Elli-koira on laulaja Antti Ketosen silmäterä. Kuva: Sanoma-arkisto / Susaanna Kekkonen
Elli-koira on laulaja Antti Ketosen silmäterä. Kuva: Sanoma-arkisto / Susaanna Kekkonen

Kun Neljänsuoran Antti Ketonen osti kakkoskodin Helsingistä, Elli-koira löysi kaupungista vilkkaan seuraelämän.

Laulaja Antti Ketonen:

”Elli tuli meille synttärilahjanani. Olimme vuosia puhuneet koiran hankkimisesta vaimoni kanssa, ja 30-vuotispäivänäni sain häneltä tekstarilla kuvan pienestä bichon frisé -pennusta ja toivotuksen ’Hyvää syntymäpäivää’. Ellistä tuli nopeasti meidän yhteinen silmäterämme. Puhun Ellistä usein kuin ihmisestä, hän.

Koira on opettanut minulle paljon: vastuuta ja rauhoittumista nyt ainakin. Ellin myötä sinkoilu on jäänyt vähemmälle. Kun tunnen stressaantuvani, otan Ellin syliin. Sitä paijaillessa tuntuu, ettei maailmassa olekaan kiire mihinkään. Haluaisin oppia rentoutumaan yhtä tehokkaasti kuin Elli. Se asettuu syliin selälleen, roikottaa päätään tuosta käsivarren yli ja nukahtaa siihen.

Elli on sopeutunut ja mukautunut elämäntyyliimme, se tuntuu olevan samanhenkinen kuin vaimoni ja minä. Se on iloinen persoona, josta ikääntyessään on tullut koko ajan rakastavampi ja seurallisempi. Nuorena Elli oli säntäilijä, nyt kahdeksanvuotiaana se arvostaa läheisyyttä.

Elli valpastui kovasti, kun hankimme työkämpän Helsingistä. Salossa se saisi olla enemmän vapaana, mutta sillä taisikin olla siellä vähän tylsää. Nyt Helsingissä Ellillä on vilkkaampi sosiaalinen elämä ja siitä on puhjennut todellinen citykoira.

”Elli on tuttu näky keskustan kahviloissa.”

Elli on tuttu näky keskustan kahviloissa ja osa kahvilanpitäjistä tunnistaa sen jo kaukaa. Elli pysähtyy aina Kakkugallerian, Ekbergin tai Kanniston leipomon ovella ja katsoo kysyvästi, tännekö tällä kertaa. Viimeksi istuimme Kämpissä maistelemassa samppanjaa, ja Ellille tuotiin posliinikulho, josta se litki vettä.

Sinebrychoffin puisto Hietalahdessa on Ellin lempipuisto. Se ei oikein viihdy koira-aitauksissa vaan paremmin ihmisten seassa. Ellillä on muutama poikaystävä, mutta se jaksaa niiden seuraa vain vähän aikaa kerrallaan. Hiljattain puistossa tuli vastaan minun ikäiseni mies, jolla oli samantapainen koira. Mies kysyi, oliko Ellikin tyttö ja nykäisi sitten oman tyttökoiransa kauemmas. Minua jäi naurattamaan hänen kommenttinsa ’bitchit on bitchejä’.

Meillä on tärkeää, että koira voi kulkea mukanamme kaikkialle. Vain ulkomaan lomamatkoille emme ole Elliä ottaneet. Kun suunnittelemme reissua, selvitämme ensimmäiseksi, mihin Elli. Viimeksi se lomaili ystäväperheessä, jossa on paljon lapsia, ja palasi kotiin lopen uupuneena. Sillä oli selvästi ollut enemmän ohjelmaa kuin meillä.

”Hieroja on saanut Ellin raajojen kuonakertymät häviämään.”

Joskus pitkinä työpäivinä vien Ellin päivähoitoon ShowHau Centeriin Vantaalle. Samalla se käy hieronnassa, pesussa ja trimmissä. Hieroja on saanut Ellin raajojen kuonakertymät häviämään.

Elli on Neljänsuoran keikkabussissa kuin kotonaan ja viihtyy siellä paremmin kuin autossa. Henkilöautossa se vaeltaa ja pyörii ympyrää, ja pitkän automatkan jälkeen Ellin silmät punoittavat stressistä.

