Antti Luusuaniemi tähtää varttitriathloniin elokuussa Tukholmassa. ”Treenaan lajia ekaa kertaa.” Kuva: Satu Kemppainen
Antti Luusuaniemi tähtää varttitriathloniin elokuussa Tukholmassa. ”Treenaan lajia ekaa kertaa.” Kuva: Satu Kemppainen

– Tunnistan kyllä narsistin itsessäni, mutta sillä, miltä joku näyttää, ei ole mitään tekemistä tämän työn kanssa, näyttelijä sanoo.

Kun Antti Luusuaniemi, 37, heittäytyy käsiseisontaan, häntä voisi vaikka jututtaa siinä hetken. Niin tukevalta asento näyttää.

Mutta annetaan miehelle armoa, sillä hän kärsii korvatulehduksesta. Kyse on tavallaan urheiluvammasta, sillä pöpö on peräisin jokaviikkoisista uintitreeneistä. Antti harjoittelee parhaillaan Tukholman ensi vuoden varttitriathloniin, jossa uidaan 1,5 kilometriä avovedessä, pyöräillään 40 kilometriä ja juostaan 10 kilometriä.

– Tavoitteeni on päästä maaliin, hän sanoo, kun jalat ovat taas tukevasti maassa.

Antti valmistautuu nyt rooliinsa Kansallisteatterin Macbethina. Lisää lihasta saisikin tulla, sillä Shakespearen mukaan Macbeth pystyy miekalla ”halkaisemaan miehen kulkusista päälakeen”.

– Mutta ei enää mitään sixpack-tavoitteita eikä hulluna salilla pumppaamista. Kakskymppisenä oli kiva, että isot rintalihakset ja hauikset näkyivät. Nykyisin haluaisin, että kroppa toimii, että olisin nopea, ketterä ja vahva, hän selittää.

Iän myötä Antti on alkanut ajatella kehoa työvälineenä, jota täytyy päästää välillä myös lepoon.

Nyrkkeillen huippukuntoon

Kovimmassa kunnossa Luusuaniemi on ollut treenatessaan vapaaottelua Aku Louhimiehen Vuosaari-elokuvaan. Antti treenasi nyrkkeilyä, painia ja potkunyrkkeilyä täysillä neljä kuukautta muun muassa Eva Wahlströmin kanssa – ja sitten koko episodi jäi leffasta pois.

– Silloin harmitti, vaikka tajusinkin, että leffaa piti tiivistää.

Aina roolit eivät ole niin fyysisiä. Uuden Luottomies-nettikomediasarjan kuvausaikaan Antti oli liikuntakiellossa vihoittelevan selän takia. Painoakin tuli lisää.

– Mutta esittämälleni nörtti-Tommille viisi lisäkiloa istuu hyvin, hän sanoo.

Myöskään tulevan Kuudes kerta -elokuvan kiinteistönvälittäjä-Rickyn roolissa ei tarvinnut olla treenattu. Antti tuli leffan kuvauksiin suoraan Huippujengin kuvausmatkalta Perusta. Kova kiipeilyreissu 5 000 metrin korkeuteen pudotti näyttelijän painoa seitsemän kiloa. Ohjaaja Maarit Lallilta tuli tiukka käsky: rupea syömään, tämä ei ole mikään sixpack-mies. Rickyä kun kiinnostaa raudan kolistelun sijaan lähinnä seksi Pihla Viitalan näyttelemän Annikan kanssa.

– Sain kuvausten aikana juoda punaviiniä ja syödä pastaa. Olisihan se ollut epäuskottavaa, jos Ricky olisi ollut viimeisen päälle trimmattu, Antti nauraa.

Tammikuussa ensi-iltaan tulevan leffan alastonkohtauksista on jo kohistu. Tuliko paineita, kun ei saanut näytellä huipputikissä?

– Äh, eihän se ole kiinnostavaa, jos joku on aina loistokunnossa. Tunnistan kyllä narsistin itsestäni, mutta tämän työn kanssa sillä, miltä joku näyttää, ei ole mitään tekemistä. Olen päässyt sellaisen yli jo vuosia sitten.

Sitä paitsi uusia rooleja tulee:

– Saan varmasti vielä roolin, jossa pitää olla hyvässä kunnossa ja voin paistatella sillä puoli vuotta.

Se vaihe saattaa olla hyvinkin lähellä, hän hoksaa.

– Katsotaan, mihin kuntoon tämä mies saadaan Macbethin ensi-iltaan mennessä.


”Näyttelijällä on oltava keskivartalo hallussa, että jaksaa puhua”, Antti Luusuaniemi sanoo.

3 x lempilaji

Uinti. ”Ihan huippu. Olen aina tykännyt uimisesta. Meditatiivinen laji, jota voi treenata yksin aikataulunsa mukaan. Nyt treenaan valmentajien opastuksella, että jaksaisin uida varttitriathlonilla 1,5 kilometriä.”

Kävely. ”Sopii kovalevyn tyhjentämiseen. Löysin kävelyn hyödyt kesällä, kun olin liikuntakiellossa selkäongelmien vuoksi. Kaksi tuntia reipasta kävelyä nostaa hien. Kaupunki tai metsämaasto, molemmat käy.”

Padel. ”Hauska uutuus, tenniksen ja squashin sekoitus. En ole riittävän hyvä tenniksessä, mutta tämä on armollisempi. Pelaamme padelia myös perheen kanssa, koska se sopii lapsillekin.”

Ryhmäliikunta vai punttisali?

”Ryhmäliikunta. Spinning osana triathlontreeneja on hauskaa, ja ryhmän mukana pistän likoon enemmän. Kahvakuulassa tai tankojumpassa opin koko ajan uutta. Nyt kahden vuoden virka-

vapaan jälkeen käyn taas päivittäin teatterilla treenaamassa yksin tai teatterin ohjatuilla tunneilla. Tarjolla on muun muassa pilatesta ja venyttelyä.”

Seuraavaksi kokeilen

”Boulderia eli seinäkiipeilyä ilman köysiä. Oikeastaan kyse on paluusta. Innostuin siitä Sykkeen kuvauspäivinä. Kun kohtausten välillä oli pari tuntia taukoa, kipaisimme seinälle. Se ei ole voima- vaan taitolaji.”

Tästä olen ylpeä

”Pesäpallon A-poikien Suomen-mestaruus 1997 Hyvinkään Tahkossa. Olihan se aikamoista, kepittää Sotkamon Jymy. Pesis on taktinen joukkuepeli, joka vaatii nopeutta, voimaa ja peliälyä. Tässä mielessä se on monipuolisempi kuin jalkapallo tai jääkiekko.”

Lapsuusmuisto

”Kun aloittelin jalkapalloa, halusin ensin olla maalivahti. Seuraavalla kerralla halusin olla katsoja. Omien lasten kanssa muistan tämän aina: pitää olla kärsivällinen. Isäni oli.”

Luottotuotteeni

”Vesi! Kun treenasin vapaaottelua, huomasin, että ikänsä kovaa harjoitelleet tyypit joivat vettä ja söivät tavallista ruokaa, vain harva veti lisäravinteita tai palautusjuomia. Kokeilin niitä silloin ja ja sain vain kauhean aknen selkään.”

Ravitsemusoppini

”Olen sekasyöjä. Kalasta olen tykännyt aina. Vaimoni ei syö lihaa, mutta lasten vuoksi teemme liharuokaa pari kertaa viikossa. Yritän syödä usein ja pienempiä annoksia.”

Paras treenikaverisi?

”kaverini , taiteilija Jani Leinosen kanssa hypitään trampoliinilla, kollegoiden Matti Ristisen ja Lauri Tilkasen kanssa tutustuttiin boulderointiin. Tytärteni kanssa käyn hyppimässä trampoliinilla ja roikkumassa renkailla Nosturin taitoliikuntakeskuksessa.”

Antti Luusuaniemi

Näyttelijä. Nähdään alkuvuodesta Syke-sarjassa sekä Kuudes kerta -elokuvassa.

Macbethin ensi-ilta maaliskuussa Kansallisteatterissa.

Naimisissa, 3- ja 10-vuotiaat tytöt.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaan personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne olivat hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikeaa säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavoitteita, jotka saavutettuani repsahdan.

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensi viikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.