– Mikään ei ole ihmeellisempää ja hienompaa kuin elämä vauvan kanssa, Pirjo Lonka kertoo.
– Mikään ei ole ihmeellisempää ja hienompaa kuin elämä vauvan kanssa, Pirjo Lonka kertoo.

Näyttelijä Pirjo Lonka nauttii arjesta pian puolivuotiaan vauvan kanssa. – Kaikki tuntuu kirkkaalta ja herkältä, kun tietää, että tämä on viimeinen kerta, Pirjo kertoo.

Näyttelijä Pirjo Longan, 42, ja Jani Volasen, 42, uusperheen lapsiluku kasvoi helmikuun lopussa viiteen, kun heille syntyi Tinja-tytär.

Janin ja Pirjon ensimmäinen yhteinen lapsi oli suunniteltu, toivottu ja ylimääräinen lahja.

– Mikään ei ole ihmeellisempää ja hienompaa kuin elämä vauvan kanssa. Totta kai välillä väsyttää ja hiki valuu, mutta silti. Lasta harkitessamme tajusin viimeisten hetkien olevan käsillä. Miksei vielä kerran, kun kerran elää hyvässä liitossa? Tosin omalla kohdallani vauvakuume taitaa olla krooninen tila, Pirjo kertoo.
 
Pirjon vanhimmat lapset Niko ja Siri ovat jo teinejä ja Maijukin ihan kohta. Vaikka vaippoja ei ole tarvinnut vaihtaa melkein vuosikymmeneen, vauvanhoito palautui nopeasti Pirjon mieleen.

Pirjo tuntee olevansa vauvan kanssa rennompi kuin edelliskerroilla. Nuorena äitinä hänellä oli kiire tehdä uraa, nyt hän on viihtynyt kotona paremmin.

– Kaikki tuntuu kirkkaalta ja herkältä, kun tietää, että tämä on viimeinen kerta. Vaikka laitokselta huudettiin perään, että tervetuloa uudestaan, niin kyllä tämä tässä on.

Tinja on kiltti ja tyytyväinen vauva, joka nukkuu öisin neljän viiden tunnin pätkiä. Pirjosta se tuntuu raskausaikojen huonosti nukuttujen öiden jälkeen ihan juhlalta.

Samanlainen huumorintaju

Kun Jani ja Pirjo alkoivat seurustella kuutisen vuotta sitten, Pirjolla oli kolme lasta edellisestä liitostaan ja Janilla Joel- eli Jopi-poika näyttelijä Mari Perankosken kanssa. Kaikki kuuluivat samaan tiiviiseen näyttelijäporukkaan.   

– Elämässä ei voi koskaan tietää, mitä tapahtuu. Onhan tätä meidän kuviota hämmästelty, mutta aika tekee tehtävänsä ja olen oppinut, että ihan turha mennä toisten ihmisten kuvioita tuomitsemaan. Se on tekopyhää, Pirjo sanoo.

Uusperheen arki ei ole missään vaiheessa tuntunut Pirjon mielestä hankalalta. Janin Jopi sujahti joukkoon kuin itsestään.

– Jos vetää mutkat ihan suoraksi, niin en välttämättä edes huomaa, että joku olisi tullut lisää. Olemmehan me kaikki tunteneet toisemme jo pitkään.

Pirjo kertoo, että Janin kanssa kaikki loksahti heti kohdalleen.

– Jani sopii minulle täydellisesti. Meillä on samanlainen huumorintaju, voimme itkeä ja nauraa yhdessä, kaikki natsaa.

Pirjo arvostaa Jania myös kollegana eikä myönnä, että työnteko oman puolison kanssa olisi hankalaa.

– Janilta on hyvä kysyä neuvoa ja hän sanoo suoraan, jos joku asia ei toimi. Työnteko yhdessä on hauskaa, vaikka voi kyllä olla, että itse näytän helpommin pitkää naamaa, jos Jani arvostelee suoritustani.

Viime kesänä Pirjo ja Jani menivät maistraatissa naimisiin, ja häitä vietettiin kotinäyttämöllä Q-teatterissa. Naimisiin päätettiin mennä käytännön syistä sekä siksi, että saatiin sukulaiset ja ystävät kerrankin koolle.

Mutta on avioliitolla Pirjolle muutakin merkitystä.

– On kaunista ja romanttista ja ihanaa, kun toinen sanoo tahdon.

Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 30/2014.

Pirjo Lonka

– Näyttelijä on syntynyt 14.11.1971 Imatralla.
– Tuttu tv-sarjoista Ranuan kummit, Majakka, Harvoin tarjolla, Ihmebantu, Putous, Klikkaa mua ja Ylikävely, josta palkittiin parhaan naispääosan Venlalla.
– Kuuluu Q-teatterin ensebleen ja tehnyt sen lavalla lukuisia rooleja mm. Macbethissä ja Tulipunaisessa hevosessa.
– Asuu Helsingissä miehensä Jani Volasen ja heidän viiden lapsen kanssa.

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.