Me Naiset
|
Milla Kukkonen
"Minulla on sellainen olo, että olen matkalla jonnekin. Minä kävelen tämän sillan loppuun ja sen takana avautuu jotain uutta", Petra Karjalainen kuvailee tulevaisuuttaan. Kuva: Liina Aalto-Setälä
"Minulla on sellainen olo, että olen matkalla jonnekin. Minä kävelen tämän sillan loppuun ja sen takana avautuu jotain uutta", Petra Karjalainen kuvailee tulevaisuuttaan. Kuva: Liina Aalto-Setälä

Näyttelijä Petra Karjalaisen elämä on nyt sarja suuria mullistuksia: muutto uuteen kaupunkiin ja opinnot ulkomailla. Hiljattain tapahtui myös ero puoliso Mikko Nousiaisesta.

Viimeksi kuluneen vuoden aikana näyttelijä Petra Karjalaisen, 44, elämään on mahtunut paljon muutoksia. Suuret elämänmuutokset alkoivat vähän yli vuosi sitten, kun Petra erosi avomiehestään ja poikansa Niilan isästä Mikko Nousiaisesta.

Eron jälkeen Petra on aloittanut laulunopettajan opinnot Kööpenhaminassa ja jäänyt virkavapaalle kotiteatteristaan Tampereella.

Syksyllä myös asuinpaikka muuttuu. Pian Petra muuttaa töiden perässä yksin Helsinkiin moneksi kuukaudeksi. Hänet on kiinnitetty Teatteri Jurkan näytelmään Markiisin unet, joka saa ensi-iltansa lokakuun alussa. Toista kouluvuottaan aloittava Niila-poika jää Tampereelle isänsä luo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Petra ja Mikko ehtivät olla yhdessä 12 vuotta. Pari aloitti suhteensa ihmisten katseilta piilossa, ja samalla tavalla Petra ja Mikko sen myös lopettivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Elämä vain meni niin, että se johti eroon. Ainahan parisuhteissa tulee solmuja, joihin joskus tarvitaan omat tilat päästäkseen niistä eteenpäin, Petra kertoo.

– Meidän eroomme ei liity vihaa, ja meillä on Mikon kanssa edelleen hyvät välit. Uskon, että tulemme olemaan toisillemme aina tärkeitä.

Haaveet todeksi

Suomalaiset tuntevat Petran lukuisista teatteri- ja tv-rooleistaan muun muassa Tähtilampun alla -tv-sarjassa. Hän on esittänyt suuria musikaalirooleja ympäri Suomea ja tehnyt lisäksi äänirooleja animaatioelokuviin. Jossain vaiheessa neljänkympin virstanpylvään ohitettuaan Petra alkoi tuntea, että ammatillisesti jotain oli kuitenkin vielä tekemättä.

Hän pyrki viime vuonna kööpenhaminalaiseen kouluun opiskelemaan laulunopettajan ammattia ja pääsi sisään. Opiskelut vievät paljon aikaa, joten Petra päätti jäädä virkavapaalle Tampereen työväen teatterista. Oman ajan ottaminen ei ollut hänelle ihan tyypillinen ratkaisu.

– Ajan itseni helposti piippuun. Olen aikaisemmin mennyt päin seiniä mieluummin kuin jättänyt mitään vajaaksi. Nyt olen kuitenkin alkanut tarkastella omia tapojani ja oppinut antamaan itselleni armoa.

Tänä vuonna Petran elämä on ollut jatkuvaa paikasta toiseen suhaamista. Vaikka laulunopettajanopintoihin kuuluu paljon opetustyötä  kotimaassa, Tanskassa pitää käydä hoitamassa jotkin seminaarit. Reissaaminen ei kuitenkaan opiskelijaa haittaa.

– Olen aina haaveillut ulkomailla opiskelusta. Ehdin jo ajatella, etten pääse koskaan tekemään niin. Ensimmäisen kerran kun menin Kööpenhaminaan havahduin, että kyllähän tämä sittenkin tapahtui!

Työtä elämän kustannuksella

Näyttelijäntyö ei ole hommaa kevyimmästä päästä. Joskus loppuun palaminen on ollut lähellä. Nyt kun Petra on ottanut pientä etäisyyttä vakinaiseen teatterinäyttelijäntyöhön, hän on huomannut, kuinka raastavaa hänen työnsä välillä on. Se on näkynyt myös Petran hyvinvoinnissa.

– Tässä ammatissa leikitään keholla ja mielellä. Olen tajunnut olevani hyvin herkkä. Nyt opettelen hyväksymään sen, enkä koko ajan painaa sitä vain piiloon.

Myös pienen pojan äitinä Petra on saanut kokea ammattinsa haittapuolia.

– Siihen aikaan kun poikani osasi juuri ja juuri puhua, kärräsin häntä yhtenä päivänä ympäri Tamperetta. Ohitimme Työviksen ja poika osoitti rakennusta. Hän totesi, että äiti asuu tuolla. Silloin tunsin aikamoisen piston sydämessäni, Petra sanoo.

Huolimatta päivittäisistä työrooleistaan, Petralle tärkein on äidinrooli. Vaikka poika on Petralle suuri lahja, välillä hänen on ollut hankalaa miettiä, miten yhdistää oma spontaani persoonallisuus lapsen kanssa vietettyyn arkeen.

– Teen nopeasti ratkaisuja ja kadun niitä harvoin. Olen tällä hetkellä monella tavalla uuden edessä, vaikka olenkin jo tämän ikäinen. Kaiken uuden oivaltamisen keskellä pitää olla varovainen. En voi yhtäkkiä päättää lähteväni huomenna vuodeksi Irlantiin, vaikka siltä tuntuisi.

Millä tavalla Petra näkee tulevaisuutensa ja kuinka hyvin hän viihtyy yksin? Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 32-33/2014.

Katso myös Petran lempipaikat Tampereella.

Petra Karjalainen

  • Näyttelijä syntyi Oulussa 28.10.1969.
  • Tähän mennessä ollut mukana yli 30 näytelmässä, kahdeksassa TV-sarjassa, neljässä elokuvassa ja kahdeksassa animaatioelokuvassa.
  • Kiinnitetty Tampereen työväen teatteriin, mutta on tällä hetkellä sieltä virkavapaalla.
  • Opiskelee Kööpenhaminassa Complete vocal technique -laulunopettajaksi.
  • Asuu tällä hetkellä Tampereella poikansa Niilan kanssa, mutta muuttaa syksyllä Helsinkiin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla