– Olin rohkea ja hullu lähtiessäni Askon kelkkaan vähän päälle parikymppisenä, Jonna Järnefelt sanoo. Kuva: Jouni Harala
– Olin rohkea ja hullu lähtiessäni Askon kelkkaan vähän päälle parikymppisenä, Jonna Järnefelt sanoo. Kuva: Jouni Harala

Näyttelijä Jonna Järnefeltin liitto teatterijohtaja Asko Sarkolan kanssa on kestänyt 25 vuotta, eikä iso ikäero ole sitä haitannut.

Näyttelijä Jonna Järnefelt, 49, kertoo olleensa nuorena ankara, mustavalkoinen ja tosikko. Hän vaati itseltään paljon ja söi typerästi, mikä saattoi vaikeuttaa myös äidiksi tuloa.

Jonna uskookin, että huumori on tullut hänen elämäänsä vasta aikuisena lasten ja aviomiehen kautta.

– Miehenihän on lyönyt minua huumorilla päähän viimeiset 25 vuotta. Hän pystyy näkemään kaiken suloisesti huumorin kautta, ja luultavasti se alkaa pikkuhiljaa tarttua minuunkin.

Jonna tuntee silti edelleen syyllisyyttä, jos hän syö omasta mielestään liikaa.

– Syömishäiriö on elinikäinen vamma. Mutta olen läksyni oppinut, ja kolmen tytön äitinä olen koko ajan todella tarkka siitä, mitä suustani päästän. Ruoka on yksinkertainen asia eikä siitä kannata tehdä suurta uskontoa mihinkään suuntaan.

Parhaat vuodet

Jonna uskoo, että hän on tehnyt mielenkiintoisimmat työnsä vasta täytettyään neljäkymmentä.

Tänä syksynä hänet nähdään muutaman vuoden tauon jälkeen televisiossa, kun hän näyttelee pääroolin Katja Kallion kirjoittamassa Kiiltokuvia- sarjassa. 

Jonna on innoissaan tarinasta, jonka päähenkilöön Liliin hänen oli helppo samastua.

– Käsikirjoituksessa Lili määriteltiin elämän väsyttämäksi, mutta halutessaan todella hehkeäksi. Se oli mielestäni loistavasti sanottu. Tässä sarjassa ei pelätä arjen ja ryytymisen näyttämistä, muttei myöskään sitä, mikä saa meidät syttymään. Kaikilla meillähän elää se toivon pilkahdus, että saisi joskus vielä kokea jotain sykähdyttävää.

– Sarjan teema on rakastamisen vaikeus. Tai oikeastaan rakastamisen ajoitus, miksi ihminen rakastuu aina väärässä kohtaa elämäänsä.

Salaperäinen mies

Jonna tapasi puolisonsa Asko Sarkolan vähän päälle parikymppisenä, kun he molemmat työskentelivät Lilla Teaternissa.

– Olin rohkea ja hullu lähtiessäni Askon kelkkaan, mutta jokin vaisto sanoi, että tämän kortin katson, ettei sitten tarvitse jälkeenpäin harmitella.

Tutustumisajankohta ei ollut kaikkein helpoin, sillä Asko eli vaikeaa työ- ja elämäntilannetta. Teatterinjohtajana häntä painoivat Lilla Teaternin talousvaikeudet ja samaan aikaa hän näytteli raskasta roolia venäläisen ohjaajan alaisuudessa.

– Se kaikki vaikutti hänen henkiseen hyvinvointiinsa ja suhteeseemme. Mutta ajattelen, että ruusuinen, täydellinen ja aurinkoinen parisuhteen alku antaa usein ihan väärän kuvan tulevasta arjesta. Meille tuli heti alkuun vaikeita kysymyksiä, joissa mitattiin sitoutumisen aste. Se kantaa aika pitkälle. 

Naisavuttomuus ärsyttää

Jonna uskoo, että heidän liittonsa on kestänyt myös, koska heillä molemmilla on omia läheisiä kavereita.

– Emme seurustele ainoastaan toisten pariskuntien kanssa, enkä todellakaan rasita ystäviäni sillä, että pakotan heidät tapaamaan miestäni, Jonna kertoo. 

– Ei avioliitto tai parisuhde ole itsetarkoitus, vaan tärkeää on, että itse toteuttaa jollain tavalla itseään työssä. Jos elämänkumppanisi kestää sen, silloin kestää myös parisuhde.

Arjen pyörittäminen on teatterijohtajan perheessä jäänyt kokonaan Jonnalle.

– Olen saanut tehdä sen täysin itsenäisesti enkä ole paljon lupia kysellyt.
Naisavuttomuus on minulle vierasta: en tarvitse miestä vaihtamaan lamppua tai valitsemaan mutteria kanssani rautakauppaan.

Kiiltokuvia 15.9. lähtien MTV3-kanavalla.

Lue Jonnan elämäntarina Me Naisten numerosta 36/2014.

Katso myös video:

Instagram saa Jonna Järnefeltin hysteeriseksi

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.

Jos Tuija Pehkosella on kiire, hän yrittää järjestää itselleen lyhyitä minilomia. Viime kesänä hän lomaili yksin kolme päivää aasitilalla Porvoossa. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jos Tuija Pehkosella on kiire, hän yrittää järjestää itselleen lyhyitä minilomia. Viime kesänä hän lomaili yksin kolme päivää aasitilalla Porvoossa. Kuva: Jonna Öhrnberg

Eron myötä juontaja Tuija Pehkonen oppi matkustamaan yksin.

Tuija Pehkonen palasi vähän aikaa sitten Australiasta, jossa hän reissasi yksin viiden viikon ajan. Juontaja on opetellut lomailemaan viime vuosina tietoisesti yksin.

– Ei ole maailman helpoin prosessi opetella olemaan yksin. Erosin vuonna 2013 vähän alle kolmekymppisenä. Olin elänyt parisuhteessa, jäin yksin ja tuntui kuin puolet minusta olisi repäisty irti. Tein sinä vuonna ensimmäisen matkani yksin Kap Verdelle ja selvisin siitä.

Yksinreissaamisesta haaveilevia hän vinkkaa vain varaamaan rohkeasti matkan. Tai aloittamaan reissaaminen ensin muutaman päivän matkoista kotimaassa.

– Kap Verden reissu oli valmismatka ja mahdollisimman turvallisesti suunniteltu. Minulle suurin nautinto oli itseni voittaminen ja se, että pystyin tekemään reissun yksin. En todellakaan nauttinut lomasta samalla tavalla kuin Australian-matkasta.

”Tein 58 päivää putkeen töitä. Se on – tiedän – aivan järkyttävä määrä.”

Juontaja varasi Australian matkan loppuvuodesta keskellä työputkea.

– Tein 58 päivää putkeen töitä. Se on – tiedän – aivan järkyttävä määrä. Olen herkkä ja tottakai kiire vaikuttaa siihen, että nukun ja syön huonosti. Lopulta tulen kipeäksi. Saan jatkuvasti tavata työssäni kiinnostavia ihmisiä ja olla heidän tarinoiden kanssa tekemisissä, mutta vastapainoksi tarvitsen sitä, että olen rauhassa omissa oloissa ja yksin.

Kaikesta selviää

Moni vinkkasi Tuijalle ennen matkalle lähtöä, että australialaisiin on helppo tutustua.

– Jos olisin kaivannut seuraa matkalla, olisin pyytänyt mukaani jonkun läheiseni. Minulle oli nimenomaan helppoa olla menemättä matkalla juttelemaan. Puhuin lähinnä kaupan kassalle ja kun tilasin ravintolassa ruokaa.

”Eksyin tuonkin reissun aikana monta kertaa ja jouduin pyytämään neuvoa.”

Yksin reissatessa Tuija on huomannut, että kaikesta selviää ja se nostaa itsevarmuutta.

– Ihmiset joka paikassa lopulta aika samanlaisia. Eksyin tuonkin reissun aikana monta kertaa ja jouduin pyytämään neuvoa. Siinä hiomaa, että kaikesta selviää.

Reissun jälkeen Tuija on puhkunut työintoa. Hän kuvaa parhaillaan Kenen kotona  -ohjelmaa, vetää omaa haastatteluohjelmaa YLE:llä, kirjoittaa blogia ja tekee juontokeikkoja.

Tuija myöntää, että yrittäjälle lomien pitäminen mietityttää aina taloudellisesti.

– Mietin, että entä jos loman aikana tulee joku sairaan hyvä työjuttu. Yrittäjänä alkaa myös helposti laskemaan, mitä otan takkiin tässä. Nyt tunnen, miten hyvää teki olla yksin ja omissa oloissa. Sain kierrokset alas, mikä kaiken keskellä on nykyään vaikeaa.

– Ajattelen, että jos voin olla viisi viikkoa itsekseni reissussa, selviän sen jälkeen itse mistä vain, Tuija kertoi Breyers-proteiinijäätelöiden lanseerauksessa.

Matkaileva

Tuija Pehkonen on opetellut reissaamaan yksin: ”Eron jälkeen tein ensimmäisen matkani yksin ja selvisin siitä”

Olen matkaillut yksin yli 30 vuoden ajan. Ei mitään ongelmia, voi vapaasti valita paikkansa missä käy ja mitä tekee. Riippuen tosin maasta ja kulttuurista. Mutta seurakin on kivasta toisinaan! Ja kaikkia juttuja ei ole kiva tehdä yksin, se on tosiasia, kuten esimerkiksi mennä ravintolaan syömään, - se on paljon hauskempaa porukassa.
Lue kommentti