Eronsa jälkeen näyttelijä Ria Kataja päätti elää ilman puolisoa. Sitten hän tapasi tanssija Panu Varstalan. Nyt pariskunta jakaa vastuunsa uusperheestä ja töistä vuorotellen. – Kolmen lapsen kanssa on tärkeää, että rinnalla on ihminen, joka seisoo omilla tassuillaan, Ria sanoo.

Joskus kaikki menee päinvastoin kuin on suunnitellut.

Niin kävi näyttelijä Ria Katajalle, 40, kun hän kesällä kolme vuotta sitten näytteli viimeisiä esityksiään raumalaisessa kesäteatterissa. Esityksen loppukaronkassa tuntematon mies pyysi häntä kanssaan tanssiin. Ensin Ria kieltäytyi.

– Olin yhdeksän kuukautta aiemmin päättänyt, että eläisin lasteni kanssa seuraavat viisi vuotta kolmisin, ilman parisuhdetta tai mitään sen tapaista, hän kertoo nyt.

– Olen aina ollut herkkä ja lähtenyt suhteisiin täysillä. Päätös oli tärkeä itseni kannalta.

Mutta tanssilattialla kohdattu mies, tanssija-koreografi Panu Varstala, 40, oli sitkeä, ja lopulta suostutteli Rian mukaansa. Kumpikin huomasi nopeasti, että tässä oli nyt jotakin erityistä.

Pian pari alkoi seurustella – toisin kuin kumpikaan oli suunnitellut.

– Panulla oli vihreä verkkatakki, suora selkä ja kevyt, kaunis energia. Se näköjään riitti saamaan minut hämilleni.

– Uskon vahvasti intuitioon. Jos jotain hyvää osuu kohdalle, sen vain tietää, Panu kuvailee.

Nyt, kolme vuotta myöhemmin, Ria ja Panu ovat naimisissa. Perheen koti on Vanhan Porvoon laidalla. Rialla on kaksi lasta aiemmasta avioliitostaan. Vuosi sitten tammikuussa perheeseen syntyi Niilo-poika, joka nyt opettelee vauhdilla puhumaan ja kävelemään.

Tasa-arvolla eteenpäin

Niilon syntymän jälkeen Ria oli puoli vuotta kotona. Kesällä oli Panun vuoro jäädä kotiin. Ria ja Panu ovat päättäneet kantaa vastuun pienestä lapsesta ja työstä vuorotellen.

– Vastavuoroisuus on meille tärkeää. Päätimme, että minä olen kotona alkuvuoden ja Panu loppuvuoden. Kun työtarjouksia tulee, mietimme Panun kanssa yhdessä, tartummeko niihin, Ria kertoo.

Roolijakoa ei ole kuitenkaan hakattu kiveen. Lähestyvä kevät saattaa uusine töineen ohjata elämän ihan erilaiseksi kuin nyt.

Kunnioitusta ja kommunikaatiota

Tasa-arvoisen suhteen takana on kyky keskustella yhdessä kaikesta. Kolmen yhteisen vuoden aikana Riasta ja Panusta on tullut taitavia ajatustenlukijoita: toisen ilmeet ja eleet kertovat paljon.

– Joskus se menee ihan pieleen, tietenkin! Olemme molemmat kovia tulkitsemaan. Mutta onneksi virhetulkinnoista syntyy kiinnostavia keskusteluja, Ria sanoo.

– Kyse ei ole siitä, että meidän pitäisi olla samanlaisia. Meillä saa olla eri mieltä, usein olemmekin, ja se on mahtavaa. Kolmen lapsen kanssa on äärimmäisen tärkeää, että rinnalla on ihminen, joka seisoo omilla tassuillaan. Ilman kunnioitusta toista kohtaan parisuhde ei ole tasapainoinen.

Kunnioitukseen kuuluu esimerkiksi se, että toista huomioi tavallisinakin päivinä – vuorotellen.

– Lapsiarjen keskelle unohtuu helposti ja alkaa nähdä toisessa vain iskän tai äiskän. Parisuhde kaipaa kahdenkeskistä aikaa ilman, että joku on siinä välissä, Ria muistuttaa.

Minkälaista Panun ja Rian arki on? Mitä kaksi freelanceria ajattelevat rahasta? Minkälaiset asiat saavat Panun ja Rian nauramaan? Lue koko juttu Me Naisten numerosta 2/2016!

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...