Nasima Razmyar elää sinkkuna. – En ole kuitenkaan kokenut yksinäisyyttä.

Nasima Razmyar: ”En ole koskaan ollut parisuhteessa”

Nasima Razmyar, 26, asuu Helsingissä vanhempiensa ja vuotta nuoremman veljensä kanssa. Perhe pakeni Afganistanin sotaa Suomeen, kun Nasima oli viiden. Nykyään Razmyarien arjessa muslimikulttuuri ja länsimaiset tavat kohtaavat sulassa sovussa.

Nasiman afgaaniystävistä useimmat ovat perheellisiä kun taas nuorista suomalaiskavereista enemmistö sinkkuja. Nasima itse ei seurustele eikä ole koskaan ollut vakavassa parisuhteessa.

– En kuitenkaan ole tuntenut yksinäisyyttä. Minulla on aina lähelläni joku, jonka kanssa jakaa arjen ilot ja huolet. Vierelläni ovat vanhempani, kaksi rakasta ihmistä, jotka ovat juuri minua varten.

Afgaaniyhteisössä Nasima on poikkeus ja sikäläisten odotusten mukaan hänen olisi pitänyt avioitua jo aikaa sitten. Suomalaisystävät eivät yksinoloa kummastele.

Kyllä sen sitten tietää

Nasima kuvailee elävänsä itsenäisesti vaikkakin perheensä keskellä. Hän hoitaa pyykkinsä ja laskunsa ja laittaa ruokaa kun ehtii. Nasima ei koe, että oma perhe olisi painostanut etsimään puolisoa ja lähtemään kotoa. Hän kuitenkin uskoo, että äiti on salaa haaveillut tyttärensä häistä.

Nasima näkee sinkkuudelleen monta syytä, suurimpana sen, ettei se oikea vain ole osunut kohdalle. Itsetietoisuus näkyy kaikissa valinnoissa, niin ihmissuhteissakin.

– En seurustele statuksen vuoksi tai siksi, että tässä iässä kuuluu olla suhteessa. Sen oikean määrittelemisessäkin on ollut hakemista. Nuorena saatoin arvioida miestä jonkin yksittäisen tavan perusteella. Myöhemmin olen pohtinut, pitäisikö puolisolla olla yhteinen kulttuuritausta tai edes yhteinen kieli. Nyt uskon, että kyllä sen sitten tietää, kun rakkaus osuu kohdalle.

Nasima Razmyar

  • Syntyi Afganistanissa 13.9.1984 ja pakeni perheineen sotaa Suomeen 1989.
  • Asuu Helsingissä vanhempiensa kanssa. Perheessä myös vuotta nuorempi veli.
  • Vuoden pakolaisnainen 2010. Oli SDP:n ehdokas kevään 2011 eduskuntavaaleissa.
  • Työskentelee Monika-Naiset -liiton suunnittelijana. Työssään auttaa parisuhdeväkivaltaa kokeneita naisia.

Kolmisen vuotta sitten naimisiin mennyt Laura Lepistö haluaa jossain vaiheessa lapsia, mutta keskittyy juuri nyt uran luomiseen.

Yksinluistelussa Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija Laura Lepistö, 30, vetää nykyisin kahden yhtiökumppaninsa kanssa puolitoista vuotta sitten perustettua Snou Creative -markkinointitoimistoa.

– Teemme töitä urheilun parissa toimivien brändien ja urheilua sponsoroivien yritysten kanssa. Tuotamme sisältöä, teemme sponsoroinnin erilaisia toteutuksia ja manageroimme muutamaa urheilijaa. Suunnittelen, konseptoin, myyn ja teen uusasiakkuushankintaa. Teen kaikkea muuta, paitsi kuvaan kameran varressa, Laura kertoo.

”En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä.”

– Etsin kauppakorkeakoulun jälkeen pitkään omaa tapaa tehdä töitä. Nyt yrittämisestä on tullut uusi intohimo luistelu-uran jälkeen.

Vaikka Laura on lopettanut kilpauran, hän on edelleen aktiivinen luistelun parissa. Hän istuu esimerkiksi Taitoluisteluliiton hallituksessa, pitää luisteluleirejä ja kommentoi luistelukilpailuja Ylellä.

– En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä, hän kertoo.

– Tykkään edelleen esiintyä. Siksi haluan pitää oman uran yrityksen pyörittämisen rinnalla. Olin esimerkiksi puolitoista vuotta sitten Uuden iloisen teatterin revyyssä esiintymässä, mikä oli hauskaa. Olen keskittynyt urheilubisnekseen, mutta on kiva tehdä välillä pieniä syrjähyppyjä.

Huonot läpät yhdistää

Laura kertoo, että myös yksityiselämään kuuluu hyvää. Hän meni vajaat kolme vuotta sitten naimisiin miesystävänsä Tommi Huovisen kanssa, jonka hän tapasi yli kymmenen vuotta sitten lukiossa.

– Häät olivat kivat bileet, mutta mikään ei hirveästi muuttunut, koska olimme olleet yhdessä jo niin pitkään, Laura kertoo.

– Nautimme arjesta. Meillä on hauskaa keskenämme. Molemmilla on yhtä huonot läpät. Parisuhteessamme toisen huomioiminen on helppoa, koska tunnemme toisemme niin hyvin.

”Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta.”

Laura haaveilee lapsista, mutta niiden aika ei ole vielä.

– Nyt olemme olleet uraorientoituneita ja nauttineet elämänvaiheesta, kun koulut on juuri käyty, Laura sanoo Sportyfeel Helsinki City Run ja Helsinki City Marathonin VIP-tilaisuudessa.

– Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta. Toivottavasti niitä jossain vaiheessa kuitenkin siunaantuisi. Pari lasta riittäisi.

Luistelu-uralta tarttui mukaan myös monta ystävää. Laura pitää yhteyttä moneen nuoruuden luisteluseuralaiseen ja kilpakumppaniin.

– Olin Kiira Korven häissä kuukausi takaperin. Hän asuu Nykissä, joten emme näe enää kovin usein. Meitä yritetiin aina asetella vastakkain, mutta me vain pyörittelimme sellaiselle silmiä, Laura nauraa.

Tilaajille
Marjo Vilkko myöntää, että avoin suhde ei ole hänelle helppo. ”Mutta minun asemani on varmasti helpompi kuin sen, joka tulisi kuvioomme uutena”, hän sanoo. Kuva: Juha Salminen
Marjo Vilkko myöntää, että avoin suhde ei ole hänelle helppo. ”Mutta minun asemani on varmasti helpompi kuin sen, joka tulisi kuvioomme uutena”, hän sanoo. Kuva: Juha Salminen

Marjo Vilkko, 52, rakastui itseään 11 vuotta nuorempaan mieheen ja elää nyt avoimessa liitossa. Koska Marjo ei voi saada enää lapsia, hän antoi miehelleen luvan perustaa perheen toisen naisen kanssa.

Kun kirjailija Marjo Vilkko, 52, oli lapsi, hän ahmi tyttökirjoja ja haaveili rakkaudesta, joka olisi yhtä suuri kuin Vihervaaran Annan rakkaus Gilbertiä kohtaan.

Nuorena aikuisena hän kuunteli postpunkia, kieriskeli melodramaattisten sointukuvioiden syövereissä ja...