”Äitiys vähensi itsekeskeisyyttäni, mutta ei se koskaan ole ollut määräävä luonteenpiirteeni. Päinvastoin minusta sanotaan, että olen liian kiltti. Ja olenkin”, Kati Outinen sanoo. Kuva: Heli Blåfield
”Äitiys vähensi itsekeskeisyyttäni, mutta ei se koskaan ole ollut määräävä luonteenpiirteeni. Päinvastoin minusta sanotaan, että olen liian kiltti. Ja olenkin”, Kati Outinen sanoo. Kuva: Heli Blåfield

Näyttelijä Kati Outista, 54, tympii alentava suhtautuminen näyttelijöihin. – Näyttelijälle on aina puhuttu vähätellen.

Aki Kaurismäen elokuvien tähti, Teatterikorkeakoulun entinen näyttelijäntyön professori Kati Outinen, 54, on taas palannut freelance-näyttelijäksi. Katia risoo tapa, jolla hänen mielestään näyttelijöihin suhtaudutaan.

– Olen koko ikäni joutunut todistamaan, että en ole tyhmä. Näyttelijälle on aina puhuttu vähätellen.

Kati Outinen on pettynyt rooleihin, joita hänen ikäiselleen naisnäyttelijälle tarjotaan.

– Roolit ovat sellaisia, että hävettää tuottajien puolesta, hän lataa.

– Olen iloinen, että Tuntematon sotilas tehdään jälleen kerran, koska ex-oppilaillani on sen tähden sikana töitä. Jos itse istuisin rahapussin päällä, olisin ehkä valinnut jonkin toisen tarinan ja katsonut Suomen itsenäisyyttä monimuotoisemmin.

Tasa-arvon törmäyskurssilla

Tämän olen oppinut -haastattelussa Kati kertoo myös suhteestaan tyttäreensä, lapsenlapseensa – ja miehiin.

– Tasa-arvo on asia, jonka kanssa olen ollut maailman kanssa eniten ristiriidassa. Meidän perheessämme äiti kouluttautui, isä siivosi ja teki safkat. Oli hämmentävää törmätä maailmaan, jossa naiset eivät muka pystyisi käymään töissä, koska niillä on lapsia, Kati sanoo.

– Ehkä siksi minulla on epäonnistunut miessuhteitakin. Parisuhteissani on edellytetty hoivahenkilökunnan käytöstä, mihin minä en kykene. En osaa hoivata aikuista ihmistä. Se on sitten päättynyt aina sovittamattomiin ristiriitoihin. En ole ikinä osannut ihmissuhdepelejä.

Millaista oli jäädä nuorena yksinhuoltajaksi? Mitä Kati oppi Matti Pellonpäältä? Entä lapsenlapseltaan? Lue Kati Outisen koko haastattelu Me Naisten numerosta 25–26/2016.

Vierailija

Näyttelijä Kati Outinen: ”Olen aina joutunut todistamaan, etten ole tyhmä”

No eipä suomessa tehdä nykyään oikein mitään mielenkiintoista elokuvan saralla jossa edes olisi käyttöä niin hyvälle näyttelijälle kuin Outinen. Tuo tuntematonkin on luultavasti melkoista amerikkalaistettua rahastus kuraa ohuella näyttelijäntyöllä höystettynä ja se oikea tuntematon on niin syöpynyt suomalaisten mieliin, että vanhasta apinotu erikoistehostehuttu on luultavasti ainoa mahdollisuus tehdä nyky-katsojiin jotenkin tehoava tuotos. Mukavaa tietysti jos yllättyisi...
Lue kommentti
”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kuvaustilanteessa kisa välillämme oli täyttä totta, mutta se osattiin laittaa oikeisiin mittasuhteisiin sitten takahuoneessa. Olen itse älyttömän kilpailuhenkinen, mutta ihan hyvä häviäjä”, VOF-tuomari Anna Puu naurahtaa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin tähtivalmentajana jatkava Anna Puu rauhoittaa tahtiaan jättämällä keikkailun puoleksi vuodeksi.

Laulaja Anna Puu on kuulunut viime vuosina maamme suosituimpiin esiintyjiin. Viimeiset kaksi vuotta ja kaksi kuukautta hän onkin kiertänyt bändinsä kanssa Suomea ilman pidempiä taukoja.

Klubikeikkojen, festareiden ja konserttien lisäksi kahteen vuoteen on mahtunut muun muassa yksi kausi Voice of Finlandia sekä Vain elämää, jonka myötä keikkasettiin tuli uusia kappaleita. Koko ajan Anna on myös tehnyt uutta musiikkia.

– Tämä on ollut hulluin kaksi vuotta koskaan. Tuntuu, että en enää edes muista, mikä on tapahtunut missä kuussa ja minä vuonna. Ajantaju on ihan sekaisin, Anna kuvaili Voice of Finlandin seitsemännen kauden lehdistötilaisuudessa.

”Yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen.”

Nyt tilanteeseen on kuitenkin tulossa muutos. Anna tekee vuoden viimeisen keikkansa Tavastialla keskiviikkona, ja palaa keikkalavoille seuraavan kerran vasta ensi kesän festareilla.

Näin joulun alla Anna myöntää olevansa väsynyt. Varsinaista lomaa kevät ei kuitenkaan tule olemaan, sillä häntä työllistävät Voice of Finlandin kuvaukset, minkä lisäksi hän tekee uutta musiikkia ja levyä.

– Olen kyllä todella loman tarpeessa. Mutta yritän nyt ottaa joulunajan hemmottelun, rentoutumisen ja suolakylpyjen kannalta, ja palaan sitten freesinä vuoden alusta Voicen, Anna suunnittelee.

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!