Kahdeksanvuotias Pinja on yksi Anu Sinisalon rakkauden kohteista. "Pinja on huumorintajuinen koira, se saa minut nauramaan."
Kahdeksanvuotias Pinja on yksi Anu Sinisalon rakkauden kohteista. "Pinja on huumorintajuinen koira, se saa minut nauramaan."

Näyttelijä Anu Sinisalo asuu miesystävänsä Antti Reinin kanssa eri osoitteissa. – Vapaus suhteessa on minulle hyvinvoinnin edellytys.

Anu Sini­salo, 47, suhtautuu intohimoisesti rakkauteen. Näyttelijä oikein puhkuu energiaa, kun hän alkaa analysoida aihetta. Mutta miksipä ei intoilisi, rak­kaus on hänestä yksinkertaisesti tärkein asia elämässä.

– Rakkaus on kaiken syleilevä olotila. Se kulkee mukanani kaikessa ja kaikkialla. Tunnen lähes joka päivä suuria rakkaudentunteita moneen suuntaan: niin läheisiäni, ystäviäni kuin koiraanikin kohtaan. Rakkaus on ihan mahtavaa, mitäpä sitä pihtaamaan! Anu nauraa.

Rakkaus kukoistaa myös Anun ja Antti Reinin, 49, suhteessa. Näyttelijäpari alkoi seurustella kolmisen vuotta sitten törmätessään sattumalta helsinkiläisessä kahvilassa. Antti oli menossa työ­keikalle ja Anu harjoituksiin, eikä kuppila ollut kummankaan normaali­reitin varrella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Se oli yllättävän romanttista, vähän kuin elokuvissa. Siitä se sitten alkoi, Anu virnistää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Anu ja Antti eivät tällä hetkellä asu yhdessä, mikä sopii Anulle hyvin. Hän ei ole koskaan ollut naimisissa, mutta pisin avoliitto kesti aikanaan 14 vuotta.

– Olen jo käynyt läpi ydinperhe­vaiheen. Uskon, että erillään asuminen aikuisiällä helpottaa tiettyjä asioita. Se antaa suhteelle tilaa olla omanlaisensa. Vaikka yhteiskunnan paineet kertovat meille, miten meidän pitäisi toimia, mikä lopulta on normaalia? Tässä hetkessä tämänkaltainen elämisen muoto tuntuu oikealta.

Anu arvostaa omaa tilaa, sillä hiljaisuus auttaa rauhoittamaan ajatukset työpäivän jälkeen. Sekä teatterissa että kameran edessä työskennellään hälyisissä ympäristöissä, joissa musiikki raikaa, valot vilkkuvat ja koko ajan on oltava sosiaalinen. Siksi Anu haluaa vapaa-ajallaan ladata akkuja itsekseen.

– Olen aina ollut sellainen, että tarvitsen omaa tilaa. Vapaus suhteessa on minulle hyvinvoinnin edellytys, sen avulla pystyn hengittämään. Mitä vanhemmaksi tulen, sen selvemmin huomaan, miten tärkeää on, että voin hyvin.

Uskotko rakkauteen ensisilmäyksellä?
Uskon rakkauteen ensituntemuksella, sillä ulkoiset piirteet eivät ole niitä, jotka saavat minut rakastumaan. Ensimmäiseksi kiinnitän huomiota toisen mielenmaisemaan. Arvot näkyvät siinä, miten ihminen puhuu ja kohtelee muita. Jos on sisäisesti kaunis, se näkyy myös ulospäin.

Millainen oli ensirakkautesi?
Olin seitsemän ja olimme samalla luokalla. Hänen nimensä oli Aslak, ja hän oli tosi suloinen. Minua ujostutti, ei siinä iässä osannut sanoittaa tunteitaan saati ymmärtää niitä. Aslak muutti toiseen kouluun puolen vuoden kuluttua, joten se töpsähti siihen.

Millainen olet rakastuneena?
Kun olen parisuhteessa ja rakastunut, tunnen suurta hyvää oloa suhteessa itseeni. Maailma tuntuu kaikkivoipaiselta, ja mikä tahansa on mahdollista. Kun rakastun, olen tavallaan auki joka suuntaan. Uni vähenee, ruokahalu laskee ja energiaa on valtavasti. Rakastumisen tunne on hengästyttävä – kuolisin, jos se jatkuisi ikuisesti. Hyvä, että elämä muuttaa muotoaan ja tasoittuu. Niitä samoja pakahduttavia rakastumisen tunteita löytyy kyllä myös arjesta.

Miten erotat ihastumisen rakastumisesta?
Ne ovat kovinkin erilaisia tunteita. Ihastuminen on hetki, mutta rakkaus on ikuinen.

Millaisiin miehiin rakastut?
Tärkeintä on, että toinen on läsnäoleva. Haluan tuntea, että toinen kunnioittaa ja arvostaa minua ja muita. Tärkeää on myös kyky nauraa itselleen ja se, ettei ota itseään liian vakavasti. Myös älykkyys on viehättävää. Antti on kaikkea tätä.

Kuka on elämäsi suurin rakkaus?
Oma poikani. Rakkaus omaan lapseen ylittää kaiken muun. Vanhempana sitä seisoo aina lapsensa puolella, eikä sen rakkauden yli voi mikään mennä.

Millainen kumppani olet?
Työ on iso osa minua. Kun uppoudun siihen tosissani, olen kumppanina etäinen ja raskas. Olen ihan omissa maailmoissani enkä lainkaan helppoa seuraa. Muuten toivoisin, että tuon suhteeseen läsnäoloa, huolehtimista ja kauneutta. Myös kuunteleminen on tärkeää. Näitä asioita joudun kyllä jatkuvasti opettelemaan.

Mitä olet oppinut rakkaudesta?
Rakkaus on elämäni suurin ja hienoin opettaja. Se oikeastaan opettaa itsestä kaiken. On kyse siitä, miten oppisi kohtelemaan itseään paremmin, jotta sen myötä saisi toisenkin voimaan hyvin. Olen ehtinyt elää erilaisissa suhteissa ja särkenyt sydämeni monta kertaa, joten väitän jo tunnistavani parisuhteen solmu­kohdat ja muutoksen hetket, kun  jotain pitäisi tehdä. Toisaalta kehittyminen rakkaudessa ei lopu ikinä, mikä on oikeastaan kovin armeliasta.

Oletko romantikko vai realisti?
Suhteen alun olen kaikkea muuta kuin realisti, mutta loppupeleissä olen aika jalat maassa. Toivoisin jopa pääseväni enemmän eroon järjen äänestä, se saisi välillä vaieta. Nuorena mikään muu ei merkinnyt kuin tunteet, mutta nykyään arvostan tasapainoa, rauhaa ja sitä, että molemmat ovat tasaveroisia. En jaksa enää ollenkaan egolähtöisiä valtapelejä, niistä olen jo oppituntini saanut.

Pahin pelkosi rakkaudessa?
Hylätyksi tuleminen. Suhteissani olen ollut sekä jätetty että jättäjä, ja kumpikin paikka on ollut yhtä tuskainen ja vaikea. Olen hajonnut sirpaleiksi niissä suurimmissa ja merkittävimmissä suhteissa. Mutta aina niistä on selvitty. Siinä on auttanut sekä aika että ystävät, jotka jaksavat kuunnella samat jutut miljoonaan kertaan. Ja se, ettei ole liian ankara itselleen.

Onko rakkaus muuttanut sinua?
Joka ikinen kerta. Se muuttaa joko parempaan suuntaan tai sellaiseksi, ettei enää edes tunnista itseään. Suhde, joka ei tuo ihmisessä esiin kauneutta, ei ole suhteen arvoinen. Tietenkin jokaisessa suhteessa on erilaisia vaiheita, eihän sitä aina ole kukkeimmillaan. Kauneus ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki on vain hyvää ja ihanaa muumimaailmaa, vaan sitä, että voit olla suhteessa myös heikkona ja paljaana.

Voiko pettämisen antaa anteeksi?
Pettää voi niin monella tavalla, tai tulla petetyksi. On vaikea määritellä, mitä se kenellekin tarkoittaa, sillä se ei aina liity kolmanteen osapuoleen. Uuden luottamuksen rakentaminen ja anteeksianto niin itselle kuin toisellekin vie aikaa. Pettäminen on oire jostakin, ja jos uskaltaa katsoa ja kuunnella itseään rehellisesti, saa varmasti vastauksen.

Mitä rakkauteen ei missään nimessä kuulu?
Että saa toisen voimaan huonosti. Minkäänlaisella henkisellä tai fyysisellä väkivallalla ei ole asiaa parisuhteeseen. Toista ei saa koskaan alistaa tai yrittää saada tämä tuntemaan itsensä arvottomaksi, tarpeettomaksi tai epäonnistuneeksi.

Onko avioliitto rakkauden huipentuma?
Ei. Parisuhteen yhteys solmitaan jossain ihan muualla kuin kirkon alttarilla. Rationaalinen puoli minussa ymmärtää kyllä, että naimisiin mennään, jos on yhteisiä lapsia ja omaisuutta tai kaivataan suhteelle pistettä i:n päälle. Avio­liitto ei kuitenkaan ole minulle mikään rakkauden määre.

Voiko rakkautta olla ilman seksiä?
Voi. Voihan ihminen olla vaikka vammautunut tai sairas ja silti rakkaus kukoistaa. Aistillisia nautintoja voi myös tuottaa monella eri tavalla. Yksi pari­suhteen ongelma onkin, että ulkopuolelta määritellään, miten suhdetta pitäisi suorittaa. Siihen ansaan ei kannata mennä. Jokaisen tulisi luoda omannäköisensä suhde ilman painetta siitä, miten se näyttäytyy sukulaisille, ystäville tai työkavereille.

Miten rakkautta voi ylläpitää pitkässä parisuhteessa?
Puhumalla yhdessä rehellisesti, varsinkin kriisin tai muutoksen keskellä. Toiselle pitää pystyä sanomaan suoraan, että pelottaa, päässäni pyörii nyt tällaista. Silloin kumppani saa mahdollisuuden ymmärtää ja miettiä, mitä itse tilanteelta haluaa. En pidä sanonnasta, jonka mukaan parisuhteen eteen pitää tehdä töitä. Mieluummin sanoisin, että parisuhteen pitää antaa tapahtua.

Miten tunnistat rakkauden loppumisen?
Kun mikään ei enää tunnu missään, ei kohtaa toista enää ollenkaan ja voi itse huonosti.

Mitä vanhempasi ovat opettaneet sinulle rakkaudesta?
Että rakkaudessa sattuu ja tapahtuu, mutta että se on samalla kaikista suurinta. He erosivat, kun olin pieni. Opin heiltä myös sen, että pitää uskaltaa elää ja ottaa mieluummin riskejä kuin jäädä sellaiseen elämäntilanteeseen, missä ei ole hyvä olla.

Millainen on rakkaudentäyteinen hetkesi?
Arjesta nauttiminen. Kun voin tehdä rakkaani kanssa yhdessä hyvää ruokaa, köllötellä sohvalla ja vain olla. Tai se, että kävelemme yhdessä koiran kanssa pitkän lenkin ja otamme eväät mukaan. Rakkaudessa oleminen on tässä ja nyt.

Kaunein teko, joka sinulle on tehty rakkaudesta?
Yksi kauneimpia oli, kun olimme Ei kiitos -elokuvani ensi-illassa. Sisälläni oli varsinainen tunnemylläkkä. Se tuki, turva ja kannustus, mitä Antti antoi minulle sinä iltana, oli todella kaunista. Olin kuin lentoon lähdössä, mutta Antti piti minusta kiinni ankkurina ja rauhoitteli, ettei mitään hätää ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla