Kirjailija Niina Repo ja näyttelijä-ohjaaja Mikko Kouki voittivat yhdessä Niinan vakavan sairauden. Seuraava haaste on Mikon muutto Ouluun.

Kuvat Karoliina Paatos

Kirjailija Niina Revon, 40, ja näyttelijä-ohjaaja Mikko Koukin, 44, alkuvuosi on ollut kiireinen. Niinan ja Mikon yhdessä Aku Louhimiehen kanssa käsikirjoittama elokuva Vuosaari on juuri saanut ensi-iltansa. Mikko on painanut pitkää päivää Kakola-musikaalin parissa, jonka hän ohjaa Turun kaupunginteatteriin.

Luovaa kirjoittamista Turun yliopistossa opettava Niina on aloitellut väitöskirjan tekoa päivätyönsä ohessa. Lisäksi Mikko on valmistellut muuttoa Ouluun kaupunginteatterin taiteelliseksi johtajaksi. Mikko vaihtaa maisemaa heti, kun Kakola helmikuun puolivälissä saa ensi-iltansa.

Niina ja lapset jäävät Turkuun. Ajatus osa-aikaisesta kaukosuhteesta ei kuitenkaan hermostuta pariskuntaa, sillä he ovat selvinneet vuosien varrella paljon tiukemmistakin paikoista, esimerkiksi viisi vuotta sitten, kun Niina sairastui rintasyöpään.

Sairaus pani pariskunnan miettimään, mikä on oikeasti tärkeää ja mistä täytyy pitää huolta. Vastaus oli helppo: perhe.

– Sairastuminen kasvatti luottamusta, koska oli käytävä sekin keskustelu, että toisen on otettava vastuu sitten, jos toinen on poissa. Parasta tukea oli se, että Mikko vakuutti arjen hoituvan, Niina sanoo.

Niina voi nyt hyvin, mutta hän käy edelleen säännöllisesti seurannoissa. Pelko uudelleen sairastumisesta ei ole enää päivittäin kummankaan mielessä.

Niinaa lohduttaa ajatus, että vastoinkäymiset kuuluvat elämään. Niitä tulee kaikille, siihen ei voi itse vaikuttaa.

– On vain otettava ne vastaan ja yritettävä parhaansa. Ei elämän, tai avioliiton, tarvitsekaan olla helppoa, Niina sanoo.

Uusi koetinkivi

Kun Mikko aloittaa työt Oulussa, hän aikoo viettää viikosta neljä päivää pohjoisessa ja kolme kotona. Erillään eläminen on tuttua  jo suhteen alusta, kun mies freelancerina suhasi ympäri Suomea. 

– Kun nyt katson kalenteria, niin eipä Mikko paljon sen enempää ole tähänkään asti ollut kotona, Niina tuumaa.

Yhdeksän vuotta Turun Linnateatteria johtanut Mikko oli etsinyt uutta ammatillista haastetta jo jonkin aikaa. Kun sellaista tarjottiin Oulusta, olisi tuntunut hullulta jättää tilaisuus käyttämättä.

Vaikka muutos vähän jännittää, Niina uskoo selviänsä perheen arjen pyörittämisestä yksinkin. Pojat ovat jo mukavan ikäisiä ja hyväluontoisia kavereita. Kun vanhempi vielä syksyllä saa mopoauton, kuljetusrumba harrastuksiin helpottuu.

– Tiedämme, että riidat voivat lisääntyä, kun toinen on keikkatöissä, mutta luulen, että jos tiedostamme sen, voimme ehkä välttää niitä. Eihän siinä ole järjen hiventäkään, että vähä yhteinen aika käytetään torailuun, Niina sanoo.


Apocalyptica-yhtyeen Eicca Toppinen ja vaimo Kirsi Ylijoki viihtyvät hyvin yhdessä. Toisaalta myös itsenäinen aika tekee kummallekin hyvää.

Muusikko Eicca Toppinen suuntaa ensi viikolla yhtyeensä Apocalyptican kanssa Amerikan-kiertueelle. Yli 20 vuotta keikoilla kiertänyt Eicca on tottunut olemaan tien päällä. Nykyisellä, vuoden kestäneellä kiertueella keikkoja on ollut 130 eri puolilla maailmaa.

– Kyllä ikä välillä alkaa tuntua. Kiertueella jaksan painaa, mutta kotona palautuminen kestää pitempään. Juuri tulin Venäjältä, ja palautumiseen meni neljä viikkoa.

Eicca on ollut vaimonsa, näyttelijä Kirsi Ylijoen kanssa yhdessä 21 vuotta. Eican kiertue-elämä on ollut aina parin arkea.

– On toista aina ollut kauhea ikävä. Olemme ja viihdymme tosi paljon yhdessä. Vapaallakin lähdemme mielellämme ulos juuri yhdessä. Meillä on niin vahva symbioosi, joten on ihan hyvä, että meillä on myös nämä itsenäiset ajat. Homma on toiminut hyvin ja toimii edelleen.

”On toista aina ollut kauhea ikävä.”

Parilla on 16- ja 19-vuotiaat pojat. Joitakin vuosia sitten kiertue-elämä oli haastavampaa.

– Kun pojat olivat pienempiä, piti tehdä töitä, että sain oman paikkani takaisin. Pienille kuukausi on elämän pituinen aika.

– Tunnen yhä palatessani olevani vähän velvollinen korvaamaan menetettyä aikaa. Jos jet lag on tulossa, pusken vastaan. Kun tulen himaan, en oleta, että minua kohdellaan mitenkään eri lailla. Päinvastoin. Kun tulen kotiin, yritän olla häiritsemättä heidän arkeaan. Alan tehdä ruokaa ja kuskata lapsia ihan normaalisti.

Laatuaikaa kotona

Muusikko on pitänyt myös reissuvapaan vuoden. Sen aikana hän huomasi, että viihtyy hyvin kotona.

– Ei minulle tullut silloin oloa, että on pakko päästä kiertämään. Onneksi Kirsikään ei sanonut, että lähde siitä jo hemmettiin.

Eicalla on läheiset välit poikiensa kanssa.

– En ajattele niinkään, että miten usein näemme, vaan sitä, miten ja millä tasolla kohtaamme, Eicca kertoi tiistaina Red Carpet -elokuvafestivaalin tiedotustilaisuudessa. Apocalyptica yksi elo-syyskuun vaihteessa Hyvinkäällä pidettävän tapahtuman esiintyjistä.

Tuomas Enbusken naisystävä Sarian Antila kehuu rakastaan Instagramissa.

Toimittaja Tuomas Enbusken, 40, naisystävä Sarian Antila kertoo julkisella Instagram-tilillään, mihin ihastui Tuomaksessa. Sarian on julkaissut kuvan viikko sitten ja kertoo kuvatekstissä myös, miten parin suhde sai alkunsa. Tuomas on kertonut aikaisemmin tv:ssä, että pari on seurustellut vuoden. 

”Maailman ihanin ja ihmeellisin friikki.”

– Vuosi sitten tapasin Tavastialla tyypin, joka hilautui koko ajan viereen ja kertoi rakastavansa Itä-Pasilaa ja monia muita asioita, joita minäkin. Tyypistä paljastui maailman ihanin ja ihmeellisin friikki, joka saa mut nauramaan pelkällä olemassaolollaan ja jonka kanssa kaikki on mahdollista. Onnea elämäsi parhaasta vuodesta @tuomasenbuske, Sarian on kirjoittanut. Häshtageiksi hän on lisännyt #loveu #anniversary #stockholmsyndrome.

Sarian on työskennellyt muun muassa Autismisäätiön tiedottajana. Twitterissä hän esittelee itsensä termeillä egoisti, marttyyri ja Itä-Pasilan Äiti Amma. Tuomas ja Sarian ovat molemmat mukana uudessa poliittisessa liikkeessa Liike Nyt. Heidän lisäkseen liikkeessä ovat mukana kansanedustaja ja yrittäjä Hjallis Harkimo, viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner, yrittäjä Alex Nieminen, väitöskirjatutkija Karoliina Kähönen ja kasvuyritystapahtuma Slushin perustajiin lukeutuva Helene Auramo.

Tuomaksella on kaksi lasta suhteestaan Hannah Norrenan kanssa.

 

@sall1a pääsi myös fanikuvaan Uniikin kanssa. #keppuligaala

Henkilön TuomasEnbuske (@tuomasenbuske) jakama julkaisu

Myös Tuomas on julkaissut Instagram-tilillään useita yhteiskuvia Sarianin kanssa. Tämä kuva on julkaistu tämän viikon maanantaina.