"Rakkaudessani olen kauhen pysyvä. Uskon, että rakkaus säilyy läpi elämän, mutta muuttaa muotoaan", Minna Haapkylä sanoo.
"Rakkaudessani olen kauhen pysyvä. Uskon, että rakkaus säilyy läpi elämän, mutta muuttaa muotoaan", Minna Haapkylä sanoo.

Neljänkympin kriisi pisti näyttelijä Minna Haapkylän elämän uusiksi. Tuli avioero ja rakastuminen naiseen, mutta tärkein muutos on sisäinen.

Parin viime vuoden aikana näyttelijä Minna Haapkylä, 41, on käynyt läpi suuria myllerryksiä. Neljänkympin kriisin seurauksena Minna erosi aviomiehestään näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanista, 45, ja on myös löytänyt rinnalleen uuden kumppanin, näyttelijä Joanna Haarttin.

Huhuja Minnan avioerosta ja uudesta suhteesta on liikkunut pitkin vuotta, mutta tähän mennessä Minna ei ole halunnut kommentoida niitä mitenkään. Me Naisten haastattelussa Minna puhuu ensimmäistä kertaa avoimesti yksityiselämästään.

Minnan ja HP:n välit ovat niin hyvät, että heinäkuusssa he työskentelivät samassa leffaproduktiossa. Kuvauksiin osallistui myös Joanna Haartti.  Jörn Donnerin Armi Ratiasta kertovassa elokuvassa Minna ja HP esittävät avioparia, joka päätyy eroon.

– Työnteko on ollut tosi luontevaa, mikä varmaan johtuu siitä, että olemme HP:n kanssa tehneet niin paljon hommia yhdessä. Sehän on vain terapeuttista, että esitämme eroavaa avioparia. Olemme hyvissä väleissä eikä kenenkään tarvitse kriisiytyä meidän takia, Minna sanoo.

Paha olo

Minnan kriisi alkoi vaivihkaa. Taiteilijaperheessä kaikki oli päällisin puolin kunnossa, silti Minnasta tuntui pahalta. Elämä polki paikallaan, ikinä ei ollut omaa aikaa eikä varsinkaan omaa tilaa.

– Missään ei ollut mitään vikaa, meillä ei ollut edes riitoja. Minä vain olin niin fakkiutunut  rooliini äitinä, vaimona, tyttärenä ja sisarena, että yhtäkkiä oli tosi vaikea hengittää. Miten toiselle voi sanoa, että minulla on paha olla hänen kanssaan ja tässä paikassa, jos ongelma on sisälläni?

– Oli kyse minun itsenäistymisprosessistani. Tajusin, että parisuhde- ja perhearki imaisisivat minut välittömästi, jos palaisin vanhaan. Jos en koko ajan käännä rattia, niin vajoan heti siihen samaan uraan.

Avioparista naapureiksi

– Aloimme seurustella, kun olin 19-vuotias. Yhdessä oli turvallista ja ihanaa, oli perhe ja työt, mutta yhtäkkiä siitä elämäntiestä katosivat kaikki sivupolut. Sen sijaan ympärille kasvoikin muuri, ja maailmasta tuli kauhean näköalatonta.

Ero ei silti ollut pikapäätös eikä pari pitkään aikaan tiennyt, miten kriisi päättyisi.

– Jumi tuntui vetävän meitä molempia alaspäin, laiskistuimme molemmat henkisesti ja fyysisesti. Kaikki oli liian tuttua ja toinen niin lähellä, etten enää nähnyt itseäni enkä häntä. Silti pelotti, että maailma hajoaisi, jos eroaisimme. Meidänhän piti olla yhdessä koko loppuelämä, Minna kertoo.

– Mietin miten voin lähteä tästä. Minähän pilaisin lasteni elämän ja he vatvoisivat terapissa sitä, miten heidän äitinsä rakastui nelikymppisenä naiseen ja siitä lähtien elämä meni pieleen.

Lopulta Minna ja HP tekivät ratkaisun ja muuttivat erilleen, vaan eivät kauas toisistaan. Rakastavaisista ystäviksi muuttunut pari jäi asumaan samaan taloon naapureina. Se tuntui lasten kannalta parhaalta ratkaisulta.

Uusi katse

Soita minulle Billy -näytelmässä Minna oli tutustunut näyttelijä Joanna Haarttin, jonka kanssa kanssa hän tunsi heti vahvaa yhteenkuuluvuutta. Kriitikoiden ja yleisön ylistämässä näytelmässä Joanna esitti jazzmuusikkoa, joka eli lapsuutensa tyttönä, mutta aikuisena päätti olla mies. Minnalla oli kaksoisrooli: hän esitti muusikko Billyn äitiä ja rakastajatarta.

Minnasta ja Joannasta tuli ensin sydänystävät ja myöhemmin myös rakastavaiset.  

– Oli yllätys rakastua naiseen, mutta uskon, että rakastuessa sukupuolella  ei ole kauheasti merkitystä. Enemmän kyse on siitä minkä ikäisenä rakastuu, Minna sanoo.

Minna uskoo, että kaksi- ja kolmekymppisenä hän etsi alitajuisesti sopivaa miestä tuleville lapsilleen, mutta nelikymppisenä maailmaa katselee toisin silmin.

– Olen hoitanut perheen ja lapset ja vapautunut kaikesta siitä biologiasta, mikä määrittelee naisen elämää hirveän pitkään. Nuorena olin mennyt kohti äitiyttä ja biologinen kello ohjasi  rakastumistakin. Nyt katseeni on avarampi, ja yhtäkkiä kaikki maailman ihmiset ovat tässä. Rakastuminen nelikymppisenä on syvempi ja henkisempi kokemus.

Minna piti ydinperhettä omalla kohdallaan vääränä ja kahlitsevana. Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 31/2014.

Katso myös video Minnasta täältä.

Minna Haapkylä

■ Näyttelijä syntyi Helsingissä 10.6.1973.
■ Tunnetaan elokuvista Kuulustelu, Rakkaudella Maire, Kuutamolla ja FC Venus sekä tv-sarjoista Hovimäki ja Rikospoliisi Maria Kallio.
■ Armi Ratia -elokuva tulee ensi-iltaan 2015. Syksyllä Minna nähdään Q-teatterin lavalla Antti Hietalan näytelmässä Ihanat ihmiset.
■ Asuu Helsingissä kahden poikansa kanssa. Seurustelee näyttelijä Joanna Haarttin kanssa.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio sanoo, että hän on opetellut suodattamaan ikävät asiat.

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio on juuri lopettanut aamupalaansa ja siirtymässä autoon, kun hän vastaa puhelimeen Belgiassa.

– Odota, kerron autonkuljettajalle osoitteen, niin jatketaan sitten, hän huikkaa melkein heti.

Autonkuljettaja vie Anna-Julian kohti kisapaikkaa Belgian Bonheidenissa. Tällaista on hänen elämänsä sen jälkeen, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein halusi Anna-Julian töihin Team Harmony -talliinsa. Työtarjous tuntui Anna-Juliasta hetkittäin epätodelliselta.

– Se oli todellinen yllätys, huima tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Tämä on palkinto kovasta työstäni ja huomattava kunnianosoitus, hän kertoo.

Anna-Julia on työskennellyt uudessa tallissa nyt neljä kuukautta. Lukuisat kilpailut rytmittävät arkea: ensi viikolla hän käy nopeasti piipahtamassa Suomessa ja sen jälkeen kisailee Oslossa.

Eron jälkeen huippuhommiin

Vielä pari vuotta sitten Anna-Julia kävi läpi epävarmaa ja raskasta vaihetta elämässään. Syksyllä 2016 Anna-Julia erosi silloisesta miesystävästään, sveitsiläisestä Martin Fuchsista. Hetkessä hän menetti myös työnsä Fuchsien tallilla, muut hevoset ja kotinsa. Sen jälkeen hän ilmoitti lopettavansa kilparatsastamisen ja muutti hetkeksi Ylöjärvelle, mistä hän oli lähtenyt edellisen kerran vuonna 2011.

Nyt tilanne on täysin toinen: Team Harmony -sopimus vei Anna-Julian tämän vuoden kesällä Englantiin. Siellä 27-vuotiaan ammattiratsastajan taustalla toimii noin 20 henkilön tiimi,  ja hänellä on seitsemän hevosta. Niistä tärkein on 17-vuotias Fardon.

– Fardon on elämäni opettaja ja tärkeä tekijä urallani. Se on vielä erinomaisessa kilpailukunnossa, Anna-Julia kertoo.

 

Vaitonainen varakkaasta tiimistä

Tällä hetkellä kilpailut vievät Anna-Juliaa ympäri Eurooppaa. Kun Anna-Julia ehtii viettää aikaansa Englannin-kodissaan Suffolkin Newmarketissa, hän nauttii muun muassa kokkailemisesta ja suomalaisista televisio-ohjelmista. Siellä hän ajaa omalla autollaan. Mutta kisapäivien tapaan esteratsastajan aikataulut ovat säännöllisen tarkkoja kotonakin: 

– Herään siinä viiden–kuuden maissa, ja teen kotona ensimmäiseksi lihaskuntotreenit.  Tallille menen seitsemän maissa ja alan heti ratsastaa. Usein ratsastan yhteen putkeen iltapäivään saakka enkä pidä mitään taukoja. Nukkumaan menen kotona yleensä melko aikaisin, yhdeksältä illalla. 

”Raha ei näy tallissa mitenkään erityisemmin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa ja vaatii paljon myös henkistä treenaamista.”

Niin kilpailuissa kuin Suffolkin talleilla Anna-Julia sanoo tapaavansa usein Jordanian prinsessa Hayan, jota hän kuvailee mukavaksi. Jordanian prinsessa Haya on yksi edesmenneen Jordanian kuningas Husseinin tyttäristä ja muun muassa entinen olympiatason kilparatsastaja.

– Raha ei näy tässä tallissa oikeastaan mitenkään erityisemmin. Kaikki toimii, niin kuin kilpaurheilussa pitääkin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa.

Toinen Team Harmonyn tallissa kilpaileva esteratsastaja on irlantilainen Peter Moloney. Tällä hetkellä Anna-Julian valmentajana toimii Markus Fuchs, joka on hänen ex-miesystävänsä sukulainen. Markuksen veli, Thomas Fuchs, oli aikoinaan 4,5 vuotta Anna-Julian työnantaja.

– Thomas on ollut urallani isoin vaikuttaja, ja hänen opeistaan saan olla ikuisesti kiitollinen, Anna-Julia kertoo.

 

Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony
Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony

 

Jatkuvaa itsensä likoon laittamista

Kun Anna-Julia pääsi ensimmäisen kerran hevosen selkään ja oppi puhumaan, hänellä oli mielessä vain yksi asia:

– Tiesin jo lapsena, että minusta tulee joskus kilparatsastaja. Siitä asti olen elänyt tätä unelmaani ja elän sitä yhä, mutta usein unohdetaan, että tämä on kovaa työtä ja urheilua. Tämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja itsensä likoon laittamista. Olen elänyt rankkoja aikoja. Edelleenkin joskus jotkut asiat ärsyttävät, mutta tiedän, että en voi vaikuttaa kaikkeen. Siksi olen opetellut suodattamaan ikävät asiat, ottamaan niistä tarvittavan opin ja keskittymään hyviin asioihin.

Ylöjärvi esiintyy Anna-Julian puheessa usein. Se on paikka, jossa hän näkee rakkaitaan ja pääsee nollaamaan rankkojen kisojen välissä. Perheenjäsenet kulkevat välillä myös Anna-Julian mukana kisoissa ja ovat hänen mukaansa valmiita matkustamaan minne tahansa.

– En sinänsä ikävöi Suomea eikä minulla ole varsinaista koti-ikävää. Siskoni lapsia kaipaan tosin joka päivä. Monia ihmisiä olisi kiva nähdä useammin, mutta en harmittele sitä. Olen hyväksynyt, että jos haluan työskennellä huipulla, minun täytyy asua muualla.
 

Anna-Julia ”Juuli” Kontio x 3

  1. Vuonna 1991 syntynyt  kilparatsastaja Ylöjärveltä.
  2. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  3. Juulin uraa voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.

Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto
Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto