Lilin ja Antin suhde alkoi nopeasti. ”Emme ikinä ottaneet aikalisää tai miettimistaukoa, toimimme molemmat vähän pyörremyrskyn tapaan.” Kuva: Milka Alanen
Lilin ja Antin suhde alkoi nopeasti. ”Emme ikinä ottaneet aikalisää tai miettimistaukoa, toimimme molemmat vähän pyörremyrskyn tapaan.” Kuva: Milka Alanen

Näyttelijä Antti Luusuaniemi ja mainosalalla työskentelevä Lili Zoe Ermezei tukevat toistensa uraa eivätkä koe suhdettaan uhatuksi. – Mutta valehtelisin, jos väittäisin, ettei tunnu miltään, kun Antti suutelee muita, Lili sanoo.

 

Kun näyttelijä Antti Luusuaniemi, 37, tapasi kuusi vuotta sitten Unkarissa art director Lili Zoe Ermezein, 29, hän sai rinnalleen naisen, jolla vauhtia ja visioita riittää. Lili ei hätkähdä, kun hänen miehensä päättää perustaa Suomeen uuden elokuvafestivaalin eikä toppuuttele puolisoaan, kun tämä kohkaa innoissaan punaisesta matosta ja limusiineistä. Päinvastoin. Lili nyökkäilee mukana ja kertoo olevansa ylpeä Antista.

– Dream big and go for the dreams voisi olla yhteinen sloganimme. Antti on juuri oikea ihminen tekemään tämän, Lili sanoo.

Antin suuri projekti toteutuu kuun vaihteessa Hyvinkäällä, miehen entisessä kotikaupungissa. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, radanvarsikaupunki muuttuu tuolloin viikonlopun ajaksi Cannesiksi, missä liikenne suljetaan, kun elokuvaväki bilettää.

– Aina kun olen kiertänyt leffafestareita, olen ihmetellyt, että missä se festari oikein on. Suomalaisista tapahtumista on puuttunut kaikki glamour, mutta se muuttuu nyt, Antti sanoo.

Red Carpet -festivaalin järjestämisen lisäksi Antin pitävät kiireisenä monet isot leffaroolit. Miehen tähdittämä Visa-Koiso Kanttilan ohjaama Kaiken se kestää valittiin kilpailemaan Moskovan filmijuhlien pääsarjaan, ja kesällä Antti on kuvannut Lenka Hellstedtin elokuvaa Kaikki oikein.

Lili tekee vähintään yhtä kovaa uraa omalla alallaan, tällä hetkellä strategisena johtajana mainostoimistossa.

"Teemme luultavasti molemmat liikaa töitä."

– Teemme luultavasti molemmat liikaa töitä, mutta kesällä varasimme kuukauden pelkästään perheelle. Vietimme osan ajasta Budapestissa vanhempieni luona. Tyttäremme Luna, 4, jäi heille hoitoon, kun lähdimme Antin kanssa kahdestaan road tripille Gardajärvelle, Lili kertoo.

MITEN ja missä TAPASITTE?

LILI: Tv-mainoskuvauksissa Budapestissa yli kuusi vuotta sitten. Ensimmäiseksi kiinnitin huomiota hienoon nahkalaukkuun. Kiinnostuin heti miehestä, jolla oli niin hyvä maku. Koko kuvausten ajan kollegani kutsuivat Anttia unkariksi ”Lilin aviomieheksi”, mitä Antti ei tietenkään ymmärtänyt.

ANTTI: Vietimme kolme päivää yhdessä koko työryhmän kanssa, ja meillä oli todella hauskaa. Kuvausten lopussa tajusin, että olisi kiva tutustua paremmin Liliin, ja palasin hänen luokseen kahden viikon päästä.

MIHIN HÄNESSÄ IHASTUIT?

LILI: Paitsi, että Antilla oli hyvä maku, hän oli myös komea, sympaattinen, antelias ja mukava. Se oli rakkautta ensi silmäyksellä, ja kaikki tapahtui nopeasti.

ANTTI: Suhteemme toimi heti. Meillä oli ihmeellisen luontevaa ja hauskaa yhdessä. Jo seuraavana kesänä Lili käytännössä muutti luokseni Suomeen.

LILI OLI VASTA 22-VUOTIAS, KUN TAPASITTE. OLIKO SUOMEEN MUUTTO VAIKEA PÄÄTÖS?

LILI: Vanhempana olisin ehkä kelaillut asiaa enemmän, onneksi olin silloin niin nuori ja rakastunut, etten epäröinyt hetkeäkään, kun jätin urani ja rakastamani työn luovana johtajana. Ajattelen, että jos ihmisellä on arvokasta erityisosaamista, hän löytää paikkansa. Parissa vuodessa olenkin päässyt Suomessa samaan asemaan.

"Olin niin nuori ja rakastunut, etten epäröinyt hetkeäkään."

ANTTI: Se on jotain! Lili on erityinen persoona. Jos minä olisin muuttanut Unkariin ja yrittänyt työllistyä siellä, tuskin olisin onnistunut yhtä hyvin.

LILI: Suomi on nyt ehdottomasti kotini, ja koen, että täällä olemisellani on tarkoitus. Olen tosi onnellinen siitä, että kasvatamme lapsemme täällä. Rakastan myös työtäni.

MITÄ ARVOSTAT PUOLISOSSASI?

ANTTI: Lilin myötä olen oppinut näkemään kaikki elämän mukanaan tuomat mahdollisuudet. Lili on harvinaisen inspiroiva ihminen.

LILI: Pidän Antissa siitä, ettei hän ikinä luovuta. Hänelle kaikki on mahdollista. Hän ei ikinä valita tai kyllästy, vaan haluaa mennä eteenpäin.

MIKÄ TEITÄ YHDISTÄÄ?

LILI: Olemme molemmat intohimoisia työmme suhteen, joten siihen kuluvaa aikaa ja elämänrytmiä ei ole ikinä tarvinnut selitellä toiselle.

ANTTI: Luovuus ja uteliaisuus kukkivat perheessämme.

LILI: Elämässä tärkeintä on, että voi oppia uusia asioita, mutta me päädymme samaan lopputulokseen täysin eri reittejä: Antti oppii tekemällä, minä teorian kautta. Antti nauraa minulle, koska minulla on aina menossa uusi tutkinto tai koulutus. Tällä hetkellä viimeistelen organisaatio- ja bisnespsykologian maisterintutkintoa Liverpoolin yliopistoon. En ikinä aio lopettaa opiskelua.

MITEN IHMEESSÄ EHDITTE KAIKEN?

LILI: Näemme vaivaa sen eteen, että myös yhteistä aikaa jäisi. Välillä Antilla on myöhäisempi aamu, ja minäkin yritän silloin pitää vapaata. Se ei ole vaikeaa, koska en minäkään istu kotona odottamassa Anttia. Me molemmat tasapainottelemme jatkuvasti unelmatöidemme ja perheen välillä.

ANTTI: Vanhempani auttavat meitä paljon, ja oma vanha lapsenvahtini hoitaa nykyisin myös minun lapsiani. Lisäksi meillä on unkarilainen nanny, joka puhuu lapsille unkaria.

EIKÖ TYÖN JA PERHEEN YHDISTÄMINEN OLE VAIKEAA?

ANTTI: Haluan tehdä työni mahdollisimman hyvin, mutta ei se ole sen tärkeämpää kuin muu elämä. Ei elämää ja perhettä voi siirtää syrjään. Ja aina jos ajattelee olevansa tärkeä, pitää muistaa, ettei tee työtä itselleen vaan yleisölle: ota työsi vakavasti, mutta älä itseäsi.

"Pelkäsin, että Antti olisi itseään täynnä."

LILI: Muistan kun sain kuulla, että Antti on ammatiltaan näyttelijä. Olin aivan kauhuissani, koska pelkäsin, että hän olisi itseään täynnä. Mutta luultavasti hän saa tarpeeksi huomiota näyttämöllä, sillä kun hän tulee kotiin, hänessä ei ole yhtään egoismia tai narsismia.

LILI: Antti on meistä kahdesta se, joka muistuttaa perheen tärkeydestä. Johdan globaaleja tiimejä ja voisin elää työlleni 24 tuntia vuorokaudessa, mutta Antti sanoo minulle usein, että vaikka työ olisi kuinka hienoa, lopussa meillä ei ole kuin perhe.

MITEN jaatte KOTITYÖT?

ANTTI: Minä teen ruuat, sillä olen hyvä kokki. Lili huolehtii sisustamisesta ja järjestelee. Meillä käy siivooja, mutta tarvittaessa minä imuroin. Emme ikinä jätä sotkuja jälkeemme. Kun teen ruokaa, tiskaan astiat heti.

LILI: Minä tosiaankin tarvitsen puolison, joka on parempi keittiössä kuin minä. Olen visuaalinen tyyppi, ja minun tapani luoda tunnelmaa on miettiä, millaiset lautasliinat sopivat kattaukseen. Kaiken pitää näyttää siistiltä ja olla järjestyksessä. Kun tulee töistä kotiin, on tärkeää, että siellä on kaunista, puhdasta ja siistiä. Silloin voin rentoutua. Lisäksi rakastan pyykin pesemistä, eikä Antti edes kykene siihen. Minulla on hommaan tarkka metodi, käytän jokaiseen kangaslaatuun eri pesuainetta. Se on minulle tapa rentoutua.

KUN TAPASITTE, ANTILLA OLI JO TYTÄR. JÄNNITTIKÖ ÄITIPUOLEN ROOLI?

LILI: Ei. Tietenkin tilanne oli uusi, mutta nuorena kasvaa tilanteiden mukana. Antti kertoi minulle heti lapsestaan, ja hän on todella ylpeä isä. Luulen, että isänä oleminen on Antille tärkeintä maailmassa.

ANTTI: Kun peittelen tytöt iltaisin, kysyn heiltä, että tietävätkö he, mitä odotan? Ja vastaan, että sitä, kun herätään ja on taas aikaa olla yhdessä. Perhekeskeisyys juontaa lapsuudestani. Meillä vietettiin paljon aikaa yhdessä ja syötiin joka päivä saman pöydän ääressä. Ajattelen, että ruoka kokoaa perheen yhteen. Eikä kyse ole vain vatsan täyttämisestä, vaan sosiaalistamisesta.

Antti luusuaniemi ja Lili Zoe Ermezei eivät ole ikinä antaneet toisilleen aihetta mustasukkaisuuteen. "Olemme tiimi emmekä tunne itseämme uhatuksi", he kertovat. Kuva: Milka Alanen
Antti luusuaniemi ja Lili Zoe Ermezei eivät ole ikinä antaneet toisilleen aihetta mustasukkaisuuteen. "Olemme tiimi emmekä tunne itseämme uhatuksi", he kertovat. Kuva: Milka Alanen

MITEN TEILLÄ JUHLITAAN?

ANTTI: Kutsumme ihmisiä meille kotiin syömään. On tärkeää juhlia myös oman perheen kanssa. Lili rakastaa syödä aamiaista tai brunssia ulkona, vaikka osaankin kokata parempaa ruokaa kuin monessa ravintolassa.

LILI: Emme viihdy täysissä ravintoloissa, vaan istumme mieluummin kattoterassillamme hyvien ystävien kanssa illallisen äärellä keskustellen.

MILLAISIA PAHEITA TEILLÄ ON?

LILI: Minun paheisiini voi varmasti lukea työt. Olen aina ollut työnarkomaani, mutta olen oppinut Antilta, ettei se voi olla ihmisen elämän ainoa arvo.

ANTTI: Olen kärsimätön. Haluan aina kaiken heti. Minun on myös vaikea keskittyä pitkiä aikoja.

MIHIN TUHLAATTE RAHAA?

LILI: Rakastan designhuonekaluja, kenkiä ja vaatteita. Kerään hajuvesiä, ne ovat minusta todellisia taideteoksia. Antti ei tuhlaa mihinkään, mikä on hyvä asia. Riittää, että perheessä on yksi kaltaiseni tuhlari. Muuten olisimme vararikossa.

MISTÄ ASIOISTA TEILLÄ RIIDELLÄÄN?

ANTTI: Lili haluaa, että kaikki on täydellistä. Jos minä petaan sängyn, se ei kelpaa hänelle. Ja Lilin mielestä jätän aina kaapinovet auki. Hän pitää mykkäkoulua, minä taas korotan ääneni kerran, jos minulla on joku ongelma.

"Lili haluaa, että kaikki on täydellistä."

LILI: Tuo ei ole totta. Olemme molemmat temperamenttisia ja kerromme, mitä ajattelemme. Mutta emme ole pitkävihaisia, pikemminkin riitelemme Italian tyyliin. Usein riita päättyy siihen, että alamme nauraa, kun tajuamme, miten yhdentekevästä asiasta väittelemme.

KUMPI PÄÄTTÄÄ KAAPIN PAIKAN?

ANTTI: Lili. Tai ainakin hän luulee niin.

LILI: Minulla on sama strategia. Antti ajattele olevansa pomo, vaikkei ole. Vakavasti puhuen suhteessamme vallitsee moderni tasa-arvo, ja se on minulle todella tärkeää.

OLETTEKO MUSTASUKKAISIA?

ANTTI: En pelkää, että Lili rakastuisi toiseen, mutta olen mustasukkainen hänen ajastaan, siitä, etten saa Lililtä tarpeeksi huomiota. Ylipäänsä ajattelen, että mustasukkaisuus vie ihan turhaan energiaa. Sitä paitsi, jos on kimpassa näyttelijän kanssa, siitä ei tulisi mitään, suutelenhan töissäni joka päivä toisia naisia.

LILI: Emme ole ikinä antaneet toisillemme aihetta mustasukkaisuuteen. Muistan, kun näin Antin ensimmäisen kerran suutelemassa toista. Se oli Veijarit -elokuvassa Pihlan (Viitala) kanssa. Olin niin rakastunut ja vaaleanpunaisessa pilvessä, ettei se haitannut ollenkaan. Mutta valehtelisin nyt, jos väittäisin, ettei tunnu miltään, kun Antti suutelee muita. En silti tee siitä ongelmaa, sillä Antti osaa erottaa työn ja yksityiselämän. Olemme tiimi, emmekä tunne itseämme uhatuksi.

MITÄ ET ANTAISI TOISELLE ANTEEKSI?

ANTTI: Uskon, että jos suhteessa ollaan rehellisiä ja puhutaan asioista ja tunteista suoraan, tuskin joudutaan tilanteeseen, missä jotain pitäisi antaa anteeksi.

LILI: Minusta on turha kuvitella mitään sellaista tapahtuvaksi. En halua edes ajatella sitä.

"Äidiksi tulo oli minulle sokki."

MIKÄ ON OLLUT VAIKEINTA AIKAA SUHTEESSANNE?

LILI: Äidiksi tulo oli minulle sokki, sillä minulla ei ollut lapsuudenperhettäni täällä tukena. Olin siihen asti elänyt itsenäisen uranaisen arkea enkä tiennyt, mitä tehdä. Minun piti opetella äidiksi. Onneksi Antti oli jo isä ja hänelle kaikki oli helpompaa.

ANTTI: Ajattelin, että lasten on hyvä kasvaa lähellä luontoa, joten asuimme aluksi Lauttasaaressa ja Haukilahdessa. En tajunnut, miten vaikeaa se oli Lilille, joka on aina asunut suurkaupunkien ytimessä. Vuosi sitten päätimme muuttaa Helsingin keskustaan, mikä on ollut paras päätös ikinä.

MIKÄ ON YHTEINEN UNELMANNE?

ANTTI: Varmasti se, että meillä olisi enemmän aikaa yhdessä perheenä. Olemme käyneet Lilin kanssa kahdestaan Etelä-Afrikassa, ja haluaisin viedä sinne myös tytöt, kun he ovat isompia.

LILI: Olen citygirl, ja luonto Afrikassa oli melkein sokeeraavan lähellä ja vahva. Olisi ihana matkustaa enemmän koko perheen kanssa: kokea yhdessä uusia kulttuureja, ruokaa ja maita.

 

ANTTI LUUSUANIEMI

Näyttelijä syntyi 7.9.1979 Tammisaaressa ja varttui Hyvinkäällä.

Tuttu tv-sarjoista Uutishuone, Syke ja Mustat lesket. Lukuisia rooleja Kansallisteatterissa.

Nähty valkokankaalla mm. elokuvissa Veijarit, Nuotin vierestä ja Kuudes kerta.

Kaiken se kestää -elokuva ensi-illassa 8.9.

Hyvinkäällä 31.8.–3.9. järjestettävän Red Carpet -elokuvafestivaalin ja konserttien isä.

 

LILI ZOE ERMEZEI

Mirum Agencyn strateginen johtaja syntyi 20.2.1988 Budapestissa.

Opiskellut myös valokuvausta ja organisaatiopsykologiaa ja työskennellyt muotikuvaajana.

Asuu Helsingissä Antin ja heidän yhteisen tyttärensä Lunan, 4, kanssa. Perheeseen kuuluu myös Ella-tytär, 11, Antin edellisestä liitosta.

Muusikko Amadeus Lundberg ja hänen kuvataitelijana työskentelevä vaimonsa Lara Del Mar Sánches haaveilevat muutosta Espanjaan. Kuva: Sakari Majantie
Muusikko Amadeus Lundberg ja hänen kuvataitelijana työskentelevä vaimonsa Lara Del Mar Sánches haaveilevat muutosta Espanjaan. Kuva: Sakari Majantie

Isyys mullisti tangokuningas Amadeus Lundbergin elämän: ”Se teki inhimillisemmäksi, herkemmäksi ja harkitsevammaksi”

Vuoden 2009 tangokuningas Amadeus Lundberg, 29, iloitsee uudesta, viime viikolla julkaistusta Pyyhi tuuli kyyneleet -levystä. Levyllä kuullaan maailmanmusiikkia, mustalaismusiikkia, Amadeuksen itse säveltämiä ja sanoittamia kappaleita sekä hänen isänsä Taisto Lundbergin yhtyeen Hortto Kaalon esittämien kappaleiden covereita.

– Kaikki on oikein hyvin. Olen lomaillut kuukauden ja laulanut vain silloin, kun olen tehnyt ruokaa. Syksyllä lähden taas isoille konserttikiertueille, Amadeus Lundberg kertoo Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

Viime vuonna Amadeus teki sata konserttia, mutta uralla on ollut hiljaisempiakin vuosia.

”Joku lehti kirjoitti, että lihomiseni johtui alkoholista, mutta se ei pidä paikkaansa.”

– Vuodet 2012 ja 2013 olivat vaikeampia. Olin silloin kokematon, eikä yhteistyö silloisen ohjelmatoimiston kanssa toiminut kunnolla.

– Musiikkialalla kaikki on epävarmaa, eikä mitään tiedä kuin vuoden päähän. Koko ajan pitää kehittää itseään ja luoda uutta. Uskon kuitenkin oman tekemiseen, enkä aio stressata asiasta sen enempää.

Amadeus kertoo nauttivansa esiintymisestä, mutta välillä lehtiotsikot harmittavat häntä. Viimeksi häntä harmitti uutisointi painon nousemisesta.

– Joku lehti kirjoitti, että lihomiseni johtui alkoholista, mutta se ei pidä paikkaansa. Se johtui muista syistä, mutta en halua kertoa, mistä. Pudotin 12 kiloa painoa ja olen nyt hyvässä kunnossa.

Isyys mullisti elämän

Musiikin tekemisen lisäksi Amadeus Lundberg nauttii perhe-elämästä vaimonsa, kuvataiteilija ja tatuoititaiteilija Lara Del Mar Sánchesin, 40, kanssa. Pariskunta asuu omakotitalossa Järvenpäässä kolme ja puolivuotiaan poikansa Rion ja Laran kahden lapsen kanssa.

– Isäksi tulo mullisti minua mielettömästi. Se teki inhimillisemmäksi, herkemmäksi ja harkitsevammaksi, Amadeus kertoo.

”Veikkaan, että lapsikiintiö on täynnä.”

– Pojan kanssa on kiva nukkua yhdessä päiväunia, potkia jalkapalloa, pyöräillä ja käydä keinumassa. Hän laulaa koko ajan Hämä-hämähäkki -biisiä ja aakkoslaulua. Mikäli hän haluaa joskus musiikkiuralle, aion kannustaa häntä siihen.

Amadeus ja Lara eivät haaveile isommasta perheestä.

– Veikkaan, että lapsikiintiö on täynnä, koska Lara on minua vanhempi ja hänellä on ennestään kaksi lasta.

Haaveissa muutto Espanjaan

Amadeus ja Lara kertovat, että heidän parisuhteessaan on ollut useita kriisejä liittyen uraan, sitoutumiseen, uusperhearkeen ja pariskunnan 11 vuoden ikäeroon.

– Avioero ei ole ollut kaukana. On ollut vaikeita kausia, jolloin olen joutunut pitämään Larasta kiinni kovasti, Amadeus kertoo.

– Vaikeudet johtuivat omasta kokemattomuudesta, hölmöydestä, ikäerosta ja virheistä. Nyt olen vähän kasvanut ja kuronut kokemusta kiinni.

”Normaalissa parisuhteessa on jo paljon haasteita, mutta meillä ne ovat olleet potenssiin viisi.”

Kaikki tekevät virheitä, mutta niistä oppii. En halua päästää irti sellaisesta kuningattaresta kuin Lara on.

Myös Lara myöntää parisuhteen olleen toisinaan haasteellinen.

– Meillä on ollut ylä- ja alamäkiä. Välillä Amppu on dumppaamassa minua ja välillä minä häntä, Lara vitsailee.

– Normaalissa parisuhteessa on jo paljon haasteita, mutta meillä ne ovat olleet potenssiin viisi. Mutta niistä on vahvistuttu ja opittu.

”Fuengirola olisi kiva paikka, koska siellä voi käydä vaikkapa Suomi-baarissa puhumassa suomea.”

Pariskunta on päässyt ongelmista yli.

– Haaveilemme muutosta Espanjaan. Fuengirola olisi kiva paikka, koska siellä voi käydä vaikkapa Suomi-baarissa puhumassa suomea. Lara taas haluaisi Malagaan, Amadeus kertoo.

Espanjasta kotoisin oleva Lara muutti jo nuorena Suomeen. Hänen isänsä on espanjalainen ja äiti suomalainen.

– Olen asunut Espanjassa pienissä pätkissä myöhemminkin. Olisihan se kiva saada jonain päivänä edes yhteinen kakkoskoti Espanjasta, Lara sanoo.

Laulaja Heidi Kyrö tekee kolmea työtä. –Keikkailu on kärsinyt, koska olen ottanut aikaa myös perheelle.

Laulaja Heidi Kyrö, 40, tekee kolmea työtä päällekkäin. Hän keikkailee laulajana, työskentelee laulunopettajana omassa laulukoulussaan ja juontaa Radio Suomen Hämeenlinnan aamulähetystä.

Heidi aloitti julkisen uransa jo 15-vuotiaana, kun hänet valittiin tangoprinsessaksi vuonna 1993. Tänä vuonna Heidi viettää 25-vuotistaiteilijajuhlaansa. Julkisuudessa häntä on nähty yhä harvemmin.

– Olen painottanut viime vuosina yksityisesiintymisiin, joten yleisöstä voi tuntua kuin olisin lopettanut, Heidi kertoi Seinäjoen Tangomarkkinoilla.

”Haluan elää täyttä elämää naisena, äitinä ja vaimona enkä vain paahtaa koko ajan.”

– Päiväni ovat radiotyön takia täynnä, joten olen tehnyt kesällä vain muutaman yksityiskeikan. Keikkailu on kieltämättä vähän kärsinyt, sillä olen ottanut aikaa myös perheelle ja akkujen lataamiseen. Haluan elää täyttä elämää naisena, äitinä ja vaimona enkä vain paahtaa koko ajan.

Heidi ei kuitenkaan suunnittele lopettavansa esiintymistä. Syksylle on jo sovittuna keikkoja, ja uutta musiikkia on tulossa.

– Laulaminen on minulle enemmän kuin työ, se on elämäntapa. Olen kolmevuotiaasta halunnut laulajaksi ja tehnyt kovasti töitä sen eteen.

Heidillä ja hänen aviomiehellään Kimmo Kopralla on kahdeksanvuotias tytär.

– Lisää lapsia ei ole tulossa. Minä ja miehenikin olemme molemmat ainoita lapsia.

Heidi on kotoisin Kemistä, mutta asunut Hämeenlinnassa jo 21 vuotta. Ylioppilaaksi kirjoitettuaan hän halusi asettua etelämmäksi ollakseen lähempänä keikkatöitään.

– Levitin kartan lattialle, laitoin sormen sokkona karttaan ja osuin Hämeenlinnaan. Nyt en voisi kuvitellakaan asuvani muualla.

Raskaus kuuluu

Seinäjoella Heidi nähtiin Tangokuningatar-kilpailun tuomarina. Toiseksi tulleen Virpi Piipon, 51, esityksen jälkeen Heidi kommentoi, että naisen lauluääni voi muuttua paitsi iän mukana, siihen voivat vaikuttaa myös raskaus, synnytys tai vaihdevuodet.

– Se ei tarkoita, että kun ikää tulee lisää, on automaattisesti parempi laulaja. Kotiläksyt pitää silti tehdä, ja ne Virpi on selkeästi tehnyt, Heidi kehui Virpiä esityksen jälkeen.

Heidi halusi nostaa aiheen esiin, koska kokee, että alalla miesten äänenmurroksesta puhutaan enemmän, vaikka naisen ääni on muutoksille herkempi.

– Olemme yksilöitä. Joillakin laulajilla esimerkiksi kuukautiset saattavat vaikuttaa ääneen. Se voi olla pään sisäinen juttu: jos on mieli matalalla, se vaikuttaa ääneen, koska laulaminen on niin henkistä hommaa.

”Täytyi vetää varman päälle ja jättää vaikeimmat laulut ohjelmistosta pois.”

Heidi kävi nuorena läpi äänenmurroksen.

– Ääni muuttui myös raskausaikana, jolloin korkeimmat ja kirkkaimmat äänet eivät olleet aivan yhtä timanttisia. Loppuraskauden aikaan huomasin, että täytyi vetää varman päälle ja jättää vaikeimmat laulut ohjelmistosta pois.

Heidin mukaan ikä ei välttämättä soundia madalla, kunhan äänestä pitää huolta.

– Onhan meillä esimerkiksi kahdeksankymppinen Shirley Bassey, joka vetää Goldfingerin yhtä timanttisesti kuin aina.