– En ole ennen rakentanut enkä tule koskaan enää rakentamaan, Pihla Viitala sanoo kodinrakennusprojektista. Kuva: Jouni Harala
– En ole ennen rakentanut enkä tule koskaan enää rakentamaan, Pihla Viitala sanoo kodinrakennusprojektista. Kuva: Jouni Harala

Pihla Viitala rakennutti saksalaisen puolisonsa kanssa juuri uuden kodin Helsinkiin, mutta Suomen ilmapiiri on saanut Pihlan perheineen harkitsemaan muuttoa muualle. 

Näyttelijä Pihla Viitalan, 34, ja hänen perheensä uusi koti on juuri valmistumassa Pihlan lapsuudenkodin pihaan Helsingissä.

–Luin jostakin, että ihminen pystyy tekemään tietyn määrän valintoja, ja olen selvästi ylittänyt sen rajan, Pihla puuskahtaa.

Pihla, puoliso Alex Schimpf ja Astrid-tytär ryhtyivät urakkaan ilman aiempaa kokemusta rakennuttamisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– En ole ennen rakentanut enkä tule koskaan enää rakentamaan, Pihla nauraa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Berliiniä on ikävä, ja olemme pohtineet, mihin voisimme muuttaa.”

Suhde testissä

Talon rakentamisen sanotaan olevan äärimmäinen testi parisuhteelle.

– Meille se ei ole ollut sitä, meillä on ollut testissä ihan muut asiat. Ulkomaalaisena Suomessa oleminen ei ole ollut ihan smootheinta, Pihla toteaa.

Pihlan mies Alex on Kazakstanissa syntynyt saksalainen. Pariskunta tutustui töiden kautta Berliinissä. Astridin syntymän aikoihin viisi vuotta sitten Alex ja Pihla muuttivat Berliinistä Helsinkiin.

– Berliiniä on ikävä, ja olemme pohtineet, mihin voisimme muuttaa, Pihla kertoo.

”Suomalaiset ovat sisäänpäin suuntautuvaa kansaa.”

Eri puolilla Eurooppaa asunut Pihla muistelee lämmöllä Ateenan lämpimiä, pimeitä kesäöitä ja Ranskan perhekeskeistä ruokakulttuuria. Suomessa häntä ja Alexia hiertävät rajoittuneisuus, sulkeutuneisuus ja tylsyys.

– Uskaltaisin neljässä eri maassa asuneena väittää, että keskimäärin suomalaiset ovat sisäänpäin suuntautuvaa kansaa.

Hallitus vaihtoon

Pihla ryhtyy luettelemaan muita asioita, jotka ovat Suomessa hyvää vauhtia menossa päin prinkkalaa: rasismi kukoistaa politiikassa, yhteiskunnallisia ongelmia sysätään maahanmuuttajien syyksi, pakolaisiin suhtaudutaan lyhytnäköisesti…

– Jos ei hallitus vaihdu seuraavissa vaaleissa, muutan pois Suomesta!

Mutta hetkinen, perhehän on juuri käyttänyt vuoden ikioman kodin rakennuttamiseen. Nytkö on hyvä hetki lähteä, juuri kun koti valmistuu?

– Pystyisin kyllä lähtemään, en ole onneksi koskaan ollut kiinni materiassa, Pihla arvelee.

Lue lisää Pihlasta Me Naisten uusimmasta numerosta 38/2017! Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Viitapirun Veijo

Jos nyt hyvä Pihla omaisit edes alkeellisen peruskoulutasoisen sivistyksen, tietäisit, että eduskuntavaalien jälkeen aina vaihtuu hallitus. Tarkoittaa siis, että joka kerta. Poikkeuksetta. Toivottavasti olet ylpeä itsestäsi, että luot tuollaista huonoa ilmapiiriä. Toivottavasti teet sen jatkossa jossain ihan muualla. Hyvästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla