Tasapainoili työn ja kodin välillä on välillä vaikeaa, ja Ria on harjoitellut sitä jo Panua enemmän. ”Jos vastaisin sähköposteihin ruokapöydässä, ei siitä tulisi mitään. En halua tuoda töitä kotiin”, Ria sanoo.
Tasapainoili työn ja kodin välillä on välillä vaikeaa, ja Ria on harjoitellut sitä jo Panua enemmän. ”Jos vastaisin sähköposteihin ruokapöydässä, ei siitä tulisi mitään. En halua tuoda töitä kotiin”, Ria sanoo.

Eronsa jälkeen näyttelijä Ria Kataja päätti elää ilman puolisoa. Sitten hän tapasi tanssija Panu Varstalan. Nyt pariskunta jakaa vastuunsa uusperheestä ja töistä vuorotellen. – Kolmen lapsen kanssa on tärkeää, että rinnalla on ihminen, joka seisoo omilla tassuillaan, Ria sanoo.

Joskus kaikki menee päinvastoin kuin on suunnitellut.

Niin kävi näyttelijä Ria Katajalle, 40, kun hän kesällä kolme vuotta sitten näytteli viimeisiä esityksiään raumalaisessa kesäteatterissa. Esityksen loppukaronkassa tuntematon mies pyysi häntä kanssaan tanssiin. Ensin Ria kieltäytyi.

–  Olin yhdeksän kuukautta aiemmin päättänyt, että eläisin lasteni kanssa seuraavat viisi vuotta kolmisin, ilman parisuhdetta tai mitään sen tapaista, hän kertoo nyt.

–  Olen aina ollut herkkä ja lähtenyt suhteisiin täysillä. Päätös oli tärkeä itseni kannalta.

Mutta tanssilattialla kohdattu mies, tanssija-koreografi Panu Varstala, 40, oli sitkeä, ja lopulta suostutteli Rian mukaansa. Kumpikin huomasi nopeasti, että tässä oli nyt jotakin erityistä.

"Tässä iässä tietää, mitä ei halua. Sen tiedon varassa pääsee jo pitkälle."

Pian pari alkoi seurustella – toisin kuin kumpikaan oli suunnitellut.

– Tässä iässä tietää, mitä ei halua. Sen tiedon varassa pääsee jo pitkälle. On paljon vaikeampaa määritellä, mitä haluaa, Ria sanoo.

–  Panulla oli vihreä verkkatakki, suora selkä ja kevyt, kaunis energia. Se näköjään riitti saamaan minut hämilleni.

–  Uskon vahvasti intuitioon. Jos jotain hyvää osuu kohdalle, sen vain tietää, Panu kuvailee.

Nyt, kolme vuotta myöhemmin, Ria ja Panu ovat naimisissa. Perheen koti on Vanhan Porvoon laidalla. Rialla on kaksi lasta aiemmasta avioliitostaan. Vuosi sitten tammikuussa perheeseen syntyi Niilo-poika, joka nyt opettelee vauhdilla puhumaan ja kävelemään.

Työelämään Ria palasi jo viime keväänä. Kesällä hän alkoi harjoitella Mikko Nousiaisen kanssa syyskuussa ensi-iltansa saanutta Juha Jokelan ohjaamaa ja dramatisoimaa näytelmää Keuhkot. Kansallisteatterissa pyörivä näytelmä on saanut ylistäviä arvioita. Teatteri Jurkassa Ria on loistanut Minna Koskelan kirjoittamassa ja ohjaamassa monologissa Das Ria – Diivan kuolema.

Kesällä Panu oli tekemässä Suomenlinnan kesäteatterin näytelmän Valheet ja viettelijät koreografioita.

–  Silloin meillä kahdella meno oli sellaista, että läpsystä vaihto, Ria kuvailee.

–  Kävin Rian luona Kansallisteatterissa Niilon kanssa välisyötöllä, ennen kuin jatkoin omiin harjoituksiini Suomenlinnaan, Panu jatkaa.

”Mene kotiin lastesi luo”

Perheen haipakka arki rauhoittui, kun Panu jäi kesällä koti-isäksi. Ria ja Panu päättivät kantaa vastuun pienestä lapsesta ja työstä vuorotellen.

–  Vastavuoroisuus on meille tärkeää. Päätimme, että minä olen kotona alkuvuoden ja Panu loppuvuoden. Kun työtarjouksia tulee, mietimme Panun kanssa yhdessä, tartummeko niihin, Ria kertoo.

Roolijakoa ei ole hakattu kiveen. Lähestyvä kevät saattaa uusine töineen ohjata elämän ihan erilaiseksi kuin nyt. Tällä hetkellä roolit kuitenkin jakautuvat epätyypillisesti, sillä Suomessa kotiin jää vain joka kymmenes isä.

–  Juuri luin tutkimuksesta, jossa kerrottiin, että naisten ja miesten aivot eivät poikkea toisistaan mitenkään. Koetamme jakaa työt mahdollisimman tasapuolisesti, Panu kertoo.

–  Ihmiset ostavat helposti sen ajatuksen, että miehen kuuluu mennä töihin lapsen ollessa pieni, Ria jatkaa.

–  Joskus joku kollega on sanonut, että mene nyt kotiin lastesi luo. Näissä hetkissä tajuan, että työntekoni näyttäytyy joillekin ihmisille uraorientoitumisena, vaikka en ole koskaan ajatellut tekeväni tietynlaista uraa.

Pariskunta onkin päättänyt jättää muiden mielipiteet omaan arvoonsa. Panu jakaa esimerkiksi avoimesti Facebookiin omia kokemuksiaan lapsiarjesta. Hän haluaa kirjoittaa, jotta saisi itse arkeen hieman etäisyyttä.

"Olemme lattepappoja, jotka vaihtavat vaipanvaihtokuulumisia."

–  Ja ehkä joku toinen äiti tai isä löytää niistä samastumispintaa, Panu sanoo.

–  Koti-isänä oleminen on kuitenkin hauskaa. Ystäväni kanssa olemme vitsailleet, että olemme kuin ruotsalaisen trendin mukaisia lattepappoja, jotka käyvät kahvilla tyylikkäästi lasten kanssa vaihtamassa vaipanvaihtokuulumiset. Pieniä ovat murheet!

Rialle lasten määrittämä arjen rytmi on tuttua jo 12 vuoden ajalta. Sinä aikana hän on kasvattanut kolmea lasta ja luonut vakuuttavan näyttelijänuran. Ria on nähty esimerkiksi hittisarjoissa Kotikatu ja Taivaan tulet, ja hän on tuttu kasvo elokuvakankailla ja teatterilavoilla.

Ennen kuin Panu kesällä jäi lasten kanssa kotiin, Ria oli vuoden kotona.

–  En ole koskaan ajatellut, että työelämä vaikeutuu lasten myötä, Ria sanoo.

–  Kuka tahansa voi tehdä töitä ja perustaa samalla perheen. Mutta meillä freelancenäyttelijänaisilla työnteko kuitenkin loppuu usein kuin seinään positiivisen raskaustestin jälkeen.

Rialla onkin ollut onnea. Kansallisteatterin johtaja Mika Myllyaho ja Keuhkot-näytelmän ohjaaja olivat valmiita siirtämään esityksen ensi-iltaa puolella vuodella, jotta Ria saatiin siihen mukaan.

Panulle koti-isän rooli on ollut suuri mullistus. Nuorempana hän uppoutui työprojekteihin täysillä ja saattoi paiskia töitä kellon ympäri.

–  Lapsi on vähentänyt oman navan tuijottelua, Panu kertoo.

–  En lähde asioihin mukaan kuten ennen. Perhe-elämä kiinnostaa tällä hetkellä enemmän.

Ja kyllä kotivanhemmalle muutakin tekemistä löytyy. Panu pyörittää yhdessä Antti Lahden kanssa myös Trash Heroes -kaupunkiesitystä. Kaksikko ajaa ympäriinsä kuormapyörillä, kerää roskia siivotakseen tilaa tanssille, tanssii ja siirtyy paikasta toiseen. Panu on myös organisoinut Kokonniemi kuntoon -hyväntekeväisyyshankeen, joka kerää varoja porvoolaisen maauimalan kunnostukseen.

–  Nykyinen elämä väsyttää ihan eri tavalla kuin tanssityö. On mietittävä konkreettisia asioita aamiaisesta lähtien, suunniteltava lasten kanssa päiväohjelmaa ja huolehdittava siitä, että kaikki asiat järjestyvät ajallaan, Panu kertoo.

"Palkkaneuvotteluissa otan aina selvää, mitä muut saavat."


Ei ja kyllä ilmaistöille

Kolmen lapsen ja yhden koiran perheessä on mietittävä myös rahaa. Nyt tuloista vastaa Ria, jolle säännöllinen palkka ei ole itsestäänselvyys.

–  Olen siitä onnekas paskiainen, että minulle on aina riittänyt töitä, Ria sanoo.

Vaikka näyttelijän ammattia pidetään usein intohimotyönä, feministiksi tunnustautuvalle Rialle oikea korvaus on tärkeää. Ria on kieltäytynyt töistä epätasa-arvoisen palkkauksen vuoksi.

–  Naisen ja miehen on saatava samasta työstä yhtä suurta palkkaa. Kun menen palkkaneuvotteluihin, otan aina selvää, mitä muut saavat, hän sanoo.

–  Mutta onneksi alallamme on kasvavassa määrin työnantajia, joille tasa-arvo on itsestäänselvyys.

Vaikka Ria ja Panu sopivat yhdessä työtilanteestaan, Rialla on tienaamisesta voimakkaampi mielipide.

–  Minä olen siinä mielessä fataalimpi, että työstä on saatava rahaa. En voi esimerkiksi nähdä itseäni tekemässä ilmaiseksi töitä seitsemää tuntia päivässä, Ria sanoo ja katsahtaa miestään.

Panu hymähtää ennen kuin jatkaa:

–  Minulle ei aina ole ollut niinkään väliä, saako hommasta liksaa vai ei, jos koen prokkiksen tärkeäksi. Usein olen pystynyt kattamaan kulut apurahojen turvin, mutta olen myös maksanut omistani, jotta saan teoksiani tehtyä. Nyt asia on kuitenkin muuttunut, koska en enää asu yksin.

–  Meidän työnkuvamme on toki erilainen. Panu usein sekä tuottaa omat produktionsa että esiintyy niissä. Harjoitteluun kuluu kuukausia, mutta esityksiä on usein vain yksi tai hyvällä lykyllä kolme. Vapaan tanssikentän korvaukset eivät ole ollenkaan samaa luokkaa kuin pääkaupunkiseudun suurten teattereiden, Ria lisää.

Pieniä eleitä

Parisuhteessa Ria ja Panu haluavat pystyä keskustelemaan kaikesta. Kolmen yhteisen vuoden aikana heistä on tullut taitavia ajatustenlukijoita: toisen ilmeet ja eleet kertovat paljon.

–  Joskus se menee ihan pieleen, tietenkin! Olemme molemmat kovia tulkitsemaan. Mutta onneksi virhetulkinnoista syntyy kiinnostavia keskusteluja, Ria sanoo.

– Kyse ei ole siitä, että meidän pitäisi olla samanlaisia. Meillä saa olla eri mieltä, usein olemmekin, ja se on mahtavaa. Kolmen lapsen kanssa on äärimmäisen tärkeää, että rinnalla on ihminen, joka seisoo omilla tassuillaan. Ilman kunnioitusta toista kohtaan parisuhde ei ole tasapainoinen.

Ihan mutkatonta toisen tuntojen kuunteleminen ja ymmärtäminen ei ole. Maailmanpoliittinen tilanne ja somessa vellova vihapuhe mietityttävät Riaa ja Panua päivittäin. Kommunikaatio-ongelmia pohditaan läpi myös Rian monologissa Das Ria – Diivan kuolema. Siinä eri ikäpolvien ihmiset erilaisista taustoista yrittävät tulla toimeen keskenään porukassa, jossa kukaan ei kuuntele toista.

–  Alan uskoa, että suuri osa maailman ongelmista johtuu huonoista kommunikaatiotaidoista, Ria toteaa.

– Julkisessa keskustelussa kuuleminen on jäänyt pahasti jalkoihin. Ihmiset huutavat omaa totuuttaan toistensa päälle. Mitä muuta se on kuin sitä, että pitää itseään muita parempana ja sulkee silmät ja korvat muulta maailmalta?

Pariskunnalle myös taide on keino kommunikoida. Panu kirjoittaa musiikkia. Joskus hän pystyy purkamaan ajatuksiaan paremmin kappaleeseen kuin keskusteluun.

–  Puhumme paljon asioista, mutta minä en välttämättä kerro kaikesta ihan suoraan. Olen meistä hiljaisempi, hän kertoo.

Onnen lähteillä

Pariskunnan ilo syntyy pienistä asioista. Nyt Ria ja Panu repeävät nauramaan, kun isän olalla kieppuva Niilo paukauttaa pierun.

–  Kyllä se on pieru, joka yhdistää ihmisiä, Ria nauraa.

–  Tilannekomiikka vapauttaa ja osoittaa, että olemme kaikki keskeneräisiä.

"Kun Ria tulee kotiin töistä, laitan hänelle iltapalan valmiiksi. Hän tekee minulle samoin."

Lasten onni ja Niilon kanssa peuhaaminen tuovat Rialle ja Panulle virtaa. Sen vastapainona on kahdenkeskinen aika. Pariskunta yrittää käydä yhdessä rataslenkeillä ja syömässä aina, kun aikaa liikenee. Tavallisina päivinä he huomioivat toisiaan vuorotellen.

–  Kun Ria tulee kotiin töistä, laitan hänelle iltapalan valmiiksi. Hän tekee minulle samoin. Sen ei tarvitse olla sen kummempaa. Onnellisuus syntyy pienistä asioista, Panu jatkaa.

–  Lapsiarjen keskelle unohtuu helposti ja alkaa nähdä toisessa vain iskän tai äiskän. Parisuhde kaipaa kahdenkeskistä aikaa ilman, että joku on siinä välissä, Ria muistuttaa.

Nyt pariskunta suunnittelee yhteistä iltaa samaan tyyliin kuin ennen Niilon syntymää, jolloin he kävivät ahkerasti katsomassa esityksiä. Pelkkää seesteistä käsi kädessä kävelyä Ria ja Panu eivät kuitenkaan tulevaisuudelta odota.

– Ennen kuin tapasimme, meillä oli erilaiset elämät. Vaikka olemme naimisissa ja on lapsia, meillä on edelleen paljon opittavaa toisistamme. Tuntuu, että olemme vasta yhteisen tiemme alussa, Ria sanoo.

– Meillä ei ole tulevaisuudelle suuria suunnitelmia. Riittää, että vierellä on ihminen, jonka voi luottaa pysyvän siinä. Tässä on kaikki ainekset hyvään loppuelämään.

Ria Kataja ja Panu Varstala

Ria Kataja

Näyttelijä syntyi 15.10.1975 Tampereella.

Asuu miehensä Panu Varstalan ja kolmen lapsensa kanssa Porvoossa.

Nähty esimerkiksi pääroolissa elokuvassa Musta Jää ja tv-sarjoissa Taivaan tulet sekä Kotikatu. Käsikirjoittanut sarjaa Ketonen & Myllyrinne.

Näyttelee pääroolia Kansallisteatterin näytelmässä Keuhkot ja vetää monologia Das Ria – Diivan kuolema Teatteri Jurkassa.

Panu Varstala

Tanssija-koreografi ja muusikko syntyi 27.11.1975.

Sai esikoisensa Niilon yhdessä puolisonsa Rian kanssa tammikuussa 2015.

Opiskellut Teatterikorkeakoulussa tanssia. Kasvatustieteiden maisteri.

Kokonniemi kuntoon -hyväntekeväisyyshankkeen aktiivi.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.

Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield
Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin poliittisen satiirin taitajana Yle Leaksissa. Huumori sopii hänen mielestään myös kirkkoon. – Tilannetaju on siinä oleellista.

Yhdellä joululaululla on piispa Teemu Laajasalolle, 43, erityinen merkitys. Ei itkeä saa, ei meluta saa avasi show’n joka kerta, kun nuori Teemu kävi isänsä kanssa viihdyttämässä vanhainkodin asukkaita Itä-Helsingissä. Isä esitti joulupukkia, Teemu oli viulua soittava tonttu.

– Kun isäukko ikääntyi, minut upgradattiin joulupukiksi. Esiinnyimme samassa vanhainkodissa ainakin kymmenenä peräkkäisenä jouluna, Teemu kertoo Matkalla minuksi -haastattelussa.

Tänä jouluna estradi on toinen. Laajasalo pitää ensimmäisen joulusaarnansa Helsingin hiippakunnan piispana Helsingin Tuomiokirkossa. Aattohartauden jälkeen piispa viettää joulua perheensä kanssa: hän on kolmen pienen lapsen isä.

– En ole yrittänyt siirtää lapsuudenkotini dynamiikkaa meille, joitain samoja perusarvoja kyllä. Rakkauden, turvallisuuden ja rohkaisun henki ovat esillä omassakin kodissani, hän sanoo.

– Minua kannustettiin ja kehuttiin varmaan vähän liikaakin.

Laajasalo arvioi, että tausta on joskus näyttäytynyt liiallisena itsevarmuutena.

– Olen pitänyt itseäni kaikkien alojen asiantuntijana, joka kertoo vastauksen silloinkin, kun kukaan ei sitä kysy.

Huumoria kirkkoon

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin Kallion kirkkoherrana sekä poliittisen satiirin taitajana television Yle Leaksissa.

– Komedian tekeminen oli minulle rakas harrastus, jota muistelen hyvällä. Enää en voi heilua telkkarissa vitsihahmona. Piispan virkaan se ei sovi.

Hän ajattelee kuitenkin, että myös huumori sopii kirkkoon.

– Kirkkoon ei tulla kuuntelemaan vitsejä, mutta kyllä hauskat jutut sopivat saarnaan. Tilannetaju on siinä oleellista. Ilosanoman asiallahan tässä ollaan.

Miksi Teemu Laajasalo kuvailee itseään hihhuliksi uskonharjoittajaksi? Miksi hän vertaa kirkkoa makkarapakettiin? Tiesitkö, että sama risti on kulkenut Helsingin piispoilla vuodesta 1959? Lue koko haastattelu Me Naisten joulutuplasta 50–51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

  • Helsingin hiippakunnan piispa asuu Helsingissä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.
  • Teologian maisteri, kasvatustieteen tohtori. Edisti Aleppon kellot -kampanjaa Kallion kirkkoherrana. Tuttu ohjelmista Yle Leaks sekä Hyvät ja huonot uutiset.
  • Harrastaa kitaransoittoa. Toiveharrastuksena liikunta: ”Toivon harrastavani liikuntaa, mutta teen sitä liian harvoin.”
  • Saarnaa Helsingin Tuomiokirkon aattohartaudessa 24.12. klo 15.30.