Näyttelijä Pirjo Lonka nähdään ensi keväänä uudessa kotimaisessa Hinnalla millä hyvänsä -draamasarjassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Näyttelijä Pirjo Lonka nähdään ensi keväänä uudessa kotimaisessa Hinnalla millä hyvänsä -draamasarjassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Näyttelijä, pian yksivuotiaan Tinjan äiti Pirjo Lonka oppi yhdistämään työn ja vauva-arjen. – Kun ei mieti liikoja, kaikki hoituu, hän sanoo.

Näyttelijä Pirjo Lonkan, 43, ja näyttelijä Jani Volasen perheessä eletään mielenkiintoista aikaa. Pirjon esikoinen on täysi-ikäisyyttä lähestyvä lukiolainen, kun taas perheen kuopus, pian vuoden täyttävä Tinja-tytär, meni juuri tarhaan.

– Kyllähän tässä nyt eletään aika laajalla skaalalla. Ongelmien lisäksi ilotkin ovat isoja ja monisyisiä, Pirjo sanoo.

Pirjo on aiemmin tunnustanut kärsivänsä kroonisesta vauvakuumeesta. Onko pikkulapsiarki yhtään vähentänyt oireita?

– Rakastan vauvoja! Ainahan olisi ihanaa, jos olisi se pieni vauva. Mutta kun niistä vauvoistakin sitten kasvaa vähän isompia ja jossain vaiheessa ne alkavat rähistä, Pirjo nauraa ja toteaa, että vauvat on nyt tehty.

– Ehkä sitten seuraavaksi, kauheata sanoa, mutta ehkä sitten seuraavaksi niitä lapsenlapsia. Oma äitini oli vasta 36-vuotias, kun minä sain ensimmäisen lapseni.

Silloin nuori isoäiti kielsi mummottelun, ja Pirjo sanoo nykyisin ymmärtävänsä äitinsä kannan.

– Nyt mietin itsekin ihan samalla tavalla. Että kauheata, jos tulisikin mummoksi tämän ikäisenä. Kyllä minäkin sanoisin, että nyt keksitään joku muu sana kuin mummo.

Pirjon mielestä vauvoissa on erityisen ihanaa se, että ne saavat hänet tuntemaan itsensä tarpeelliseksi.

– Vauvojen kanssa peli on koko ajan aivan selvää. Ei ole epäilystäkään siitä, mikä oma rooli tai tehtävä on. Siksi vauvojen kanssa on helppo olla.

Pirjo palasi töihin, kun Tinja oli vasta muutamien kuukausien ikäinen. Syksyn aikana kuvattu Hinnalla millä hyvänsä -sarja alkaa televisiossa maaliskuun alussa. Sarjassa Pirjo näyttelee peliriippuvuudesta kärsivää entistä juristia Lilliä, joka on innostunut erilaisista vaihtoehtoisista hoitomuodoista, kuten hypnoosista ja reiki-hoidosta.

Kuvauksissa näyttelijä sanoo nauttineensa erityisesti Lillin ”sessioista”, joissa haettiin rauhallisuutta ja puhuttiin hitaasti. Omassa arjessaan Pirjo on oppinut sen, että liikoja ei kannata miettiä.

– Turha pohtiminen vain aiheuttaa ahdistusta. Heti jos mietin liikaa, minusta alkaa tuntua siltä, että lytistyn kaiken alle. Kun ei mieti liikoja vaan tekee, niin kaikki hoituu.

Pirjo sanoo olevansa nykyään onnellinen, että uskaltaa yhä useammin tehdä asioita ja päätöksiä sen pohjalta, mitä oikeasti haluaa itse tehdä.

– Olen myös oppinut sanomaan ei. Se tuntuu hyvältä.

Lue myös:

Pirjo Lonka: Epäonnistunut liftaus päättyi suomalaisbändin keikkabussiin

Pirjo Lonka: ”Vauvakuumeeni on kroonista”

Pirjo Lonka ja Jani Volanen saivat vauvan: ”Tällä iällä lapsi on ylimääräinen lahja”

Pirjo Lonka tähyää lähelle ja kauas

Marja Hintikka nähdään syksyllä Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. – Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä, Marja kertoo.

Juontaja Marja Hintikka palaa syksyllä televisioon, kun hänet nähdään kilpailijana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Marjan ja juontaja-puoliso Ile Uusivuoren kolmesta lapsista nuorin aloittaa samalla päivähoidon.

– Aloitan työt askel kerrallaan, kun lapset ovat vielä niin pieniä. Teen päätökset perhe edellä. Ajattelen tasapainoa, jossa jokaisen perheenjäsenen hyvinvointi on vaakakupissa.

– Olen pyrkinyt välttämään nykyään ääripäitä. Maailma ei katoa ympäriltä, mutta lasten lapsuus ei saa kadota työkiireisiin, Marja kertoi ohjelman lehdistöpäivässä.

Marja palaa äitiyslomalta käytännössä alkuun treenisalille, sillä ohjelmaa varten tanssia harjoitellaan 4–5 tuntia päivässä. Nuorin lapsi on alkuun suunnilleen saman ajan päivähoidossa.

” Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.”

– Käyt päivätansseissa, Marjan valmentaja Matti Puro vitsaili.

Marjan kaikki lapset ovat olleet huonoja nukkujia, joten juontajaa jännittää päivittäisen fyysisen treenin yhdistämisen vähäisiin yöuniin.

– Viime yö oli taas todella pirstaleinen. Näin on aina, kun on joku tärkeä työjuttu, kuten ohjelman lanseeraus. Silloin lapset heräilevät vuorotellen tunnin välein.

Perheen 5-, 3- ja 1,5 -vuotiaat lapset ovat syntyneet pienellä ikäerolla. Marja laskeskelee, että hän on viiiden vuoden aikana nukkunut koko yön katkeamatonta unta parikymmentä kertaa.

– Käytännössä meillä on ollut  koko ajan vauva. Kun keskimmäinen alkoi nukkua kaksivuotiaana täydet yöunet, kuopus synty. Ihmeesti sitä vain jaksaa, mutta fantasiani on, että saisin nukkua kaksi yötä kahdeksan tuntia putkeen.

Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg
Marita Taavitsaisen valmentajana toimii Sami Helenius. ”Olen aina katsonut lavalta vähän kateellisena, että voi kun minäkin osaisin tanssia noin. Tai että olisi rohkeus mennä sinne riviin haettavaksi. Olen kerran ollut ja se oli erikoinen tunne. Sami on varma nakki, sillä hänelle maksetaan minun kanssa tanssimisesta”, Marita vitsaili. Kuva: Jonna Öhrnberg

Laulaja Marita Taavitsainen on yksi syksyllä alkavan Tanssii tähtien kanssa -ohjelman kymmenestä kilpailijasta.

Marita Taavitsainen on mukana Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Kilpailu tulee laulajan mukaan hyvään saumaan, sillä Marita toipuu avioerosta. Laulajan entinen puoliso Tomi Natri muutti kesällä pois parin yhteisestä asunnosta Lapualle.

– Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin. Kun kotona vaihdan villasukkameininkiin, niin tuntuu, että jaksanko edes näitä perunoita keittää. Yöt itken kotona.

– Olen vähän on-off -tilassa. Odotan syksyä ja että saadaan uusi rytmi elämään, kun kuopuskin aloitti koulussa. Täytyy vain luovia ja löytää oma tapa elää tätä lasten kanssa tätä arkea. Ja eikö ne sano, että kuntoilu auttaa myös henkiseen vireyteen? Marita totesi ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Marita ja Tomi erosivat lopullisesti talvella, mutta he ovat hoitaneet taloon ja kahteen kouluikäiseen tyttäreen liittyviä asioita vielä saman katon alla.

”Minulla on tällainen korkokenkäsyndrooma. Kun minulla on korkkarit yllä, tuntuu että kaikki on hyvin.”

Ex-miehen muutto entisille kotikonnuille Pohjanmaalle oli Maritalle pieni yllätys.

– Tyttöjen osalta se tulee olemaan aika iso haaste. On hän aina siitä puhunut, että haluaa sinne muuttaa. Ehkä se on hänelle unelmien täyttymys.

Marita uskoo, että asiat järjestyvät.

– Luotan tukiverkkooni. Äitini on suureksi avuksi tässäkin, että pääsen keikoille ja sunnuntain suoriin lähetyksiin. Padit ja puhelimet on keksitty, niin voin hätätapauksessa ottaa tytöt mukaan harjoituksiin.

Ex-parin Nurmijärvellä sijaitseva talo on yhä myynnissä. Marita asuu siinä tyttöjen kanssa niin kauan, kunnes se on myyty.

– Onneksi on kesä. Nurmikon leikkauksen sain juuri ulkoistettua yhdelle kaverille. Ja on siinä niitä naapurin ukkoja, joiden tukat olen leikannut monta vuotta, niin minulla on siellä palveluksia varastossa.