Elli kulkee usein mukana keikkamatkoilla. Erityisesti lavakeikat ovat sen mieleen, sillä lavojen ympärillä on usein luontoa ja Elli saa riehua vapaana ennen keikkaa. Kerran Auran Nuorisotalolla se karkasi takahuoneesta lavalle kesken keikan. Nappasin Ellin syliin vielä seuraavan laulun ajaksi, mutta lavalla on sen verran kova meteli, ettei koiraa voi siellä pitkään pitää. Faneja tilanne huvitti suuresti ja moni nappasi siitä kuvan.

Elli on saanut paljon lahjoja Neljänsuoran faneilta, useimmin herkkuja ja ruokaa. Elli vain on hirveän ronkeli eikä juuri suostu syömään tavallista koiranruokaa. Se saa raakaa lihaa ja keitettyä kauraa. Stockmannin tiskillä lihamestari juuri kyseli, mitä aioin valmistaa jauhelihasta. Mutisin siinä, että koiralle raakoja pullia.

Elli rakastaa syömistä ja herkuttelua ja sillä on samat ruoka-ajat kuin meillä ihmisillä. Se tunnistaa sanan nami ja valpastuu siitä.

”En ole koskaan laskenut, mitä koiranpito maksaa.”

En ole koskaan laskenut, mitä koiranpito maksaa. Ellille on tullut osteltua kaikenlaista. Sillä on kantokassi, monta sänkyä, muutama takki ja kurahaalari. Viime kesänä ostin fillariini lisälaitteen, jolla Elliä voi kyyditä turvallisesti. Bongasin Buddyriderin, kun sitä esiteltiin Kanadan Leijonanluola-ohjelmassa ja mainonnan uhrina heti tilasin sellaisen Ellille. Nyt Elli nököttää fillarin keulassa tukka tuulessa heiluen.

Yritän opettaa Elliä puhumaan ja laulamaan. Youtubessa on pätkiä, joissa näytetään, miten sitä voi harjoitella. Kun vedän Katri-Helenan Lapsella vain voi silmät niin loistaa, Elli alkaa hurista ja hyräillä mukana. Lopuksi se tekee kiepin, heittää ylävitosen ja saa naminsa.

Katso videolta, miten Elli laulaa!

2998749

Ellissä on vielä yksi mainio piirre: se tykkää nukkumisesta ja on oppinut, ettei isäntäväkeä saa herättää. Kun Ellille tulee fiilis, että voitaisiin jo nousta, se siirtyy sängyssä tyynylleni, laskee pään kaulalleni ja torkkuu siinä.

Ajattelen usein, että voisipa Ellin kloonata. Ei tuollaista luonnetta ole toista.”

Elli, 8

  • Bichon frisé asuu Salossa ja Helsingissä laulaja Antti Ketosen ja tämän vaimon perheessä.
  • Elli inhoaa kolinaa ja kaivonkansia, mutta muuten se nauttii elämästään kaupungissa.
  • Bichon frise on alun perin lähtöisin Välimeren alueelta. Sitä on käytetty vedestä noutavana ja seurakoirana.
Emma Nieminen

Neljänsuoran Antti Ketonen: ”Samppanjaa Kämpissä – Elli-koiralle oma kulho!”

Neljänsuora paras yhtye aina rakastan paljon laulusi äänesi erittäin ihanaa kuuteleevaa joka Neljänsuora ihana yhtye paras aina kuin silloin ennen rakkautta täynnä ja paljon nähtävää Antti Ketosen Katselin hänen silmänsä ja kasvonsa käsiinsä ihanat Samettinen pehmeä laulu kuuteleevaa vaikka radioon paukkuu vieressä kyllä ole kuulolla aina tanssitaan aivan ihanaa rytmi käy niin paljon kuin mahdollista saada sen verran tanssitaan yhdessä koko kappaleen tahdissa voi kuunnella vaikka mitä kuuluu...
Lue kommentti

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.

Jenni Dahlman ja Ossi Väänänen ovat kummatkin täysipäiväisesti kotona vauvan kanssa. Välillä Jennin on kuitenkin päästävä tuulettumaan. – Uskon olevani parempi äiti, kun olen välillä erossa lapsestani.

