Pirjo Lonka näyttelee Kaikki oikein -elokuvassa pienen roolin. Kuva: Jonna Öhrnberg
Pirjo Lonka näyttelee Kaikki oikein -elokuvassa pienen roolin. Kuva: Jonna Öhrnberg

Pirjo Lonka näyttelee lottovoittajaelokuvassa – ja on itsekin haaveillut lottovoitosta.

Kirjailija Anna-Leena Härkösen lottovoittajasta kertovasta Kaikki oikein -kirjasta kuvataan parhaillaan elokuvaa. Elokuvan teema on saanut näyttelijät leikittelemään ajatuksella lottovoiton osumisesta omalle kohdalle.

– Valehtelisin, jos väittäisin, että en olisi ikinä haaveillut lottovoitosta. Joka niin väittää, puhuu paskaa, näyttelijä Pirjo Lonka sanoo.

Eniten ajatuksella hän leikitteli Teatterikoulun aikana, jolloin rahat olivat opiskelijalta jatkuvasti lopussa.

– Muutimme kaverin kanssa maalta kaupunkiin. Välillä keräsimme pulloja, välillä äidit toivat meille ruokalähetyksiä, kun rahaa ei ollut latin latia.

Nykyään Pirjo rahoittaisi lottovoitolla käsikirjoitushankkeita ja ideoita, joita hän on pyöritellyt mielessään.

– Oikeasti lotossa voittaminen olisi varmasti aika karmeeta. Ihmiset suhtautuisivat eri tavalla. Itse pitäisi miettiä, kenelle antaa ja kuinka paljon ja missä menee raja. Lopulta joku suuttuisi. Jos nyt pitäisi päättää ottaisinko voiton vai en, niin ehkä kuitenkin ottaisin.

”Usein ennen palkkapäivää tili on tyhjä.”

Näyttelijä arvelee, että hän voisi elää nykyisessä arjessa säästäväisemminkin.

– Freelancerille liksat ei tule aina tilille säännöllisesti. Usein ennen palkkapäivää tili on tyhjä. Usein tulee elettyä turhan yltäkylläisesti, eikä mitään jää säästöön. Kun jättää ne kalliit juustot ostamatta ruokakaupassa, voisi elää hetken ihan niukallakin budjetilla.

Iloa iltatähdestä

Lonka elää puolisonsa Jani Volasen kanssa uusperheessä, jossa viiden lapsen iät ovat 3–20. Parilla on yksi yhteinen lapsi, 3-vuotias tytär. Kaksi näyttelijän omista lapsista on jo täysikäisiä, mutta asuvat vielä kotona. Koko perhe on nauttinut perheen iltatähdestä.

– Minusta pienen kanssa on ollut ihanaa. Isommista on apua. Nyt lähdemme miehen kanssa juhannusviikoksi Roomaan kahdestaan ja äiti tulee hoitamaan kuopusta.

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Sinisukkainen

Perhe auttaa Maaret Kalliota jaksamaan: ”Jos en itse voi hyvin, en voisi auttaa ketään”

Minusta Maaret Kalliolla on viisautta ja kohtuudentajua, joita mikään koulutus ei pysty opettamaan. Antaa kuitenkin virallista taustatukea. Omaan myös pitkän parisuhteen ja kivat aikuiset lapset, hauskasti monisärmäiset lapsenlapset. Omaa ymmärtämystä siinä tarvitaan ja toisten kuuntelemisen halua/kykyä, mutta sitä voi opetella. Loppujen lopuksi kyse on sittenkin kenties vain hyvästä tuurista; jotakin on naksahtanut paikoilleen. Huonoja aikoja on ollut meilläkin, mutta niistä on päästä yli ja...
Lue kommentti