Ennakkoluuloista huolimatta näyttelijä aikoo imettää myös toista lastaan julkisilla paikoilla, kun tarve vaatii.

Näyttelijä Mila Kunis, 32, odottaa toista lastaan näyttelijä Ashton Kutcherin, 38, kanssa. Pariskunnan esikoistyttär Wyatt Isabelle on jo parivuotias.

Nyt Mila paljasti Vanity Fair -lehdelle, että ensimmäisen lapsensa syntymän jälkeen hän sai kohdata runsaasti epämiellyttäviä katseita, koska imetti tytärtään julkisilla paikoilla.

– Se sai aina minun ja puolisoni olon oudoksi. Hämmennyimme, koska ihmiset oikeasti katsoivat meitä tuomitsevasti ja me ajattelimme 'voi hyvä jumala', koska se ei ole millään tavalla seksuaalista, Mila totesi.

Ravintolassa, puistossa ja lentokoneissa

Mila ei kuitenkaan antanut katseiden lannistaa. Hän kertoi haastattelussa, että muiden asenteista huolimatta imetti tytärtään juuri silloin, kun siltä tuntui.

– Imetin lastani kirjaimellisesti kaikkialla. Oli monia kertoja, kun en peittänyt itseäni millään, ja imetin häntä ravintolassa, metrossa, puistossa, lentokentillä ja lentokoneissa.

Hänen mielestään jokaisella on oikeus valita, imettääkö julkisesti vai ei. Vastaus siihen, miksi hän itse päätti tehdä niin, on Milan mukaan yksinkertainen.

– Minun oli ruokittava nälkäinen lapseni. Minun on ruokittava lastani myös julkisesti siitä huolimatta, että ruoka tulee pullon sijaan rinnasta.

”Minun on ruokittava lastani myös julkisesti siitä huolimatta, että ruoka tulee pullon sijaan rinnasta.”

Kulttuurin syytä

Epämiellyttävistä katseista Mila syytti haastattelussa erityisesti ympäröivää kulttuuria, jossa rintoja seksualisoidaan.

– On valitettavaa, että ihmiset suhtautuvat niin ikävästi naisiin, jotka päättävät imettää julkisesti. Kulttuurissamme rintoja seksualisoidaan niin paljon, etteivät ihmiset osaa suhtautua siihen, että joku näyttää rintaansa julkisesti.

”Kulttuurissamme rintoja seksualisoidaan niin paljon, etteivät ihmiset osaa suhtautua siihen, että joku näyttää rintaansa julkisesti.”

Mila kertoi ymmärtävänsä, myös niitä, jotka eivät hyväksy julkisilla paikoilla imettämistä. Oudoista katseista huolimatta hän kuitenkin aikoo imettää myös toista lastaan julkisilla paikoilla, kun tarve vaatii. Hänellä on yksikertainen vinkki siihen, miten julkisesti imettävään naiseen tulisi suhtautua.

– Jos se ei ole sinua varten, älä katso.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

4n julki-imettäjä

Näyttelijä Mila Kunis kohtasi epämiellyttäviä asenteita imettäessään julkisilla paikoilla: ”Jos se ei ole sinua varten, älä katso”......

Kuka IDIOOTTI vertaa imettämistä ja ulostamista. Kyllä olis saanut sut jäädä ruokkimatta lapsena, voi kiesus. Juuri tuollaisten PÄSSIEN takia äidit tuntevat aivan turhaa painetta ympäristöstä imettäettäessä. Imetys pitää lapsen elossa, mutta ilmeisesti sinun tarpeesi on hoidettu vain ulostamalla. Tee kaikille palvelus ja hyppää sieltä idioottilandian korkeimmalta kiveltä pää edeltä, jos sattuisi meneen joku palikka edes kohdalleen.
Lue kommentti
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.

Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen
Sari Salomaan paras kuntouttaja on vuokraheppa Tomppa. Kuva: Katja Lösönen

Suomalaisilla on kivun vuoksi eniten sairauspoissaoloja koko Euroopassa. Nelikymppisen Sari Salomaan työkyvyn vei 20 vuotta kestänyt jalkakipu.

Nyt kävi pahasti, Sari Salomaa tajusi liukastuessaan jäisellä tiellä. Kaatuessa jalasta kuului pamahdus, ja kun Sari koetti nousta ylös, hän huomasi, että jalkaterä sojotti väärään suuntaan.

Oli maaliskuu vuonna 1998. Sari oli 22-vuotias yo-merkonomiopiskelija, kihloissa...