”Jos ero olisi tullut kuin salama kirkkaalta taivaalta, olisin varmaan vieläkin ihan sekaisin, ja jos minulla olisi uusi suhde, se olisi laastari”, Miia Nuutila sanoo. Kuva: Liisa Valonen
”Jos ero olisi tullut kuin salama kirkkaalta taivaalta, olisin varmaan vieläkin ihan sekaisin, ja jos minulla olisi uusi suhde, se olisi laastari”, Miia Nuutila sanoo. Kuva: Liisa Valonen

Näyttelijä Miia Nuutilan lähes 20 vuotta kestänyt avioliitto päättyi eroon vuodenvaihteessa, kun Miia oivalsi, että joskus on parasta päästää irti. – Se suhde ei aina ollut helppo, mutta ero on ollut, Miia sanoo.

Viime syksynä näyttelijä Miia Nuutila, 42, eli kaaottista itsetutkiskelun aikaa, kun lähes 20 vuotta kestänyt avioliitto päättyi eroon.

– Meillä oli aina ollut hyvin vaikea suhde. Nyt, kun minulla on kokemusta muusta, tajuan, että asiat voivat mennä helpomminkin, Miia sanoo.

Eroprosessi sai pontta henkisen valmennuksen ohjaajaksi kouluttavasta Vapaa tie -kurssista, jota Miia ja ex-puoliso kävivät yhdessä. Siellä Miia tajusi, ettei avioliitto ollut sellainen kuin hän toivoi.

– Tajusimme, että emme enää ole sillä tavalla pariskunta. Aina sanotaan, että parisuhde on muuttunut ystävyydeksi, mutta ei se siltäkään tuntunut. Meillä oli aina ollut aika vaikeaa, ja se oli syönyt rakkautta.

Rapistunut rakkaus altisti sille, että elämään ilmestyi ystävä, josta tuli sittemmin myös Miian ex-puolison uusi kumppani.

– Tajusin, että mieshän on ihan rakastunut eikä edes tajua sitä itse, Miia sanoo.

– En missään nimessä syytä siitä häntä. Se oli aidosti hyvä juttu, vaikka silloin se oli ihan hirveä kriisi.

Aluksi Miia tunsi mustasukkaisuutta, mutta tajusi kipuilun jälkeen haluavansa itsekin erota. Päätös syntyi lopullisesti vuodenvaihteessa.

– Minä tein päätöksen, koska tajusin, että minun täytyy päästää tuo ihminen menemään. Sen jälkeen en ole ollut mustasukkainen tai kipuillut asiaa. Hyväksyin sen, annoin periksi.

Miia ei syytä tilanteesta ketään tai tunne katkeruutta. Uusi rakkauskin, Jean S. -yhtyeen solisti Antti Paavilainen, on auttanut siirtymään eteenpäin.

– Jos olisin vain eronnut ja nyt sinkkuna, ehkä pohtisin enemmän syntyjä syviä.

”On lahja, että hän tuli elämäämme”

Miiasta on helpottavaa, että välit entiseen puolisoon ovat nyt hyvät ja selkeät. Miia on hyvissä väleissä myös ex-puolisonsa uuden kumppanin kanssa.

– Olemme kuin siskokset. Se on ihan mielettömän ihmeellistä, Miia sanoo.

– Koen, että on lahja, että hän tuli meidän elämäämme. Se ei ollut onnellista.

Muille ihmisille sopuisan eron ymmärtäminen on ollut vaikeampaa. Kaikki läheiset eivät ole tienneet avioliiton vaikeuksista.

– Ihmiset kysyvät, ihanko oikeasti olen sitä mieltä, että Karin uusi on ihana ihminen. He varmaan ajattelevat, että olen vieläkin sokissa. Se suhde ei aina ollut helppo, mutta ero on ollut.

Miia ehti prosessoida eroa alitajuisesti jo vuosia. Enää puimiseen ei ole tarvetta. Jäljellä on vain helpottunut olo.

– Ehkä olisi tyylikkäämpää erota, olla yksin vähän aikaa ja löytää sitten uudet ihmiset, mutta ei elämä aina mene niin kuin itse suunnittelee.

Vaikka viime syksy oli Miialle kaaottista ja rankkaa aikaa, muutokset olivat väistämättömiä ja kasvattavia.

– Aina sanotaan, että ei se vaihtamalla parane. Se ei ole totta. Jotkut ihmiset vain sopivat paremmin toisilleen.

Lue koko Miia Nuutilan haastattelu Me Naisten numerosta 36/2015!

Tuomas Epäilevä

Näyttelijä Miia Nuutila: ”Ex-mieheni uusi puoliso on minulle kuin sisko”

Jostain toisesta mediasta sain käsityksen, että Nuuttilan ex-puoliso kiinnostui uudesta ihmisestä vasta sen jälkeen, kun Nuuttila oli ilmoittanut haluavansa erota. Jos näin on, niin täytyy vain ihmetellä, miksi Nuuttila tulee julkisuuteen asian kanssa antaen siitä ihan päinvastaisen kuvan. Varsinkin kun Nuuttila on muistaakseni jo aiemmin esitellyt julkisuudessa uuden kumppaninsa. Lukijana koen vaivaantuneisuutt tällaisesta. Olenko joidenkin mielestä niin hölmö, että minulle kannattaa syöttää...
Lue kommentti

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.