– Olin rohkea ja hullu lähtiessäni Askon kelkkaan vähän päälle parikymppisenä, Jonna Järnefelt sanoo. Kuva: Jouni Harala
– Olin rohkea ja hullu lähtiessäni Askon kelkkaan vähän päälle parikymppisenä, Jonna Järnefelt sanoo. Kuva: Jouni Harala

Näyttelijä Jonna Järnefeltin liitto teatterijohtaja Asko Sarkolan kanssa on kestänyt 25 vuotta, eikä iso ikäero ole sitä haitannut.

Näyttelijä Jonna Järnefelt, 49, kertoo olleensa nuorena ankara, mustavalkoinen ja tosikko. Hän vaati itseltään paljon ja söi typerästi, mikä saattoi vaikeuttaa myös äidiksi tuloa.

Jonna uskookin, että huumori on tullut hänen elämäänsä vasta aikuisena lasten ja aviomiehen kautta.

– Miehenihän on lyönyt minua huumorilla päähän viimeiset 25 vuotta. Hän pystyy näkemään kaiken suloisesti huumorin kautta, ja luultavasti se alkaa pikkuhiljaa tarttua minuunkin.

Jonna tuntee silti edelleen syyllisyyttä, jos hän syö omasta mielestään liikaa.

– Syömishäiriö on elinikäinen vamma. Mutta olen läksyni oppinut, ja kolmen tytön äitinä olen koko ajan todella tarkka siitä, mitä suustani päästän. Ruoka on yksinkertainen asia eikä siitä kannata tehdä suurta uskontoa mihinkään suuntaan.

Parhaat vuodet

Jonna uskoo, että hän on tehnyt mielenkiintoisimmat työnsä vasta täytettyään neljäkymmentä.

Tänä syksynä hänet nähdään muutaman vuoden tauon jälkeen televisiossa, kun hän näyttelee pääroolin Katja Kallion kirjoittamassa Kiiltokuvia- sarjassa. 

Jonna on innoissaan tarinasta, jonka päähenkilöön Liliin hänen oli helppo samastua.

– Käsikirjoituksessa Lili määriteltiin elämän väsyttämäksi, mutta halutessaan todella hehkeäksi. Se oli mielestäni loistavasti sanottu. Tässä sarjassa ei pelätä arjen ja ryytymisen näyttämistä, muttei myöskään sitä, mikä saa meidät syttymään. Kaikilla meillähän elää se toivon pilkahdus, että saisi joskus vielä kokea jotain sykähdyttävää.

– Sarjan teema on rakastamisen vaikeus. Tai oikeastaan rakastamisen ajoitus, miksi ihminen rakastuu aina väärässä kohtaa elämäänsä.

Salaperäinen mies

Jonna tapasi puolisonsa Asko Sarkolan vähän päälle parikymppisenä, kun he molemmat työskentelivät Lilla Teaternissa.

– Olin rohkea ja hullu lähtiessäni Askon kelkkaan, mutta jokin vaisto sanoi, että tämän kortin katson, ettei sitten tarvitse jälkeenpäin harmitella.

Tutustumisajankohta ei ollut kaikkein helpoin, sillä Asko eli vaikeaa työ- ja elämäntilannetta. Teatterinjohtajana häntä painoivat Lilla Teaternin talousvaikeudet ja samaan aikaa hän näytteli raskasta roolia venäläisen ohjaajan alaisuudessa.

– Se kaikki vaikutti hänen henkiseen hyvinvointiinsa ja suhteeseemme. Mutta ajattelen, että ruusuinen, täydellinen ja aurinkoinen parisuhteen alku antaa usein ihan väärän kuvan tulevasta arjesta. Meille tuli heti alkuun vaikeita kysymyksiä, joissa mitattiin sitoutumisen aste. Se kantaa aika pitkälle. 

Naisavuttomuus ärsyttää

Jonna uskoo, että heidän liittonsa on kestänyt myös, koska heillä molemmilla on omia läheisiä kavereita.

– Emme seurustele ainoastaan toisten pariskuntien kanssa, enkä todellakaan rasita ystäviäni sillä, että pakotan heidät tapaamaan miestäni, Jonna kertoo. 

– Ei avioliitto tai parisuhde ole itsetarkoitus, vaan tärkeää on, että itse toteuttaa jollain tavalla itseään työssä. Jos elämänkumppanisi kestää sen, silloin kestää myös parisuhde.

Arjen pyörittäminen on teatterijohtajan perheessä jäänyt kokonaan Jonnalle.

– Olen saanut tehdä sen täysin itsenäisesti enkä ole paljon lupia kysellyt.
Naisavuttomuus on minulle vierasta: en tarvitse miestä vaihtamaan lamppua tai valitsemaan mutteria kanssani rautakauppaan.

Kiiltokuvia 15.9. lähtien MTV3-kanavalla.

Lue Jonnan elämäntarina Me Naisten numerosta 36/2014.

Katso myös video:

Instagram saa Jonna Järnefeltin hysteeriseksi

 

Muusikko Jouni Hynynen on uudessa Facebook-profiilikuvassaan siilitukkainen. Parta sentään on jäljellä.

Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja-kitaristi Jouni Hynynen on pitkään tunnettu pitkästä heviletistään. Nyt kuitenkin näyttää uhkaavasti siltä, että Jouni on luopunut kutreistaan. Hän vaihtoi julkisen Facebook-profiilikuvansa otokseen, jossa tukkaa on jäljellä vain muutaman millimetrin verran.

Kuvan kommenteissa muutosta ihmetellään ja epäillään. Osa kommentoijista ei ole meinannut tunnistaa Jounia, eikä ihme. 

”Joskus pitää aloittaa alusta,” Jouni on vastannut yhdelle kommentoineista. 

Jouni Hynynen vaihtoi Facebook-profiilikuvakseen tämän otoksen.

Vuonna 2011 Jouni kertoi televisiossa ajavansa hiuksensa pois, mikäli suomalainen kestävyysurheilu saadaan nousemaan entiseen loistoonsa. Tuolloin hän kertoi, että hänen tyttärensä oli alkanut itkemään kuullessaan isän mahdollisesta hiustenlähdöstä.

Ei tiedetä, johtuuko Jounin kuontalon lyhentyminen tällä kertaa suomalaisesta kestävyysurheilusta vai jostakin ihan muusta. Sitäkään mahdollisuutta ei voi sulkea pois, etteikö kyse olisi erittäin taidokkaasta maskeerauksesta.

Parta sentään näyttää olevan entisellään.

Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto
Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto

 

– Olen kokenut epäasiallisia tilanteita, Miss Universum -kisoihin valmistautuva Michaela Söderholm toteaa.

Viime viikolla sosiaalisessa mediassa levinnyt Me too -kampanja on saanut naisia tuomaan esille heihin kohdistunutta seksuaalista häirintää. 

Myös tuore Miss Suomi Michaela Söderholm, 25, pitää kampanjaa herättävänä.

– Olen kokenut elämässäni tilanteita, jotka mielestäni eivät ei ole olleet asiallisia. Miss Suomena tilanteet ovat olleet lähinnä yhteiskuvatilanteissa, jossa ihailijan käsi on saattanut mennä liian alas tai puristaa liian kovaa. Olen selvinnyt näistä huomauttamalla napakasti asiasta.

– Pitää muistaa, että myös miehet voivat kokea tällaisia tilanteita. Olen lukenut viikon aikana paljon kertomuksia asian ympäriltä. Niihin verrattuna olen päässyt elämässä aika vähällä.

Stoppi suhdehuhuille

Tämän viikon 7 päivää -lehdessä kerrotiin huhuista, joiden mukaan Tähdet, tähdet -ohjelmasta suljetulla Tomi Metsäkedolla, 47, ja Michaelalla olisi orastava suhde.

Michaela kumoaa väitteet.

– Olin viime sunnuntaina Tähdet tähdet -ohjelmassa Marko Björsin kutsumana. Ohjelman jälkeen menimme koko ryhmän kanssa ulos syömään. Samassa pöydässä istui muitakin ohjelman tähtiä, kuten Erja Lyytinen. Jostain syystä se, että istuimme samassa pöydässä isommassa porukassa, nousi uutiseksi. Minä en ole saanut Tomilta mitään viestejä.

Tällä hetkellä Michaela keskittyy Miss Universum -kilpailuihin, jonne hän lähtee jo reilun kahden viikon kuluttua. Treffailulle ei ole tällä hetkellä aikaa.

– On minulle tullut jonkun verran viestejä miehiltä, mutta keskitytään nyt Universumeihin. Katsotaan sen jälkeen, onko aikaa nähdä ihmisiä.

”Syön perusterveellistä ruokaa, en todellakaan pelkästään munavalkuaisia ja höyrytettyjä kasviksia.”

Personal trainerin avulla kisoihin

Käytännössä valmistautuminen alkoi jo maaliskuussa. Michaelan jalkapöytä murtui vuoden alussa, mutta hän halusi pitää kroppansa tanssikisoja varten muuten kunnossa. Siksi Michaela palkkasi personal trainerin.

Saman valmentajan kanssa hän on valmistautunut Universumeihin.

– Syön perusterveellistä ruokaa, en todellakaan pelkästään munavalkuaisia ja höyrytettyjä kasviksia. Treenien lisäksi käyn hypoxissa ja yritän varata aikaa unelle ja palautumiselle.

Lue myös: Tyyliä metsästämässä -bloggaaja Veera testasi, onko hypoxista hyötyä, jos ei laihduta