innostuako uudesta vai lähteäkö tuttuun ja turvalliseen?

– Jos matkustan uuteen kohteeseen, näen vaivaa tutustuakseni siihen etukäteen. Etsin hotelli- ja ravintolasuosituksia ja opiskelen karttaa ulkoa. Olen kuitenkin vähän laiska ja päädyn usein vanhaan tuttuun.

” Olemme löytäneet hotellin vähäsaasteisimmalta alueelta, missä ilmasto vaihtuu tuulien ansiosta.”

Samasta syystä Antti matkustaa tammikuussa vaimonsa kanssa Bangkokiin jo kymmenettä kertaa. Huone on varattu suosikkihotellista Chao Praya -joen varrelta.

– Moni kiroaa Bangkokin saasteita ja liikennettä. Olemme kuitenkin löytäneet hotellin vähäsaasteisimmalta alueelta, missä ilmasto vaihtuu tuulien ansiosta. Liikkuminen on helppoa, kun tuntee, miten pääkadut kulkevat.

Antti odottaa Bangkokilta lämpöä ja ihania makuelämyksiä. Kuva: Shutterstock.
Antti odottaa Bangkokilta lämpöä ja ihania makuelämyksiä. Kuva: Shutterstock.

Antti pitää kaupunkia erinomaisena ruokamatkakohteena.

– Bangkok on kaikkien ruokakulttuurien kohtaamispaikka. Olen syönyt siellä elämäni parasta ruokaa.

Vessakammoa

Hotellissa Antille tärkeintä ovat siisteys ja keskeinen sijainti.

– Arvostan huonepalvelua ja yön läpi päivystävää vastaanottoa, pidemmillä lomilla myös kuntosalia tai lenkkimaastoa lähellä. Ja jos aurinkolomilla huoneeseen vielä kuuluu oma uima-allas, se on jo mieletöntä plussaa.

” Lentokonevessat ovat niin karmivia paikkoja, että yritän olla käymättä niissä ollenkaan.”

Aikaerosta Antti toipuu hyvin, mutta lennoilla viihtyvyys on vähän niin ja näin.

– En osaa nukkua lennoilla. Lisäksi lentokonevessat ovat niin karmivia paikkoja, että yritän olla käymättä niissä ollenkaan.

Antin kaveriporukassa juhlitaan parin vuoden sisällä nelikymppisiä. Se on saanut muistelemaan lössin ensimmäistä ulkomaanreissua.

– Pakettimatkalla Alanyaan lentokone oli sitä luokkaa, että aplodit annettiin jo onnistuneesta noususta. Hotelli arvottiin kohteessa, ja sen kaksikin tähteä olivat liioittelua, Antti nauraa.

– Jätkien kanssa on puhuttu kerran vielä -reissusta. En oikein tiedä, uskaltaako sellaiselle lähteä.

Näitä oloja ei voita mikään! Kuva: Antti Ketonen.
Näitä oloja ei voita mikään! Kuva: Antti Ketonen.

EUROOPAN TOP3

  1. Tukholma on aina helppo: kaikki löytyy keskustasta. Suosittelen visiittiä tunnelmallisessa Boqueria-ravintolassa, aivan Nobis-hotellin vieressä Kungsträdgårdenissa. www.boqueria.se.
  2. Tämä kevät oli ensimmäinen seitsemään vuoteen, kun en ehtinyt kaupunkilomalle Barcelonaan. Sen loistavista ruokapaikoista kannattaa kokeilla vaikkapa näitä: Luzia, Pintor Fortuny 1, 08001 Barcelona, sekä Font de Santa Anna, Carrer Cucuru, 6, 08002 Barcelona.
  3. Kreeta on suosikkini Euroopan rantakohteista. Kerran lomailimme Rhodoksella, mutta en tykännyt yhtään. Kreeta on autenttisempi, ja rannat ovat kauniimmat. Siellä ei voi syödä huonosti.

Ostoksilla talvisessa Tukholmassa. Kuva: Antti Ketonen Instagram.
Ostoksilla talvisessa Tukholmassa. Kuva: Antti Ketonen Instagram.

ELÄMYKSET TOP3

  1. New York yllätti kiehtovuudellaan mutta myös hotellien kalleudella. Asuin kolmen tähden hotellissa ja harmittelin, etten voinut valita naapurin Sheratonia tai Hiltonia.
  2. Dubai on niin yltäkylläinen, että riittää, jos siellä käy kerran kymmenessä vuodessa. Asuin Grand Hyattissa, joka oli varmasti hienoin näkemäni hotelli. Valtava hotellikokonaisuus oli kuin oma kylä, josta ei olisi tarvinnut poistua lainkaan.
  3. Italian Gardajärvi on jäänyt mieleen rentoudellaan ja kauneudellaan. Leppoisiin kahviloihin saattoi unohtua fiilistelemään. Suosittelen polkupyörän vuokraamista. Haluaisin palata Gardalle myös löytääkseni sikäläisen viinin, jonka rypälettä ei kuulemma muualta saa.

EHDOTON EI :(

”Minua ei lomillani näe järjestetyillä retkillä. Kerran jollain etelänmatkalla keksimme kuitenkin lähteä päiväretkelle Kairoon. Suurin osa ajasta kului muiden odotteluun, kun aina joku oli kateissa! Meidät myös vietiin lounaalle buffettiin, jonka ruoka oli syömäkelvotonta. Silloin päätin, etten toiste tuhlaisi lomapäivääni linja-autossa kökkimiseen. Keikkamatkoilla tulee jo istuttua bussissa ihan tarpeeksi.”

LÄHELTÄ PITI!

Paljon matkailevaksi Antti on selvinnyt reissuistaan ilman kommelluksia. Ainoa läheltä piti -tilanne tapahtui edellisellä Bangkokin-lomalla vuosi sitten.

”Hotellia varatessani olin katsonut lentojen päivämäärät väärin. Olimme jo pakkaamassa tavaroitamme kotimatkaa varten, kun tulin katsoneeksi lippujamme ja huomasin, että paluu olikin vasta kahden yön päässä. Onneksi hotellissa oli tilaa, eikä huonetta ollut myyty seuraaville!”

ELÄMÄ TIEN PÄÄLLÄ

Lapsena Antti perheineen kävi muutaman kerran Amerikassa sekä etelän aurinkokohteissa. Eniten kuitenkin kierrettiin laskettelukeskuksia vanhempien asuntovaunulla. ”Styroksiboksin kanssa ajelu oli oma lajinsa. Nyt teen liki samaa keikkabussilla.”

AJOISSA VAI EX TEMPORE?

Neljänsuoran lomat sijoitetaan kalenteriin keikkakausien mukaan jo edellisvuonna, ja Antti varaa lentonsa kuukausia ennen matkaa. Edelliseltä matkalta palatessa saisi jo olla seuraava varattuna.

”Lennot saa edullisimmin heti, kun yhtiö avaa reitin myyntiin. Vain kerran jätimme loman äkkilähtövalikoiman varaan. Reissusta tuli yllättävän kallis, kun mukavimmat paikat alkoivat olla täynnä. Mieluiten löydän edullisen lennon ja satsaan hyvään hotelliin.”

 

Antti Ketonen

  • 38-vuotias laulaja kuuluu Neljänsuora-yhtyeen perustajiin.
  • Asuu Salossa ja Helsingissä vaimonsa kanssa.
  • Esiintyi syksyn Tähdet, tähdet -kaudella.
Emma Nieminen

Neljänsuoran Antti Ketosen unohtumaton matka: ”Lentokone oli sitä luokkaa, että aplodit annettiin jo onnistuneesta noususta”

Antti Ketonen söpöläinen artisti aina Laulaa naisen sydänmeen asti kunnes se on aivan loistava mies laulaja oot suosittu iskelmän listalla mukana sijaan 21 tipunut kappalella Soittakaa Kuurankukkaa ihanaa kappale aivan ihanaa bileet pystyyn vaan niin ihana mies laulaja oot suosittu aina jokainen voi tanssia sun laulun tahdissa
Lue kommentti

Toni Wirtanen kertoo tällä viikolla tv:ssä syyttävänsä vaimonsa masennuksesta musabisnestä. ”Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi.”

Apulanta-yhtyeen keulakuva Toni Wirtanen, 42, ja hänen muusikkovaimonsa Jannika B, 32, nähdään tämän viikon torstaina Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Jaksossa Maria Veitola vierailee Tonin ja Jannikan kesämökillä Lahden kupeessa, Hollolassa. Pariskunta keskustelee Marian kanssa rakkaudestaan, perhe-elämästään ja kamppailuistaan mielenterveyden kanssa. Kumpikin pariskunnasta on puhunut avoimesti sairastaneensa masennusta.

Toni kertoo Marialle elämänsä vaikeimmaksi paikaksi sen, kun vuonna 2003 alkoi kärsiä paniikkihäiriöstä ja ahdistuksesta.

– Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha. Siinä oli elämässä vähän kaikenlaista ja sitten tuli paniikkihäiriöshow’t ja ahdistuskysymys siihen perään, Toni sanoo.

– Se veti todella synkkyyteen. Se oli pahinta.

Tonin mukaan mielenterveyden kanssa painiskelu on musiikkialalla yleistä.

”Silloin kun meni järki, niin se oli kyllä aika paha.”

– Meidän alalla ei ole ketään, joka vetäisi ilman nappeja ja terapiaa, mikä on hyvin hämmentävää.

Myöhemmin Marian yökyläilyn aikana pariskunta kertoo myös Jannikan uupumuksesta ja masennuksesta, johon hän sairastui pari vuotta sitten. Jannikan mukaan hänen tilanteensa johtui monesta tekijästä. Yksi syistä oli se, että hän on painanut töitä 15-vuotiaasta saakka ilman kesälomia: kiireinen elämä ajoi siihen, ettei Jannika ehtinyt käsitellä vaikeuksiaan.

Toni toteaa, että hänen mielestään yksi syy Jannikan sairastumiseen löytyy musabisneksestä:

– Mä syytän tätä hiton musabisnestä. Se on saakelin mylly, joka jauhaa ihmisen päreiksi. Jannika on tehnyt aina helvetisti töitä ja uskonut siihen, että mitä enemmän tekee, niin se myös palkitaan. Mutta musa-ala ei toimi niin.

Rakkaus otti aikansa

Jannika ja Toni tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 2011, kun Jannika lähestyi Tonia saadakseen apua artistinuralleen. Jannikan mukaan heidän ensimmäinen tapaaminen ei ollut erityisen innostava.

– Täytyy sanoa, etten ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä. Toni sanoi, että älä jätä työtäsi, älä tule alalle, tämä on perseala, Jannika kertoo.

Rakkaus ei syttynyt Jannikan mukaan todellakaan ensisilmäyksellä. Pariskunta tapasi kuitenkin uudelleen ja uudelleen yhteisten tuttujen kautta, ja lopulta se oli menoa.

”En ollut koskaan tavannut yhtä negatiivista ihmistä kuin Toni.”

– En tiedä miten, mutta tässä sitä ollaan. Olen sanonut kaikille, ettei koskaan kannata ensimmäisen hetken perusteella tehdä päätelmää ihmisestä. Rakastan tuota miestä joka päivä enemmän, Jannika kertoo.

Haastattelimme Jannikaa viime kesänä, kun hän oli toipumisprosessinsa alussa. Lue juttu tästä:

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.