Kuulisitpa tämän tyhjän surinan, joka pääni sisällä käy, Jenni Dahlman, 36, parahtaa. Vaikka Jenni yrittää pinnistellä muistellakseen, millaista elämä oli ennen lasta, kaikki ajatukset palautuvat bumerangina nykyhetkeen ja omaan kymmenkuiseen poikaan.

– Poikani on vilkas tapaus. Hän taitaa olla tullut äitiinsä, sillä oma lempinimeni oli aikanaan Turbo. Hän on tosi hyväntuulinen ja erittäin hymyilevä. Moni kysyy meiltä: eikö hän itke koskaan? Jenni kertoo hymyillen.

Jennin elämä on vuodessa vaihtunut kansainvälisestä ja lennokkaasta elämästä vauva-arkeen Espoossa. Jenni asui Sveitsissä yli kymmenen vuotta, osan ajasta ex-miehensä, F1-kuski Kimi Räikkösen kanssa. Eron jälkeen Jenni oli ajatellut jäävänsä ulkomaille, mutta tavattuaan jääkiekkoilija Ossi Väänäsen hän päätti muuttaa Suomeen.

– Kyllä lapsi on muuttanut paljon. Ex tempore -elämäni on vaihtunut elämään vauvan ehdoilla. Silti lapsi on paras asia maailmassa, en vaihtaisi päivääkään.

”Ossi on äärettömän hyvä isä. Arvostan sitä, että hän on vahvasti mukana lapsen elämässä.”

Lapsen isä Ossi lopetti aktiivisen jääkiekkouransa heinäkuussa 2016. Hän ehti pelata NHL:ssä seitsemän kautta ja oli sen jälkeen Jokereiden kapteeni. Nyt kuitenkin sekä Jenni että Ossi viihtyvät kotona täysipäiväisesti.

– Koska Ossi ei enää pelaa, hänellä on aikaa meille. Olen kiitollinen siitä, että voimme molemmat olla lapsen kanssa kotona. On mahtavaa, että saamme olla läsnä lapsellemme nyt, kun hän on vielä niin pieni, Jenni iloitsee.

– Ossi on äärettömän hyvä isä. Arvostan sitä, että hän on vahvasti mukana lapsen elämässä. Tiedän, ettei se ole itsestäänselvyys. Vaikka isä hoitaa lasta omalla tavallaan ja äiti omallaan, lapsi tottuu siihen kyllä.

Jenni ja Ossi tapasivat vuonna 2013 ja ehtivät viettää usean vuoden yhdessä ennen vauvan tuloa. Jenni kertoo olevansa iloinen, että lapsi tuli juuri nyt.

– Minulle oli tärkeää, että meille ehti kehittyä hyvä ja tasapainoinen suhde ennen lasta. Olin 35-vuotias, kun minusta tuli äiti, joten olen ehtinyt kokea kaikenlaista. Mutta kaikki on lopulta mennyt juuri oikein. Menneisyys on muokannut minusta minut. En kadu mitään.

Suomeen asettumisensa jälkeen Jenni on tehnyt jonkin verran tv-töitä: hänet on nähty sekä Possessa että juontamassa Mallikoulu-ohjelmaa. Silti Jenni pitää tv-töitä harrastuksenaan. Hän ei ole koskaan tehnyt töitä kahdeksasta neljään, vaan aina projektiluontoisesti.

– Juuri nyt minulla ei ole sen suurempia suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Nautin kotielämästä. En oikein itsekään tiedä, mitä haluaisin tehdä. Käyn neuvotteluja muutamasta tulevasta projektista, mutta mikään ei ole vielä varmaa.

Jennin hyvän olon eväät


Koti

Koti on minulle tosi tärkeä paikka, paras, mitä maailmassa on. En silti ole kotihiiri, vaan haluan mennä ja tehdä asioita. Tykkään kutsua kotiini myös ystäviäni.

Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen. Erityisen paljon tykkään puhtaista linjoista. Tavaraa ei saa olla liikaa, mutta silti pitää tuntua kodikkaalta. Olen rakastunut Balmuirin tuotteisiin, ne ovat samaan aikaan tyylikkäitä, kodikkaita ja kaiken lisäksi suomalaisiakin.

Minulle on tärkeää, että koti on siisti. Haluan, että lakanat ovat puhtaat ja tavarat niille varatuilla paikoillaan. Lapsen kanssa tästä on tosin tullut lipsuttua: painavat kynttilänjalat on ollut pakko siirtää pois hänen ulottuviltaan. Tykkään myös harmonisista väreistä, vaikka lapsen värikkäät lelut ovatkin tuoneet siihen pienen lisämausteen.”

Hassuttelu ja huumori

”Nauraminen on parasta. Jos muuten ei naurata, itselleen voi nauraa aina. Kotonamme hauskuutellaan ja heitetään paljon läppää. Ehkä poikamme iloinen olemus on perua siitä? Ainakin hän saa minulle aina hymyn huulille.

Myös Ossi on erittäin huumorintajuinen ja hassutteleva. Välillä huumorimme on niin rankkaa, että osan voisi jättää sanomattakin. Silti minusta on mahtavaa, että kotona on ihminen, joka on huumorissa kanssani samalla tasolla – tai astetta pahemmallakin. Olen tosin aika helppo nauratettava, sitä varten ei tarvitse hirveästi vääntää.

Myös ystävilläni on samanlainen huumorintaju. Vanessa Kurrilla on tosi räiskyvä huumori ja kielenkäyttö. Kun pääsemme hänen kanssaan vauhtiin, pitää katsoa, ettei kukaan kuule: tuntemattomat saattaisivat olla jutuistamme ihmeissään.”

Jenni on ollut aina lapsirakas. "Minulla on monta kummilasta."
Jenni on ollut aina lapsirakas. "Minulla on monta kummilasta."

Tyttöjen illat

”Meitä on Espoossa tiivis äitiporukka, johon kuuluvat minun ja Vanessan lisäksi Janina Fry ja Suvi Tiilikainen. Olen saanut meistä lapsen viimeisimpänä, ja on helpottavaa, että voin kysellä kokeneemmilta ystäviltäni mielipiteitä ja suuntaa-antavia vinkkejä vanhemmuuteen.

Äitiporukallemme on myös tärkeää viettää aikaa yhdessä vain naisten kesken. Yleensä menemme syömään ravintolaan, otamme muutaman lasin kuplivaa ja vaihdamme kuulumiset. Emme useinkaan ehdi soitella, joten jutellessa ilta tuntuu aina loppuvan kesken.

Vaikka tapaamisemme vaativat aikamoista järjestelyä, kukaan ei pahastu, jos joku ilmoittaa viime hetkellä olevansa liian väsynyt lähtemään. Kaikki tajuavat tilanteen. On ihanaa, että ymmärrämme toisiamme.

Olen lähdössä pian Suvin kanssa Sveitsiin viettämään tyttöjen viikonloppua. Odotan sitä innolla. Nautin tällaisista irtiotoista ihan eri tavalla kuin ennen, koska nykyään ne ovat niin harvinaisia.

Minulla on muutenkin laaja kaveripiiri. Osa ystävistäni on kulkenut mukana liki 30 vuotta. Osaan arvostaa näitä ystävyyssuhteita iän myötä yhä enemmän. Ystäväni ovat aina olleet tukenani, mikä on vuosien myötä tullut todistettua. Se tuntuu hyvältä.”

Matkailu

”Ennen olin spontaani ja lähdin matkalle päivänkin varoitusajalla. Mieleeni on jäänyt erityisesti vuoden 2015 kamala kesäkuu: satoi, oli jäätävän kylmä ja minulla päälläni kevytuntuvatoppatakki. Silloin totesin, että nyt saa riittää. Katsoin netistä, missä oli lämmintä ja lensin seuraavana aamuna Barcelonaan viikoksi.

”Suomessa on ihanaa asua, mutta kyllä se lamauttaa, kun ei ole valoa.”

Lapsen kanssa matkustelu vaatii aika paljon lisää suunnitelmallisuutta, mutta on toki mahdollista. Vietimme perheen kesken marraskuun Espanjassa paossa pimeää aikaa. Huomasin, että energiatasoni siellä olivat aivan erilaiset kuin kotimaassa. Suomessa on ihanaa asua, mutta kyllä se lamauttaa, kun ei ole valoa.

Ulkomailla rakastan istua ostoskaduilla kahviloissa ja katsella ohikulkijoita. Lapsi on tuonut matkailuun uuden lisän: hänelle pysähdytään juttelemaan, jopa suukottelemaan, ja kysytään hänen nimeään. Viime reissulla poika oppi oikein odottamaan sitä.

