Elina Knihtilä on laihduttanut yli kymmenen kiloa tulevaa rooliaan varten. Hän näyttelee sotavankia Antti Jokisen ohjaamassa Kätilö-elokuvassa. Kuva: Veikko Kähkönen
Elina Knihtilä on laihduttanut yli kymmenen kiloa tulevaa rooliaan varten. Hän näyttelee sotavankia Antti Jokisen ohjaamassa Kätilö-elokuvassa. Kuva: Veikko Kähkönen

Teatterikorkeakoulussa opettava Elina Knihtilä, 42, on huomannut, että jo nuorilla näyttelijöillä on kovat ulkonäköpaineet. Hän haluaa näyttää esimerkillään, että menestyä voi muutenkin.

Teatterikorkeakoulun professorina viime syksystä asti työskennellyt Elina Knihtilä toivoo, ettei Hollywoodin pinnallinen näyttelijäkulttuuri valuisi Suomeen, vaan meillä keskityttäisiin itse asiaan. Kykyihin.

– Jos tämä olisi ulkonäköammatti, näyttelijät voitaisiin valita suoraan missikisoista. Minä olen tästä hyvä esimerkki. Ulkoiset avuni eivät ole riittäneet elovenatyttöjen tai tyttöystävien rooleihin, ja se on ollut vain hyvä. Olen saanut tehdä paljon mielenkiintoisempia hahmoja, hän uskoo.

Armollisuus itseään kohtaan on Elinan mielestä tärkeää myös siviilissä.

– Päätin jo kauan aikaa sitten, etten tuhlaa aikaa ulkonäkökriiseihin. Se on hukkaan heitettyä energiaa.

Näyttelijän työssä vartalon ja ulkonäön muokkaus on Elinan mielestä ymmärrettävää, jos se on käsikirjoituksen vuoksi perusteltua.

– Ulkoinen muuntautuminen auttaa rooliin valmistautumista myös henkisesti. Minulle tosi tärkeitä työvälineitä ovat esimerkiksi hiusten leikkauttaminen tai silmien värin muuttaminen piilolinsseillä.

Tommi Korpelan muija

Elinan radikaalein muodonmuutos nähtiin elokuvassa Matti vuonna 2005, jossa hän näytteli mäkikotkan pöhöttynyttä tyttöystävää, Mirvaa.

– Sinä kesänä tuli kyllä syötyä ja juotua tavallista enemmän. Meikäläisen vartalotyypillä lihottaminen onkin ollut aina huomattavasti helpompaa.

Nyt Elina on karistanut ravintoterapeutin avustuksella yli kymmenen kiloa, sillä hänellä on sotavangin rooli Antti Jokisen ohjaamassa elokuvassa Kätilö. Kuvaukset alkavat kesällä.

Elina on uransa aikana tottunut siihen, että haastatteluissa nousee aina esiin sama aihe: hänen komea miehensä, Tommi Korpela.

– Kun professori-nimityksen jälkeen joku taas kysyi, olenko mustasukkainen Tommista tai kadehdinko miestäni, ajattelin, että voi nyt hemmetti. Enkö minä vielä tämänkään tittelin jälkeen ole vakavasti otettava näyttelijä vaan Tommi Korpelan ruma vaimo, Elina puuskahtaa ja purskahtaa sitten nauruun.

– Onko se nyt lopulta niin ihmeellistä, että se ukko pyörii vielä minun kanssani!

Miten kävi, kun haastoimme Elinan improvisoimaan? Katso video!

Kolmisen vuotta sitten naimisiin mennyt Laura Lepistö haluaa jossain vaiheessa lapsia, mutta keskittyy juuri nyt uran luomiseen.

Yksinluistelussa Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija Laura Lepistö, 30, vetää nykyisin kahden yhtiökumppaninsa kanssa puolitoista vuotta sitten perustettua Snou Creative -markkinointitoimistoa.

– Teemme töitä urheilun parissa toimivien brändien ja urheilua sponsoroivien yritysten kanssa. Tuotamme sisältöä, teemme sponsoroinnin erilaisia toteutuksia ja manageroimme muutamaa urheilijaa. Suunnittelen, konseptoin, myyn ja teen uusasiakkuushankintaa. Teen kaikkea muuta, paitsi kuvaan kameran varressa, Laura kertoo.

”En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä.”

– Etsin kauppakorkeakoulun jälkeen pitkään omaa tapaa tehdä töitä. Nyt yrittämisestä on tullut uusi intohimo luistelu-uran jälkeen.

Vaikka Laura on lopettanut kilpauran, hän on edelleen aktiivinen luistelun parissa. Hän istuu esimerkiksi Taitoluisteluliiton hallituksessa, pitää luisteluleirejä ja kommentoi luistelukilpailuja Ylellä.

– En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä, hän kertoo.

– Tykkään edelleen esiintyä. Siksi haluan pitää oman uran yrityksen pyörittämisen rinnalla. Olin esimerkiksi puolitoista vuotta sitten Uuden iloisen teatterin revyyssä esiintymässä, mikä oli hauskaa. Olen keskittynyt urheilubisnekseen, mutta on kiva tehdä välillä pieniä syrjähyppyjä.

Huonot läpät yhdistää

Laura kertoo, että myös yksityiselämään kuuluu hyvää. Hän meni vajaat kolme vuotta sitten naimisiin miesystävänsä Tommi Huovisen kanssa, jonka hän tapasi yli kymmenen vuotta sitten lukiossa.

– Häät olivat kivat bileet, mutta mikään ei hirveästi muuttunut, koska olimme olleet yhdessä jo niin pitkään, Laura kertoo.

– Nautimme arjesta. Meillä on hauskaa keskenämme. Molemmilla on yhtä huonot läpät. Parisuhteessamme toisen huomioiminen on helppoa, koska tunnemme toisemme niin hyvin.

”Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta.”

Laura haaveilee lapsista, mutta niiden aika ei ole vielä.

– Nyt olemme olleet uraorientoituneita ja nauttineet elämänvaiheesta, kun koulut on juuri käyty, Laura sanoo Sportyfeel Helsinki City Run ja Helsinki City Marathonin VIP-tilaisuudessa.

– Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta. Toivottavasti niitä jossain vaiheessa kuitenkin siunaantuisi. Pari lasta riittäisi.

Luistelu-uralta tarttui mukaan myös monta ystävää. Laura pitää yhteyttä moneen nuoruuden luisteluseuralaiseen ja kilpakumppaniin.

– Olin Kiira Korven häissä kuukausi takaperin. Hän asuu Nykissä, joten emme näe enää kovin usein. Meitä yritetiin aina asetella vastakkain, mutta me vain pyörittelimme sellaiselle silmiä, Laura nauraa.

Tilaajille
Marjo Vilkko myöntää, että avoin suhde ei ole hänelle helppo. ”Mutta minun asemani on varmasti helpompi kuin sen, joka tulisi kuvioomme uutena”, hän sanoo. Kuva: Juha Salminen
Marjo Vilkko myöntää, että avoin suhde ei ole hänelle helppo. ”Mutta minun asemani on varmasti helpompi kuin sen, joka tulisi kuvioomme uutena”, hän sanoo. Kuva: Juha Salminen

Marjo Vilkko, 52, rakastui itseään 11 vuotta nuorempaan mieheen ja elää nyt avoimessa liitossa. Koska Marjo ei voi saada enää lapsia, hän antoi miehelleen luvan perustaa perheen toisen naisen kanssa.

Kun kirjailija Marjo Vilkko, 52, oli lapsi, hän ahmi tyttökirjoja ja haaveili rakkaudesta, joka olisi yhtä suuri kuin Vihervaaran Annan rakkaus Gilbertiä kohtaan.

Nuorena aikuisena hän kuunteli postpunkia, kieriskeli melodramaattisten sointukuvioiden syövereissä ja...