Samuli Putro vuonna 2012, kuva Kaisu Jouppi.
Samuli Putro vuonna 2012, kuva Kaisu Jouppi.

Lauluntekijä Samuli Putro potee ikuista ikäkriisiä ja opettelee sietämään omia ajatuksiaan.

Muusikko ja lauluntekijä Samuli Putro, 43, ei taaskaan petä.

Suomirockin ikoniksi nousseen mieheen kynästä on vuosien varrella syntynyt liuta kauniita lauluja, joissa ihmissuhteita valotetaan tarkasti, mutta imelyyteen sortumatta.

Juuri sellaisia löytyy myös tänään julkaistavalta neljänneltä soololevyltä Taitekohdassa, jonka sinkkuraidalla Samuli riimittelee: Kuka tahansa kelpaa, jos sillä on sun nimi. Yhtä leveät haaveet, yhtä raikas mieli. Kuka tahansa riittää, jos sillä on sun nimi. Yhtä kevyet pelot, yhtä vahva totuus.  

– Kukaan itsessään ei ole täydellinen, mutta joku ihminen voi olla täydellinen jollekin toiselle. Laulun kertojan etsintä on päättynyt, hänelle täydellinen on löytynyt, Samuli valottaa laulutekstiä puhelimitse Akaalta päivää ennen levynjulkaisukeikkaa.

Mies myöntää empimättä olevansa romantikko.

– Uskon ikuiseen rakkauteen. Olen sataprosenttisen varma, että jokaisen ihmisen elämää jakamaan on tarkoitettu yksi ihminen. Mutta 43-vuotiaana myös tajuaa, että elämään mahtuu monia elämiä.  

Samuli uskoo, että ihmisen tarve toiseen ihmiseen vaihtelee eri aikoina. Jonakin hetkenä yksi ihminen ei riitä. Ja toisena hetkenä tarve laajaan ystäväpiiriin muuttuu ja silloin tarvitsee vain yhden.

– Viime vuosina itselle on ollut olennaista opetella olemaan yksin ja sietämään omia ajatuksiaan. Usein ihminen syyttää turhaan toisia ihmisiä, vaikka itse rakentaa itselleen helvetin. Ei minullekaan muut ihmiset ole olleet nihkeitä, vaan minä itse.

Millaisiin naisiin rakastut?

– Luulen, että varren vahvuus on jäänyt toiseksi sille, mitä on silmien takana. Hiljainen viisaus kiinnittää huomiota. Huutajia on maailma täynnä eivätkä he erotu toisistaan, kun huutavat toistensa päälle. Enkä tarkoita tätä niin, että naisen kuuluisi olla hiljaa. Mutta arvostan naisia, jotka miettivät ensin ja sanovat sitten. Lause on minusta aina ollut seksikkäämpi kuin rinnat.

Ikäkriisiä pukkaa aina

Kuten levyn nimikin lupaa, kuulijan eteen marssitetaan sillä eri-ikäisiä ihmisiä elämänsä käännekohdissa.

Ei kai vain lauluntekijä pode neljänkympin kriisiä?

– Luulen, että ihminen on aina ikäkriisissä. Ihan sama onko 18-, 30- vai 40-vuotias. Jos kolmenkympin kriisissä oli kyse jonkin sortin aikuistumisesta, niin samat lainalaisuudet pätevät kymmenen vuotta myöhemminkin. Tosin nyt baarissa heiluessaan pitää vielä samaan aikaan kohdata oma kuolemanpelkonsa.

Nelikymppisenä tajuaa vahvasti psyykeen ja fysiikan lopullisuuden.

– Silloin rupeaa vaalimaan hyviä asioita ja kauneutta, jota kohtaa päivittäin. Aamuja, vuodenaikoja, tietynlaista uurteisuutta silmäkulmassa ja pilkettä silmässä. Jäiden lähtöä ja juuri lumensa menettänyttä maata. Kaikessa on lohdullisuutta.

Muttei Samuli silti haikaile menneitä tai kauhistele ajan kulumista.

– Sekin on suloinen ajatus, ettei elämän kulkemista ole huomannut, koska se on ollut niin täynnä mielekästä tekemistä

Levyn sinkkubiisiä Kuka tahansa kelpaa Samuli on kuvaillut eroottiseksi tanssibiisiksi aivojaan käyttäville. 

Vieläkö nelikymppisen rokkarin oma lantio heiluu?

– No heiluu heiluu, ainakin paremmin kuin Elviksellä haudassa. Käyn usein ulkomaisten bändien keikoilla ja muistaakseni viime syksynä Hämeenlinnassa olin keikan jälkeen jopa yökerhossa. En tosin mennyt tanssilattialle, koska mieluummin baarissa juttelen ihmisten kanssa.

Samuli Putron levy Taitekohdassa kaupoissa tänään. Levynjulkaisukiertue starttaa Akaalta 28.2. Keikkakalenteri: www.putro.fi

Lue myös:

Samuli Putro: "Ymmärsin varhain, että en ole kauhean lahjakas"

Paula Vesala kertoi Enbuske, Veitola, Salminen -ohjelmassa oppineensa Yhdysvalloissa, että kohtauksiin voi pyytää turvahenkilön paikalle.

Paula Vesala kertoi torstai-iltana Enbuske, Veitola, Salminen -show'ssa, että on kokenut seksuaalista häirintää urallaan. Hän ei eritellyt, onko ahdistelua tapahtunut liittyen hänen muusikon, näyttelijän vai näytelmäkirjailijan uraansa.

– Ehkä mä voin puhua koko taiteen kentästä, jolla olen operoinut. Olen kokenut kyllä monenlaista ahdistelua. Se on tosi laaja ilmiö, Vesala kertoi ohjelmassa.

”Voi pyytää turvahenkilön paikalle.”

Juontaja Maria Veitola kysyi Vesalalta, miten sellaisista tilanteista voi selvitä.

– Mä olen oppinut Amerikassa koulussa, että on hyvä etukäteen sanoa, että pyytää turvahenkilön paikalle, kun on lähestymässä tällainen kohtaus, jossa kaipaa turvallista ilmapiiriä. Usein kuvausryhmässä on vaikka vanhempi naishenkilö, joka pysyy huoneessa ja varmistaa, ettei mennä asiattomuuksiin.

Lue myös: Ohjaja Heidi Linden kertoo seksuaalisesta ahdistelusta Suomen elokuvapiireissä: ”Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan”

Tällä hetkellä Vesala nähdään valkokankaalla Aku Louhimiehen ohjaamassa Tuntematon sotilas -elokuvassa. Elokuvassa on yksi kohtaus, jossa Vesala on saunassa Rokkaa näyttelevän Eero Ahon kanssa. Vesala otti aikaisemmin Twitterissä kantaa kohtaukseen liittyvään uutisointiin. Esimerkiksi Ilta-Sanomat uutisoi kohtauksesta otsikolla Paula Vesala rohkeassa saunakohtauksessa uudessa Tuntemattomassa sotilaassa.

– Sanokaas mulle, kuka suomalainen saunoo vaatteet päällä puolison kanssa? Ja jos ollaankin saunassa alasti, onko se ”yllättävää ja rohkeaa”? Vesala ihmetteli viime viikolla Twitterissä.

”Olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun.”

Nyt Vesala kertoi EVS-ohjelmassa saamastaan palautteesta.

– Mä olen saanut sellaisia viestejä, että olen ansainnut tämän ahdistelun, koska olen esiintynyt elokuvassa ilman vaatteita. Toivoisin, ettei siihen liittyisi häpeän tunnetta, mitä siihen liittyy. 

Olli Lindholm kertoo elämäkerrassaan, että isä katosi hänen elämästään kokonaan 80-luvun puolivälissä. – Ihan hyvä, että lähti, Olli sanoo.

Yö-muusikko Olli Lindholm, 53, kertoo vaikeasta isäsuhteestaan tuoreessa elämäkerrassaan Olli – Yhden miehen varietee (Docendo).

– Olen siitä erikoinen lapsi, että mulla on kantapäässä jännä viilto. Se kertoo, että isyystesti on tehty. Isä ei halunnut tunnustaa, että olen sen lapsi, Olli kertoo Arno Kotron kirjoittamassa kirjassa.

”Ihan hyvä, että lähti.”

Ainoana lapsena Olli eli käytännössä kahden äitinsä kanssa, sillä isä oli paljon pois kotoa töiden takia. 80-luvun puolivälissä isä katosi Ollin elämästä kokonaan.

– Ihan hyvä, että lähti, Olli toteaa kirjassa. 

Ollin mukaan hänen isänsä oli ”ihan siedettävä silloin, kun joi, muuten ei”. Hän muistelee kirjassa erästä joulua, jolloin isällä ja pojalla tuli riita.

– Muistojen äärellä saa toisaalta aina miettiä, mikä on totta ja mikä ei – mikä on jälkeenpäin lisättyä. Muisti on petollinen kapistus. Itse
muistan, että joskus murrosikäisenä tulee isän kanssa riita joulutähden asennosta tai jostain, haen kirveen ja yritän lyödä sillä isää, Olli kertoo kirjassa.

Ollin mukaan hänen äitinsä ei muista kyseistä välikohtausta.

– Mutta oikeastaanhan se on toisarvoista, oliko mukana kirves vai ei. Ilmapiiri oli joka tapauksessa tuo.

Ei tiedä, minne haudattu

Olli on aikaisemminkin puhunut vaikeasta isäsuhteestaan. Viime vuonna hän kertoi Vain elämää -ohjelmassa, ettei tiedä, minne isä on haudattu.

– Mä olin hänen ainoa läheinen, ja mulle tuli 1998 syksyllä soitto Satakunnan keskussairaalasta, että isänne on aivokuollut. Menin hänen luo, sanoin isälle, että kaikki on ok, että kyllä mä sua ymmärrän, että näin on käynyt. Sitten ne otti piuhat irti. Mä en edes tiedä, minne hänet on haudattu. Hän testamenttasi ruumiinsa ja hänet polttohaudattiin, Olli kertoi ohjelmassa.

Tuolloin Olli kertoi myös pelänneensä isäänsä aina.

– Sitä aina odotti kädet ristissä, että voi kun isä olisi kännissä, niin se olisi mukavampi. Meillä oli todella huonot välit, ja pelkäsin häntä helvetisti.

Arno Kotro, Olli Lindholm: Olli – Yhden miehen varietee on juuri ilmestynyt.