Malla löysi Nymfit-roolistaan itselleen uuden harrastuksen. ”Jousiammunta on täydellistä hetkeen keskitty­mistä.”
Malla löysi Nymfit-roolistaan itselleen uuden harrastuksen. ”Jousiammunta on täydellistä hetkeen keskitty­mistä.”

Näyttelijä Malla Malmivaara sai lapsen vain 20-vuotiaana. Kun nuori äiti pelkäsi uransa tyssäävän vauvan tuloon, kokeneemmat lohduttivat. – Minua kannustettiin, että elämä pitää elää ensin ja muut asiat tulevat perässä.

Babyface. Se on sana, jonka näyttelijä Malla Malmivaara kuulee usein ja jota hän itsekin käyttää kuvaillessaan itseään. Malla ­hihittelee, höpsöttelee ja näyttää vähän kuin teiniltä, joka vasta haaveilee näyttelemisestä.

Hento olemus on kuitenkin vain ­pintaa. Todellisuudessa Malla, 31, on alallaan jo konkari ja yksityiselämässään 10-vuotiaan Oslan äiti.

Malla on törmännyt ikänsä ihmettelyyn, noh, koko ikänsä.

Kun Malla 20-vuotiaana tuoreena äitinä työnteli kaupungilla lastenvaunuja, häntä luultiin oman lapsensa palkatuksi hoitajaksi. Edelleen, kun ihmiset kuulevat Mallan olevan nyt kouluikäisen tyttären äiti, heidän ensireaktionsa on: ei voi pitää paikkaansa, näytät niin nuorelta.

Mallaa muiden kummastelu lähinnä huvittaa.

– Myös oma äitini näyttää ikäistään nuoremmalta ja häneltä on kysytty, olemmeko Oslan kanssa hänen lapsi­aan. Äiti oli tästä hyvin otettu. Minua ei ­hetkauta, vaikka meitä Oslan kanssa luullaan siskoiksi, Malla nauraa.

Mallan ura on tällä hetkellä kovassa nosteessa. Parhaillaan hän esiintyy kahdessa menestyneessä tv-sarjassa: Nelosen Mustissa leskissä Mallalla on yksi ­kolmesta pääroolista. Avausjakso keräsi yli 900 000 katsojaa.

Malla nähdään myös MTV3:n fantasia­sarjassa Nymfit. Sen jakeluoikeudet on myyty jo lähes 50 maahan, mikä tekee sarjasta kaikkien aikojen myydyimmän suomalaisen tv-draaman. ­Sarjaa on jo esitetty muun muassa ­Saksassa ja Italiassa.

– Hassua, että kaikki tapahtuu näin yhtäkkiä. Molemmat sarjat on ehditty kuvata kauan sitten, ja olen tässä välissä ehtinyt olla työttömänäkin. Mutta näin tämä freelancerin ura toimii: välillä on paljon töitä ja välillä ei mitään. Hyvät hermot auttavat jaksamaan epäsäännöllistä arkea.

Mallasta on harmillista, että ­sarjat tulevat televisiosta tismalleen ­samaan aikaan maanantaisin. Tavallaan hän siis kilpailee katsojista ­itsensä kanssa.

– Onneksi toisen sarjan voi katsoa ­televisiosta ja toisen myöhemmin netistä.

Töissä tyttären kanssa

Mustat lesket on Mallalle erityinen työprojekti, sillä hän näyttelee siinä yhdessä tyttärensä kanssa. Sarjassa Mallan rooli­hahmo esittää Oslan kummitätiä, ja Pihla Viitala näyttelee Oslan äitiä.

Malla seurasi tyttärensä itsenäistä työskentelyä kuvauksissa hieman ­hämmentyneenä ja toisaalta suuresti ylpeänä.

– Osla oli ihan pro. Parasta on, ettei oman lapsen kanssa työskentelyssä ollut mitään ihmeellistä, vaan se oli luontevaa ja helppoa. Oli myös liikuttavaa nähdä, kuinka koko työryhmä suojeli häntä. Kun Osla kerran esitti nukkuvaa ja pitkän koulupäivän jälkeen simahtikin oikeasti, kaikki ympärillä hiljenivät.

Kun Osla aikoinaan ilmoitti tulostaan, Malla oli vasta ehtinyt aloittaa opintonsa Teatterikorkeakoulussa. Raskaus oli mieluinen uutinen sekä Mallalle että lapsen isälle.

– Olimme hyvin onnellisia, kun Osla syntyi. Olihan se maailmaa mullistava, mieletön juttu. Lapsen hankkiminen tuntui alusta asti luonnolliselta, olin aina halunnut äidiksi. Oslan synnyttyä tuntui uskomattomalta ajatukselta, että tämä tyyppi on tullut elämääni pysyvästi.

”Osla seuraa työtäni niin läheltä, että hän on kasvanut siihen itsekin”, Malla sanoo tyttärestään.

Samalla opiskelujen keskeytyminen äitiysloman takia huolestutti. Malla ­tunsi velvollisuudekseen palata koulun penkille ja pysytellä muiden opiskelu­kavereiden tahdissa. Hän yritti jatkaa opintojaan ottamalla kolmikuisen vauvan mukaansa kouluun, mutta huomasi ­pian, ettei siitä tullut mitään.

– Alkuun pelkäsin, tipunko koloon, jossa minut luokitellaan pelkästään ­kotiäidiksi. Miten saisin opinnot ja työt pidettyä ­kasassa lapsen kanssa? Kun ­purin huoltani koulun professoreille, he onneksi lohduttivat, että elämä pitää elää ensin ja muut asiat tulevat sen jälkeen.

Alkuhaparoinnin jälkeen Malla ­ymmärsi, ettei vauvasta seuraisi uralle haittaa. Oikeastaan pieni aikalisä teki hyvää opinnoille ja Mallalle itselleenkin.

– Teatterikorkeassa keskitytään täysin vain omaan itseen aina kävelytyylin luomisesta lähtien. Oli hyvä hetkeksi hypätä irti itsekeskeisestä elämästä ja tavallaan maadoittua. Äidiksi tulo toi elämääni suhteellisuudentajua ja uutta itsetuntemusta.

Teatterikorkean aikoina Malla vaihtoi kutsumanimeään, mutta virallisissa
papereissa hän kulkee edelleen ­nimellä Laura. Myös Mallan pikkuserkku ja kaima Laura Malmivaara tunnetaan näyttelijänä, ja Malla halusi varmistaa, ettei heitä sekoiteta.

Laura ja Malla eivät ole paljon tekemisissä keskenään, mutta ovat aikanaan näytelleet yhteisessä tv-sarjassa Espoo, Espoo.

Jo loppui vähättely

Mallan uralla on lopulta ollut enemmän hyötyä kuin haittaa siitä, että hän tuli äidiksi jo nuorena. Keskustelut muiden näyttelijöiden ja työkavereiden kanssa vanhemmuuteen liittyvistä asioista ovat syventäneet yhteenkuuluvuuden tunnetta kollegoiden kesken.

– Tytöttely ja vähättely loppuivat, kun minusta tuli äiti. Ihmiset tajusivat, että kun huolehdin toisesta ihmisestä, ­minun on osattava priorisoida ja organisoida asioita paremmin. Tuntuu hyvältä näyttää muille, että minulla on muutakin elämänkokemusta kuin työ.

Malla kertoo aina pitäneensä lapsista, ja hänellä on pari kummilasta. Sitä ­mukaa kun ystävät ovat saaneet lapsia, Malla on ollut tukemassa kavereitaan uudessa roolissa päästämällä väsyneen äidin hetkeksi ulos ja huolehtimalla vauvasta sen aikaa.

– Ihmisiä pitää vähän potkia tekemään muitakin juttuja kuin vain suorittamaan pikkulapsiarkea. Ei elämä lopu lapseen, vaan vauvan voi ottaa kaikkialle mukaan.

Mallasta tuntuu häkellyttävältä, että oma tytär on jo menevä koululainen.

Oslan suurta hupia on antaa äidilleen pukeutumisvinkkejä, naiset kulkevat yhdessä kaupungilla, ja Osla tekee osuvia huomioita maailmasta. Viimeksi Osla ihmetteli, miksi vähän vanhemmat nuoret hengailevat kauppakeskuksissa tekemättä mitään.

– Juurihan Osla oli ihan pieni. On ­vaikea uskoa ajan kulua, Malla huokaa.

Mitä äidit edellä...

Malla teki näyttelijändebyyttinsä jo neli­vuotiaana enkelinsiivet selässä. Hänen äitinsä Hanna Liinoja esiintyi tuolloin Jyväskylän kaupunginteatterissa, ja Mallakin pääsi lavalle lasten satunäytelmiin.

Pyöriessään äidin kanssa teatterissa Malla näki, ettei näyttelijän ammatti ole pelkkää parrasvaloissa paistattelua. Työrytmi oli kiireinen. Äiti painui aamuisin teatterille harjoituksiin, tuli päivällä ­pariksi tunniksi huoltamaan perhettä ja lähti illaksi esitykseen.

Koska äidillä oli välillä vähän liiankin kiire, Malla oppi jo nuorena omatoimiseksi. Hän vierastaa ajatusta, että ­nykyvanhemmat kuskaavat lapsiaan kouluun ja harrastuksiin. Itsehän niihin kuuluisi mennä.

– Kun aloin haaveilla näyttelemisestä, äitini sanoi, että mieti nyt vielä. Silti ­valitsin tämän tien. Äidiltä opin alasta paljon käytännön asioita – vaikkapa
teatterissa työskentelevien ihmisten välistä ryhmädynamiikkaa ei voi opettaa koulussa.

Näyttelijän uran varjopuolista Malla ei vielä ole halunnut puhua omalle tyttärelleen. Jos Oslasta tulee isona näyttelijä, Malla aikoo tukea häntä.

– Tämä ala on täynnä ihanan hulluja tyyppejä. Näyttelijän työssä oppii tulemaan toimeen monenlaisten ihmisten kanssa.

Kimppakämppä ja kotibileitä

Näyttelijäntyön lisäksi Malla tunnetaan musiikistaan. Hän on keikkaillut ja ­julkaissut albumin artistinimellä Belle Who, tosin nyt musiikkiprojekti on ­tauolla.

Musiikki on Mallalle ennen kaikkea intohimo, jota tehdään silloin kun hyvältä tuntuu. Näyttelijänhommista tulee varsinainen palkka.

Musikaalisuus tulee Mallan isältä, soolosellisti Juha Malmivaaralta.

Mallan nuoruudessa isä soitti kvintetissä, johon kuului saksalainen viulisti. Kun isä kävi usein esiintymässä Saksassa, Malla kiersi mukana. Vanhemmat erosivat, kun Malla oli nelivuotias.

Isänsä kanssa Malla näki ikimuistoisia paikkoja Itävallan linnoista Berliinin kauniisiin konserttisaleihin. Kesiä vietettiin usein viulistiystävän luona Berliinissä. Siellä Malla leikki, sävelsi lauluja ja ­kuvasi elokuvia videokamerallaan.

Isän kanssa matkustelu sekä äidin omatoimisuuteen kannustanut kasvatus koulivat Mallaa niin, että hän muutti omilleen jo 15-vuotiaana. Hän asui ­Jyväskylässä, kunnes pääsi musiikkilukioon Kuopioon.

Muuttaessaan Malla suostutteli ­vanhempansa ajatukseen, että kimppakämpässä asuisi myös kaksi kitaristi­poikaa. Poikien isät olivat pappeja, kuten myös Mallan ukki.

– Kyselin isältäni, että ei kai olisi huono asia asua yhdessä kilttien papinpoikien kanssa. Isä tokaisi, että nehän ovat niitä pahimpia, hän kun oli itsekin papin lapsi. Nämä pojat olivat kuitenkin perhetuttujamme, joten sain luvan muuttoon, Malla virnistää.

Lukiovuodet olivat villiä aikaa. Kun valvovia silmiä ei ollut, kaverit pyörivät Mallan kämpillä ja kotibileet olivat ­ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Valtaosa Mallan ystävistä oli häntä vanhempia, mikä teki meiningistä entistä vauhdikkaampaa.

– Ne ajat olivat riemukkaita. Oli mahtavaa, kun sosiaalinen elämäni vapautui ja pääsin omieni pariin. Oli hienoa olla ihmisten kanssa, joilla oli samanlaisia tavoitteita. Ihana rehtorimmekaan ei kauhistellut juhlimistamme vaan ­ymmärsi, että bileet virkistävät.

Monen ilmeen Malla

Nykyään Malla on kiitollinen, että hän on saanut näytellä monipuolisia rooleja. Nytkin Mustat lesket ja Nymfit ovat ­keskenään erilaisia töitä.

Mustissa leskissä Mallan roolihahmo, alkuun pinnalliselta vaikuttava Kirsi, on onneton miehensä pitkään jatkuneen masennuksen takia.

Osla näyttelee Mustissa Leskissä Pihla Viitalan (kesk.) tytärtä ja Mallan kummilasta. Vasemmalla Wanda Dubiel.

Masennus on aiheena tuttu myös Mallalle: läheinen ystävä on kärsinyt siitä. Mallaa suututtaa, jos masennusta ei ajatella sairautena vaan ihmisen omana heikkoutena.

– Masennukseen suhtaudutaan vähätellen ja masentunutta pidetään hulluna, vaikka kyse on lääketieteellisestä sairaudesta. Ihmiset eivät myöskään osaa sosiaalisesti kohdata masentunutta ihmistä vaan välttelevät tätä. Eihän niin pitäisi olla.

Nymfit puolestaan perustuu kreikkalaiseen mytologiaan, ja siinä kauniit ja kuolemattomat nymfit elävät nyky­päivän Helsingissä.

Malla esittää norjalaista vuorinymfiä Frida Fredriksdottiria, joka on koulutettu soturi.

– Fantasia voi ajatuksena kuulostaa omituiselta, mutta roolin omaksuminen oli helppoa, kun vain päätin uskoa tarinan.

Myös tosielämässä Mallaa odottavat erilaiset ja kartoittamattomatkin roolit. Hänen seuraava urakkansa on auttaa ystävän yritystä, jonka sisäisiä ristiriitatilanteita Malla yrittää purkaa. Jotenkin tuntuu, että tällä babyfacella on siihen sopivat edellytykset

Malla Malmivaara

■ Syntyi 10.12.1982 Jyväs­kylässä, asuu Helsingissä. Tytär Osla on 10-vuotias.
■ Näytellyt muun muassa elokuvissa Kielletty hedelmä ja Vuonna -85.
■ Näyttelijä Tapio Liinoja on Mallan eno, Laura Malmivaara pikkuserkku.
■ Tehnyt musiikkia artisti­nimellä Belle Who.
■ Harrastaa jousiammuntaa, balettia ja pilatesta.
■ Mustat lesket Nelosella ja Nymfit MTV3:lla maanantaisin klo 21.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony
Fardon-hevonen on Anna-Julia Kontion ”elämän opettaja”. Kuva Team Harmony

Ylöjärveläinen Anna-Julia Kontio sanoo, että hän on opetellut suodattamaan ikävät asiat.

Esteratsastaja Anna-Julia Kontio on juuri lopettanut aamupalaansa ja siirtymässä autoon, kun hän vastaa puhelimeen Belgiassa.

– Odota, kerron autonkuljettajalle osoitteen, niin jatketaan sitten, hän huikkaa melkein heti.

Autonkuljettaja vie Anna-Julian kohti kisapaikkaa Belgian Bonheidenissa. Tällaista on hänen elämänsä sen jälkeen, kun Jordanian prinsessa Haya Bint al-Hussein halusi Anna-Julian töihin Team Harmony -talliinsa. Työtarjous tuntui Anna-Juliasta hetkittäin epätodelliselta.

– Se oli todellinen yllätys, huima tilaisuus, josta en voinut kieltäytyä. Tämä on palkinto kovasta työstäni ja huomattava kunnianosoitus, hän kertoo.

Anna-Julia on työskennellyt uudessa tallissa nyt neljä kuukautta. Lukuisat kilpailut rytmittävät arkea: ensi viikolla hän käy nopeasti piipahtamassa Suomessa ja sen jälkeen kisailee Oslossa.

Eron jälkeen huippuhommiin

Vielä pari vuotta sitten Anna-Julia kävi läpi epävarmaa ja raskasta vaihetta elämässään. Syksyllä 2016 Anna-Julia erosi silloisesta miesystävästään, sveitsiläisestä Martin Fuchsista. Hetkessä hän menetti myös työnsä Fuchsien tallilla, muut hevoset ja kotinsa. Sen jälkeen hän ilmoitti lopettavansa kilparatsastamisen ja muutti hetkeksi Ylöjärvelle, mistä hän oli lähtenyt edellisen kerran vuonna 2011.

Nyt tilanne on täysin toinen: Team Harmony -sopimus vei Anna-Julian tämän vuoden kesällä Englantiin. Siellä 27-vuotiaan ammattiratsastajan taustalla toimii noin 20 henkilön tiimi,  ja hänellä on seitsemän hevosta. Niistä tärkein on 17-vuotias Fardon.

– Fardon on elämäni opettaja ja tärkeä tekijä urallani. Se on vielä erinomaisessa kilpailukunnossa, Anna-Julia kertoo.

 

Vaitonainen varakkaasta tiimistä

Tällä hetkellä kilpailut vievät Anna-Juliaa ympäri Eurooppaa. Kun Anna-Julia ehtii viettää aikaansa Englannin-kodissaan Suffolkin Newmarketissa, hän nauttii muun muassa kokkailemisesta ja suomalaisista televisio-ohjelmista. Siellä hän ajaa omalla autollaan. Mutta kisapäivien tapaan esteratsastajan aikataulut ovat säännöllisen tarkkoja kotonakin: 

– Herään siinä viiden–kuuden maissa, ja teen kotona ensimmäiseksi lihaskuntotreenit.  Tallille menen seitsemän maissa ja alan heti ratsastaa. Usein ratsastan yhteen putkeen iltapäivään saakka enkä pidä mitään taukoja. Nukkumaan menen kotona yleensä melko aikaisin, yhdeksältä illalla. 

”Raha ei näy tallissa mitenkään erityisemmin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa ja vaatii paljon myös henkistä treenaamista.”

Niin kilpailuissa kuin Suffolkin talleilla Anna-Julia sanoo tapaavansa usein Jordanian prinsessa Hayan, jota hän kuvailee mukavaksi. Jordanian prinsessa Haya on yksi edesmenneen Jordanian kuningas Husseinin tyttäristä ja muun muassa entinen olympiatason kilparatsastaja.

– Raha ei näy tässä tallissa oikeastaan mitenkään erityisemmin. Kaikki toimii, niin kuin kilpaurheilussa pitääkin. Tiimi on tietenkin varakas, mutta sen rakentaminen täydelliseksi vie aina aikansa.

Toinen Team Harmonyn tallissa kilpaileva esteratsastaja on irlantilainen Peter Moloney. Tällä hetkellä Anna-Julian valmentajana toimii Markus Fuchs, joka on hänen ex-miesystävänsä sukulainen. Markuksen veli, Thomas Fuchs, oli aikoinaan 4,5 vuotta Anna-Julian työnantaja.

– Thomas on ollut urallani isoin vaikuttaja, ja hänen opeistaan saan olla ikuisesti kiitollinen, Anna-Julia kertoo.

 

Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony
Kahden vuoden tauon jälkeen Anna-Julia kisaa lokakuussa taas Helsinki International Horse Show’ssa. Tämä kuva on arkistokuva Fardonin kanssa. Kuva: Team Harmony

 

Jatkuvaa itsensä likoon laittamista

Kun Anna-Julia pääsi ensimmäisen kerran hevosen selkään ja oppi puhumaan, hänellä oli mielessä vain yksi asia:

– Tiesin jo lapsena, että minusta tulee joskus kilparatsastaja. Siitä asti olen elänyt tätä unelmaani ja elän sitä yhä, mutta usein unohdetaan, että tämä on kovaa työtä ja urheilua. Tämä on jatkuvaa itsensä kehittämistä ja itsensä likoon laittamista. Olen elänyt rankkoja aikoja. Edelleenkin joskus jotkut asiat ärsyttävät, mutta tiedän, että en voi vaikuttaa kaikkeen. Siksi olen opetellut suodattamaan ikävät asiat, ottamaan niistä tarvittavan opin ja keskittymään hyviin asioihin.

Ylöjärvi esiintyy Anna-Julian puheessa usein. Se on paikka, jossa hän näkee rakkaitaan ja pääsee nollaamaan rankkojen kisojen välissä. Perheenjäsenet kulkevat välillä myös Anna-Julian mukana kisoissa ja ovat hänen mukaansa valmiita matkustamaan minne tahansa.

– En sinänsä ikävöi Suomea eikä minulla ole varsinaista koti-ikävää. Siskoni lapsia kaipaan tosin joka päivä. Monia ihmisiä olisi kiva nähdä useammin, mutta en harmittele sitä. Olen hyväksynyt, että jos haluan työskennellä huipulla, minun täytyy asua muualla.
 

Anna-Julia ”Juuli” Kontio x 3

  1. Vuonna 1991 syntynyt  kilparatsastaja Ylöjärveltä.
  2. Äiti Tuula Kontio on menestynyt esteratsastaja, joka pitää tallia Ylöjärvellä. Isä Jorma Kontio tunnetaan yli 10 000 voittoa saavuttaneena raviohjastajana, asuu Ruotsissa. Vanhemmat erosivat, kun Juuli oli kaksivuotias.
  3. Juulin uraa voi seurata muun muassa Facebookissa ja Instagramissa.

Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto
Anna-Julia Kontio kertoo, ettei koti-ikävä vaivaa häntä maailmalla, mutta mielellään hän näkee rakkaitaan aina kuin mahdollista. Kuva: Sanoma arkisto