Hiljattain ensimmäisen Oscarinsa saanut Matthew McConaughey oli vuosia romanttisten komedioiden vakiokasvo. Sitten hän päätti alkaa tehdä vain rooleja, joista todella pitää.

Auringon päivettämä Matthew ­McConaughey, 44, seisoo lavalla valkoisessa pikkutakissa, tukka taakse suittuna ja hymyilee leveästi. Kädessään hänellä on kauan haaveilemansa Oscar-patsas. ­Komea näyttelijä on totuttu näkemään hömppäelokuvien hurmurina, ­mutta ­tänä keväänä Matthew ei ole ollut palkintogaalojen kuningas charmikkaan hymynsä ja treenatun ylävartalonsa ­ansiosta.

Sen sijaan mies pokkasi parhaan miespääosan Oscar-pystin ja Golden Globe -palkinnon roolillaan elokuvassa Dallas Buyers Club.  Siinä hän näyttelee elämänjanoista, kuolemaa vastaan kamppailevaa aids-potilasta. Tuolla roolityöllään hän lopullisesti osoitti kuuluvansa kovan liigan näyttelijöihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Rooli Dallas Byers Clubissa toi Matthew’lle viimein Oscar-palkinnon.

Matthew’llä on takanaan yli 20 vuoden näyttelijänura, johon on hömpän ­lisäksi mahtunut niin toiminta- kuin draamarooleja. Harmittoman komistuksen leima on silti määrittänyt häntä vuosi­kaudet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miten Matthew oikeastaan päätyi romanttisten komedioiden vakiokasvoksi ja miten hän pääsi siitä leimasta vihdoin eroon?

Kannibaalista komistukseksi

Matthew kasvoi Uvalden pikkukaupungissa Teksasin osavaltiossa, mistä Hollywoodin ja filmigaalojen loisto oli kaukana. Kukaan tuskin kuvitteli, että lasten­tarhanopettajan ja huoltoaseman omistajan nuorin poika joskus päätyisi näyttelijäksi.

Matthew’n kaksi vanhempaa veljeä olivat seuranneet perheen isän jalanjälkiä ­Teksasin öljybisnekseen, mutta Matthew lähti yliopistoon lukemaan lakia.

Parin opintovuoden jälkeen hänen oli kuitenkin pakko myöntää, etteivät lakipykälät kiinnostaneet tarpeeksi. Niiden pänttääminen vaihtui pian näyttelemisen ja käsikirjoittamisen kursseihin.

– Minua pelotti kertoa päätöksestäni vanhemmilleni, mutta onnekseni he ­tukivat minua täysillä, hän on kertonut.

Elettiin 1990-luvun alkua, ja viihde­bisneksellä meni hyvin. Matthew oli 21-vuotias, kun hän alkoi saada pieniä rooleja mainoksista ja musiikkivideoista. Lopulta ensimmäinen oikea rooli tärppäsi elokuvasta Surutta? Sekaisin vuonna 1993. Alun perin Matthew ­palkattiin siihen lausumaan vain muutama repliikki, mutta kuvausten alettua vuorosanojen määrä moninkertaistui.

Matthew’n sähäkkä suoriutuminen hulttiopojan roolissa ei jäänyt huomiotta. Se näkyi uusina työtilaisuuksina. Matthew nähtiin muun muassa elo­kuvan Teksasin moottorisahamurhat – uusi sukupolvi mielenvikaisena kannibaalina ja vähän myöhemmin hänet ­valittiin elokuvan On aika tappaa pääosaan monen nimekkäämmän näyttelijän ohi.

Aloittelevalla näyttelijällä tuskin olisi voinut käydä parempi mäihä.

– Sitten pääsin tekemään juuri sellaisia elokuvia kuin halusin. Sain valita työni ohjaajan ja tarinan perusteella, ja työskentelin legendaaristen ohjaajien kuin Steven Spielbergin ja Robert ­Zemeckisin kanssa. Ne olivat mahtavia kokemuksia.

Niin Spielbergin Amistadissa kuin ­Zemeckisin Ensimmäisessä yhteydessä  Matthew teki hyvää työtä, mutta vakavat draamaelokuvat eivät tuottaneet tarpeeksi rahaa. Lupaava pöhinä nuoren tähdenalun ympärillä  hiljeni.

– Roolini draamaelokuvissa eivät poikineet lisää töitä, ja vuosituhannen vaihteessa urani oli hiipumassa.

Kunnes Matthew’lle tarjottiin roolia ­filmistä Häät mielessä.

– En ollut koskaan näytellyt romanttisessa komediassa. Ajattelin kuitenkin, että minun on pakko kokeilla jotain ­uutta, jos mielin jatkaa uraani.

Matthew näytteli elokuvassa charmikasta sulhasta, johon häiden suunnittelija ihastuu korviaan myöten. Sekä katsojat että elokuvien tekijät olivat ­aivan yhtä ihastuneita. Yhtäkkiä Matthew’lle alettiin tyrkyttää samantyylisiä rooleja toinen toisensa jälkeen.

– En ole ikinä kironnut roolejani ­romanttisissa komedioissa vaan lähtenyt innolla mukaan. Harvoin katson hömppää, mutta tiedän monien pitävän siitä. Minkä minä sille mahdan, että katsojat haluavat nähdä minut sellaisissa rooleissa?, Matthew sanoi suosion aikaan.

Ennen vaimoaan Matthew ehti deittailla liutaa julkkiskaunottaria. Penelope Cruziin hän rakastui ­yhteisen Sahara-elokuvan kuvauksissa.

2000-luvulla romcomien suurkuluttaja  tuskin välttyi Matthew’n ilkikuriselta virneeltä: se loisti muun muassa elo­kuvissa Kuinka hukata kundi 10 päivässä, Muuttohaluton poikamies ja Pelimiehen painajainen.
Roolit eivät ehkä olleet Matthew’n unelmatöitä, mutta hän on sitkeästi ­puhunut lajityypin puolesta.

– Vaikka romanttiset komediat vaikuttavat pinnallisilta, ne ovat tarkkaan suunniteltuja eikä niissä näytteleminen ole yksinkertaista. Toimintaelokuvissa viuhuvat nyrkit ja luodit, ja homma on siinä. Sen sijaan romcomeissa täytyy olla koko ajan hilpeä tunnelma. Sen ylläpitäminen on vaikeaa ja koko elokuva on pilalla, jos näyttelijät epäonnistuvat.

Karavaanari ja kuumat kaunottaret

Koko Matthew’n elämä ei sentään ole pyörinyt vain uran ympärillä, vaan huomiota ovat saaneet myös ihmissuhdekiemurat ja perheen perustaminen.

Tyttöjen hurmaamisen Matthew osasi jo lukioikäisenä. Koulun päätösvuotenaan hänet valittiin lukionsa komeimmaksi pojaksi. Suosio ei ole siitä hiipunut: vuonna 2005 hänet äänestettiin maailman seksikkäimmäksi mieheksi.

Julkkiskaunottaret ovat viihtyneet Matthew’n seurassa tiukasti. Vuonna 1997 hänen huhuttiin seurustelevan vastanäyttelijänsä Sandra Bullockin kanssa, ja vuonna 2004 mies rakastui Saharan kuvauksissa Penelopen Cruziin. Näyttävä ­pari seurusteli kaksi vuotta, mutta päätyi eroon, kun kaukosuhde Amerikan ja ­Espanjan välillä ei enää toiminut.

”Perhe on tuonut elämääni tasapainon”, kolmen lapsen isä Matthew sanoo. Vierellä vaimo Camila.

Pian Penelopesta erottuaan Matthew tutustui brasilialaismalli Camila Alvesiin, 31. Suhde vakiintui nopeasti, Matthew malttoi asettua, ja seurusteltuaan kaksi vuotta pariskunta sai esikois­poikansa Levin vuonna 2008. Nykyään Levillä on kaksi sisarusta, 4-vuotias Vida sekä vuoden ikäinen Livingston.

Matthew on sanonut arvostavansa tasapainoa, jonka perhe on tuonut.

– Olin aina tiennyt haluavani oman perheen, ja unelmani toteutui. Mutta ajattelen, että lapset tekevät hyvää myös uralleni: he muistuttavat minua siitä, ­ettei unelmointia pidä koskaan lopettaa.

Matthew haluaa kasvattaa lapsensa tutuissa maisemissa. McConaugheyt asuvat Teksasissa kauniin Austin-järven rannalla 7 makuuhuoneen kartanossa. Perheellä on lisäksi loma-asunto Malibussa meren äärellä.

Jotain villeiltä poikamiesvuosilta on kuitenkin säilynyt näihin päiviin. Jo sinkku­aikoinaan Matthew tunnettiin ­karavaanariharrastuksestaan, silloin matkakiesi palveli niin kämppänä Kaliforniassa kuin kulkupelinä Afrikan-reissulla.

Vieläkin Matthew saattaa lähteä tien päälle yksin nollaamaan ajatuksiaan, mutta usein asuntoautoon ahtautuu ­koko viisihenkinen perhe. Niin on taittunut esimerkiksi matka Yhdysvalloista Camilan perheen luo Brasiliaan.

– Viisi ihmistä sulloutuneena yhteen huoneeseen päiväkausiksi voi kuulostaa kamalalta, mutta oikeastaan se on aika hauskaa. Onpahan ainakin lisää tarinoita kerrottavana! Joidenkin mielestä ­karavaanaritouhu ei sovi Hollywood-tähden tyyliin, mutta minä viihdyn pienessä tilassa, Matthew on todennut.

20 kilon laihdutus palkittiin

Neljänkympin rajapyykki on näkynyt Matthew’n elämässä paitsi vakiintumisena myös romanttisen komedioiden hylkäämisenä – ainakin toistaiseksi.

– Nautin rooleistani ja minulle maksettiin niistä hyvin. En ole kuitenkaan varma, haluanko näytellä romanttisissa komedioissa enää. Olen päättänyt ottaa vastaan vain rooleja, jotka todella inspiroivat minua, tähti totesi hiljattain.

Päätös kannatti. Edellisvuosina Matthew on saanut näytellä kylmäveristä palkka­murhaajaa Killer Joessa, murhaa selvittävää toimittajaa The Paperboyssa ja strippiklubin omistajaa Magic Mikessa. Viimeistään aidsia sairastavan Ron Woodroofin rooli Dallas Buyers Clubissa osoitti, miten pitkälle Matthew on valmis menemään rooleissaan.

Ruskettunut ja lihaksikas näyttelijä oli liian terveen näköinen esittääkseen ­vakavasti sairasta. Niinpä Matthew ­keskittyi puolen vuoden ajan vain tuohon rooliin. Hän vältteli aurinkoa ja aloitti rankan laihdutuskuurin.

HBO-kanavan sarjaa True Detective ­pidetään mielenkiintoisimpana tv-tapauksena pitkään aikaan.

Neljän kuukauden ajan päivittäiseen ruoka­valioon kuului vain kaksi munanvalkuaista, yksi vanukas, pieni pala kanaa ja muutama lasi sokeritonta Coca-Colaa.

– Aluksi vaikeinta oli keksiä, mitä ­tekisin ajalla, joka ei kulunut syömiseen tai urheilemiseen. Muuten laihduttaminen oli aluksi helpompaa kuin olin kuvitellut. Mutta kun lopulta painoin vain vähän päälle 60 kiloa, olin niin huonossa kunnossa, että näköni alkoi heiketä. ­Urheillessa olin aivan poikki jo viiden punnerruksen jälkeen.

Matthew’n kova työ kruunattiin palkinnoilla, mutta niiden lisäksi hän lunasti kunnioituksen myös suuren yleisön silmissä. Itse hän tuntee vasta päässeensä hyvään vauhtiin urallaan. Televisiossa pyörii jo ylistetty sarja True Detective ja elokuvapuolella scifipätkä Interstellar odottaa ensi-iltaansa.

– Kun olin 15-vuotias, minulle tärkeä henkilö kysyi, kuka on esikuvani. Vastasin sen olevan minä 10 vuoden päässä. Vastaukseni on edelleen sama. En ­koskaan saavuta esikuvaani, mutta juuri se ajaa minua eteenpäin. Ehkä jonain päivänä päädyn pömppömahaisen ­perheenisän rooliin, mutta tällä hetkellä tunnen itseni nuoremmaksi kuin ­koskaan.

Matthew McCo­naughey

■ Näyttelijä syntyi 4.11.1969 Teksasissa, missä asuu nyky­äänkin vaimonsa Camila Alvesin ja kolmen lapsensa ­kanssa. Pari vihittiin 9.6.2012. Levi on 5-vuotias, Vida 4 ja Livingston 1.
■ Voitti Oscar- ja Golden Globe -palkinnot roolistaan elokuvassa Dallas Buyers Club.
■ Seuraava ­elokuva Interstellar saa ensi-iltansa marraskuussa.
■ Näyttelee HBO:n ylistetyssä sarjassa True Detective.

Sisältö jatkuu mainoksen alla