Rooli Marilylina toi Michelle Williamsille Oscar-ehdokkuuden. Herkkä näyttelijä tuntee yhä tuskaa lapsensa isän Heath Ledgerin kuolemasta.

Sitä iltaa näyttelijä Michelle Williams ei unohda koskaan. Oli tammikuun 23. päivä vuonna 2008, kun Michelle oli Ruotsin Trollhättanissa kuvaamassa Lukas Moodyssonin ohjaamaa elokuvaa Mammutti. Michelle vietti iltaa hotellihuoneessaan, kun hän sai puhelun: hänen 2-vuotiaan tyttärensä Matilda Rosen isä, näyttelijä Heath Ledger oli kuollut.

Vaikka Michellen ja Heathin parisuhde oli loppunut muutamia kuukausia aiemmin, uutinen oli musertava. Surusta huolimatta vastuuntuntoinen näyttelijä ei jättänyt töitään kesken, sillä Mammutti oli kuvattava loppuun. Heti perään kalenterissa oli buukattuna lukuisia töitä, ja nekin oli pakko hoitaa. Lisäksi Michelle oli nyt yksin vastuussa pienestä tyttärestään. Sisulla hän kuitenkin selvisi.

Tuolla samalla periksiantamattomuudella Michelle on ponnistanut keskelle Hollywoodin menestyksekkäintä näyttelijäkaartia. Parhaillaan hänelle sataa suitsutusta ja kunniaa kiitellystä Marilyn Monroen roolista elokuvassa My Week With Marilyn.

Alkuun Michellen valinta legendaariseksi seksipommiksi yllätti monet. Näyttelijää ei pidetty tarpeeksi yhdennäköisenä täyttämään Marilynin saappaita – saati kurveja. Michelle ei kuitenkaan lannistunut. Viettelevän blondin sijaan hän halusi esittää Marilynin haavoittuvana, epävarmana naisena, joka täytti sisällään olevaa tyhjyyttä huumeilla ja miesten ihailulla.

XS-kokoinen Michelle söi kaikkea mitä halusi tehdäkseen itsestään kurvikkaan ja istui kuvauksissa päivittäin kolme tuntia maskeerattavana. Marilynin muodokkaan pepun hän hankki täytettyjen alusvaatteiden avulla. Michelle myös katsoi kaikki Marilynin elokuvat ja hankki käsiinsä tätä käsittelevät elämäkerrat. Kuukausien ajan hän luki jopa iltasatuja tyttärelleen Marilynin äänellä.

Valmistautuminen kannatti, sillä rooli toi Michellelle himoitun naispääosaehdokkuuden tämän vuoden Oscareissa. Hänet on palkittu Marilynin esittämisestä jo Golden Globella, mikä on useana vuonna enteillyt menestystä myös Oscar-gaalassa.
Michellen maanläheisestä suhtautumisesta hehkutukseen kertoo se, ettei hän edes muistanut, milloin Oscar-ehdokkaat julkistetaan. Vaikka näyttelijät yleensä seuraavat tapahtumaa silmä kovana aamutelevisiosta, Michelle keskittyi vain valmistelemaan nyt kuusivuotiasta tytärtään kouluun.

Omillaan jo 15-vuotiaana

Jo 11-vuotiaana Michelle vaati vanhempiaan kuskaamaan itseään koekuvauksiin, ja osa niistä poikikin töitä. Rooli muun muassa Lassie-elokuvassa sai koulukaverit kateellisiksi, ja Michelleä alettiin kiusata. Ikävien koulukokemusten ja lupaavan näyttelijänuran takia vanhemmat päättivät opettaa -tytärtään kotona.

Michelle peri sisukkuutensa vanhemmiltaan. Hänen äitinsä Carla on sukujuuriltaan norjalainen ja työskenteli toimistotyöntekijänä paikallisessa teatterissa. Isä Larry on sijoittaja-tutkija, joka on pyrkinyt USA:n senaattiinkin, tosin tuloksetta. Isällä oli tapana viedä Michelleä kalastamaan, kehottaa tätä lukemaan kirjoja ja ostaa tälle hyviä lenkkareita, jotta Michelle pitäisi itsestään hyvää huolta.

15-vuotiaana Michelle alkoi haaveilla itsenäisestä elämästä ja muutti omilleen. Hän anoi ja sai laillisen vapautuksen vanhempiensa holhouksesta, jotta ei tarvinnut heiltä lupaa töihinsä. Michelle esitti teatterissa jopa alastonroolin ja tiesi, etteivät vanhemmat olisi hyväksyneet sitä. Kun näyttelijäntöitä ei ollut tarpeeksi, hän työskenteli jäätelönmyyjänä.

Jälkikäteen Michelle myöntää olleensa naiivi itsenäistyessään niin nuorena.

– Nuorena sitä ei tiedä yhtään mitään, vaikka luulee tietävänsä kaiken. Minulla oli tapana tilata kerralla kaksi pizzaa – yksi päivälliseksi ja yksi aamiaiseksi. Olin lapsi aikuisten maailmassa, Michelle on muistellut.

Pikaromanssi ja vauva

Seksikkäät roolit ovat seuranneet Michelleä läpi uran, vaikka hän itse on tavoitellut töitä mieluummin syvällisistä pienen budjetin elokuvista. Ensimmäinen tv-esiintyminen oli Baywatchissa, jossa hän näytteli punaisiin uikkareihin pukeutunutta hengenpelastajaa. Kuuluisuuteen hän nousi roolistaan teinidraamassa Dawson’s Creek. Hän esitti siinä seksikästä pahistyttöä Jen Lindleytä viiden vuoden ajan.

Kauan kaipaamansa vakavan ja uskottavan roolin Michelle nappasi vuonna 2004 menestyselokuvasta Brokeback Mountain. Sivuosasta hän voitti myös ensimmäisen Oscarinsa.
Leffa muutti Michellen elämän paitsi työpuolella myös yksityiselämässä. Hänen vastanäyttelijänsä oli Heath Ledger, eivätkä kipinöivät kemiat jääneet kuvauksissa keneltäkään huomaamatta. Pari alkoi seurustella, kihlautui ja pian Michelle alkoi odottaa vauvaa.

– Ensimmäisessä tapaamisessamme oli jotain yliluonnollista. Kaikki tapahtui hyvin nopeasti. Tavallaan meillä olikin paljon tehtävää, sillä jotenkin tiesimme, ettei meillä tule olemaan paljon aikaa, Michelle on kuvaillut suhdettaan Heathiin.

Kolmen vuoden seurustelun jälkeen Michellen ja Heathin välit alkoivat rakoilla. Pari yritti kaikkensa korjatakseen suhteensa, mutta syyskuussa 2008 he päättivät yhteistuumin erota. Eikä mennyt kuin muutama kuukausi, kun Heath löydettiin menehtyneenä uudesta asunnostaan. Kuolinsyyksi paljastui lääkkeiden yliannostus.

Kun uutinen Heathin kuolemasta tavoitti Michellen, hän murtui. Jälkeenpäin hän on myöntänyt, ettei muista tuosta ajasta paljoakaan. Hän ei kyennyt tekemään töitä vuoteen ja pohti, palaisiko näyttelijäksi enää koskaan.

Surutyötä vaikeuttivat myös paparazzit, jotka piirittivät Michelleä ja Matildaa taukoamatta. Nämä eivät voineet pitkään aikaan lähteä kodistaan ulos ilman valokuvaajavyöryä, ja suojeleva perheenäiti tunsi itsensä nurkkaan ajetuksi.

Suru Matildan puolesta

Heathin kuoleman jälkeen Michelle alkoi tuntea pakottavaa tarvetta löytää rinnalleen uusi mies, koska hän halusi hankkia Matildalle sisaruksen pienellä ikä­erolla. Vuoden ajan hän seurustelikin ohjaaja Spike Jonzen kanssa, mutta suhde ei kestänyt. Nyt hänen huhutaan tapailevan ohjaaja Cary Fugunagaa.

– Halusin todella, että Matildalla olisi omanikäisiään sisaruksia. Mutta toiveeni ei toteutunut, ja nyt se ei ole enää edes mahdollista, koska Matilda on jo kuusivuotias. Joten kärsimättömyyteni syy on nyt poistunut. Jostain syystä se ei ollut meidän onnemme tai tiemme, Michelle on hiljattain kertonut.

Michelle suree myös sitä, ettei Matildalla ole muistoja isästään. Vaikka hän on valmis tarjoamaan tyttärelleen tämän isästä kaiken mahdollisen tiedon, se ei korvaa omaa kokemusta. Michelle onkin todennut, että heidän elämässään tulee aina olemaan Heathin jättämä  suuri aukko.

Silti Michelle tietää miehen nivoutuvan aina osaksi heidän elämäänsä. Heathin mieltymykset ovat vaikuttaneet jopa Michellen hiustyyliin ja tehneet naisesta monen esikuvan. Lyhyttä tukkaa jäljitellään nykyään kaikkialla. Michelle on paljastanut kampauksensa olevan kunnianosoitus Heathille, joka on hänen mukaansa "ainut heteromies, joka on koskaan pitänyt lyhyistä hiuksista".

Oscar-humun jälkeen Michelle aikoo vetäytyä joksikin aikaa julkisuudesta ja keskittyä vain tyttärensä hoitoon. Hän suunnittelee lähtevänsä Matildan kanssa kaksistaan ajelemaan matkailuautolla ympäri Amerikkaa. Tytär on mankunut, että äiti veisi hänet ainakin Grand Canyonille.

Ensi vuonna leffateattereihin tulevassa Ihmemaa Ozissa Michelle näyttelee hyvää noitaa Glindaa, ja hän valitsi roolin nimenomaan Matildaa ajatellen. Tytär viettikin innoissaan kaikki päivät kuvauspaikalla ja uskoo nyt, että äiti osaa ihan oikeasti lentää.

Lähteet: Elle, GQ, Herald Sun, Huffington Post, LA Times, People.com, The Observer.

Oletko samassa tuloluokassa Kerttu Niskasen, Manuela Boscon vai kenties Jutta Gustafsbergin kanssa?  

0–5 000 euroa tienasivat juontaja Axl Smith, laulaja Petra Gargano ja pyöräilijä Lotta Lepistö.

5 001–10 000 euroa tienasivat malli, yrittäjä Lotta Näkyvä ja hiihtäjä Kerttu Niskanen.

10 001–15 000 euroa tienasivat tanssija Jukka Haapalainen ja kestävyysjuoksija Alisa Vainio.

15 001–20 000 euroa tienasivat malli Kirsi Pyrhönen, laulaja James Nikander, eli Musta Barbaari, ja laulaja Jannika Wirtanen, eli Jannika B.

20 001–25 000 euroa tienasivat entinen alppihiihtäjä Kalle Palander ja räppäri Sini-Maria Makkonen, eli Sini Sabotage.

25 001–30 000 euroa tienasivat Miss Suomi 2016 Shirly Karvinen ja laulaja Jonna Tervomaa.

Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.
Laulaja, lauluntekijä Jonna Tervomaan tulot vuonna 2016 olivat 29 193 euroa.

30 001–35 000 euroa tienasivat ruokakirjailija, bloggaaja Hanna Gullichsen ja lumilautailija Enni Rukajärvi.

35 001–40 000 euroa tienasivat mentalisti Noora Karma ja pikaluistelija Mika Poutala.

40 001–45 000 euroa tienasivat malli ja yrittäjä Janina Fry, juontaja sekä koreografi Marco Bjurström ja laulaja Ilkka Lipsanen, eli Danny.

45 001–50 000 euroa tienasivat juontaja ja muusikko Tapio Huuska, eli Cristal Snow, ja tubettaja Maiju Voutilainen, eli Mansikkka.

50 001–55 000 euroa tienasivat näyttelijä Manuela Bosco ja tubettaja Maria Verho, eli Mariieveronica.

55 001–60 000 euroa tienasivat näyttelijä Pihla Viitala ja muusikko Iiro Rantala.

60 001–65 000 euroa tienasivat yrittäjä Kaarina Kivilahti, mallitoimiston johtaja Laila Snellman sekä yrittäjä, juontaja ja malli Anne Kukkohovi.

Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.
Supermood-ekokosmetiikkamerkkiä pyörittävä Anne Kukkohovi tienasi 60 391 euroa.

65 001–70 000 euroa tienasivat näyttelijä Lena Meriläinen ja sarjakuvapiirtäjä Juba Tuomola

70 001–75 000 euroa tienasivat juontaja Anni Hautala ja näyttelijät Antti Holma sekä Antti Luusuaniemi

75 001–80 000 euroa tienasivat juontaja Esko Eerikäinen ja laulaja Saara Aalto.

80 001–85 000 euroa tienasivat näyttelijä Lauri Tilkanen ja bloggaaja Sara Vanninen.

85 001–90 000 euroa tienasivat tanssija, koreografi Jorma Uotinen ja juontajat Jenni Alexandrova ja Kimmo Vehviläinen.

90 001–95 000 euroa tienasivat kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula, kansanedustaja Jani Toivola ja fitness-malli Eevi Teittinen.

95 001–100 000 euroa tienasivat juontaja Jone Nikula ja stand up -koomikko Heli Sutela.

100 001–105 000 euroa tienasivat yrittäjä Jutta Gustafsberg ja radiojuontaja, toimittaja sekä kirjailija Anna Perho.

Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.
Jutta Gustafsberg ansaitsi vuonna 2016 jonkin verran enemmän kuin samalla alalla työskentelevä Jari ”Bull” Mentula.

105 001–110 000 euroa tienasivat juontaja Sami Kuronen, näyttelijä Tiina Lymi ja ohjaaja Antti Jokinen.

110 001–115 000 euroa tienasivat yrityskouluttaja Juhani ”Tami” Tamminen ja sarjakuvapiirtäjä Pertti Jarla.

115 001–120 000 euroa tienasivat koomikko Krisse Salminen, ex-jääkiekkoilija Jere Karalehti, radiojuontaja Juha Perälä ja psykoterapeutti, tietokirjailija Maaret Kallio.

120 001–125 000 euroa tienasivat bloggaaja Natalia Tolmatsova ja laulaja Sanni Kurkisuo.

125 001–130 000 euroa tienasivat muusikko Tuure Kilpeläinen ja näyttelijä Kari Ketonen.

130 001–135 000 euroa tienasivat räppäri, kirjailija Henri Pulkkinen ja näyttelijä Aku Hirviniemi.

135 001–140 000 euroa tienasivat laulaja Thomas Kirjonen, eli Kasmir, ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa.

140 001–145 000 euroa tienasi juontaja Vappu Pimiä.

145 001–150 000 euroa tienasi ohjaaja Aku Louhimies.

150 001–155 000 euroa tienasivat laulajat Toni Wirtanen ja Olli Lindholm sekä juontaja Janne Kataja.

Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.
Juontaja Janne Kataja ylsi vuonna 2016 yli 150 000 euron tuloihin.

155 001–160 000 euroa tienasivat stand up -koomikko Sami Hedberg ja laulaja Maija Vilkkumaa.

160 001–165 000 euroa tienasivat tanssikouluyrittäjä Anitra Ahtola ja laulaja Paula Koivuniemi.

165 001–170 000 euroa tienasi radio- ja tv-juontaja Jari ”Jaajo” Linnonmaa.

170 001–175 000 euroa tienasivat näyttelijä Esko Salminen ja huutokauppakeisari Aki Palsanmäki.

175 001–180 000 euroa tienasivat laulajat Kimmo Laiho, eli Elastinen, ja Jenni Vartiainen sekä ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen.

180 001–185 000 euroa tienasi laulaja Elisa Tiilikainen, eli Elli Haloo.

185 001–190 000 euroa tienasivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius.

190 001–195 000 euroa tienasi entinen painija ja olympiavoittaja Jouko Salomäki.

195 001–200 000 euroa tienasivat laulaja Juha Tapio ja juontaja, toimittaja Tuomas Enbuske.

Yli 200 000 euroa tienasivat muiden muassa räppäri Jare Tiihonen (201 411 euroa), eli Cheek, kirjailija Laura Lindstedt (201 590 euroa) ja laulaja Kaija Kokkola, eli Kaija Koo (313 464 euroa).

Tulot perustuvat vuoden 2016 verotietoihin. Lähde: Ilta-Sanomat.

Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield
Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin poliittisen satiirin taitajana Yle Leaksissa. Huumori sopii hänen mielestään myös kirkkoon. – Tilannetaju on siinä oleellista.

Yhdellä joululaululla on piispa Teemu Laajasalolle, 43, erityinen merkitys. Ei itkeä saa, ei meluta saa avasi show’n joka kerta, kun nuori Teemu kävi isänsä kanssa viihdyttämässä vanhainkodin asukkaita Itä-Helsingissä. Isä esitti joulupukkia, Teemu oli viulua soittava tonttu.

– Kun isäukko ikääntyi, minut upgradattiin joulupukiksi. Esiinnyimme samassa vanhainkodissa ainakin kymmenenä peräkkäisenä jouluna, Teemu kertoo Matkalla minuksi -haastattelussa.

Tänä jouluna estradi on toinen. Laajasalo pitää ensimmäisen joulusaarnansa Helsingin hiippakunnan piispana Helsingin Tuomiokirkossa. Aattohartauden jälkeen piispa viettää joulua perheensä kanssa: hän on kolmen pienen lapsen isä.

– En ole yrittänyt siirtää lapsuudenkotini dynamiikkaa meille, joitain samoja perusarvoja kyllä. Rakkauden, turvallisuuden ja rohkaisun henki ovat esillä omassakin kodissani, hän sanoo.

– Minua kannustettiin ja kehuttiin varmaan vähän liikaakin.

Laajasalo arvioi, että tausta on joskus näyttäytynyt liiallisena itsevarmuutena.

– Olen pitänyt itseäni kaikkien alojen asiantuntijana, joka kertoo vastauksen silloinkin, kun kukaan ei sitä kysy.

Huumoria kirkkoon

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin Kallion kirkkoherrana sekä poliittisen satiirin taitajana television Yle Leaksissa.

– Komedian tekeminen oli minulle rakas harrastus, jota muistelen hyvällä. Enää en voi heilua telkkarissa vitsihahmona. Piispan virkaan se ei sovi.

Hän ajattelee kuitenkin, että myös huumori sopii kirkkoon.

– Kirkkoon ei tulla kuuntelemaan vitsejä, mutta kyllä hauskat jutut sopivat saarnaan. Tilannetaju on siinä oleellista. Ilosanoman asiallahan tässä ollaan.

Miksi Teemu Laajasalo kuvailee itseään hihhuliksi uskonharjoittajaksi? Miksi hän vertaa kirkkoa makkarapakettiin? Tiesitkö, että sama risti on kulkenut Helsingin piispoilla vuodesta 1959? Lue koko haastattelu Me Naisten joulutuplasta 50–51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

  • Helsingin hiippakunnan piispa asuu Helsingissä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.
  • Teologian maisteri, kasvatustieteen tohtori. Edisti Aleppon kellot -kampanjaa Kallion kirkkoherrana. Tuttu ohjelmista Yle Leaks sekä Hyvät ja huonot uutiset.
  • Harrastaa kitaransoittoa. Toiveharrastuksena liikunta: ”Toivon harrastavani liikuntaa, mutta teen sitä liian harvoin.”
  • Saarnaa Helsingin Tuomiokirkon aattohartaudessa 24.12. klo 15.30.