Heath Ledger kuoli vuonna 2008. Kuva: Reuters
Heath Ledger kuoli vuonna 2008. Kuva: Reuters

Nuorena nukkuneen näyttelijälupauksen isä kertoo nyt, että hänen on ollut hyvin vaikea hyväksyä poikansa kuolemaa.

Kahdeksan vuotta sitten kuollut näyttelijä Heath Ledger jätti vahvan muiston elokuvarooleillaan, joita ehti tehdä lukuisia nuoresta iästään huolimatta.

Nyt Ledgerin isä Kim Ledger kertoo yöstä, jolloin 28-vuotias näyttelijä otti reseptilääkkeiden yliannostuksen.

Viimeiset sanansa Heath Ledger sanoi puhelimessa siskolleen, kertoo Kim Ledger Daily Mail Australialle.

Heathin sisko oli varoittanut näyttelijää tämän kuolemaa edeltävänä iltana unilääkkeiden ja kipuun määrättyjen opiaattien sekoittamisesta. Sisko oli yrittänyt sanoa Heathille, ettei pidä sekoittaa pillereitä, joista ei tiedä mitään.

– Katie, ei mitään hätää. Pärjään kyllä, oli näyttelijän vastaus.

Heath Ledger voitti parhaan miessivuosan Oscarin Jokerin roolistaan Yön ritari -elokuvassa. Sitä hän ei ollut enää itse hakemassa, sen sijaan lavalle astelivat Heath Ledgerin äiti Sally, isä Kim ja sisko Kate.
Heath Ledger voitti parhaan miessivuosan Oscarin Jokerin roolistaan Yön ritari -elokuvassa. Sitä hän ei ollut enää itse hakemassa, sen sijaan lavalle astelivat Heath Ledgerin äiti Sally, isä Kim ja sisko Kate.

”Vaikea hyväksyä”

Isä kertoo, että hänen on ollut hyvin vaikea hyväksyä tapahtunutta, koska hän pitää sitä Heathin omana vikana.

– Se oli täysin hänen omaa syytään, ei kenenkään muun. Hän otti lääkkeet käteensä ja nielaisi ne. Tapahtuneesta ei voi syyttää ketään muuta, Kim Ledger sanoo.

Hän lisää, että asian sanominen näin suoraan tuntuu pahalta.

– Rakastin häntä ja olin hyvin ylpeä hänestä.

Heath sairastui kuvauksissa

Heath Ledgerin isä otti asian esille julkisuudessa sen jälkeen, kun paljastui, että neljännes australialaisista käyttää kipulääkkeitä vähintään kerran kuukaudessa.

Daily Mail Australian jutussa todetaan, että harvat myöntävät olevansa lääkkeistä riippuvaisia. Samalla asiantuntijat kuitenkin varoittelevat, että ongelma on kasvava.

Kim Ledger pitää kipulääkkeistä annettavaa valistusta niin tärkeänä, että hän johtaa nykyään asialle omistautunutta voittoa tavoittelematonta järjestöä nimeltä ScriptWise.

Järjestön teettämän tutkimuksen mukaan kipulääkkeille riippuvaisiksi tulleet ihmiset eivät tahdo myöntää addiktiotaan tuomitsemisen pelossa.

 Ledgerin mukaan hänen poikansa kuului kipulääkkeiden käyttäjien riskiryhmään.

– Suurimmassa vaarassa ovat esiintyjät ja ammattialat, joilla on kiire, Kim Ledger kuvailee ja viittaa aloihin, joilla tiukat aikataulut eivät jätä taukoja sairastamiselle.

– Esiintymiselle on niin suuri paine, että vaikka oma keho sanoisi, ettei se ole hyvä idea, otetaan vain kipulääkettä ja jatketaan.

Kim Ledgerin mukaan juuri näin kävi hänen omalle pojalleen. Hän kertoo Heathin tehneen yökuvauksia jäätävän kylmässä säässä, jonka seurauksena näyttelijälle tuli flunssa. Kuolemansa aikaan Heath kuvasi  elokuvaa The Imaginarium of Doctor Parnassus.

Sairasvuoteelle Heath ei suostunut jäämään, sillä isän mukaan hän halusi saada elokuvan valmiiksi.

Elokuva valmistui lopulta vuonna 2009. Se kuvattiin loppuun ilman Heathia.

Näyttelijä Heath Ledger menehtyi reseptilääkkeiden yliannostukseen kahdeksan vuotta sitten. Hänet löydettiin tiedottomana kotoaan New Yorkista tammikuun 22. päivä. Rooli elokuvassa Yön ritari jäi miehen viimeiseksi. Kuva: Reuters
Näyttelijä Heath Ledger menehtyi reseptilääkkeiden yliannostukseen kahdeksan vuotta sitten. Hänet löydettiin tiedottomana kotoaan New Yorkista tammikuun 22. päivä. Rooli elokuvassa Yön ritari jäi miehen viimeiseksi. Kuva: Reuters

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.