"Kun toisella menee paskasti, niin toinen osaa vetää oikeasta narusta ja saa toisen nauramaan", Minka ja Iina Kuustonen kertovat. Kuva Jouni Harala
"Kun toisella menee paskasti, niin toinen osaa vetää oikeasta narusta ja saa toisen nauramaan", Minka ja Iina Kuustonen kertovat. Kuva Jouni Harala

Iina, 29, ja Minka Kuustonen, 28, kertovat toisilleen syvimmät salaisuudet, jakavat arjen toistensa naapureina ja näyttelevät vihdoin myös samassa elokuvassa.

Näyttelijä Iina Kuustosen, 29, kerrostalokodista on alkanut kadota tavaroita. Välillä ruokaa, useimmiten vaatteita ja kenkiä. Syypää asuu alakerran huoneistossa. Pikkusisko, näyttelijä Minka Kuustonen, 28, pääsee Iinan asuntoon omilla avaimilla.

– En käsitä, mistä se johtuu, mutta minua alkaa välittömästi kiinnostaa kaikki Iinan tavarat. Jos en lainaa niitä, käyn ostamassa itselleni samanlaiset. Niin kuin tämän sormuksen, Minka sanoo ja esittelee kaunista hopeakorua.

Kuustosen sisarukset ovat asuneet päällekkäisissä asunnoissa Helsingin Kalliossa jo useamman vuoden.

– Minka soittaa usein heti herättyään ja ilmoittaa tulevansa aamupalalle minun luokseni, koska häneltä on kahvimaito loppu. Minä en edes käytä maitoa, mutta varaan sitä aina jääkaappiin Minkaa varten, Iina kertoo.

– Lähekkäin asuminen on käytännöllistä mutta tuo myös turvaa. Jos emme ehdi töiden takia nähdä vaikka viikkoon, tulee aivan outo olo, ja mietin, että miten Iinalla mahtaa mennä, Minka tunnustaa.

Viime kesänä siskokset olivat yhdessä työnkin puolesta, kun Hangossa kuvattiin Kesäkaverit-elokuvaa. Ohjaaja Inari Niemi uskalsi pestata Minkan ja Iinan ystävysten rooleihin, sillä sisarukset eivät ulkonäöltä muistuta juurikaan toisiaan.

– Sanotaan näin, että meidän perheen hiusgeenit eivät ole jakautuneet ihan tasan, Minka täsmentää.

Tarkka Iina ja boheemi Minka

Minkalta on usein kysytty, kadehtiiko hän siskoaan, josta tuli viimeistään Putous-sarjan myötä yksi Suomen tunnetuimmista naisnäyttelijöistä. Minka on tehnyt yhtä pitkän uran, mutta enimmäkseen teatterin puolella.

– Iina on viimeinen ihminen, jota osaisin kadehtia. Tässä ammatissa joutuu muutenkin tottumaan siihen, että koekuvauksissa on aina kymmenen tuttua kaveria, joista vain yksi voi saada roolin.

Iina arvelee, että tilanne olisi toinen, jos jompi kumpi heistä olisi jäänyt työttömäksi.

– Silloin kumpikaan meistä ei olisi pystynyt nauttimaan omista onnistumisista. Minka on minulle niin tärkeä, että elän hirveästi hänen kauttaan. Kateutta välillämme ei ole ollut koskaan.

Toisinaan Minka on huolissaan Iinan puolesta. Isosisko on paiskinut jo monta vuotta töitä kellon ympäri ja juossut minuuttiaikataululla tv-kuvauksesta toiseen.

– Iinan elämässä on ihan käsittämätön tahti. Katso nyt tuota kalenteria.

Nahkakantisen muistikirjan välit on survottu täyteen tarralappuja. Niihin Iina on merkannut työprojektit ja vapaapäivät neonvärisillä merkkaustusseilla.

– Elämän rytmitys auttaa hallitsemaan tätä kaaosta. Minka on boheemimpi järjestyksenpitäjä, mutta silti hän saa pakan pysymään kasassa. Ja se on tärkeää, että osaamme molemmat tunnistaa uupumuksen merkit ajoissa, myös toisistamme, Iina arvelee.

Tukea vaikeuksissa

Viime keväänä Iinan ja näyttelijäpuoliso Kai Vaineen kuusi vuotta kestänyt avoliitto päättyi. Syksyllä erostaan ilmoittivat 32 vuotta naimisissa olleet muusikko Mikko Kuustonen ja Marita. Vanhempiensa erosta tyttäret eivät halua puhua, mutta keskenään he jakavat syvimmät salaisuutensa.

– Tunnemme Minkan kanssa toisemme niin hyvin, että vaistoamme melkein silmien liikkeistä, mitä toinen ajattelee. En tiedä sitten, johtuuko se pienestä ikäerosta, mutta olemme aina olleet tosi läheisiä. Viimeksi pari viikkoa sitten Minka tuli luokseni ja näin jo ovella, ettei kaikki ollut hyvin. Purimme tilanteen heti tuoreeltaan saunan lauteilla, Iina kertoo.

– Minusta on huojentavaa tietää, että tulee eteen sitten mitä tahansa, voimme tukeutua vaikeuksissa toisiimme. Onneksi näitä vaiheita on käyty läpi aina vuorotellen niin, että toinen on jaksanut olla vahvempi, Minka on huomannut.

Verisiä riitoja Minka ja Iina eivät onnistuneet kehittämään välilleen edes lapsena, vaikka sisaruksia on siunattu  erilaisella temperamentilla. Minka haluaa puida asioita itsekseen ja rauhassa, Iina on tulisempi.

– Ehkä olemme oppineet lyhyen ikäeron takia myös hakemaan omaa paikkaamme saman katon alla. Olemme tottuneet kuuntelemaan toisiamme ja antamaan tilaa, kun toinen sitä tarvitsee, Iina miettii.

Lue Iinan ja Minka koko haastattelu Me Naisten numerosta 47/2013. Voit myös ostaa digilehden iPadillesi. Joka päivä -tilaajana pääset lukemaan koko jutu täältä.

Lue myös:

Iina Kuustonen: "Sääli, että Suomi laahaa adoptio-oikeudessä niin jäljessä"

Iina Kuustonen: "Jatkuva häpeäkynnyksen ylittäminen pistää koville"

Iina Kuustonen: "Olen kääntänyt yksinäisyyteni voimaksi"

Iina Kuustonen

Näyttelijä syntyi 18.4.1984.

Erosi näyttelijämiehestään, Kai Vaineesta viime keväänä.

Iinaa voi nähdä Helsingin Koko-teatterin Pop Slut -esityksessä ja Nuoren Wertherin jäljillä -elokuvassa. Tammikuussa hän palaa Putous-sarjaan. Kesäkaverit-elokuva ensi-illassa 1.8.2014.

Minka Kuustonen

Syntyi 24.8.1985.

Seurustelee kuvataiteilija Jani Leinosen kanssa.

Minka näyttelee Kansallisteatterin Kuningas kuolee -näytelmässä 4.12. alkaen, sekä Jarmo Lampelan Keikka-elokuvassa. Ensi vuonna vuorossa tv-sarjat Klikkaa mua, Raja ja Nymfit, sekä elokuva Kesäkaverit.