Suosikkinäyttelijä Ria Kataja on monen ammatin nainen. Kuva Jouni Harala / Sanoma arkisto.
Suosikkinäyttelijä Ria Kataja on monen ammatin nainen. Kuva Jouni Harala / Sanoma arkisto.

Suosikkinäyttelijän yllättävässä ammattitaidossa ei ole kyse etenemisestä kohti jotain uutta vaan pikemminkin paluusta juurille ja perinteisiin.

Näyttelijä Ria Katajan kotona Porvoossa kaappi pullistelee tervaa, turvetta ja hunajaa. On kuppausvälineitä, saunahattuja ja savea. Ne kaikki kuuluvat uuteen ammattiin, jota Ria on opiskellut pian vuoden ajan. Tarkoitus on ensi kesänä valmistua saunaterapeutiksi, joka käyttää hoidoissaan perinteisiä luonnontuotteita.

Ria on entuudestaan myös mielenterveyshoitaja ja kokee, että uusi toimenkuva on luonteva jatke teatterin tekemiselleen sekä mielenterveys- ja vanhustyölle.

– Kaikissa ammateissani on kyse kohtaamisesta, yhteisöllisyydestä ja hyvinvoinnista. Samantyyppisten aiheiden parissa tässä pyöritään.

Kaikissa ammateissani on kyse kohtaamisesta, yhteisöllisyydestä ja hyvinvoinnista.

Puolitoista vuotta kestävään saunaterapeutin koulutukseen kuuluu muun muassa ihmisen anatomiaan, hygieniaan, lääkeaineisiin ja ravitsemustietoon perehtymistä.

– Terapian ydinantia on saada hoidettavassa aineenvaihdunta ja kuona-aineet liikkeelle. Jotkut hakevat käsittelystä rentoutusta, toiset virkistystä ja osa hoidattaa kiputilojaan tai tiettyä vaivaa.

Jännitys purkautuu vitseinä

Rian kiinnostus saunaterapiaan heräsi omasta voimauttavasta terapiakokemuksesta.

– Sauna on ihan paras terapiahuone, jonne tullessa statukset ja tittelit jäävät eteiseen. Saunaan eivät kuulu ulkonäköpaineet, eikä siellä arvostella, kenellä on paras pylly.

Hoitoja järjestäessään Ria on kuitenkin huomannut, että alastomuuteen ja ulkonäköön liittyvät epävarmuudet vilahtavat asiakkaiden puheissa lähes joka kerta.

– Sanotaan, että toivottavasti sulla on tarpeeksi sitä savea, tähän kroppaan sitä tarvitaan paljon. Tai kun ryhmäterapiassa puetaan saunahatut, nauretaan, kuka näyttää hassuimmalta, Ria kuvailee.

– Vitsailu on tapa käsitellä alun jännitystä ja epävarmuuksia. Kun väki rentoutuu, sitä oikein huomaa, kuinka saunaan laskeutuu hiljaisuus.

Terapiaan eivät siis kuulu saunakaljat eikä sen päätteeksi sammuta kiukaalle.

Ryhmäterapia sujuu parhaiten keskenään tutulla porukalla, mutta Ria ei suosittele valjastamaan sitä esimerkiksi kosteiden pikkujoulujen ohjelmanumeroksi.

– Vaikka saunaterapialla ei haeta murheistaan avautumista ja vuodattamista, sitä kuitenkin tapahtuu. Lauteilla löytyy usein avoin ja herkkä tunnelma ja monesti silmäkulma kostuu. Terapiaan eivät siis kuulu saunakaljat eikä sen päätteeksi sammuta kiukaalle, Ria neuvoo nauraen.

Pyhä paikka

Rialle sauna on aina ollut lähes pyhä paikka. Hänen äitinsä syntyi aikoinaan savusaunassa, ja lapsuuden tärkeimpiin muistoihin kuuluvat suvun yhteiset saunahetket tädin maalaistalossa, jossa sauna lämmitettiin aina suurien juhlien kunniaksi.  

– Kun sitten serkkuni kanssa olimme tarpeeksi isoja saadaksemme saunoa kaksistaan, se tuntui suurelta luottamuksenosoitukselta, Ria sanoo.

– Myöhemmin oman kodin saunavuorot on käytetty aina kuin nakutettu.

Ria haaveilee omasta saunatilasta, jossa voisi pitää vastaanottoa ja säilyttää hoitoihin käyttämiään tuotteita. Näyttelijäntyö pysyy kuitenkin ykkösenä, ja terapialle jää aikaa vain satunnaisesti.

– Terapiaan soveltuvalta saunatilalta ei vaadita mitään erityistä, kunhan ryhmähoidoissa lauteilla on tarpeeksi tilaa ja lauteet saa suojattua käytettäviltä hoitomönjiltä. Upein sauna, jossa olen päässyt tekemään hoitoja, löytyy Kerkkoon Kannonnokasta. Siellä luonnon keskelle vanhaan navettaan rakennetun kivisaunan läpi virtaa puro.

Ria Kataja

Tampereella 15.10.1975 syntynyt näyttelijä asuu Porvoossa tanssijamiehensä Panu Varstalan kanssa. Rialla on kolme lasta.

Kiertueella Keuhkot-näytelmän kanssa. Juha Jokelan ohjaaman esityksen toisessa pääosassa näyttelee Mikko Nousiainen.

Esiintyy Punkkuelämää-komediassa Minna Kivelän kanssa.

Laulaa yhtyeessä Ria & Pyhät miehet, joka tekee keikan kerran vuodessa.

Opiskelee saunaterapeutiksi.

Palkittiin Vuoden teatterinäyttelijänä 2016.  

Tunnesyöminen ja oman vartalon häpeily estivät radiotoimittaja Hanna Kinnusta olemasta se urheilullinen ja sisukas tyyppi, joka hän todellisuudessa on.

Kaksi vuotta sitten seisoin alasti peilin edessä ja mietin, kuka on vienyt minun kehoni. Raskausarvet ja kilot eivät olleet minun kroppaani, Radio Aallon Dynastiasta tuttu aamujuontaja Hanna Kinnunen muistelee.

Hanna oli juuri aloittanut kehosuhdekurssin, josta etsi apua tunnesyömiseen ja epämukavaan oloon. Kurssilla tehtiin harjoituksia, jotka opettivat kuuntelemaan kehon viestejä.

– Huomasin, etten pystynyt seisomaan peilin edessä minuuttia kauempaa. Tein harjoituksen vielä muutaman kerran, ja pystyin viimein hengittämään. Sitten aloin kiittää vatsaani ja rintojani, jotka ovat jaksaneet kantaa ja imettää kaksi lasta. Aloin keskittyä myönteisiin tunteisiin ja löytää viimein iloisen itseni.

Liian iso liikkumaan?

Hanna on aina ollut liikunnallinen. Hän aloitti tanssin kolmevuotiaana ja jatkoi kilpatanssia 14-vuotiaaksi SM-tasolle asti. Sitten nivelsiteet katkesivat ja tanssi jäi harrastukseksi. Pitkästä liikuntataustastaan huolimatta Hanna ei ole koskaan pitänyt itseään urheilullisena.

– Laihdutin ensimmäisen kerran 11-vuotiaana. Koulussa jotkut kiusasivat pyöreydestä. Ajattelin, että hoidan asian ja lenkkeilin salaa koko kesän. Laihdutus loppui, kun äitini havahtui muutokseen kesän lopussa. Olin hetken aikaa aivan liian taitava salaamaan ensin surun kiusatuksi tulemisesta ja sen jälkeen laihduttamiseni, Hanna kertoo.

Teini-iässä tanssivalmentaja haastoi Hannan kanssaan painonpudotuskisaan.

Toisen kerran Hanna kohtasi paineita laihduttaa, kun teini-iässä tanssivalmentaja haastoi hänet kanssaan painonpudotuskisaan.

– Hänen mukaansa parin kilon pudotus olisi auttanut lajissa pärjäämisessä. Tanssissa kilpailu oli kovaa, ja tunsin tanssijoita, joilla oli anoreksia tai bulimia. Lajista puuttui lapsen näkökulmasta tervettä suhtautumista urheiluun. En ryhtynyt laihdutuskisaan.

Tanssi pysyi säännöllisenä osana Hannan elämää aina kolmekymppiseksi asti. Hän tanssi kuubalaista salsaa, streetiä ja discoa ja myös opetti tanssimista.

– Rakastan tanssia ja olen ollut lahjakas oppimaan koreografioita. Silti mielessäni on kytenyt ajatus siitä, että en voi harrastaa lajia, jos olen tietyn kokoinen.

Suklaasieposta salikissaksi

Ruuhkavuosien myötä tanssiharrastus jäi lähes kokonaan, ja Hannan urheilut koostuivat satunnaisista kuntosalipyrähdyksistä.

– Vuosina 2006–2009 näyttelin Salatut Elämät -sarjassa ja olin reilusti ylipainoinen. Taustalla oli vaikea ero, jota hoidin tunnesyömällä. Myös raskauteni vaikuttivat suhteeseeni liikuntaan ja ruokaan, Hanna pohtii.

– Ensimmäinen lapseni syntyi vuonna 2010. Synnytys oli raju ja päättyi sektioon. Kun pääsin kotiin, kävelin 3,5 tuntia päivässä, koska halusin palavasti olla hyvinvoiva tuore äiti.

Vuonna 2012 syntyi toinen lapsi, ja jälleen Hanna hoiti väsymystä tunnesyömällä. Vasta muutaman vuoden kuluttua kehosuhdekurssille lähdettyään hän oivalsi, millaista liikuntaa ja ruokaa hänen vartalonsa kaipaa.

– Olin ollut monta vuotta surullinen, en oma iloinen itseni. Tajusin, että liikunnan tärkein tehtävä on tuottaa hyvää oloa ja energiaa ja ettei minun tarvitse mennä suklaakaapille, jos on paha tai väsynyt olo.

”Haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni.”

Tänä syksynä Hanna on treenannut salilla personal trainer Mikko Silvennoisen ohjauksessa. Liikuntarutiinin löytymiseen vaikutti se, että Hannan kilpirauhasesta löydettiin loppukesästä kasvain.

– Se oli hyvänlaatuinen, mutta se säikäytti, ja koin tarvetta laittaa asiat uuteen tärkeysjärjestykseen. Olen 37-vuotias ja jemmannut paljon suklaata ja karkkia itseeni. Nyt on aika pitää itsestä huolta, Hanna sanoo.

– Jotkut sanovat, että on luksusta maksaa pt:stä, mutta ei se ole. Tarvitsin jonkun, joka ymmärtää jahkailujani ja ruuhkavuosiani. Mikon laatima treeniohjelma ja ruokavalio tuntuvat luonnollisilta.

Hannalle tärkeintä treenaamisessa eivät ole pudotetut kilot. Siksi hän ei ole asettanut itselleen painotavoitteita. Tärkeintä on tehdä liikunnasta pysyvä elämäntapa.

Nykyään Hanna ei mieti, tarvitsisiko olla tietyn muotoinen voidakseen urheilla. Hän käy tanssimassa streetiä aina kun ehtii.

– Suhtaudun peilikuvaani rehellisesti, se on tällä hetkellä sellainen kuin on. Uskon ennen kaikkea hyvinvoivaan kehoon ja haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni. Nyt ajattelen, etteivät kilot määrittele kuntoani.

Hanna Kinnunen

Oulusta kotoisin oleva 37-vuotias Radio Aallon Dynastia-ohjelman aamujuontaja asuu Klaukkalassa miehensä ja 5- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa.

Työskennellyt näyttelijänä esimerkiksi Salatut Elämät -sarjassa ja Levottomat 3 -elokuvassa sekä toimittajana Yleisradiossa.

Kirjoittanut kehopositiivisuuteen kannustavan kirjan Valtavan ihana yhdessä Aino-Kuutamo Uusitorpan kanssa.

29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Näyttelijä Alina Tomnikovia kutsuttiin jo lapsena Suomen Juulia Roopertiksi. Ujo lapsi rakasti esiintymistä kotona isänsä vhs-kameralle.

”Milloin nää sinne Puttoukseen?” sukulaiset Oulussa ovat kyselleet näyttelijä Alina Tomnikovilta, 29, jo pitkään. Nyt se vihdoin tapahtuu, ja Alina on pestistä tohkeissaan itsekin.

– Olen katsellut Putousta sen alkukausista lähtien, ensin ihan muina faneina, sitten näyttelijän vinkkelistä. Olen ihastellut, miten monipuolisesti näyttelijät saavat siinä revitellä. Tunnen, että nyt oli minulle oikea aika lähteä mukaan.

Katso videolta, millainen kujeilija Alina oli jo lapsena! Videopotpuri on kooste Alinan Dimka-isän kuvaamista vhs-nauhoista.


Alina tuntuu rytinällä lyöneen läpi urallaan parin viime vuoden aikana. On tv-sarjoja Syke, Pää edellä, Downshiftaajat ja Donna sekä elokuvia Rendel, Tuntematon sotilas, pari Rölliä sekä pian ensi-iltansa saava Veljeni vartija.  Niiden lisäksi Alina on näytellyt muun muassa Ryhmäteatterissa sekä Kansallisteatterissa.

– Olen saanut tehdä draamaa, sketsiviihdettä ja kaikenlaista. Putous-komedia on yksi asia lisää taiteilijuuteni sisällä.

Sukulaistäti kutsui Alinaa Suomen Juulia Roopertiksi jo silloin, kun tyttö oli polvenkorkuinen.

– Lapsena haaveilin, että minusta kasvaisi Pretty Womanin ihana kiharatukka tai Fifth Elementin Leeloo, jota Milla Jovovich näytteli. Nykyään mieluusti näyttelisin sellaisia rooleja, mutta enää en haluaisi olla he, Alina nauraa.

Muiden mokailu puhdistaa

Alina kiittelee Putous-porukan keskinäistä yhteishenkeä. Sen kokeneet tekijät rauhoittelevat ensikertalaisia ja muistuttavat nauttimaan kaiken tohinan keskellä.

– Pirullista onkin, että paineet tulevat itseltäni. Tiedostan hyvin ohjelman suosion, Alina sanoo.

Alinaa viehättää, että suosikkiohjelma on koko perheen viihdettä.

– Se yhdistää ikään katsomatta, hän miettii.

– Ja onhan siinä sekin, että katsomalla sekoiluamme ja mokailuamme ihmiset voivat kotisohvillaan puhdistua omista nolouksista. Siinä kunkin häpeät himmenevät, kun seuraa muiden painavan menemään ilman mitään häpyä.

Putous MTV3 pe 20.1. alkaen.