Timo Lavikainen on itseoppinut näyttelijä. ”Kävin kerran yrittämässä Teatterikorkeakouluun, mutta olin niin takki auki, että ihan hävettää. Ei minulla ollut mitään ideaa mihinkään.” Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
Timo Lavikainen on itseoppinut näyttelijä. ”Kävin kerran yrittämässä Teatterikorkeakouluun, mutta olin niin takki auki, että ihan hävettää. Ei minulla ollut mitään ideaa mihinkään.” Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Pitkä kuuma kesä -elokuvan jälkeen Timo Lavikainen kuvitteli, että hänellä riittää töitä loputtomiin. Toisin kävin. Mutta Putoukseen näyttelijä pääsi ilman koekuvauksia.

Nanosekunti. Sen aikaa näyttelijä Timo Lavikainen, 42, harkitsi, kun häntä pyydettiin mukaan Putous-ohjelmaan.

– Minulle soitettiin, että kiinnostaisiko lähteä mukaan. Ite mietin ensin, että eikö kellekään muulle sopinut, kun minulle soittivat. Mutta ehkä tuotannossa ajateltiin, että kai tuo tuossa pärjää, kun on jonkun verran noita leffojakin tehnyt, ja esiintymiskokemustakin karttunut, Timo Lavikainen miettii.

Koekuvauksiin Lavikaisen ei tarvinnut osallistua lainkaan. Mutta ei hän sinne olisi päässytkään, koska teki samaan aikaan vielä Napapiirin sankarit -elokuvan kolmososaa. Napapiirin sankarit -elokuvista Lavikainen myös tunnetaan parhaiten. Ensimmäisen kerran valkokankaalle hän pääsi kuitenkin vuonna 1999 Pitkä kuuma kesä -elokuvassa.

”Sitä ajatteli silloin, että nonni, tästä se ura nyt urkenee.”

– Sitä ajatteli silloin, että nonni, tästä se ura nyt urkenee, ja elokuvat kutsuvat meikäläistä. Mutta ei se mennytkään ihan niin.

Pitkän kuuman kesän jälkeen meni kolme vuotta, että Lavikainen sai seuraavan roolin näyttelijänä. Siitä lähtien hän on ajatellut, että on tehtävä niitä hommia, mitä on tarjolla. Välillä Lavikainen on ollut töissä raksalla, välillä taas tehnyt hoitoalan töitä. Hän on myös opiskellut sairaanhoitajaksi, mutta opinnot jäivät kesken. Opintojen ansiosta hän on kuitenkin päässyt töihin yksityisiin hoitokoteihin.

”Jollain sitä on elettävä.”

– Jollain sitä on elettävä. Olen tehnyt vastaavia hommia kuin lähihoitajat mielenterveys- ja päihdepuolen paikoissa. Voisin tehdä niitä hommia vieläkin, ei se tuntuisi yhtään hassummalta. Mutta pitäisi ehkä käydä koulut loppuun. Meikäläisellä ei riitä tuo pitkäjänteisyys – jos tulee roolitarjous, niin keikan jälkeen tuntuu vaikealta mennä takaisin kulunpenkille.

Timo Lavikainen on elättänyt itsensä näyttelijän töillä viimeiset neljä–viisi vuotta. ”Muutin Etelä-Suomeen rakkauden perässä, mutta on täällä toki enemmän töitäkin tarjolla”, hän kertoo. Kuvassa Lavikainen (oik.) on Helmiä ja sikoja -kuvauksissa vuonna 2003. Kuva: Sanoma-arkisto
Timo Lavikainen on elättänyt itsensä näyttelijän töillä viimeiset neljä–viisi vuotta. ”Muutin Etelä-Suomeen rakkauden perässä, mutta on täällä toki enemmän töitäkin tarjolla”, hän kertoo. Kuvassa Lavikainen (oik.) on Helmiä ja sikoja -kuvauksissa vuonna 2003. Kuva: Sanoma-arkisto

Erikoinen hautausmaaharrastus vaimon kanssa

Vaikka moni saattaa tunnistaa Lavikaisen kasvot, suurella yleisölle itseoppinut näyttelijä on vielä tuntematon. Häntä ei silti ahdista tunnettuus, mitä tulee väkisinkin, kun on mukana Putouksessa.

”Ei pitäisi ihan hirveästi kihahtaa hattuun.”

– Uskon, että iästäni on hyötyä. Ei pitäisi ihan hirveästi kihahtaa hattuun, vaikka jatkossa varmasti tunnistetaan entistä enemmän. Tiedän kokemuksesta sen, että suosio on hyvin ohimenevää. Voi olla, että ensi viikolla ei olekaan mitään töitä.

Suosion katoavaisuuden Lavikainen muistaa aina myös hautausmaalla. Hänellä ja vaimolla on tapana käydä oman aikansa kuuluisuuksien haudoilla esimerkiksi jouluisin. Viimeksi Lavikainen vei vaimon kanssa kynttilät Ansa Ikosen, Albert Järvisen ja Reino Helismaan hautakiville.

– Vaikka he ovat ollleet isoja tähtiä, niin eipä siellä ole montaa kynttilää palanut. Niin se suosio vain katoaa.

Timo Lavikainen isä Nitrona. Kuva: MTV3
Timo Lavikainen isä Nitrona. Kuva: MTV3

Pinna kireällä kotona

Putous on jokaiselle näyttelijälle kova koulu, joka vie lähes kaiken ajan. Niin myös Lavikaiselle. Ohjelman aiheuttamat suorituspaineet ja stressi ovat näkyneet myös kotona.

– Vaimo on aina kehunut, että en hermostu mistään. Suhtaudun kuulemma kaikkeen aina aika lunkisti. Mutta nyt on tullut räjähdettyä turhankin herkästi, valitan ihan jonninjoutavista asioista. Työpäivät eivät lopu harjoituksiin, vaan ajatustyö jatkuu vielä kotona. Yöunet ovat tupanneet jäädä viiteen tuntiin.

”Ei ole tullut vielö kommenttia Mitro Revolta.”

Lavikainen kiittelee vaimoaan ymmärryksestä ja kärsivällisyydestä. On tästä ollut myös apua sketsihahmon, isä Nitron, kehittelyssä. Hahmo sai alkunsa, kun Lavikainen mietti, sitä kun ihmisen sanomiset ja teot eivät kohtaa. Hahmo muisuttaa tieteysti isä Mitroa eli Mitro Repoa, ortodoksisen kirkon pappia ja entistä europarlamentaarikkoa.

– Ei ole tullut vielä kommenttia Mitro Revolta. Mutta ehkä hän huumori-ihmisenä ymmärtää, että hahmo ei henkilöidy häneen, vaikka onhan hänelläkin ollut näitä tempauksia.

Ei jaksa enää krapuloita

Suorien lähetysten jälkeen helppo tapa nollata on ottaa muutama alkoholi. Tämän tietää moni näyttelijä, mutta Lavikainen on keksinyt toisen tavan rentoutua.

– Lauantain lähetyksen jälkeen menen kotiin ja laitan saunan päälle. Se ajaa saman asian kuin alkoholi, mutta ei tule krapulaa. Tässä ei iässä ei enää jaksa krapuloita.

”Lähden mieluummin metsään paistamaan makkaraa kuin bilettämään.”

Google kertoo, että Lavikainen olisi pannut korkin kiinni kokonaan pari vuotta sitten. Mutta ei asia kuulemma ihan niinkään ole.

– En ole täysin lopettanut alkoholinkäyttöä, mutta hyvin vähän sitä enää käytän. Kun minulla loppui Napis-kuvaukset, kävimme vaimon kanssa pyörähtämässä ravintolamaailmassa. Edellisestä kerrasta oli kulunut puolitoista vuotta. Tämäkin on varmaan joku ikäjuttu. Lähden mieluummin vaimon, tytärpuolen ja Anita-koiran (amerikanbulldoggi) metsään paistamaan makkaraa kuin bilettämään. En kaipaa hälinää, vaan rauhaa.

Putous MTV3:lla lauantaisin kello 19.30.

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Vuoristotaudista kärsineet morsian ja sulhanen vaihtoivat häätamineisiin jäisen kiven takana kymmenen asteen pakkasessa. 

Moni naimisiinmenoa suunnitteleva haaveilee destination weddingistä eli häiden järjestämisestä jossakin ihanassa, usein lämpimässä ja eksoottisessa paikassa. 

Myös Australiassa asuvalla suomalaisella Heidi Turusella, 32, oli tällainen haave. Hänen ja australialaisen Tom-puolison, 31, häistä tulikin melkoinen reissu – voisi sanoa destination wedding 2.0. 

Heidi ja Tomi tapasivat vuonna 2013 Australian Queenslandissa. Heidi oli lähtenyt yliopistosta valmistumisen jälkeen reppureissaamaan, päätynyt Aasian-vuosien jälkeen Australiaan ja havitteli uutta viisumia pidentääkseen oleskeluaan Australiassa. 

– Siitä asti olemme olleet yhdessä kuin paita ja peppu, Heidi kertoo sähköpostitse Australiasta. 

Pari alkoi seurustella pian ensitapaamisensa jälkeen, ja vuonna 2015 Tomi kosi Heidiä, kun he olivat viettämässä joulua Suomessa. 

Suunnitelmat käyntiin

Häiden suunnittelu sai sysäyksen helmikuussa 2017, kun Heidin päähän pälkähti idea Mount Everestin -reissusta. 

– Laitoin Tomille viestiä, että kiinnostaako lähteä Everestille tänä vuonna. Tunnin päästä siitä varasin meille lentoliput, ja aloimme innolla suunnitella reissua. 

”Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella,”

Pariskunnalta oli jo pitkään udeltu, missä häät pidettäisiin, sillä Tomin perhe asuu Australiassa ja Heidin Suomessa. 

– Idea pitaa häät Everestilla lähti aluksi vitsistä. Sen jälkeen aloimme miettiä, että niistä tulisi kyllä mahtavat häät. Voiko olla hienompaa paikkaa menna naimisiin kun maailman huipulla! Heidi muistelee.

Selvää oli, että kummankaan perhe tai muut läheiset eivät lähtisi hääparin mukaan vuorelle juhlimaan häitä, joten Everestin-reissun jatkoksi päätettiin järjestää pienimuotoinen hääillallinen Koh Samuilla Thaimaassa. 

– Olin aina haaveillut pienistä intiimeistä rantahäistä jossain eksoottisella saarella, Heidi kertoo. 

Häitä ryhdyttiin suunnittelemaan samalle kesälle. Thaimaan hääillalliselle varattiin kaikenlaista valokuvaajasta kukka-asetelmiin, mutta Mount Everestin seremonian suunnitteleminen oli vaikeampaa, sillä vuorella vallitsevia olosuhteita ei voinut tietää varmaksi.

Heidi oli käynyt vuosia sitten Nepalissa Annapurna-vuoriston perusleirissä. Tomilla ei ollut lainkaan kokemusta vuorikiipeilustä. Pariskunta alkoi harjoitella tulevaa koitosta varten Australiassa, mutta siellä heillä ei ollut mahdollisuutta treenata 700 metriä korkeammalla. Happivaje ja siitä johtuva vuoristotauti eivät siis tulleet tutuiksi – vielä. 

Tomi ja Heidi halusivat kiivetä häävarusteineen itsenäisesti, ilman ulkopuolista kantoapua. Heidin avoselkäinen pitsimekko, pitkä huntu ja muu hääasu matkustivat Tomin 25-kiloisessa rinkassa, ja Heidin oma rinkka painoi noin 12 kiloa. 

Vuoristotautinen morsian

Heidin ja Tomin tavoite oli pitää häät Mount Everestin perusleirissä, joka on noin 5 380 metriä merenpinnan yläpuolella.

Parin päivän kiipeämisen jälkeen, kun pariskunta oli saavuttanut 4 000 metrin korkeuden, kumpikin sai vuoristotaudin oireita, kuten päänsärkyä. Erityisesti Heidin olo oli tukala.

– Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti. Päätimme aikaistaa häitä päivällä ja kiirehtiä ylös, jotta voisimme aloittaa matkan takaisin. En ollut valmis luopumaan haaveestani mennä naimisiin huipulla, Heidi kertoo.

Lopullisen päätöksen hän ja Tom tekivät Gorak Shepin kylässä muutama sata metriä perusleirin alapuolella. 

– Lounaan jälkeen päätimme, että this is it, tänään mennään naimisiin. Jätimme kaikki muut varusteemme Gorak Shepiin, pakkasimme hääpukumme ja aloitimme patikoinnin Everestin perusleiriin lumisateessa. 

Heidin olo helpottui yllättäen korkeammalle noustessa. 

– Olin kai niin motivoitunut häistä.

”Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa.”

Kiven takana hääasuun

Ylhäällä odotti yllätys: perusleirissä yli 5 000 metrin korkeudessa oli kyllä muitakin kiipeilijöitä, mutta kukaan heistä ei ollut pystyttänyt paikalle telttaa.

– Meidän ei auttanut muu kuin vaihtaa hääasusteisiin ison jäisen kiven takana. Tom suojasi minua takillaan, kun vaihdoin mekon päälle. Lämpötila oli noin -10 astetta, ja satoi lunta. 

Tom ja Heidi olivat kertoneet muille paikalla olleille menevänsä naimisiin. Kun he ilmestyivät häätamineissaan kiven takaa, lähelle oli kerääntynyt hymyilevä ja häämarssia hyräilevä yleisö. 

Heidi ja Tom lausuivat toisilleen kirjoittamansa häävalat ja vaihtoivat sormukset. 

Yleisö hurrasi, ja sitten otettiin kuvia. 

– Emme kumpikaan kuulu kirkkoon tai ole kovin uskonnollisia, joten seremonia maailman huipulla vuoristossa oli juuri meidän näköisemme juhla, Heidi toteaa. 

Kuvien jälkeen oli aika laittaa retkeilyvaatteet takaisin päälle ja aloittaa patikka alaspäin, takaisin majapaikkaan. 

Seuraavana aamuna Heidi ja Tom nousivat vielä hieman perusleiriä korkeammalle, runsaassa 5 600 metrissä olevalle Kala Pattharin huipulle ottamaan valokuvia. Sää oli niin kylmä, että rinkat jäätyivät, mutta maisemat olivat Heidin mukaan mielettömät. 

Seuraava huippu kiikarissa

Nepalin vuoristoisista maisemista tuore aviopari lensi Koh Samuille Thaimaahan. Siellä molempien perheet olivat mukana hääjuhlassa, ja Heidin isä saattoi saattaa Heidin alttarille – tai siis rantaan, jossa seremonia järjestettiin – kuten Heidi oli toivonut. 

Heidi oli alun perin ajatellut laittavansa meikin ja kampauksen myös Everestin-seremoniaa varten, mutta vuoristotaudin takia se jäi tekemättä. Thaimaassa aviopari pääsi nauttimaan spa-hoidoista ja laittautuminenkin onnistui paremmin. 

Kuva: Cherry May Ward Photography
Kuva: Cherry May Ward Photography

Reissuhäiden jälkeen Heidi ja Tom eivät lähteneet erilliselle häämatkalle. 

– Tavallaan saimme viettää häämatkan ennen hääseremoniaa, Heidi sanoo patikoinnista Everestille. 

– Yövyimme erittäin vaatimattomissa paikoissa matkan varrella ja nautimme joka hetkestä ilman puhelimia ja sosiaalista mediaa. 

Häiden jälkeen pariskunta palasi arkeen Australiassa. 

– Vuorilla patikointi haasteineen toi meitä entistäkin lähemmäs toisiamme ja synnytti varsinaisen vuoristokuumeen. Suunnittelemme jo seuraavaa reissua Nepaliin ja kartoitamme seuraavaa valloitettavaa huippua, Heidi kertoo. 

Face palm

Suomalainen Heidi meni naimisiin Mount Everestillä yli 5 000 metrin korkeudessa: ”Emme olleet varmoja, selviämmekö huipulle asti”

Kukin tyylillään tietysti, mutta väkisinkin tulee mieleen, että joillain se erikoisuuden tavoittelu nyt vaan tuntuu menevän totaalisesti yli ja merkitsevän ehkä enemmänkin kuin se varsinainen asia eli tässä tapauksessa naimisiinmeno. Ja mahtoikohan tämä vuorella tapahtunut vihkiminen edes olla virallinen? Mutta kuten sanottu, kukin tyylillään... tyylejä vaan on niin monia, aina tyylittömyyteen saakka ;D
Lue kommentti