Näyttelijä Maria Järvenhelmen, 38, ura etenee suunnitellussa aikataulussa, mutta haaveitaan omasta perheestä hän on joutunut lykkäämään.

Ensimmäisenä oven­raossa näkyy pään täydeltä hiuspatukoita. Niitä on sinisiä ja vihreitä, ja niiden ­ympärille tiukoiksi rulliksi on kieputettu valtava määrä punertava tukkaa.

Pehko kuuluu näyttelijä Maria Järvenhelmelle, 38, joka on ­aamun taltuttanut hiuksiaan rullille ja viilettänyt sitten kaupungin halki tälle studion ovelle patukat päässään.

– Olen tällainen tukkavammainen, Maria selittelee leveän hymynsä takaa ja päästää ilmoille naurun, joka terästää ilman nopeasti.

Heti ensimetreiltä Maria antaa vaikutelman ihmisdynamosta, sellaisesta, jonka seurassa ei tavata vaivaannuttavaa hiljaisuutta.

Ikiliikkuja raijaa sisälle vaatekassinsa, kenkäpussukkansa ja viulukotelonsa: tänäänkin päivä päättyy vasta iltamyöhällä bänditreeneihin.

Marian ja neljän rokkiukon Northern light käy parhaillaan neuvotteluja ensimmäisen levynsä julkaisusta, ja ryhmä ­aikoo olla iskussa, kun sen aika koittaa. Maria vastaa musiikin kirjoittamisesta ja on yhtyeensä moottori, mutta rooli ei ole taakka vaan yhden unelman toteutuminen.

Juuri tällaisesta monen ammatin elämisestä hän arjessaan nauttii. Maria on muun muassa urheiluhieroja ja joogavalmentaja.

– Olen vaihtelunhaluinen luonne. ­Todennäköisesti kuolisin pystyyn, jos minut laitettaisiin täysipäiväiseen istuma­työhön, Maria puuskahtaa.

Harkittu Venäjän valloitus

Istumakuolema ei ole nyt uhaksi, sen verran lupaavasti vuosi on alkanut.

Marialla on kaksi isoa kiinnitystä Venäjälle: ensin televisiosarja taidekanavalle ja sen ­perään Dagestanissa kuvattava nuortenfilmi.

Tv-draamassa Maria näyttelee viulistia, joka suunnittelee Stradivariuksen salakuljetusta Suomeen, ja leffassa häntä odottaa itämaisen prinsessan osa. Siihen Maria kutsuttiin viime kesänä, kun hän oli julkaisemassa Venäjällä edellistä työtään, Roolia – toisin sanoen suorittamassa Venäjän valloituksensa ensimmäistä siirtoa.

– Olen aina tehnyt pitkän tähtäimen suunnitelmia, miettinyt missä näkisin itseni viiden vuoden päästä. Haaveista tulee totta vain olemalla määrätietoinen. Venäjän valloituksessa olen vain vuoden myöhässä aikatauluistani, Maria valottaa.

Naispääosa Roolissa oli juuri sellainen kansainvälinen läpimurto, jota Maria oli toivonut. Suureellisen projektin ohjasi arvostettu Konstantin Lopushanski, käsikirjoitusta oli viilattu 32 vuotta ja vastanäyttelijäksi osui Venäjän suurin tähti Maksim Sukhanov.

Hankkeen ympärillä leijui legendaarisen elokuvantekijän ­Andrei Tarkovskin henki: Lopushanski oli kuulunut tämän lähipiirin ja keskustellut tarinasta Tarkovskin kanssa.

– Pääsin tekemään taide-elokuvaa ja elokuvataidetta, mitä Venäjällä ihailen. Työ oli todellinen onnenpotku, mutta ei se osunut kohdalleni vain vahingossa.

Maria oli 20 vuoden ajan vegaani. ”Nyt noudatan intuitiodieettiä eli syön mitä tunnen tarvitsevani. Uskon­to, politiikka ja ruokavalio ovat jokaisen valintoja, joita ei pidä muille tuputtaa.”

Maria kuulostaa virkistävän itse­varmalta ja määrätietoiselta puhuessaan urasuunnitelmistaan.

– Olin yhdeksän, kun päätin ryhtyä näyttelijäksi ja teini-ikäinen, kun tiesin erikoistuvani elokuviin. Isä puhui ­vakaammasta työstä ja ehdotti kauppaopistoa, mutta sanoin, että vielä minä sinulle sihteerihommat näytän. Unelmilleni ei ollut vaihtoehtoja.

Venäjä taas oli tullut tutuksi Marian äidin kautta. Ennen uraansa Elokuvasäätiössä ja Pietari-instituutissa  Kirsi Tykkyläinen opetti Venäjää yliopistolla. Hyvä kielipää on ­periytynyt tyttärelle, joka harrastuksenaan on opiskellut esimerkiksi ­espanjaa.

Venäjään Maria tutustui ensin alakoulun kerhossa, opiskeli kieltä sitten lukiossa ja viilaa nyt sanastoaan entistä sujuvammaksi.

– Jo lapsena kummastelin muiden ryssittelyä. Minulle maa ja sen ihmiset ovat näyttäytyneet lämpiminä. Tiedostin varhain, että jos aikoisin elättää itseni elokuvilla, minun olisi laajennettava ulkomaille, ja Venäjällä työtilaisuuksia riittäisi.

Täällä Suomessa Maria on näytellyt yli 30 elokuvassa: Rukajärven tie, Mosku, Bad Luck Love, Vuosaari, Röllit, Varekset... Roolinsa hän on valinnut niin, että jokainen niistä kelpaisi käyntikortiksi maailmalla.

Tärkein ovien avaaja oli pesti Aki Kaurismäen Laita­kaupungin valoissa vuonna 2006. Se poiki yhteydenottoja muun ­muassa ­Islannista ja Yhdysvalloista, ­mutta vasta Venäjälle Maria sanoi kyllä.

– Tissipimatsurooleja on ollut tarjolla riittämiin, mutta niistä olen kieltäytynyt järjestelmällisesti. Olen aina tiennyt, että jotain Roolin kaltaista tulee vielä kohdalleni enkä olisi saanut tällaista osaa vilauttelemalla tissiä tai pyllyä ­aiemmissa elokuvissa, Maria napauttaa.

Maria Laitakaupungin valoissa 2006.

– Tinkimällä periaatteestani olisin saanut enemmän töitä, mutta en olisi saanut näin hienoja töitä. Aion olla raskaan sarjan ammattilainen vielä seitsemänkymppisenäkin, joten kannattaa valita viisaasti. Kärsivällisyyttäni on koeteltu, mutta nyt tuntuu, että elämä antaa viimein pikku palkinnon sitkeydestäni.

Eikä siinä alastomuudessa sinänsä mitään. Maria sanoo olevansa sujut vartalonsa kanssa, mutta vilauttelu valkokankaalla ei vain ole hänen juttunsa. Muutaman kerran Maria on kävellyt koekuvauksista, kun rooli on paljastunut väärällä tapaa rohkeaksi.

– Niihin tilanteisiin minulla on vakiolause. Sanon, että kuule kun taiteilijuudessani on nyt tämä vaatteet päällä -kausi meneillään. Se toimii aina!

Joogaa ja kummitädin neuvoja

Työstä tuttu periaatteellisuus tai ­oikeammin itsekuri määrittää Marian muutakin elämää. Sitä hän ei sentään elä viisivuotissuunnitelmien mukaan mutta päivittäisiin rutiineihin nojaten.

– Koska freelancerin työelämä on epäsäännöllistä, tarvitsen vastapainoksi sääntöjä. Minulla on nukkumaanmeno- ja heräämisajat, vaikka en olisi lähdössä mihinkään. Samoin kehoa pitää ravita, liikuttaa ja huoltaa. Nautin elämästä eniten, kun se on säännöllistä.

Maria urheilee kuusi kertaa viikossa, vuoroin aerobiclajeja, vesiurheilua, kunto­salia tai lenkkeilyä. Lisäksi hän käy yhtä monta kertaa kehonhuoltotunnilla joogassa tai pilateksessa. Lajit vaihtuvat sen mukaan, mitä keho tuntuu vaativan.

– Ennen olin armoton piiskuri, mutta nykyään kuntoilen intuitiolla. Aikoinaan jooga opetti kuuntelemaan kehoani, ja nyt olen jo joogannut liian kauan tehdäkseni sille enää väkivaltaa.

Urheilu on Marialle tärkein tapa pitää itsensä kuosissa roolien välillä, hiljaisina kausina, kun näyttelijäntöitä ei ole. Niitä jaksoja Maria kutsuu harmaiksi kausiksi.

– Haastavinta on pysyä vireessä silloin, kun kukaan ei tarvitse sinua.

Harmaisiin jaksoihin Maria päätti varautua jo uransa alussa. Hän oli 19-vuotias tuore teatterikoululainen, kun kummitätinsä Galina Jatskina, ­venäläinen näyttelijä ja pedagogi, piti ensimmäisen urapuhuttelun Marialle.

– Galina neuvoi pitämään instrumentin vireessä aina. Roolien väliset ajat, olivat ne kuinka pitkiä ja tuskastuttavia tahansa, olisivat aikaa itsensä kehittämiselle.

Maria oli pikkutytöstä ihaillut Galinaa.

– Kellään ei ollut sellaisia smaragdinvihreitä luomivärejä ja suuria koruja. Galina juoksi joka aamu kymmenen kilometrin lenkin, otti viidentoista minuutin jääkylmän suihkun ja seisoi kymmenen minuuttia päällään – ja näytti upealta.

Harmaina kausinaan Maria on opiskellut kieliä ja uusia ammatteja. Joogaopettajan, tankotanssivalmentajan ja urheiluhierojan työt eivät ole satunnaisia hantti­hommia, vaan Maria näkee niiden täydentävän osaamista näyttelijänä.

– Kun näyttelijänä tutkin ihmisen henkistä puolta, hierojana olen perehtynyt anatomiaan. Ajattelen, että kaikki työni pyörivät ihmistutkimuksen ympärillä vain eri vinkkeleistä, Maria aloittaa.

– Luulin, että näytteleminen on ainoa työ, josta voin saada ekstaattisen onnentunteen. On ollut mieletöntä huomata, että se fiilis on siirtynyt muihinkin töihini. Joogatunnin jälkeen voi olla yhtä taivaallinen olo kuin onnistuneessa roolissa.

Lykkääntyneet lapsihaaveet

Liikunta on ollut Marialle avain myös henkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Nuorempana hän oli masentuvaista sorttia, ja urheilu auttoi pitämään mielen aurinkoisena.

– Urheilu on ollut hyvä tapa hoitaa psyykettäni.

Maria otti rankasti vanhempiensa avioeron, kun oli vielä lapsi. Hän tunsi syyllisyyttä, ja arki kahden kodin välillä heitti pois tasapainosta.

Maria Rölli-elokuvassa 2001.

Teini-iässä ­Maria löysi seuraa ja turvaa jengeistä, niistä tuli perheen korvike ja oma lähipiiri.

– Vaikka vanhemmat tarkoittavat ­yhteishuoltajuudella hyvää, lapsi helposti tuntee olevansa heittopussi, aina reppu selässä menossa kämpästä toiseen. ­Kokemus eroperheen lapsena oli sen verran vittumainen, että olen työstänyt sen vaikutuksia pitkälle aikuiselämääni.

Urheilun rinnalla Maria on turvautunut erilaisiin terapiamuotoihin, purkanut tunteitaan musiikkiin, käynyt keskusteluja ystävien kanssa, lukenut parantavia kirjoja ja viilannut ruokavaliotaan.

– Olen tarttunut kaikkeen, minkä olen ajatellut auttavan. Selviytymisessä ovat tukeneet myös läheiset isovanhemmat sekä syntymälahjana saamani positiivinen elämänasenne, Maria sanoo.

– Sen verran kokemus on heijastellut aikuisikäänkin, että vaikka olen aina haaveillut omasta lapsesta, olen lykännyt perheen perustamista. Uskallan ajatella vanhemmuutta vasta, kun tunnen olevani turvallisessa elämäntilanteessa, vahvassa parisuhteessa ja valmis olemaan varauksettomasti läsnä lapseni elämässä.

Nyt 38-vuotiaana Maria ei suostu ajattelemaan, että ikä olisi este lasten saamiselle. Hän uskoo kuuluvansa niihin naisiin, joista tulee parempia äitejä vasta myöhemmällä iällä. Tärkeämpää on ­ollut löytää henkinen tasapaino ja rinnalle täydellinen luottokumppani.

– Päätin jo nuorena, että minun lasteni isäksi kelpaa vain maailman paras jätkä. Kesti kauan löytää hänet, mutta onnekseni löysin.

Halpiskoruissa Cannesissa

Vaikka Mariassa on suuren diivan ainekset, on helppo uskoa hänen maanläheisyyteensä. Paplarit päässään ja verryttelyhousuissaan tähti kertoo vierastavansa punaisten mattojen gaaloja. Saadessaan kutsun niihin, ensireaktio on: ”Ohhoijaa, hyvästi oma sänky!”

– Muistan elävästi, kun seisoin Cannesin punaisella matolla Akin elokuvan ­aikaan. Olin haaveillut hetkestä vuosia ja minun piti olla onneni kukkuloilla. Sen sijaan olin typertynyt, oloni oli tyhjä, ­Maria puistelee kuin kylmissä väreissään.

– Kaikki se prameus ja salamavalot eivät tunnu yhtikäs miltään. Suurimmat kicksit saan omalla kesämökillämme.

Niinpä Maria ujuttaa humuun ­mukaan omanlaistaan huumoria. Kun Cannesissa filmitähtien koruillakin on omat vartijansa, Maria on painellut ­seassa kahden euron strassit korvissaan.

– Viimeksi Moskovan ensi-illassa en jaksanut taas väsätä tukkaani kampaukselle, joten sutaisin sen kiinni vanhalla rispaantuneella hiusdonitsilla.

Ennen seuraavia Venäjän ensi-iltojaan Maria saanee juhlia yhtä kotimaista julkaisua, kun kuvataiteilija ­Kalervo Palsasta kertova leffa päässee teattereihin. Ehkä. Ensi-iltaa on lykätty moneen otteeseen, näillä näkymin se koittaa syksyllä.

Kalervo Palsa ja kuriton käsi kuvattiin jo kahdeksan vuotta sitten.
Kun filmi viime kesänä näytettiin Rakkautta ja anarkiaa -festivaalin yleisölle, Maria istui katsomossa.

– Aika oli selvästi kullannut muistot, enkä oikein muistanutkaan, miten kiireisessä elämänvaiheessa olin leffan tehnyt. Vaikka tein juuri mitä eniten rakastin, kuvauksissa välillä itkin, kun olin niin kertakaikkisen poikki, Maria muistelee.

Enää sellaista loppuun palamisen uhkaa Maria ei päästä syntymään.

– Harrastan sataprosenttista sydämenkuuntelua ja olen löytänyt tasapainon tekemisiini. Saan vähemmällä hötkyilyllä paljon enemmän aikaiseksi.

Maria Järvenhelmi

■ 14.6.1975 syntynyt näyttelijä ja muusikko asuu Helsingissä.
■ Tekee musiikkia yhtyeessä North­ern light. Esiintynyt mm. Notkean Rotan riveissä.
■ Elokuvadebyytti vuonna 1986: Kuningas lähtee Ranskaan. Muita mm. Laitakaupungin valot, Rööperi, Mosku, Rukajärven tie, Bad Luck Love.

Suomalaiset julkimot muusikoista urheilijoihin ovat mukana jos jonkinmoisessa yritystoiminnassa. Ai missä muka? No ainakin näissä.

Maailman maineeseen noussut saunakokonaisuus

Näyttelijä Jasper Pääkkönen omistaa suositun Löyly-saunakompleksin yhdessä kansanedustaja Antero Vartian kanssa. Helsingin Hernesaaressa sijaitseva Löyly pitää sisällään kolme puulämmitteistä yleistä saunaa sekä ravintolan. Time-lehti listasi vastikään Löylyn yhdeksi maailman sadasta parhaasta nähtävyydestä tällä hetkellä.

Timen top 100 -listaukset ovat melkoinen käsite maailmanlaajuisesti, joten Löyly ja suomalainen saunakulttuuri saavat tätä kautta huomattavaa näkyvyyttä ympäri maailman, Pääkkönen kommentoi.

Perinteikäs hotelli

Pääkkönen ei ole ainoa matkailualalle lähtenyt julkkis. Kansainvälistä mallinuraa luonut Saimi Hoyer lähti silloisen aviomiehensä Thomas Hoyerin kanssa yrittäjäksi Punkaharjun Valtionhotelliin, nykyiseen Hotelli Punkaharjuun, alkuvuodesta 2016. Hän kertoi tuolloin Me Naisille aikovansa osallistua aktiivisesti hotellin toimintaan.

– Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin. Keittiöhommiin en kykene. Sienet ja marjat voin kyllä kerätä.

”Olen varautunut siihen, että teen hotellissa kaikkea mahdollista siivouksesta paperitöihin.”

Hoyerit hakivat tammikuussa eroa, mutta jatkavat siitä huolimatta hotelliyrityksen pyörittämistä yhdessä.

Kulttuurilla höystetty kartano

Myös Aikakoneesta tuttu Sani eli Saija Aartela häärää matkailun parissa. Pitkäaikainen haave majatalon pitämisestä muuttui todeksi, kun hän lähti viime vuoden lopulla luotsaamaan Nakkilassa sijaitsevaa Villilän kartanoa. Sanin myötä paikka sai nimekseen Villilän Kartano ja Kulttuurikeskus, ja sen varalle on suuria suunnitelmia.

– Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille. Myös teatteriesityksien pitäminen kiinnostaa, Sani kertoi Me Naisille helmikuussa.

”Ajatuksena on, että kartano on avoin kaikille.”

Lisää voimavaroja verkon välityksellä

Muillakin laulajilla tuntuu riittävän villejä visioita. Lauri Tähkä perusti kolme vuotta sitten Mielen Melodiat -yrityksen yhdessä fysioterapeutti Mari Ravattisen kanssa. Mielen Melodiat tarjoaa hyvinvointiin liittyviä verkkovalmennuksia sekä yksityishenkilöille että työyhteisöille. Ravattinen on kertonut Parempi bisnes -verkkomediassa, että yhteistyö sai alkunsa, kun Tähkä oli asiakkaana hänen liikuntakeskuksessaan. Valmennusmateriaalina on myös Tähkän itsensä lukemia äänitteitä.

Liikuntapäiväkoti luomuruualla

Jääkiekkoilijana uransa tehnyt Jere Karalahti ja tämän fitnessmallina tutuksi tullut Nanna-puoliso lähtivät alkuvuodesta mukaan yksityisen Aito-päiväkodin perustamiseen. Liikunnalla on olennainen rooli myös Aito-päiväkodissa. Tämän lisäksi päiväkoti panostaa ravintoon: oma kokki valmistaa ruuat luomutuottajien ja yhteistyökumppaneiden raaka-aineista, ja tarjolla on kokkikouluja.

Karalahdet lähtivät päiväkodin taustavaikuttajiksi, koska kokivat sen arvot omikseen. Se tuntui sopivalta paikalta pariskunnan 2-vuotiaalle Jax-pojallekin.

”Mietin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa.”

– Kun tulin vajaa kaksi vuotta sitten äidiksi, aloin kiinnittää enemmän huomiota kavereiden kertomuksiin päiväkotien ruuasta. Mietin jo tuolloin, että vitsi jos joku perustaisi päiväkodin, jossa olisi luomuruokaa ja jossa vaalittaisiin liikunnallista elämäntapaa, laittaisin Jaxin sinne, Nanna kertoi Me Naisille alkuvuodesta.

Talojen piirtelyä

Kun televisiossa viime vuonna pyöri Laurin talot -sarja, nousi Lauri Ylösen innostus arkkitehtuuriin koko kansan tietoisuuteen. Ylösen perustama Alvardag-suunnittelu- ja kiinteistökehitysfirma vastasi ohjelmassa nähtyjen talojen toteuttamisesta. The Rasmus -yhtyeen laulajana maailman maineeseen noussut Ylönen avasi tv-sarjan tiedotteessa aluevaltauksensa taustoja:

– Talojen piirtely on ollut mulle harrastus ja tapa rentoutua musahommien lomassa. Mun kiinnostus arkkitehtuuriin heräsi varsinaisesti 2003, kun rakennutin ensimmäisen oman taloni Helsinkiin.

Koska Ylösellä ei ole arkkitehdin koulutusta hän on saanut osakseen myös kritiikkiä.

– Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni. Olen yrityksen luova johtaja, mutta meillä on paljon eri alojen osaamista. -- Minä ainoastaan johdan tätä laivaa enkä ole tituleerannut itseäni arkkitehdiksi kertaakaan, Ylönen kuvaili rooliaan Me Naisten haastattelussa viime vuonna.

”Perustin suunnittelutoimisto Alvardagin, jotta minulla olisi kanava toteuttaa itseäni.”

Kansainvälinen kosmetiikkasarja

Entinen malli ja viime vuosina pääasiassa tv:stä tuttu Anne Kukkohovi perusti kosmetiikkayritys Supermoodin vuonna 2013.

– Minulta puuttui se oikea ura. Tein monia asioita ja energiani hajosi. Tv-tuotannot ovat väliaikaisia, halusin jotain pysyvämpää, kauneudesta ja hyvinvoinnista kiinnostunut Kukkohovi on kertonut Iltalehdelle.

Luonnonkosmetiikkaan keskittyvä Supermood teki jo pari vuotta sitten suomalaisen ihonhoidon historiaa, kun Space NK -ketju otti Kukkohovin tuotteet myyntiin. Nyt meneillään on Amerikan valloitus. Viime vuonna eronnut Kukkohovi pyörittää yritystä edelleen ex-miehensä Joni Kukkohovin kanssa.

”Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa.”

– Lähdemme kesällä kolmestaan messuille Las Vegasiin tapaamaan asiakkaita ja agentteja. Paradoksaalista, että kun kaikki muu on mennyt, yritys tuntuu olevan nousussa, Anne sanoi toukokuussa viitaten Joniin ja heidän yhteiseen poikaansa Miskaan.

Sielun ja ruumiin ravintoa

Parhaillaan Vain elämää -ohjelmassa nähtävä iskelmätähti Anne Mattila harrastaa intohimoisesti maalaamista. Hän ehti haaveilla kuusi vuotta paikasta, jossa esitellä öljyvärimaalauksiaan, kunnes avasi oman taidekahvilansa kotipaikkakunnallaan Karviassa vuonna 2014.

Mattila kertoo käsintehtyjä herkkuja ja taide-elämyksiä tarjoavasta yrityksestään myös Vain elämää -päivänään.

– Soitin äidilleni -- tästä tulee pikkujuttu vaan, pannulla keität sitä kahvia. Ensimmäisenä kesänä ihmiset löysivät sinne, ja äiti hiki hatussa keitti kahvia sillä pannulla. Muistaakseni siellä kävi muutama tuhat asiakasta ekana vuonna. Siellä kävi viime vuonna 33 000. Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut, hän kertaa ohjelmassa.

”Se mun pieni söpö pannusta keittäminen ei ihan toteutunut.”

Mattilan lisäksi nyrkkeilijä Eva Wahlström on hurahtanut maalaamiseen. Lapsuuden harrastuksensa uudelleen löytänyt Wahlström kertoo Helsingin Uutisten jutussa, että taiteen tekeminen on hänelle vastapainoa urheilulle, joka on ”niin saakelin kovaa, kylmää ja vaativaa”.

Viime keväänä taiteen kandidaatiksi valmistunut Wahlström myy teoksensa. Ensimmäisen näyttely Sielunpintoja on parhaillaan käynnissä Galleria Loopissa, Helsingissä.

Marco Bjurströmillä puolestaan on lusikkansa sopassa ruumiin ravinnon puolella. Hän on osakkaana veljensä Janekin ja tämän vaimon Laura Apukan Pompier-ravintoloissa. Bjurström kertoi kesällä Me Naisille roolinsa ravintoloissa olevan varsin pieni.

– Käyn ravintolassa lähinnä syömässä. Olen toki osakkaana ja suunnittelen uutta, mutta minun mielipiteilläni ei ole siellä hirveästi merkitystä.

”Käyn ravintolassa lähinnä syömässä.”

Treeniä sotureille

Toisenlaista kunnonkohotusta tarjoaa Elastinen. Räppäri on ollut mukana tuomassa Training For Warriors (TFW) -treenimetodia Suomeen. Ensimmäinen periaatetta noudattava kuntosali Suomessa avattiin 2014 ja nykyisin saleja on kaikkiaan kymmenen. Kotimaan TFW-treeneissä viljellään Elastisen samannimisestä hitistä lainattua “hallussa!”-tsemppihuutoa. Elastinen on osakkaana ja hallituksen puheenjohtajana kolme kuntosalia kattavassa TFW Helsingissä.

Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg
Tuure Boelius tunnetaan laulajana ja vloggaajana. Kuva: Jonna Öhrnberg

Youtube-tähti ja laulaja Tuure Boelius muutti 16-vuotiaana kotoa ja on jo pitkään elättänyt itse itsensä. Tanssii tähtien kanssa -treenejä vaikeuttavat ADHD ja balettimaneerit.

Tubettaja ja laulaja Tuure Boelius, 17, on Suomen Tanssii tähtien kanssa -historian nuorin kisaaja. Tuuren CV ei silti välttämättä ole juurikaan lyhyempi kuin kanssakilpailijoilla. 

Tuure keräsi YouTubessa suuren seuraajakunnan nopeasti alettuaan julkaista videoita vuonna 2015. Laulajanuran hän aloitti vuosi sitten kappaleella Eikö sua hävetä. Sitäkin isompi hitti tuli jääkiekon MM-kisojen alla julkaistusta Lätkäjätkä-Villestä, jonka lyriikoissa jääkiekkoilijapoika pussaa toista poikaa. 

Tuure Boelius, mistä saat kaiken energiasi?

– Vaikka olen nuori, tiedostan, että elämme täällä vain kerran. Kai energia tulee siitä, että teen vain sellaisia asioita, joista oikeasti tykkään. Siivoamisesta en kyllä tykkää yhtään, mutta Youtubesta, musiikista ja TTK:sta nautin. 

Siivoaminen Tuuren on silti hoidettava itse, sillä hän muutti jo 16-vuotiaana lapsuudenkodistaan Porista Helsinkiin.

– Koen, että olen kasvanut sen myötä aika paljon. Jos en pese pyykkiä tai tee ruokaa, ei äiti ole sitä tekemässä. Yksin asuminen on tuntunut helpolta, mutta välillä tulee kotiin aika iso ikävä.

”Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa.”

Tuure kertoo tapaavansa perhettään vähintään kahden viikon välein, mutta ehtivänsä hyvin harvoin itse Poriin.

– Välillä ikävöin vanhaa elämääni Porissa, mutta pystyn ehdottomasti paremmin toteuttamaan itseäni pääkaupunkiseudulla.

Pitkä tanssitausta

Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen
Tuure Boelius ja Ansku Bergström ovat tanssipari uudella Tanssii tähtien kanssa -kaudella. Kuva: Sanoma-arkisto / Antti Hämäläinen

Tanssii tähtien kanssa -kisassa Tuurelle voisi povata jopa ennakkosuosikin asemaa. Nuori tubettaja on tottunut ja rohkea esiintyjä, ja lisäksi hänellä on takana kahdeksan vuotta aktiivista tanssiharjoittelua.

Tuure kuitenkin epäilee, että jazztanssi- ja balettitaustasta on hyödyn lisäksi myös paljon haittaa. Balettimaneerien riisumisen lisäksi keskittyminen tuottaa hänelle vaikeuksia tansseja treenatessa.

– Minulla on diagnosoitu ADHD, ja keskittymisen kanssa on hankalaa tietyissä tilanteissa. Jos joku asia tuntuu vaikealta, voi alkaa turhauttaa, hän sanoo.

Itsevarma vuoden homo

Moni muistaa Tuuren kohusta, joka syntyi, kun hänet valittiin Vuoden homoksi helmikuussa 2017. Tunnustus oli seurausta edellisenä vuonna julkaistusta Youtube-videosta, jolla Tuure kertoi homoudestaan. 

Tuolloin 16-vuotiaan Tuuren valinta Vuoden homoksi sai tuntemattomat ihmiset tekemään hänestä lastensuojeluilmoituksia ja perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkaisen ottamaan yhteyttä lapsiasiavaltuutettuun. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kommentoi asiaa Facebookissa kirjoittamalla, että lapsilla on täysi oikeus ilmaista itseään, ja heitä tulee siihen kannustaa.

”Olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä.”

Tuuren itsevarmuutta tapaus ei nujertanut, päin vastoin. Irtoaisiko YouTube-tähdeltä itsetuntovinkki meille vähemmän rohkeille?

– Usko itseesi ja luota siihen, mitä teet. Aika klisee, mutta ainakin omalla kohdalla se on toiminut, hän kannustaa. 

– Jokainen löytää kokeilemalla ja tekemällä ne asiat, jotka tuntuvat omalta. 

Toinen välivuosi

Laulajan- ja tubettajanuran lähdettyä hyvin käyntiin Tuure ei ole aloittanut toisen asteen koulutusta. Nyt menossa on toinen välivuosi peruskoulun jälkeen. 

– Siitä olen kohdannut yllättävän vähän vähättelyä. Tällä hetkellä tuntuu tosi vieraalta, että lähtisin opiskelemaan mitään, tai varsinkaan mitään sellaista, mitä en jo tee, Tuure sanoo. 

Ilman koulutustakin hän on elättänyt itse itsensä jo pidemmän aikaa. Hiljattain hän kertoi Helsingin Sanomille tienaavansa pian enemmän kuin toimitusjohtajaisänsä.

– Saan isältä aika paljon apua ja tukea raha-asioihin. Mietimme yhdessä, minkä verran laitetaan säästöön.

Tuure säästää omaan asuntoon. 

– Se ei ole tämän vuoden juttu, ehkä ensi vuoden, hän sanoo toiveikkaana. 

Tanssii tähtien kanssa sunnuntaisin MTV:llä klo 19.30.