Näyttelijä Rose McGowania ärsyttää, että seksismi on Hollywoodissa monille aivan normaalia. Kuva: Reuters
Näyttelijä Rose McGowania ärsyttää, että seksismi on Hollywoodissa monille aivan normaalia. Kuva: Reuters

Näyttelijä Rose McGowan paljasti, miten seksismi näkyy hänen työssään.

Miltä tuntuisi, jos sinun käskettäisiin pukeutua työtapaamiseen tiukkaan, rintavaon paljastavaan toppiin, push up -liiveihin sekä vartaloa nuoleviin farkkuihin?

Hollywoodissa se on arkipäivää.

Viime viikolla näyttelijä Rose McGowan, 41, julkaisi Twitterissä otteen muistiinpanoista, joissa häntä kehotettiin saapumaan paikalle koekuvauksiin seksikkäässä asussa. Hän koki sen loukkaavana. Näyttelijän mukaan se on vain yksi esimerkki seksistisistä käytännöistä, jotka ovat Hollywoodissa täysin normaaleja.

Samalla twiitillä hän tuli paljastaneeksi, että kyse on Adam Sandlerin elokuvasta.

Rohkea kannanotto johti siihen, että eilen näyttelijä twiittasi agenttinsa antaneen hänelle potkut.

Esimerkiksi näyttelijä Jessica Chastain tuki kollegaansa Twitterissä ja kirjoitti, että Rosen kokema kohtelu vahvistaa sen, että naisviha piinaa alaa.

Moni muistaa Rose McGowanin Siskoni on noita -sarjasta, jota esitettiin 2000-luvun alussa. Sen jälkeen hän on tehnyt lukuisia rooleja elokuvissa. Nyt hän on ohjannut ensimmäisen lyhytelokuvansa Dawnin.

Entertainment Weeklyn haastattelussa Rose kertoi, että on joutunut kohtaamaan seksismiä 1990-luvulta, aivan uransa alusta, saakka.

– Kun tein ensimmäisen elokuvani, agenttini kertoi, että minulla pitäisi olla pitkät hiukset, jotta miehet tässä kaupungissa haluaisivat panna minua ja palkata minut. Se sanottiin 17-vuotiaalle, hän kertoo.

Pave.

Näyttelijä otti kantaa seksismiin Hollywoodissa – agentti irtisanoi

Ohjelmaa kuunnellessa huomaa kuitenkin sen, että eipä ole Jaajolle noussut "kusi hattuun", vaan on mies niinkuin ennenkin! Ainut huono puoli tuossa ohjelmassa on nykyään, että puolet biiseistä on "paskaa", mutta jutut on hyviä, kiitos siitä kuuluu myös Juhalle (sukunimikaima) ja Annille!!!! (miten muuten kestääte Jaajoa??? ;)) Kaikkea hyvää koko aamulypsytiimille!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Lue kommentti
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...