"Nykyään kun käyn äidin luona, meillä on vähemmän sanoja, mutta enemmän kosketusta", Sari Havas kertoo. Kuva Jouni Harala
"Nykyään kun käyn äidin luona, meillä on vähemmän sanoja, mutta enemmän kosketusta", Sari Havas kertoo. Kuva Jouni Harala

Sari Havas, 51, toipui vielä avioerostaan, kun hänen äidillään todettiin Alzheimerin tauti. Elämänmuutokset ovat aiheuttaneet ristiriitaisia tunteita, mutta opettaneet myös luopumista.

Kun näyttelijä Sari Havas viime vuonna täytti viisikymmentä, ystävät onnittelivat aina samalla toivotuksella: nyt se elämä vasta alkaa!

– Tottahan se onkin. Parasta on se, että olen vapautunut muiden mielipiteiden kahleista. Mutta ei kaikki vanhenemisessa ole ihanaa. Totuus on, että kroppa ei tästä enää nuorene, Sari tokaisee.

Kriisiaamuina viisikymppinen hurmos ei paljon lämmitä.

– Silloin näen vartalostani kaikki roikkuvat ja pullottavat kohdat. Välillä tekisi mieli antaa periksi vain siksi, etten jaksaisi koko ajan pyristellä ikääntymistä vastaan kelvatakseni työmarkkinoilla.

Onneksi viisikymppinen järki muistuttaa, että tärkeintä on terveys. Sen merkitys korostui entisestään, kun Sarin äidillä, Maija Havaksella todettiin viisi vuotta sitten Alzheimerin tauti.

Ensimmäiset oireet hämmensivät.

– Kun soitin äidille, hän oli puhelimessa minulle tyly ja etäinen. Kysyin, mitä olen tehnyt väärin ja miksi hän kohtelee minua niin. Se oli uusi puoli äidissä ja tuntui pahalta, sillä välimme ovat aina olleet läheiset, Sari muistaa.

Huoli isän jaksamisesta

Alzheimer-diagnoosi oli lopulta helpotus. Sari huomasi, ettei äiti oikeastaan kärsi sairaudestaan. Enemmän Saria huolettaakin äitiä hoitavan Martti-isän jaksaminen, sillä vanhemmat asuvat kuudensadan kilometrin päässä Oulussa.

– Tietysti mietin, miten järjestelemme asiat, kun äidin kunto huononee, mutta vielä on liian aikaista pohtia sitä. Elämme päivän kerrallaan.

Syyllisyys on Sarillekin tuttu seuralainen. Hän ei ole käynyt Oulussa moneen viikkoon, sillä Tanssii tähtien kanssa -kilpailun treenit ja työ vuorovaikutuskouluttajana ovat lohkaisseet syksystä ison osan.

– Muistan, kuinka ruuhkavuosina podin huonoa omatuntoa siitä, etten ehdi olla lasteni kanssa tarpeeksi. Nyt minulla on syyllinen olo siitä, etten pysty auttamaan äitiä ja isää riittävästi. Toisaalta muistutan koko ajan itseäni, että olen hyvä tällaisena, hän sanoo.

Luopumisen koulu

Joskus roolit ovat olleet toisinkin päin. Äiti oli Sarin tukena vuonna 2007, kun parikymmentä vuotta kestänyt liitto näyttelijä Pertti Sveholmin kanssa päättyi eroon.

Perheen hajoamiseen liittyi paljon tunneryöppyjä, sillä se kosketti myös lapsia. Sari on tuntenut Pertin tyttären, Pihla Penttisen, 35, pikkutytöstä saakka ja kasvanut haastavien vaiheiden jälkeen tämän kanssa läheiseksi. Yhtä tiiviinä yhteys on säilynyt sisarusten välillä. Sarista on ollut hieno huomata, miten tärkeitä Akseli, 22, Asta, 19, ja Pihla ovat yhä toisilleen.

– Välillä tuntuu haikealta, ettei meillä ole sitä yhteistä perhedynamiikkaa enää. Vaikka olen onnellinen, mietin välillä, minkälaista elämä olisi nyt, jos emme olisi eronneet.

Viisain neuvo eromylläkän keskellä tuli Maija-äidiltä. Äiti muistutti, että tyttären on ensin huolehdittava itsestään ennen kuin hän voi huolehtia muista.

– Voi miten oikeassa äiti olikaan! Meille naisille on niin tyypillistä kadottaa itsemme ja hössöttää vain muiden hyvinvoinnista. Eron kaltaiset elämänmuutokset ovat juuri niitä kouluja, jotka ovat opettaneet ainakin minulle luopumista ja pakottaneet itsetutkiskeluun.

Äidin sairastumisen myötä Sarikin on miettinyt omaa tulevaisuuttaan.

– Kun tajusin, että Alzheimer voi olla periytyvää, mielessä kävi kaikenlaisia ajatuksia. Pelkäsin, että minäkin sairastun dementiaan.

Sari on muuttanut elämäntapojaan terveellisemmäksi, mutta yrittää olla murehtimatta asioita liikaa etukäteen.

– Kun katson äitiäni, näen, että hän nauttii elämästään sairaudesta huolimatta. Ei ole olemassa yhtä ainoaa tapaa olla onnellinen. Mistä me tiedämme, kuinka autuas tila dementia on.

Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 45/2013. Voit myös ostaa digilehden iPadillesi täältä. Joka päivä -tilaajana pääset lukemaan jutun täältä.

Sari Havas

Näyttelijä syntyi 25.1.1962 Kolarissa. Asuu Tuusulassa.

Lapset Asta, 19, ja Akseli, 22, liitosta näyttelijä Pertti Sveholmin kanssa. Pertin kautta tytärpuoli, näyttelijä Pihla Penttinen. Sari ja Pertti erosivat vuonna 2007.

Sari työskentelee improvisaatioteatteri Stella Polariksessa ja  vuorovaikutuskouluttajana.

Muistetaan sarjoista Puhtaat valkeat lakanat ja Taivaan tulet. Osallistui tämän syksyn Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan.

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!

Ex-missi Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen saivat kolmannen lapsensa lauantaina.

Lauantaina synnyttänyt Essi Pöysti, 30, on julkaissut ensimmäisestä kuvan hänen ja puolisonsa Ville Mäkäläisen, 32, kolmannesta lapsesta.

– Täydellinen pikkuveli täydensi meidän perheen tänään, Essi on kirjoittanut kuvan yhteyteen. Hän on käyttänyt muun muassa hashtägiä suurirakkaus.

Ville Mäkäläinen kertoi lauantaina Facebook-sivuillaan, että synnytys meni hyvin.

 

Raskaus ei ollut Essille helppo, sillä hän kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko varjosti odotusta aikaisempien keskenmenojen takia.

”Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi enkelivauvaa.”

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Hänellä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle vuonna 2015.