Näyttelijä Pirjo Lonka nähdään ensi keväänä uudessa kotimaisessa Hinnalla millä hyvänsä -draamasarjassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Näyttelijä Pirjo Lonka nähdään ensi keväänä uudessa kotimaisessa Hinnalla millä hyvänsä -draamasarjassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Näyttelijä, pian yksivuotiaan Tinjan äiti Pirjo Lonka oppi yhdistämään työn ja vauva-arjen. – Kun ei mieti liikoja, kaikki hoituu, hän sanoo.

Näyttelijä Pirjo Lonkan, 43, ja näyttelijä Jani Volasen perheessä eletään mielenkiintoista aikaa. Pirjon esikoinen on täysi-ikäisyyttä lähestyvä lukiolainen, kun taas perheen kuopus, pian vuoden täyttävä Tinja-tytär, meni juuri tarhaan.

– Kyllähän tässä nyt eletään aika laajalla skaalalla. Ongelmien lisäksi ilotkin ovat isoja ja monisyisiä, Pirjo sanoo.

Pirjo on aiemmin tunnustanut kärsivänsä kroonisesta vauvakuumeesta. Onko pikkulapsiarki yhtään vähentänyt oireita?

– Rakastan vauvoja! Ainahan olisi ihanaa, jos olisi se pieni vauva. Mutta kun niistä vauvoistakin sitten kasvaa vähän isompia ja jossain vaiheessa ne alkavat rähistä, Pirjo nauraa ja toteaa, että vauvat on nyt tehty.

– Ehkä sitten seuraavaksi, kauheata sanoa, mutta ehkä sitten seuraavaksi niitä lapsenlapsia. Oma äitini oli vasta 36-vuotias, kun minä sain ensimmäisen lapseni.

Silloin nuori isoäiti kielsi mummottelun, ja Pirjo sanoo nykyisin ymmärtävänsä äitinsä kannan.

– Nyt mietin itsekin ihan samalla tavalla. Että kauheata, jos tulisikin mummoksi tämän ikäisenä. Kyllä minäkin sanoisin, että nyt keksitään joku muu sana kuin mummo.

Pirjon mielestä vauvoissa on erityisen ihanaa se, että ne saavat hänet tuntemaan itsensä tarpeelliseksi.

– Vauvojen kanssa peli on koko ajan aivan selvää. Ei ole epäilystäkään siitä, mikä oma rooli tai tehtävä on. Siksi vauvojen kanssa on helppo olla.

Pirjo palasi töihin, kun Tinja oli vasta muutamien kuukausien ikäinen. Syksyn aikana kuvattu Hinnalla millä hyvänsä -sarja alkaa televisiossa maaliskuun alussa. Sarjassa Pirjo näyttelee peliriippuvuudesta kärsivää entistä juristia Lilliä, joka on innostunut erilaisista vaihtoehtoisista hoitomuodoista, kuten hypnoosista ja reiki-hoidosta.

Kuvauksissa näyttelijä sanoo nauttineensa erityisesti Lillin ”sessioista”, joissa haettiin rauhallisuutta ja puhuttiin hitaasti. Omassa arjessaan Pirjo on oppinut sen, että liikoja ei kannata miettiä.

– Turha pohtiminen vain aiheuttaa ahdistusta. Heti jos mietin liikaa, minusta alkaa tuntua siltä, että lytistyn kaiken alle. Kun ei mieti liikoja vaan tekee, niin kaikki hoituu.

Pirjo sanoo olevansa nykyään onnellinen, että uskaltaa yhä useammin tehdä asioita ja päätöksiä sen pohjalta, mitä oikeasti haluaa itse tehdä.

– Olen myös oppinut sanomaan ei. Se tuntuu hyvältä.

Lue myös:

Pirjo Lonka: Epäonnistunut liftaus päättyi suomalaisbändin keikkabussiin

Pirjo Lonka: ”Vauvakuumeeni on kroonista”

Pirjo Lonka ja Jani Volanen saivat vauvan: ”Tällä iällä lapsi on ylimääräinen lahja”

Pirjo Lonka tähyää lähelle ja kauas

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.