Saana rakastui hurmaavaan mieheen, mutta miehestä paljastui väkivaltainen narsisti.

Kauniissa länsisuomalaisessa pihapiirissä on 25-vuotiaan Saana Aitto-oja-Yrjölän ja hänen miehensä ja lapsensa koti. Pihaa on silmänkantamattomiin, omakotitalo on kaunis, lapsen lelut ovat ihanasti hujan hajan ja harmaasävyinen Soma-kissa hyppelehtii huoneesta toiseen.

Olohuoneessa on peltikirstu, joka on Saanan ainoita tavaroita hänen entisestä elämästään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Tuo kirstu oli viedä minulta hengen. Ex-mieheni paiskasi minut kerran sitä päin. Sain viime hetkellä suojattua pääni. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Se ei ollut ainoa kerta, kun Saana pahoinpideltiin. Mies oli myös taitava henkisen väkivallan käyttäjä.

Narsisti on ihminen, jolta puuttuu kyky myötätuntoon. Hän pitää itseään muita parempana ja syyttää toisia ongelmistaan. 

Saana oli neljän vuoden ajan parisuhteessa narsistin kanssa. 

Eroon ja yhteen

Vajaat viisi vuotta sitten Saana muutti kotipaikkakunnaltaan Etelä-Suomeen. Hänen käsiinsä sattui lehti-ilmoitus, jossa kiinnostavan tuntuinen mies haki naisystävää. Juuri eronnut Saana otti mieheen yhteyttä ja sopi treffit baariin. 

Ravintolassa Saanaa odotti reilusti vanhempi mies. Illan keskusteluissa mies kertoi joskus lyöneensä ex-naistaan.

– Jo silloin hälytyskellojen olisi pitänyt soida. Mutta jotenkin miehen charmi sai  minut pyörryksiin. Hän oli kohtelias ja kivannäköinenkin, vei jalat alta.

Muutaman kuukauden seurustelun jälkeen Saana päätti kuitenkin jättää miehen ikäeron takia. Saanan serkkukin oli varoitellut, että ”tuossa miehessä ei ole kaikki okei”.

– Mies sai ihan tolkuttoman raivokohtauksen, kun ilmoitin erosta. Parin kuukauden ajan hän lähetteli viestejä, jossa serkkuani syytettiin manipuloijaksi ja minua hulluksi akaksi, joka on pilannut hänen elämänsä.

Kesällä mies alkoi houkutella Saanaa tapaamiseen. Saana suostui, eikä tänäkään päivänä tiedä, miksi. Jokin miehessä tempaisi mukaansa. Saanan mielestä kyse oli kirjaimellisesti sokeasta rakkaudesta.

– Sille tielle jäin ja mies hallitsi siitä eteenpäin. Elämästäni tuli helvettiä. 

Väkivaltaa

Suhteen alusta saakka miesystävä käytti aseinaan henkistä väkivaltaa, kiristämistä ja alistamista. Kun Saana sai hiivatulehduksen, se oli miehelle syy tulistua: tulehdus oli tämän mielestä sukupuolitauti ja todiste siitä, että Saanalla oli ollut suhteen aikana muita miehiä.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun hän nosti minut rinnuksista seinille. Sen jälkeen elämästäni tuli kuin elokuvien psykologista trilleriä. En koskaan tiennyt, mitä on edessä.

Mies tuli mustasukkaiseksi mitä uskomattomammista syistä. Saana ei uskaltanut jättää miestä, eikä kukaan huomannut hänen hätäänsä. Kodin ulkopuolella mies osasi esittää charmanttia ja kaverit hehkuttivat ”mahtavaa tyyppiä”. Saana ajatteli, että tietäisittepä mitä kotona tapahtuu.

Alistuminen

Saana yritti useaan otteeseen keskustella miehensä kanssa. Mies oli kuitenkin sitä mieltä, että ongelmat johtuivat Saanasta: Saana ei arvostanut miestään tarpeeksi. Miehen mielestä Saana oli henkisesti sairas, ei suinkaan hän.

– Hiljalleen aloin uskoa siihen. Mies aivopesi minut taitavasti ja alistuin siihen. Jossain vaiheessa aloin tuntea myös sääliä vanhempaa ja sairasta miestä kohtaan, ja se piti minut suhteessa kiinni.

Vaikka mies oli mustasukkainen, hän itse sai kulkea miten halusi. Jos miehen työpäivä loppui kello 14 ja hän tuli kotiin kello 23, Saana ei saanut edes kysyä, missä tämä oli ollut. Jos hän joskus erehtyi asiaa tiedustelemaan, tuloksena oli jälleen riita.

Hiljalleen miehen elämään tuli myös alkoholi. Mies tissutteli useita oluita päivässä. 

– Jos olimme käymässä vanhempieni luona, mies meni ”käymään kaupassa” ja viipyi siellä viisi tuntia. Hän aina väitti olleensa ruokakaupassa ne viisi tuntia, vaikka eiköhän hän todellisuudessa mennyt istumaan lähipubiin.

Saana oli suhteen alkuvaiheessa luottanut mieheen ja avautunut tälle kipeistä asioista, kuten nuoruuden itsemurhayrityksestään ja siitä, että lapsena kaipasi reissutöissä ollutta isäänsä.

– Hän haukkui jatkuvasti perhettäni. Oli kuulemma isäni vika, että minusta oli tullut kamala, koska isä ei ollut läsnä lapsuudessani. Jos joku erehtyi kehumaan veljeäni, mies raivostui, miksei häntä kehuta. Ja kun puhuin erosta, mies uhkasi kertoa itsemurhayrityksestäni sosiaaliviranomaisille, etten varmasti voisi pitää yhteistä lastamme.

Niin, Saana odotti pariskunnalle yhteistä lasta.

Lapsi

Kun Saana sai kuulla odottavansa lasta, hän oli kymmenennellä raskausviikolla. Raskaus oli huomaamatta ehtinyt edetä pitkälle, koska raskaustesti oli ensin näyttänyt negatiivista tulosta. Saana ei halunnut tehdä aborttia ja kertoi raskaudesta miehelleen.

– Miehen ensimmäinen kommentti äidilleen oli ollut: ”Nyt se Saana ei ainakaan jätä minua ikinä.”

Saanan raskaudesta huolimatta mies ei muuttanut väkivaltaisia tapojaan. Hän vietti öitä pois kotoa, ja Saana eli raskauttaan yksin ja itkien. Kun mies lopulta tuli humalassa kotiin, alkoi lyöminen.

– Pystyin tekemään ainoastaan sen, että suojasin käsillä vatsaani. 

Mies oli sitä mieltä, ettei Saanasta voi tulla hyvää äitiä. 

– Aloin uskoa häntä. Itsetuntoni oli romuttunut. Pidin itseäni täytenä fiaskona. 

Ennen niin komea mies oli lopettanut ulkonäöstään huolehtimisen. Kun Saana kieltäytyi seksistä, mies alkoi epäillä, että lapsi olisikin jonkun toisen miehen.

Saana ei voinut sietää ajatusta, että mies tulisi mukaan synnytykseen. Hän olisi halunnut serkkunsa doulakseen.

– Mies sanoi, että jos hän ei tule, niin sitten ei tule kukaan muukaan. Kun synnytys oli ohi, hänen ensimmäiset kommenttinsa koskivat sitä, etten ollut kuunnellut hänen ohjeitaan, miten ponnistaa!

Saana oli onnellinen lapsestaan, mutta arjen stressi oli valtava. Mies haki jatkuvasti sairauslomaa milloin mistäkin syystä, tissutteli yöt ja nukkui päivät. Saana valvoi itkevän lapsen kanssa. Kun hän yritti elää normaalia elämää päivisin, mies käski hänet ja lapsen ulos, että saisi itse nukkua.

– Henkisen pahanolon myötä myös fyysinen kuntoni romahti täysin. Sairastuin krooniseen paksusuolentulehdukseen ja painoni putosi dramaattisesti, Saana kertaa.

Ero

Kerran Saanan kertoi tilanteestaan läheiselle ihmiselle, mutta tämä ei uskonut häntä, koska ”mieshän on niin mukava”.

– Rehellisesti sanottuna kaikkein pahimpina hetkinä, katkerissa mielikuvissani suunnittelin, miten voisin päästä lopullisesti miehestäni eroon. Ajattelin jopa, että siskoni voisi adoptoida lapseni ja minä menisin istumaan vankilaan, missä taatusti olisi helpompaa kuin kotona.

Lopullinen piste yhteiselle elämälle tuli eräänä joulukuisena yönä. Kesken riidan mies paiskasi Saanan päin kirstua. Olkapäästä meni jänne. Saanan olkapää vammautui loppuelämäksi.

– Eniten olin huolissani lapsestani. Hän alkoi olla sen ikäinen, että hänelle jäisi ikuiset traumat. Mietin myös, että pahimmassa tapauksessa hänellä ei kohta olisi äitiä ollenkaan.

Saana soitti isälleen, joka haki hänet ja lapsen pois. Vieläkään Saana ei pysty puhumaan viimeisestä illasta purskahtamatta itkuun.

– Isä sanoi, että minulla on aina koti, johon voin tulla. Ja että minulle on olemassa joku paljon parempi.

Sen jälkeen Saana ei enää ottanut miestään takaisin, ei edes harkinnut asiaa. Mies ei silti luovuttanut, vaan pommitti Saanaa viesteillä ja uhkaili itsemurhalla. 

Uusi alku

Saana muutti takaisin kotikyläänsä. Hän tapasi uudestaan ensirakkautensa, ja on tämän kanssa nyt naimisissa.

– Aviomieheni on ollut uskomaton tuki heikkoinakin hetkinä, samoin perheeni ja ystäväni. Vanha suhteeni heijastuu valitettavasti välillä nykyiseen liittooni. On ollut vaikea oppia luottamaan miehiin ja siihen, että joku voisi oikeasti rakastaa minua. Nykyinen puolisoni on saanut paikkailtua murskattua itsetuntoani, vaikka ei se vieläkään ole ehjä. Mutta vähitellen tunnen itseni taas naiseksi ja ihmiseksi. Elämässäni on jälleen naurua.

Konkreettistakin korkoa Saana joutuu entisestä suhteestaan maksamaan.

– Otin itselleni lainaa autoon. Suostuin kuitenkin antamaan rahat miehelle, kun hän väitti niitä tarvitsevansa. Autoa en saanut enkä penniäkään takaisin, vaan maksan lainaa yhä pois.

– Narsisti pystyy kääntämään kaikki asiat päälaelleen ja saa ihmiset uskomaan, että vika onkin muissa. Maksan tuosta parisuhteesta loppuelämäni, haavat eivät parane koskaan. Toivottavasti muut narsistien uhrit tajuavat tilanteen vakavuuden nopeammin, etteivät jää loukkuun kuten minä jäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla