"Minulla ei ole hajuakaan, mitä teen kymmenen vuoden päästä. Se voi kuulostaa alakuloiselta, mutta minusta ajatus tuntuu vapauttavalta." Kuva: Jouni Harala
"Minulla ei ole hajuakaan, mitä teen kymmenen vuoden päästä. Se voi kuulostaa alakuloiselta, mutta minusta ajatus tuntuu vapauttavalta." Kuva: Jouni Harala

Vielä kesällä näyttelijä, valokuvaaja Laura Malmivaara, 41, kertoi seurustelustaan taiteilijamiehen kanssa, mutta nyt hän kutsuu itseään yksineläjäksi. Vakitöistään virkavapaalle jättäytynyt Laura pohtii nelikymppisyyttään Matkalla minuksi -haastattelussa.

–Täytin sunnuntaina 41 vuotta. Nelkytyks, minä, nuori ihminen! Olen hädin tuskin selvinnyt siitä, että täytin neljäkymmentä, ja nyt olen jo menossa kohti viittäkymppiä, Laura Malmivaara sanoo.

Laura kertoo käyneensä läpi kuluneita vuosia ja katsovansa enemmän taakseni kuin eteenpäin.

– Tulevaisuuden ajattelu tuntuu vaikealta: en tiedä yhtään, mitä minulla on edessäni.

Laura sanoo avioeronsa jälkeisten vuosien muokanneen häntä eniten. Hänen ja ohjaaja Aku Louhimiehen erosta on viisi vuotta.

– Kun jäin eron jälkeen yksin, otin monta jättimäistä harppausta. Olen aika kaukana siitä ihmisestä, joka olin ennen eroa. Kun avioliiton jälkeen alkaa yksin kantaa vastuuta arjesta, se kasvattaa ja muokkaa väkisin.

Nykyään Lauran arki jakaantuu elämään lasten kanssa ja ilman lapsia.

– Olen tottunut elämään ilman miestä, mutta en koskaan totu aikoihin ilman lapsiani. En enää muserru, kun he lähtevät isälleen, mutta joka kerta se tekee kipeää, vaikka olen ollut tässä elämäntilanteessa jo pitkään.

Vielä kesällä Laura kertoi seurustelusuhteestaan, mutta nyt hän kuvailee itseään yksineläjäksi.

– Tässä iässä uusien ihmissuhteiden luominen on vaikeaa. Vaikka ei enää ole perheenperustamiseen liittyviä haaveita, ei se silti koskaan seesteiseltä tunnu, kun kaksi ihmistä yrittää yhdistää arkensa. Olen oivaltanut, ettei kukaan toinen ihminen ole ratkaisu mielenrauhan löytymiseen. En etsi ketään ratkaisemaan elämääni, Laura toteaa.

Mitä ura metkitsee Lauralle? Millainen äiti hän kuvittelee olevansa? Lue koko haastattelu Me Naisista 44/2014.

Kassiratsia! Katso videolta, mitä Lauran käsilaukusta löytyi?

Lue myös:

Rakastunut Laura Malmivaara: "En pysty esittämään vaikeasti tavoiteltavaa"

Laura Malmivaara: "Ystävien seurassa en tarvitse minkäänlaista kuorta"

Laura Malmivaara: "Nyt elän hetken kerrallaan"

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.