"Rakkaudessani olen kauhen pysyvä. Uskon, että rakkaus säilyy läpi elämän, mutta muuttaa muotoaan", Minna Haapkylä sanoo.
"Rakkaudessani olen kauhen pysyvä. Uskon, että rakkaus säilyy läpi elämän, mutta muuttaa muotoaan", Minna Haapkylä sanoo.

Neljänkympin kriisi pisti näyttelijä Minna Haapkylän elämän uusiksi. Tuli avioero ja rakastuminen naiseen, mutta tärkein muutos on sisäinen.

Parin viime vuoden aikana näyttelijä Minna Haapkylä, 41, on käynyt läpi suuria myllerryksiä. Neljänkympin kriisin seurauksena Minna erosi aviomiehestään näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanista, 45, ja on myös löytänyt rinnalleen uuden kumppanin, näyttelijä Joanna Haarttin.

Huhuja Minnan avioerosta ja uudesta suhteesta on liikkunut pitkin vuotta, mutta tähän mennessä Minna ei ole halunnut kommentoida niitä mitenkään. Me Naisten haastattelussa Minna puhuu ensimmäistä kertaa avoimesti yksityiselämästään.

Minnan ja HP:n välit ovat niin hyvät, että heinäkuusssa he työskentelivät samassa leffaproduktiossa. Kuvauksiin osallistui myös Joanna Haartti.  Jörn Donnerin Armi Ratiasta kertovassa elokuvassa Minna ja HP esittävät avioparia, joka päätyy eroon.

– Työnteko on ollut tosi luontevaa, mikä varmaan johtuu siitä, että olemme HP:n kanssa tehneet niin paljon hommia yhdessä. Sehän on vain terapeuttista, että esitämme eroavaa avioparia. Olemme hyvissä väleissä eikä kenenkään tarvitse kriisiytyä meidän takia, Minna sanoo.

Paha olo

Minnan kriisi alkoi vaivihkaa. Taiteilijaperheessä kaikki oli päällisin puolin kunnossa, silti Minnasta tuntui pahalta. Elämä polki paikallaan, ikinä ei ollut omaa aikaa eikä varsinkaan omaa tilaa.

– Missään ei ollut mitään vikaa, meillä ei ollut edes riitoja. Minä vain olin niin fakkiutunut  rooliini äitinä, vaimona, tyttärenä ja sisarena, että yhtäkkiä oli tosi vaikea hengittää. Miten toiselle voi sanoa, että minulla on paha olla hänen kanssaan ja tässä paikassa, jos ongelma on sisälläni?

– Oli kyse minun itsenäistymisprosessistani. Tajusin, että parisuhde- ja perhearki imaisisivat minut välittömästi, jos palaisin vanhaan. Jos en koko ajan käännä rattia, niin vajoan heti siihen samaan uraan.

Avioparista naapureiksi

– Aloimme seurustella, kun olin 19-vuotias. Yhdessä oli turvallista ja ihanaa, oli perhe ja työt, mutta yhtäkkiä siitä elämäntiestä katosivat kaikki sivupolut. Sen sijaan ympärille kasvoikin muuri, ja maailmasta tuli kauhean näköalatonta.

Ero ei silti ollut pikapäätös eikä pari pitkään aikaan tiennyt, miten kriisi päättyisi.

– Jumi tuntui vetävän meitä molempia alaspäin, laiskistuimme molemmat henkisesti ja fyysisesti. Kaikki oli liian tuttua ja toinen niin lähellä, etten enää nähnyt itseäni enkä häntä. Silti pelotti, että maailma hajoaisi, jos eroaisimme. Meidänhän piti olla yhdessä koko loppuelämä, Minna kertoo.

– Mietin miten voin lähteä tästä. Minähän pilaisin lasteni elämän ja he vatvoisivat terapissa sitä, miten heidän äitinsä rakastui nelikymppisenä naiseen ja siitä lähtien elämä meni pieleen.

Lopulta Minna ja HP tekivät ratkaisun ja muuttivat erilleen, vaan eivät kauas toisistaan. Rakastavaisista ystäviksi muuttunut pari jäi asumaan samaan taloon naapureina. Se tuntui lasten kannalta parhaalta ratkaisulta.

Uusi katse

Soita minulle Billy -näytelmässä Minna oli tutustunut näyttelijä Joanna Haarttin, jonka kanssa kanssa hän tunsi heti vahvaa yhteenkuuluvuutta. Kriitikoiden ja yleisön ylistämässä näytelmässä Joanna esitti jazzmuusikkoa, joka eli lapsuutensa tyttönä, mutta aikuisena päätti olla mies. Minnalla oli kaksoisrooli: hän esitti muusikko Billyn äitiä ja rakastajatarta.

Minnasta ja Joannasta tuli ensin sydänystävät ja myöhemmin myös rakastavaiset.  

– Oli yllätys rakastua naiseen, mutta uskon, että rakastuessa sukupuolella  ei ole kauheasti merkitystä. Enemmän kyse on siitä minkä ikäisenä rakastuu, Minna sanoo.

Minna uskoo, että kaksi- ja kolmekymppisenä hän etsi alitajuisesti sopivaa miestä tuleville lapsilleen, mutta nelikymppisenä maailmaa katselee toisin silmin.

– Olen hoitanut perheen ja lapset ja vapautunut kaikesta siitä biologiasta, mikä määrittelee naisen elämää hirveän pitkään. Nuorena olin mennyt kohti äitiyttä ja biologinen kello ohjasi  rakastumistakin. Nyt katseeni on avarampi, ja yhtäkkiä kaikki maailman ihmiset ovat tässä. Rakastuminen nelikymppisenä on syvempi ja henkisempi kokemus.

Minna piti ydinperhettä omalla kohdallaan vääränä ja kahlitsevana. Lue koko haastattelu Me Naisten numerosta 31/2014.

Katso myös video Minnasta täältä.

Minna Haapkylä

■ Näyttelijä syntyi Helsingissä 10.6.1973.
■ Tunnetaan elokuvista Kuulustelu, Rakkaudella Maire, Kuutamolla ja FC Venus sekä tv-sarjoista Hovimäki ja Rikospoliisi Maria Kallio.
■ Armi Ratia -elokuva tulee ensi-iltaan 2015. Syksyllä Minna nähdään Q-teatterin lavalla Antti Hietalan näytelmässä Ihanat ihmiset.
■ Asuu Helsingissä kahden poikansa kanssa. Seurustelee näyttelijä Joanna Haarttin kanssa.

Manuelalla ja Tuurella on kummallakin lapsia edellisistä liitoistaan.

Muusikko Tuure Kilpeläinen, 47, ja taitelija Manuela Bosco, 35, seurustelevat, kertoo Voice.

– Ollaan yhdessä. Kyllä, Manuela kertoo Voicen mukaan.

Manuela erosi entisestä puolisostaan Kasmir Baltzarista kesäkuussa. Manuelalla ja Kasmirilla on kaksi yhteistä lasta Sahara-tytär ja Otava-poika. Sahara on syntynyt vuonna 2014 ja Otava vuonna 2016.

Myös Tuure on eronnut ja hänellä on ex-puolisonsa kanssa kaksi lasta.

Manuela ja Kasmir antoivat Me Naisille yhteishaastattelun keväällä 2016. Pääset lukemaan sen tämän linkin kautta.

Britannian prinssi William saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen marraskuun viimeisinä päivinä. Presidentti Sauli Niinistö isännöi vierailua, mutta on Williamilla muutakin odotettavaa!

  1. Oh dear! Prinssi William on varmasti tottunut päivittelemään surkeaa säätä kotisaarellaankin. Suomi lienee kuitenkin yksi säävoivottelun paratiiseista. Jos tässä lajissa kisattaisiin, olisimme aina MM-finaalissa. Liity siis huokailumittelöön! 
  2. Marraskuisessa viimassa jokainen järki-ihminen käyttää päähinettä, mikä on loistouutinen kaikille hiusongelmien kanssa kamppaileville. Syyspipo korville vedettynä ei tarvitse murehtia lättänästä kuontalosta – tai aatelisesti nousevasta hiusrajasta. Kröhöm.
  3. Pimeässä jokainen näyttää hyvältä. Jokainen. 
  4. Pimeässä Helsingissä saattaa törmätä muihinkin prinsseihin! Marraskuun viimeisinä päivinä alueen prinssitiheys on maksimissaan, sillä myös Ruotsin prinssi Daniel saapuu kaksipäiväiselle vierailulle.
  5. Prinssi Daniel aikoo käydä kasvuyritystapahtuma Slushissa. Lähde imuun, niin saat kokea ikäkriisivuoristoradan koko kierroksen. Jos presidentti Sauli Niinstön seurassa tunnet itsesi kovin nuoreksi, lupaamme, että Slushissa 35-vuotias saa mukavan tönäisyn takaisin todellisuuteen. Ei sitä sittenkään ihan untuvikkoja enää olla.
  6. Prinssi William saapuu Suomeen ilman perhettään. Kyllähän se tiedetään, että elämä pienten lasten (ja vielä raskaana olevan, jatkuvasti pahoinvoivan kumppanin) kanssa voi välillä olla rankkaa. Hengailu Sauli Niinistön seurassa voi siis tuntua ihan lepolomalta. Sale ei varmasti paisko ruokaa lattialle tai saa raivareita kättelyjonossa. Jos kuopuksen syntymän jälkeen kaipaat irtiottoa, tervetuloa uudelleen!

Suomessa ei tarvitse siristellä silmiä auringossa tai tarvitse huolehtia UV-vaatteista. Olet saapunut migreenivapaalle vyöhykkeelle! Kuva: Sanomien arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Suomessa ei tarvitse siristellä silmiä auringossa tai tarvitse huolehtia UV-vaatteista. Olet saapunut migreenivapaalle vyöhykkeelle! Kuva: Sanomien arkisto / Pete Aarre-Ahtio