"Minulla on sellainen olo, että olen matkalla jonnekin. Minä kävelen tämän sillan loppuun ja sen takana avautuu jotain uutta", Petra Karjalainen kuvailee tulevaisuuttaan. Kuva: Liina Aalto-Setälä
"Minulla on sellainen olo, että olen matkalla jonnekin. Minä kävelen tämän sillan loppuun ja sen takana avautuu jotain uutta", Petra Karjalainen kuvailee tulevaisuuttaan. Kuva: Liina Aalto-Setälä

Näyttelijä Petra Karjalaisen elämä on nyt sarja suuria mullistuksia: muutto uuteen kaupunkiin ja opinnot ulkomailla. Hiljattain tapahtui myös ero puoliso Mikko Nousiaisesta.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana näyttelijä Petra Karjalaisen, 44, elämään on mahtunut paljon muutoksia. Suuret elämänmuutokset alkoivat vähän yli vuosi sitten, kun Petra erosi avomiehestään ja poikansa Niilan isästä Mikko Nousiaisesta.

Eron jälkeen Petra on aloittanut laulunopettajan opinnot Kööpenhaminassa ja jäänyt virkavapaalle kotiteatteristaan Tampereella.

Syksyllä myös asuinpaikka muuttuu. Pian Petra muuttaa töiden perässä yksin Helsinkiin moneksi kuukaudeksi. Hänet on kiinnitetty Teatteri Jurkan näytelmään Markiisin unet, joka saa ensi-iltansa lokakuun alussa. Toista kouluvuottaan aloittava Niila-poika jää Tampereelle isänsä luo.

Petra ja Mikko ehtivät olla yhdessä 12 vuotta. Pari aloitti suhteensa ihmisten katseilta piilossa, ja samalla tavalla Petra ja Mikko sen myös lopettivat.

– Elämä vain meni niin, että se johti eroon. Ainahan parisuhteissa tulee solmuja, joihin joskus tarvitaan omat tilat päästäkseen niistä eteenpäin, Petra kertoo.

– Meidän eroomme ei liity vihaa, ja meillä on Mikon kanssa edelleen hyvät välit. Uskon, että tulemme olemaan toisillemme aina tärkeitä.

Haaveet todeksi

Suomalaiset tuntevat Petran lukuisista teatteri- ja tv-rooleistaan muun muassa Tähtilampun alla -tv-sarjassa. Hän on esittänyt suuria musikaalirooleja ympäri Suomea ja tehnyt lisäksi äänirooleja animaatioelokuviin. Jossain vaiheessa neljänkympin virstanpylvään ohitettuaan Petra alkoi tuntea, että ammatillisesti jotain oli kuitenkin vielä tekemättä.

Hän pyrki viime vuonna kööpenhaminalaiseen kouluun opiskelemaan laulunopettajan ammattia ja pääsi sisään. Opiskelut vievät paljon aikaa, joten Petra päätti jäädä virkavapaalle Tampereen työväen teatterista. Oman ajan ottaminen ei ollut hänelle ihan tyypillinen ratkaisu.

– Ajan itseni helposti piippuun. Olen aikaisemmin mennyt päin seiniä mieluummin kuin jättänyt mitään vajaaksi. Nyt olen kuitenkin alkanut tarkastella omia tapojani ja oppinut antamaan itselleni armoa.

Tänä vuonna Petran elämä on ollut jatkuvaa paikasta toiseen suhaamista. Vaikka laulunopettajanopintoihin kuuluu paljon opetustyötä  kotimaassa, Tanskassa pitää käydä hoitamassa jotkin seminaarit. Reissaaminen ei kuitenkaan opiskelijaa haittaa.

– Olen aina haaveillut ulkomailla opiskelusta. Ehdin jo ajatella, etten pääse koskaan tekemään niin. Ensimmäisen kerran kun menin Kööpenhaminaan havahduin, että kyllähän tämä sittenkin tapahtui!

Työtä elämän kustannuksella

Näyttelijäntyö ei ole hommaa kevyimmästä päästä. Joskus loppuun palaminen on ollut lähellä. Nyt kun Petra on ottanut pientä etäisyyttä vakinaiseen teatterinäyttelijäntyöhön, hän on huomannut, kuinka raastavaa hänen työnsä välillä on. Se on näkynyt myös Petran hyvinvoinnissa.

– Tässä ammatissa leikitään keholla ja mielellä. Olen tajunnut olevani hyvin herkkä. Nyt opettelen hyväksymään sen, enkä koko ajan painaa sitä vain piiloon.

Myös pienen pojan äitinä Petra on saanut kokea ammattinsa haittapuolia.

– Siihen aikaan kun poikani osasi juuri ja juuri puhua, kärräsin häntä yhtenä päivänä ympäri Tamperetta. Ohitimme Työviksen ja poika osoitti rakennusta. Hän totesi, että äiti asuu tuolla. Silloin tunsin aikamoisen piston sydämessäni, Petra sanoo.

Huolimatta päivittäisistä työrooleistaan, Petralle tärkein on äidinrooli. Vaikka poika on Petralle suuri lahja, välillä hänen on ollut hankalaa miettiä, miten yhdistää oma spontaani persoonallisuus lapsen kanssa vietettyyn arkeen.

– Teen nopeasti ratkaisuja ja kadun niitä harvoin. Olen tällä hetkellä monella tavalla uuden edessä, vaikka olenkin jo tämän ikäinen. Kaiken uuden oivaltamisen keskellä pitää olla varovainen. En voi yhtäkkiä päättää lähteväni huomenna vuodeksi Irlantiin, vaikka siltä tuntuisi.

Millä tavalla Petra näkee tulevaisuutensa ja kuinka hyvin hän viihtyy yksin? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 32-33/2014.

Katso myös Petran lempipaikat Tampereella.

Petra Karjalainen

  • Näyttelijä syntyi Oulussa 28.10.1969.
  • Tähän mennessä ollut mukana yli 30 näytelmässä, kahdeksassa TV-sarjassa, neljässä elokuvassa ja kahdeksassa animaatioelokuvassa.
  • Kiinnitetty Tampereen työväen teatteriin, mutta on tällä hetkellä sieltä virkavapaalla.
  • Opiskelee Kööpenhaminassa Complete vocal technique -laulunopettajaksi.
  • Asuu tällä hetkellä Tampereella poikansa Niilan kanssa, mutta muuttaa syksyllä Helsinkiin.

Muut kauhistelevat, mutta ambulanssissa työskentelevä Kiira ja kehitysvammaisten asumispalveluyksikön yöhoitaja Raisa tykkäävät eksoottisista työvuoroista.

Raisa, 56: ”Muutun yö yöltä hiljaisemmaksi”

”Olen tehnyt seitsemän vuotta pelkkää yövuoroa lähihoitajana kehitysvammaisten asumispalveluyksikössä. Tykkäsin yötöistä jo 80-luvulla; olen selvästi yöeläjä ja nukun parempaa unta päivällä kuin yöllä. Yötyö on sopinut minulle perheenkin takia paremmin kuin kaksivuorotyö – olen yksinhuoltaja, ja yötyöläisenä olen joka ilta kotona. Lisäksi seitsemän yön työputken jälkeen on kuusi vapaapäivää, joina voi tehdä lisäkeikkoja. Lähihoitajan palkka kun ei oikein elätä.

Työvuoroni alkaa klo 20–21 ja loppuu klo 7.15. Seitsemän yön putket ovat normaaleja, mutta tällä hetkellä minulla on menossa kolmentoista yön työputki, koska teen vapailla keikkaa. Ennen yöputken alkamista koetan valvoa neljään yöllä ja nukun sitten niin pitkään kunnes nukuttaa. Töistä tullessa olen muutaman tunnin hereillä, käyn nukkumaan ja laitan kellon soimaan viiden jälkeen iltapäivällä.

Tällä hetkellä on menossa kolmentoista yön työputki.

Kun nukun päivällä, huoneen ei tarvitse olla säkkipimeä. Mutta olen tullut riippuvaiseksi Youtubesta löytyvistä luonnonäänikohinoista ja -ropinoista. Laitan läppäristä niitä viereen soimaan hiljaa. Ne lyhentävät nukahtamisaikaa, eikä ympäristön häly häiritse. Olen kyllä aikanani herättänyt kauhua lasten luokkakavereissa, kun meillä on metelöity minun unieni aikana. Ne eivät ole mitkään nokoset, ne ovat minun uneni!

Tiedän, että jotkut koettavat pysyä viimeisen yövuoron jälkeen päivällä hereillä, jotta saisivat vuorokausirytmin vaihdettua. Näin vanhemmiten rytmi ei vain tahdo vaihtua, ja uni maistuu päivällä. Aamuihmistä minusta ei enää tule. Pitemmillä vapaillakin käyn nukkumaan pitkälti puolenyön jälkeen.

Jos päivällä ei saa kunnolla nukuttua, seuraava yö menee vielä hyvin. Väsymys tulee sitä seuraavana yönä. Onneksi minun työpaikkani on rauhaisa ja olen siellä ennen kaikkea yllättävien tilanteiden varalta. Joskus nukun kaksikymmentä minuuttia – se on parempi vaihtoehto kuin että katson kelloa minuutin välein.

Yötyö alkaa nostaa vanhemmiten verenpainetta, vaikka se sopisikin.

Hankalimpia ovat asiat, joita on pakko hoitaa päiväsaikaan. Voin esimerkiksi vääntäytyä iltapäivällä koululle keskustelemaan lapsen kouluasioista, mutta on eri asia, mitä muistan keskustelusta jälkeenpäin. Tietysti yötyö hankaloittaa ystävyyssuhteita ja alkaa vanhemmiten nostaa verenpainetta, vaikka se tuntuisikin itselle sopivan. En ole ollut sairauslomalla vuosikausiin, mutta on minullakin verenpaine koholla. 

Me yötyöläiset elämme itse asiassa hyvin säännöllistä elämää, rytmi on vain erilainen kuin muilla. Nyt ollaan valtakunnallisesti siirtymässä kolmivuorotyöhön, ja pelkän yövuoron teko ei tulevaisuudessa enää onnistu. Se on monen yötyöläisen mielestä huono juttu: on pakko olla raskaampaa, että aamu- ja yövuorot ovat sikin sokin. Aamuvuorot ovat minulle kauhistus, ja minun on silti pakko tehdä jatkossakin lisätöitä, koska tulot romahtavat muuten.

Nyt, kun teen kolmentoista yön putkea, fysiikka kestää kyllä, mutta pää alkaa hiukan levitä. Huomaan, että muutun yö yöltä hiljaisemmaksi. En pahantuulisemmaksi, mutta erakommaksi. Onneksi työvuoron aikana on leppoisuutta – ja onneksi on some! Se pelastaa, siellä on unettomia ja meitä yökköjä.”

Kiira, 30: ”Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät”

”Olen ollut kahdeksan vuotta töissä ambulanssissa. Meillä on 12 ja 24 tunnin työvuoroja. Kuulun siihen porukkaan, jotka tykkäävät 24 tunnin vuoroista – toiset saavat niistä rytmihäiriöitä tai huonoa oloa, ja haluavat tehdä vain 12 tuntia. Minulle työaika ei ole toistaiseksi tuottanut ongelmia, mutta voihan tilanne vanhemmiten muuttua. Harvemmin näistä vuoroista jäädään eläkkeelle. Minusta päivätyö maanantaista perjantaihin tuntuu raskaammalta. Näillä erikoisemmilla työvuoroilla on helppo hoitaa asioita arkivapailla, ja kaupassa ja kuntosalilla on hyvin tilaa.

Pitkä työvuoro alkaa aamukahdeksalta ja loppuu seuraavana aamuna kahdeksalta. Edellisenä päivänä koetan ottaa rennosti ja nukkua hyvät yöunet varastoon. Jotkut nukkuvat työvuoroa edeltävän yön huonosti, mutta minä saan yleensä hyvin unta.

Pahinta on, jos ehtii nukkua illalla tai yöllä tunnin.

Työtehtäviä on eniten illalla ja yöllä, joten päivän aikana voi ottaa asemalla päivälevot. Illalla tai yölläkin voi ehtiessään nukkua, mutta pahinta on, jos nukahtaa tunniksi ja joutuu sitten heräämään töihin. Silloin herää syvästä unesta ja joutuu hetken miettimään, missä mennään. Yöllä väsymys painaa eniten silloin, kun on hiljaista ja ehtii juoda kahvia asemalla. Työnteko ja autolla ajaminen virkistävät. Aika menee nopeasti, kun on paljon tehtäviä.

Jos koko 24 tunnin vuoron joutuu valvomaan, olo on turvonnut ja höntti. Seuraavana päivänä tekee mieli syödä kaikkea mahdollista eivätkä voimat riitä urheiluun. Pitkän vuoron jälkeen onkin vähintään kaksi vapaapäivää, ensin nukkumispäivä ja sitten vapaa. Minä nukun maksimissaan neljään asti iltapäivällä ja koetan pysyä ylhäällä ainakin iltakahdeksaan. Muuten valvon seuraavankin yön.”
 


 

Tilaajille
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen
Karoliina ja Niklas Lindgren ovat yhdessä käsikirjoittaneet muun muassa Elisa Viihteen Jättekiva-uutuussarjan, joka naureskelee parisuhteen kulttuurieroille. Kuvat: Juha Salminen

Mitä tapahtuu, kun lappilainen menee naimisiin suomenruotsalaisen kanssa? Ainakin siitä syntyy hyvää komediaa, Niklas ja Karoliina Lindgren todistavat.

Jos ihmisellä on ollut noin onnellinen lapsuus, hän ei voi olla kovin viisas tai empaattinen. Näin Karoliina Lindgren kuvitteli, kun tapasi tulevan miehensä Niklaksen.

– Ajattelin, ettei Niklas ymmärrä elämästä tarpeeksi, koska hän ei ole kohdannut...