Myös Sveitsissä asuessani totuin siihen, että ihmiset tervehtivät vaikkapa iltakävelyllä toisiaan. Kun muutin Suomeen ja moikkasin naapuria rappukäytävässä, hän melkein pelästyi. Mutta ei se ruoho silti aina ole vihreämpää aidan toisella puolella: ovat sveitsiläisetkin omanlaisensa, sisäänpäin kääntynyt kansa.

Suomalaisissa parasta on aitous. Me olemme ehkä ujoja, mutta kyllä täällä silti asiat ovat kokonaisuudessaan hyvin. Nyt, kun olen lapsen myötä tutustunut muun muassa julkiseen neuvolaan, ei voi kuin ihailla sitä, miten hienosti täällä on asiat järjestetty. Haluan ehdottomasti kasvattaa lapseni Suomessa.”

Itsestä huolehtiminen

”Aina toisinaan tarvitsen äitiydestä pientä happihyppelyä. Lapsi on minulle ykkösprioriteetti, mutta haluan, että minulla on muutakin elämää. Vaikka minulla on vauva, voin silti käydä hieronnassa, kasvohoidossa tai ostaa kauniita asioita. Mikään niistä ei ole pois vauvalta.

Äitiys on niin kokonaisvaltaista, että itsestä huolehtiminen unohtuu helposti. Vastasyntynyt toki tarvitseekin äitiä jo ihan imetyksen takia, eivätkä silloin ole kasvohoidot ensimmäisenä mielessä. Mutta se ei silti tarkoita, että on pakko vain pyöriä tukka pystyssä kotona.

Uskon olevani parempi äiti, kun olen välillä erossa lapsestani. Olen silti häneen ihan yhtä hurahtanut kuin kuka tahansa vanhempi.

Välillä tarvitsemme Ossin kanssa myös parisuhdeaikaa ilman lasta. Olemme onnekkaita, sillä meidän molempien vanhemmat haluavat olla mukana poikamme elämässä. Heidän avullaan yhteinen aika onnistuu. Ei se vaadi mitään ihmeellistä: jo rauhallinen lounaskin tekee hyvää.”

"Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen."
"Kodissa pitää olla hyvä fiilis, kun sinne astuu sisään. Siksi haluan panostaa sisustukseen."

Hevoset

”En kaipaa kilparatsastuksen aiheuttamaa stressiä. Olen todella kilpailuhenkinen ja otin ratsastuksen niin tosissani, että väsyin. Oli henkisesti raskasta elää jatkuvan paineen alla, joten lopetin urani. Nyt olen ihmisenä paljon vapautuneempi.

Vuonna 2011 tipuin hevosen selästä ja mursin nilkkani, joka piti leikata. Sen jälkeen rohkeuteni ei enää riittänyt. Lopetinkin urani vuotta myöhemmin.

Kun olin tänä syksynä ystäväni kanssa katsomassa Helsinki Horse Show’ta, hän haikaili kilparatsastuksen perään. Huomasin, ettei minulla ollut yhtään samanlainen olo. Siitä tiesin tehneeni oikean ratkaisun.

Jouduin luopumaan kesällä viimeisestä omasta hevosestani. Se jouduttiin ikävä kyllä lopettamaan, koska sen jalassa oli parantumaton vamma.

Nykyään ratsastus on nautinto eikä työ. Parasta siinä on keskittyminen: hevosen selässä on oltava täysin läsnä. Ja onhan se myös äärettömän hyvä kuntoilumuoto. Tykkään myös talli-ilmapiirin rentoudesta, siellä on samanhenkisiä ihmisiä kuin minä.

Ylipäätään olen aina ollut eläinrakas. Minulla on 12-vuotias jackrussellinterrieri, jonka kanssa tykkään käydä pitkillä kävelyillä luonnossa.”

 

Jenni Dahlman

Syntyi 27.10.1981 Piikkiössä.

Asuu Espoossa jääkiekkoilija Ossi Väänäsen ja parin kymmenkuisen pojan kanssa.

Oli Kimi Räikkösen kanssa naimisissa vuosina 2004–2014.

Työskennellyt mallina ja juontajana. Miss Suomen perintöprinsessa vuodelta 2000.