Näyttelijä Sari Havas oppi vasta nelikymppisenä kuuntelemaan seksuaalisia halujaan. – Nyt osaan ja haluan nauttia seksistä, Sari sanoo.

Näyttelijä Sari Havas, 53, oppi tuntemaan omat seksuaaliset halunsa, toiveensa ja tarpeensa kunnolla vasta nelikymppisenä. Se oli hidas oivallus, joka syntyi eron, terapiakäyntien ja uusien, hyvien ihmissuhdekokemusten jälkeen.

– Vasta nelikymppisenä tajusin, että oho, näin täysillä seksistä voi nauttia. Nyt osaan ja haluan nauttia ja ajattelen, että voi kun aika menisi hitaasti, että ehtisin nauttia kaikesta, Sari sanoo ja nauraa.

Naisen seksuaalisuus on tärkeä teema Sarin kirjoittamassa Terapian tarpeessa -näytelmässä, joka on alkanut juuri pyöriä Kuninkaankartanon kesäteatterissa Juvalla. Sari on hyödyntänyt sen kirjoittamisessa seksuaaliterapeutin koulutustaan.

– Miehet ovat saaneet iän kaiken kokeilla ja toteuttaa itseään. Minun ikäpolvelleni naisen halu kokeilla on uusi ajatus, Sari sanoo.

Nuorempana Sarillakin oli tarve miellyttää muita ja pitää hyvää mieltä yllä.

– Vieläkin minulla on tarve kannatella kuplivuutta. Se on ihana asia, mutta aina sitä ei tarvitse tehdä. Voi sanoa, että tämä ei miellytä ja haluan, että tehdään toisin.

Sen tajuaminen otti aikansa. Sari ajatteli pitkään, että vika on hänessä, kun seksistä tuntui puuttuvan jotakin.

– Ajattelin, että on minun syytäni, että homma ei toimi.

Sari toivoo parisuhteelta nyt erilaisia asioita kuin aikaisemmin. Nuorempana tärkeysjärjestyksessä korkeimmalla oli tarve tulla äidiksi.

– En siinä kohdin ajatellut, mitä seksuaalisuus on. Perhe oli tärkeimmällä etusijalla, Sari sanoo.

– Nyt haluan kumppanin, jonka kanssa seksi toimii. Läheisyys on tärkeä osa suhdetta, varsinkin tässä iässä. Jos läheisyyttä ei ole, se on kaveruutta, hän sanoo.

Mitä uusi ihmissuhde Ranskassa on opettanut Sarille? Mitä hän nyt ajattelee fantasioista? Lue koko Sari Havaksen haastattelu Me Naisten numerosta 24.

Lue lisää:

Näyttelijä Sari Havas: ”Pelkäsin, että minäkin sairastun dementiaan”

Sari Havaksen ja Pertti Sveholmin tytär pääsi ensiyrittämällä Teatterikorkeakouluun: ”Hain ilman odotuksia”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla