"Minulla on sellainen olo, että olen matkalla jonnekin. Minä kävelen tämän sillan loppuun ja sen takana avautuu jotain uutta", Petra Karjalainen kuvailee tulevaisuuttaan. Kuva: Liina Aalto-Setälä
"Minulla on sellainen olo, että olen matkalla jonnekin. Minä kävelen tämän sillan loppuun ja sen takana avautuu jotain uutta", Petra Karjalainen kuvailee tulevaisuuttaan. Kuva: Liina Aalto-Setälä

Näyttelijä Petra Karjalaisen elämä on nyt sarja suuria mullistuksia: muutto uuteen kaupunkiin ja opinnot ulkomailla. Hiljattain tapahtui myös ero puoliso Mikko Nousiaisesta.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana näyttelijä Petra Karjalaisen, 44, elämään on mahtunut paljon muutoksia. Suuret elämänmuutokset alkoivat vähän yli vuosi sitten, kun Petra erosi avomiehestään ja poikansa Niilan isästä Mikko Nousiaisesta.

Eron jälkeen Petra on aloittanut laulunopettajan opinnot Kööpenhaminassa ja jäänyt virkavapaalle kotiteatteristaan Tampereella.

Syksyllä myös asuinpaikka muuttuu. Pian Petra muuttaa töiden perässä yksin Helsinkiin moneksi kuukaudeksi. Hänet on kiinnitetty Teatteri Jurkan näytelmään Markiisin unet, joka saa ensi-iltansa lokakuun alussa. Toista kouluvuottaan aloittava Niila-poika jää Tampereelle isänsä luo.

Petra ja Mikko ehtivät olla yhdessä 12 vuotta. Pari aloitti suhteensa ihmisten katseilta piilossa, ja samalla tavalla Petra ja Mikko sen myös lopettivat.

– Elämä vain meni niin, että se johti eroon. Ainahan parisuhteissa tulee solmuja, joihin joskus tarvitaan omat tilat päästäkseen niistä eteenpäin, Petra kertoo.

– Meidän eroomme ei liity vihaa, ja meillä on Mikon kanssa edelleen hyvät välit. Uskon, että tulemme olemaan toisillemme aina tärkeitä.

Haaveet todeksi

Suomalaiset tuntevat Petran lukuisista teatteri- ja tv-rooleistaan muun muassa Tähtilampun alla -tv-sarjassa. Hän on esittänyt suuria musikaalirooleja ympäri Suomea ja tehnyt lisäksi äänirooleja animaatioelokuviin. Jossain vaiheessa neljänkympin virstanpylvään ohitettuaan Petra alkoi tuntea, että ammatillisesti jotain oli kuitenkin vielä tekemättä.

Hän pyrki viime vuonna kööpenhaminalaiseen kouluun opiskelemaan laulunopettajan ammattia ja pääsi sisään. Opiskelut vievät paljon aikaa, joten Petra päätti jäädä virkavapaalle Tampereen työväen teatterista. Oman ajan ottaminen ei ollut hänelle ihan tyypillinen ratkaisu.

– Ajan itseni helposti piippuun. Olen aikaisemmin mennyt päin seiniä mieluummin kuin jättänyt mitään vajaaksi. Nyt olen kuitenkin alkanut tarkastella omia tapojani ja oppinut antamaan itselleni armoa.

Tänä vuonna Petran elämä on ollut jatkuvaa paikasta toiseen suhaamista. Vaikka laulunopettajanopintoihin kuuluu paljon opetustyötä  kotimaassa, Tanskassa pitää käydä hoitamassa jotkin seminaarit. Reissaaminen ei kuitenkaan opiskelijaa haittaa.

– Olen aina haaveillut ulkomailla opiskelusta. Ehdin jo ajatella, etten pääse koskaan tekemään niin. Ensimmäisen kerran kun menin Kööpenhaminaan havahduin, että kyllähän tämä sittenkin tapahtui!

Työtä elämän kustannuksella

Näyttelijäntyö ei ole hommaa kevyimmästä päästä. Joskus loppuun palaminen on ollut lähellä. Nyt kun Petra on ottanut pientä etäisyyttä vakinaiseen teatterinäyttelijäntyöhön, hän on huomannut, kuinka raastavaa hänen työnsä välillä on. Se on näkynyt myös Petran hyvinvoinnissa.

– Tässä ammatissa leikitään keholla ja mielellä. Olen tajunnut olevani hyvin herkkä. Nyt opettelen hyväksymään sen, enkä koko ajan painaa sitä vain piiloon.

Myös pienen pojan äitinä Petra on saanut kokea ammattinsa haittapuolia.

– Siihen aikaan kun poikani osasi juuri ja juuri puhua, kärräsin häntä yhtenä päivänä ympäri Tamperetta. Ohitimme Työviksen ja poika osoitti rakennusta. Hän totesi, että äiti asuu tuolla. Silloin tunsin aikamoisen piston sydämessäni, Petra sanoo.

Huolimatta päivittäisistä työrooleistaan, Petralle tärkein on äidinrooli. Vaikka poika on Petralle suuri lahja, välillä hänen on ollut hankalaa miettiä, miten yhdistää oma spontaani persoonallisuus lapsen kanssa vietettyyn arkeen.

– Teen nopeasti ratkaisuja ja kadun niitä harvoin. Olen tällä hetkellä monella tavalla uuden edessä, vaikka olenkin jo tämän ikäinen. Kaiken uuden oivaltamisen keskellä pitää olla varovainen. En voi yhtäkkiä päättää lähteväni huomenna vuodeksi Irlantiin, vaikka siltä tuntuisi.

Millä tavalla Petra näkee tulevaisuutensa ja kuinka hyvin hän viihtyy yksin? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 32-33/2014.

Katso myös Petran lempipaikat Tampereella.

Petra Karjalainen

  • Näyttelijä syntyi Oulussa 28.10.1969.
  • Tähän mennessä ollut mukana yli 30 näytelmässä, kahdeksassa TV-sarjassa, neljässä elokuvassa ja kahdeksassa animaatioelokuvassa.
  • Kiinnitetty Tampereen työväen teatteriin, mutta on tällä hetkellä sieltä virkavapaalla.
  • Opiskelee Kööpenhaminassa Complete vocal technique -laulunopettajaksi.
  • Asuu tällä hetkellä Tampereella poikansa Niilan kanssa, mutta muuttaa syksyllä Helsinkiin.

Vappu Pimiä muistelee menneitä Instagramissaan. 

Juontaja Vappu Pimiä, 40, julkaisi Instagram-tilillään valokuvan itsestään yli 20 vuoden takaa. Kuvassa juuri 18 vuotta täyttänyt Vappu hymyilee juomalasi kädessään.

– Sanotaan, et nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana.. No, en ehkä ihan allekirjoittais, mut ai niin, tossa mä olinkin just täyttänyt 18, Vappu kirjoittaa kuvan alla.

Kuvatekstin perusteella kuva on otettu 18 vuotta täyttäneen Vapun syntymäpäiväjuhlilla.

Kuvan kommenteissa monet kehuvat Vappua viehättäväksi. Joidenkin mielestä toukokuussa 40 vuotta täyttänyt Vappu näyttää nykyisin nuoremmalta kuin kuvassa. Kommenteissa nuorta Vappua verrataan esimerkiksi Marilyn Monroeen ja Armi Kuuselaan.

Suomalaiset julkimot muusikoista urheilijoihin ovat mukana jos jonkinmoisessa yritystoiminnassa. Ai missä muka? No ainakin näissä.

Maailman maineeseen noussut saunakokonaisuus

Näyttelijä Jasper Pääkkönen omistaa suositun Löyly-saunakompleksin yhdessä kansanedustaja Antero Vartian kanssa. Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly pitää sisällään kolme puulämmitteistä yleistä saunaa sekä ravintolan. Time-lehti listasi vastikään Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä tällä hetkellä.

Timen top 100 -listaukset ovat melkoinen käsite maailmanlaajuisesti, joten Löyly ja suomalainen saunakulttuuri saavat tätä kautta huomattavaa näkyvyyttä ympäri maailman, Pääkkönen kommentoi.

Perinteikäs hotelli

Pääkkönen ei ole ainoa matkailualalle lähtenyt julkkis. Kansainvälistä mallinuraa luonut Saimi Hoyer lähti silloisen aviomiehensä Thomas Hoyerin kanssa yrittäjäksi Punkaharjun Valtionhotelliin, nykyiseen Hotelli Punkaharjuun, alkuvuodesta 2016. Hän kertoi tuolloin Me Naisille aikovansa osallistua aktiivisesti hotellin toimintaan.

– Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin. Keittiöhommiin en kykene. Sienet ja marjat voin kyllä kerätä.

”Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin.”

Hoyerit hakivat tammikuussa eroa, mutta jatkavat siitä huolimatta hotelliyrityksen pyörittämistä yhdessä.

Kulttuurilla höystetty kartano

Myös Aikakoneesta tuttu Sani eli Saija Aartela häärää matkailun parissa. Pitkäaikainen haave majatalon pitämisestä muuttui todeksi, kun hän lähti viime vuoden lopulla luotsaamaan Nakkilassa sijaitsevaa Villilän kartanoa. Sanin myötä paikka sai nimekseen Villilän Kartano ja Kulttuurikeskus, ja sen varalle on suuria suunnitelmia.

– Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille. Myös teatteriesityksien pitäminen kiinnostaa, Sani kertoi Me Naisille helmikuussa.

”Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille.”

Lisää voimavaroja verkon välityksellä

Muillakin laulajilla tuntuu riittävän villejä visioita. Lauri Tähkä perusti kolme vuotta sitten Mielen Melodiat -yrityksen yhdessä fysioterapeutti Mari Ravattisen kanssa. Mielen Melodiat tarjoaa hyvinvointiin liittyviä verkkovalmennuksia sekä yksityishenkilöille että työyhteisöille. Ravattinen on kertonut Parempi bisnes -verkkomediassa, että yhteistyö sai alkunsa, kun Tähkä oli asiakkaana hänen liikuntakeskuksessaan. Valmennusmateriaalina on myös Tähkän itsensä lukemia äänitteitä.

Liikuntapäiväkoti luomuruualla

Jääkiekkoilijana uransa tehnyt Jere Karalahti ja tämän fitnessmallina tutuksi tullut Nanna-puoliso lähtivät alkuvuodesta mukaan yksityisen Aito-päiväkodin perustamiseen. Liikunnalla on olennainen rooli myös Aito-päiväkodissa. Tämän lisäksi päiväkoti panostaa ravintoon: oma kokki valmistaa ruuat luomutuottajien ja yhteistyökumppaneiden raaka-aineista, ja tarjolla on kokkikouluja.

Karalahdet lähtivät päiväkodin taustavaikuttajiksi, koska kokivat sen arvot omikseen. Se tuntui sopivalta paikalta pariskunnan 2-vuotiaalle Jax-pojallekin.

”Mietin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa.”

– Kun tulin vajaa kaksi vuotta sitten äidiksi, aloin kiinnittää enemmän huomiota kavereiden kertomuksiin päiväkotien ruuasta. Mietin jo tuolloin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa, laittaisin Jaxin sinne, Nanna kertoi Me Naisille alkuvuodesta.

Talojen piirtelyä

Kun televisiossa viime vuonna pyöri Laurin talot -sarja, nousi Lauri Ylösen innostus arkkitehtuuriin koko kansan tietoisuuteen. Ylösen perustama Alvardag-suunnittelu- ja kiinteistökehitysfirma vastasi ohjelmassa nähtyjen talojen toteuttamisesta. The Rasmus -yhtyeen laulajana maailman maineeseen noussut Ylönen avasi tv-sarjan tiedotteessa aluevaltauksensa taustoja:

– Talojen piirtely on ollut mulle harrastus ja tapa rentoutua musahommien lomassa. Mun kiinnostus arkkitehtuuriin heräsi varsinaisesti 2003, kun rakennutin ensimmäisen oman taloni Helsinkiin.

Koska Ylösellä ei ole arkkitehdin koulutusta hän on saanut osakseen myös kritiikkiä.

– Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni. Olen yrityksen luova johtaja, mutta meillä on paljon eri alojen osaamista. -- Minä ainoastaan johdan tätä laivaa enkä ole tituleerannut itseäni arkkitehdiksi kertaakaan, Ylönen kuvaili rooliaan Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni.”

Kansainvälinen kosmetiikkasarja

Entinen malli ja viime vuosina pääasiassa tv:stä tuttu Anne Kukkohovi perusti kosmetiikkayritys Supermoodin vuonna 2013.

– Minulta puuttui se oikea ura. Tein monia asioita ja energiani hajosi. Tv-tuotannot ovat väliaikaisia, halusin jotain pysyvämpää, kauneudesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut Kukkohovi on kertonut Iltalehdelle.

Luonnonkosmetiikkaan keskittyvä Supermood teki jo pari vuotta sitten suomalaisen ihonhoidon historiaa, kun Space NK -ketju otti Kukkohovin tuotteet myyntiin. Nyt meneillään on Amerikan valloitus. Viime vuonna eronnut Kukkohovi pyörittää yritystä edelleen ex-miehensä Joni Kukkohovin kanssa.

”Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa.”

– Lähdemme kesällä kolmestaan messuille Las Vegasiin tapaamaan asiakkaita ja agentteja. Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa, Anne sanoi toukokuussa viitaten Joniin ja heidän yhteiseen poikaansa Miskaan.

Sielun ja ruumiin ravintoa

Parhaillaan Vain elämää -ohjelmassa nähtävä iskelmätähti Anne Mattila harrastaa intohimoisesti maalaamista. Hän ehti haaveilla kuusi vuotta paikasta, jossa esitellä öljyvärimaalauksiaan, kunnes avasi oman taidekahvilansa kotipaikkakunnallaan Karviassa vuonna 2014.

Mattila kertoo käsintehtyjä herkkuja ja taide-elämyksiä tarjoavasta yrityksestään myös Vain elämää -päivänään.

– Soitin äidilleni -- tästä tulee pikkujuttu vaan, pannulla keität sitä kahvia. Ensimmäisenä kesänä ihmiset löysivät sinne, ja äiti hiki hatussa keitti kahvia sillä pannulla. Muistaakseni siellä kävi muutama tuhat asiakasta ekana vuonna. Siellä kävi viime vuonna 33 000. Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut, hän kertaa ohjelmassa.

”Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut.”

Mattilan lisäksi nyrkkeilijä Eva Wahlström on hurahtanut maalaamiseen. Lapsuuden harrastuksensa uudelleen löytänyt Wahlström kertoo Helsingin Uutisten jutussa, että taiteen tekeminen on hänelle vastapainoa urheilulle, joka on ”niin saakelin kovaa, kylmää ja vaativaa”.

Viime keväänä taiteen kandidaatiksi valmistunut Wahlström myy teoksensa. Ensimmäisen näyttely Sielunpintoja on parhaillaan käynnissä Galleria Loopissa, Helsingissä.

Marco Bjurströmillä puolestaan on lusikkansa sopassa ruumiin ravinnon puolella. Hän on osakkaana veljensä Janekin ja tämän vaimon Laura Apukan Pompier-ravintoloissa. Bjurström kertoi kesällä Me Naisille roolinsa ravintoloissa olevan varsin pieni.

– Käyn ravintolassa lähinnä syömässä. Olen toki osakkaana ja suunnittelen uutta, mutta minun mielipiteilläni ei ole siellä hirveästi merkitystä.

”Käyn ravintolassa lähinnä syömässä.”

Treeniä sotureille

Toisenlaista kunnonkohotusta tarjoaa Elastinen. Räppäri on ollut mukana tuomassa Training For Warriors (TFW) -treenimetodia Suomeen. Ensimmäinen periaatetta noudattava kuntosali Suomessa avattiin 2014 ja nykyisin saleja on kaikkiaan kymmenen. Kotimaan TFW-treeneissä viljellään Elastisen samannimisestä hitistä lainattua “hallussa!”-tsemppihuutoa. Elastinen on osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana kolme kuntosalia kattavassa TFW Helsingissä.